Gundel díj és MVI gálaest

Gundel díj és MVI gálaest 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete jelentős szakmai díjat alapított Gundel Károly tiszteletére, és idei gálaestjét is a szervezet egykori elnökének vendéglátásunk szinte mindenki által ismert ikonjának ajánlja.

Kétszázféle káposztás ételt készítenek el Demecserben a hét végén 

(MTI) - Csaknem száz főzőcsapat több mint kétszáz különleges káposztás ételt, köztük töltött-, toros- és székelykáposztát készít el szombaton és vasárnap a 9. Káposztás Napokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben.

Indul a gyorséttermi zsírháború? 

(MTI) - A McDonald's hamburgerláncénál 40 százalékkal alacsonyabb zsiradéktartalmú és 30 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmazó hasábburgonyával igyekszik magához áthódítani riválisának híveit a Burger King.

A tavalyelőttinél is népszerűbb volt az OMÉK 

A rendezvényekkel zsúfolt hétvégén is sokan voltak kíváncsiak az OMÉK-ra: a kiállítás látogatóinak száma a két évvel ezelőttit is meghaladta. A vasárnap esti előzetes adatok szerint mintegy kilencvenkétezer látogatót fogadott az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás. Több mint hétszáz kiállító jelent meg a pavilonokban, az ágazat csaknem minden lényeges szegmense bemutatkozott az összesen negyvenötezer négyzetméternyi területen.

Javult a tóparti vendéglátósok forgalma a Balatonnál 

(MTI) - A főszezon kedvező időjárásának és a minden korábbi nyárnál több és színvonalasabb programoknak köszönhetően átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be a Dél-Balatonnál partközeli vendéglátással foglalkozó mikro- és kisvállalkozások.

Díjazták a reggelit 

Díjazták a reggelit

A döntős tizenkettő 

A döntős tizenkettő
Hungarikum lett a tokaji és a libamáj

Hungarikum lett a tokaji és a libamáj 

(MTI) – A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, és a tokaji aszúval is bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén – jelentette be a bizottság elnöke.

A Gundel Ház igazgatója Kozma Kálmán 

A Gundel Ház igazgatója Kozma Kálmán

Drágább a pohár, mint ami benne van 

Drágább a pohár, mint ami benne van

Gombamód szaporodnak a minisörgyárak Csehországban 

"Szeptember közepén országszerte 189 minisörgyár működött, és ez a szám az év végére 200-ra emelkedik" - jelentette ki Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke újságírók előtt, hétfőn Prágában. A szövetség azzal számol, hogy ez a szám néhány éven belül legalább 300-ra emelkedik.

Először tartottak magyar pálinkafesztivált Amerikában 

(MTI) - Először tartottak magyar pálinkafesztivált az Egyesült Államokban, a New Jersey Állambeli Lindenben.

Eredményes volt a Szentkirályi első féléve 

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács termelési adatai szerint 2013 első félévében több mint 595 millió liter vizet palackoztak hazánkban (ennek 13,6%-át forgalmazta volumenben a Szentkirályi), ami 1,78%-kal több a tavalyi év azonos időszakához képest.

130 éve született Gundel Károly 

130 éve, 1883. szeptember 23-án született a legendás vendéglátó dinasztia tagja, Gundel Károly, vendéglő és szállodaigazgató, gasztronómiai szakíró. Az ő esetében sokszorosan igaz a mondás: az alma nem esett messze a fájától, hiszen édesapja nem más, mint Gundel János bajor származású vendéglős.

Kitiltják a buszokat a bécsi belvárosból 

Budapesten sem ismeretlen jelenség a szűk belvárosi utcákat blokkoló turistabuszok látványa. Az osztrák főváros lakóinak azonban elegük lett a belvárosi buszkáoszból. Ki is tiltják nem csak a turistabuszokat, de a városnéző járműveket is - írta meg a Kurír.

A kúrtaxát csak a turizmusra! 

„A turisztikai szakma több évtizedes elvárása teljesülhet a turizmusról és vendéglátásról szóló önálló törvény megalkotásával – áll a szaktárca válaszában, melyet arra a kérdésünkre küldtek: hogyan áll a törvény előkészítése és mit tartalmaz a társadalmi vitára bocsátandó tervezete, azok után, hogy egy éve a kormány „visszadobta” az akkori jogszabálytervezetet? - írja a Sonline.hu

Az MSzÉSz is csatlakozott 

A Magyar Turizmus Zrt. idén is nagyszabású vendégbarát akciót hirdetett a világnaphoz kapcsolódóan. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete az esemény központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg.

Mekkora szerepet tölt be a szállodaipar az EU-ban? 

