Turizmus Világnapja: Budapest nem hódol be a tömegturizmusnak

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Turizmus Világnapja alkalmából rendezett programján többek között kiosztották a Budapest Turizmusáért Díjat, elhangzott előadás az MTÜ és a KKM jövőbeni szorosabb együttműködéséről, a UNWTO turisztikai irányelveiről és dr. Guller Zoltán is beszélt a turizmusfejlesztési stratégiáról. 

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, aki röviden előadta, hogy folyamatosan erősödik a turizmus gazdasági súlya hazánkban, mely a mutatókon is jól látszik, növekszik a fővárosba érkezők száma, a vendégéjszaka szám és a szállásdíjbevételek is emelkednek. Ezeknek köszönhetően Budapest lassan kilép az alacsony árfekvesű desztinációk köréből.

Kiemelte, hogy Budapest nem akar behódolni a tömegturizmusnak. Hangsúlyozta, hogy a turizmus fejlődési üteme mellett, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Budapest az itt lakók számára is élhető maradjon. 

Ezután kiosztották a Budapest Turizmusáért díjat. A BFTK idén a Sziget Fesztiválnak adományozta a díjat, mely egy olyan különleges és kiemelkedő hatású márkaalkotó rendezvény, amely a belföldi mellett nemzetközi viszonylatban is meghatározó, kreatív ötleten alapuló, fővárosi turisztikai attrakció. A Sziget Fesztivál – 25 éves fennállás óta – folyamatos fejlesztésekkel vált Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényévé.

A 2017-es jubileumi évben ezt a professzionális koncertszervező munkát és folyamatos innovációt szeretné a BFTK elismerni a Budapest Turizmusáért Díj odaítélésével. A díjat Gerendai Károly, a fesztivál alapítója, Kádár Tamás, cégvezető, valamint Vidó Andrea cégvezető-helyettes vette át a fővárosi Új Városháza Dísztermében.

Ezután Dr. Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkárhelyettese, az UNWTO főtitkárának világnapi üzenetét tolmácsolta; valamint tájékoztatott a világturizmus trendjeiről. Elmondta, hogy idén a Fenntartható Turizmus évét ünneplik, mely egyre fontosabbá válik a növekvő tendenciák mellett.

A turizmus a világ harmadik legnagyobb exporttevékenysége és 2030-ra 1,8 milliárd külföldi turistával számol a szervezet a világban. Ennek az alapjait meg kell teremteni, fontos a megfelelő infrastruktúra, a diverzitás, a kölcsönös tisztelet és elfogadás.

Előadásában kitért a sharing economy-ra is, melyet úgy definiált, mint nem profitorientált tevékenység, ellenben ha már nyereség miatt végzik, akkor az már üzlet. Ennek kapcsán említette az Airbnbt és az Ubert.

A szállásmegosztó portálnál kiemelte, hogy az Airbnb rendelkezik a legnagyobb szálláskínálattal úgy, hogy valójában egy szállodája sincsen.

A UNWTO szerint ezek a cégek nem megkerülhetők, ezért szükséges a megfelelő szabályozás és a velük való kooperáció alapjainak lefektetése. Kiemelte azt is, amelyről már korábban beszámoltunk, hogy Budapest lesz a házigazdája 2018-ban a turizmus világnapjának.

A következő előadásban, Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, a nemzetközi turizmusdiplomácia új rendszerét mutatta be.

Elmondta, hogy a turizmus és a Külügyminisztérium között mindig is volt egyfajta kapcsolat, akár vízumügyintézésről vagy külföldön bajba esett turistákról volt szó. Mi is adtunk róla hírt, hogy Boros Emese vezetésével Turizmusdiplomáciai főosztály alakult a KKM-ben. Az új főosztály elsődleges célja Magyarország képviselete a nemzetközi turisztikai szervezetekben.

Azt javasolja, hogy a magyar turisztikai ágazat használja ki a Külügyminisztérium kapcsolatait és az új főosztály adta lehetőségeket. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) szorosan együttműködnek munkájukban. 

Ezután Dr. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, „Budapest a nemzeti turizmus stratégiában” címmel tartott előadást. Elmondta, hogy Budapest hosszútávú turizmusának a célja, hogy túlszárnyalja a két nagy konkurenciát Bécset és Prágát. 

Az új turizmus stratégiában elsősorban térségekben és nem termékekben gondolkoznak. A vezérigazgató beszélt a Grand Budapest Koncepcióról is, mellyel azt szeretnék elérni, hogy Budapest felsőkategóriás desztináció legyen illetve, hogy a Budapestre érkezők egy nappal tovább maradjanak és ellátogassanak a főváros vonzáskörzetébe, például Etyekre vagy a Dunakanyarhoz is. 

Az MTÜ folyamatosan próbál alkalmazkodni az új trendekhez, például az internet térnyeréséhez. Az Ügynökség költségvetésének 45%-át internetes hirdetésekre költik. Az információ áramlása hihetetlenül felgyorsult, ezt a marketing lehetőséget a kisebb országoknak nagyon fontos kihasználni – emlékeztetett.

Az MTÜ nemzetközi piacépítő és sales tevékenysége a jövőben a legjobban teljesítő piacokra koncentrál. Ahogy még Íjgyártó István előadásából megtudtuk, a kisebb jelentőségű és fejlődő országokban az országmárkát a KKM Turizmusdiplomáciai főosztálya kommunikálja majd a külképviseletek felé.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormany.hu oldalon olvasható Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia tervezethez várják a szakmabeliek véleményét. A tervezet végleges formáját október 16-án, a Turizmus Summit alkalmával mutatják majd be.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?