Európa 27 országában működő 44 nemzeti szakmai szövetség brüsszeli képviselője, a HOTREC, - mint az európai szállodaipar és vendéglátás hangja – 2013. szeptember 17-én az Európai Parlamentben mutatta be „A szállodaipar és a vendéglátás jelentősége az EU gazdaságában” címet viselő részletes Ernst & Young tanulmányt, közölte lapunkkal az MSZÉSZ.

Új látogatóközpont a Szépasszonyvölgyben 

Az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében készült el az új látogatóközpont Egerben a Szépasszonyvölgyben. A projekt összköltsége 385 915 600 Ft, a megítélt támogatás mértéke 85% (328 028 260 Ft).

NAV állásfoglalás a szüretelőknek 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye

Ingyenes WiFi-szolgáltatás Gödöllő főterén 

Ingyenes WiFi-szolgáltatás Gödöllő főterén

Bocuse d’Or nyertes főz az Air France business utasoknak 

Thibaut Ruggeri 2013-ban nyerte meg a neves Bocuse d’Or versenyt, és október elsejétől hat hónapon át az ő ételkreációi is szerepelnek majd az Air France légitársaság business osztályának étlapján, a hosszú távú járatokon.

Családi szórakoztatóparkot tervez a Vidám Park helyén az állatkert 

(MTI) - A magyar népmesék által ihletett meseparkot és egy a szubtrópusi növény- és állatvilágot bemutató családi élményparkot tervez a Fővárosi Állat- és Növénykert a Vidám Park jelenlegi területére, amelyet október elsejével vesz át.

Akkreditált falusi vendéglátó képzés indul 

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) 2013. végén indítja hatvan órás, akkreditált falusi vendéglátó képzését az ország több pontján.

Gyógyhellyé nyilvánították Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt 

Nyíregyházán, a Krúdy teremben tartott sajtótájékoztatón jelentette be Dr. Kovács Ferenc polgármester, hogy a hazai gyógyhelyek közé 16.-ként besorolták a nyíregyházi Sóstó- Gyógyfürdő Zrt. területét és szolgáltatásait.

Coffee break! 

Coffee break!

Megvan a 16. pénztárgép 

2013. szeptember 16-án a Szintézis Informatikai Zrt. NOVATEK-F típusú pénztárgépe kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól.

Önkénteseket vár a Köszikávé Nap 

Különleges péntek lesz szeptember 27-e azoknak, akik bekapcsolódnak a Köszikávé programba, ígérik közleményükben a szervezők. 

Takács Lajos már a húsevőknek főz 

A hazai neves sztárséf, Takács Lajos odébbállt az Olimpia étteremből, ahol egyrészt annak indulása óta főzött, másrészt 14 Gault&Millau szakácssapkát szerzett ott konyhaművészetével.

Hetedik éve fut a Főszezon kiállítás 

Az idei évben is közel 100 turisztikai szolgátató mutatja be a magyar vidék sokszínű utazási- és programkínálatát szeptember 21-22-én a Budai Vár Hunyadi teraszán, a Főszezon kiállításon. 

Gasztrocsata a Tirpák Fesztiválon Nyíregyházán 

(MTI) - A Gasztrocsatát, az ország régiós szakácscsapatainak versenyét szombaton rendezik meg a Tirpák Fesztivál keretében Nyíregyházán - közölték a szervezők sajtótájékoztatón szerdán a nyírségi nagyvárosban.

Már csak 1 napig lehet jelentkezni a Business Klubra! 

Már csak 1 napig lehet jelentkezni a Business Klubra!

Megnyitott a 76. OMÉK 

Megnyitott a 76. OMÉK

Magyarország a DonauFesten 

A Magyar Turizmus Zrt. társkiállítóival együtt vett részt Pozsonyban a második alkalommal megrendezett DonauFest nagyközönségi fesztiválon, szeptember első hétvégéjén.

Magyarországon főzött az ausztrál sztárséf 

Shannon Bennett, az elismert ausztrál szakács, a díjnyertes Melbourne-i Vue de Monde étterem konyhafőnöke inspirációt keres Főzés a világ körül című könyvéhez. 

Megüresedett a legmenőbb hazai állás 

Fél év királyság után a Rézangyal kirúgta állásából a TAG-ot, aki utolsó „munkanapjára” illegál bulit szervezett a régi Zöld Pardon területére. 

Újra szakmai klubdélután a Magyar Franchise Szövetség szervezésében 

Hetyei József, a DIEGO Kft. hálózati igazgatója, valamint Vidács Gyula, a Fornetti Európa Kft. ügyvezetője tart előadást „Innováció, megújulás a franchise hálózatok életében” címmel, szeptember 30-án. Minden, a franchise szakma iránt érdeklődő, vállalkozni vágyó látogatót szeretettel várnak az eseményre.

A gasztronómia ünnepe Franciaországban 

2010-ben került fel a francia gasztronómia az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára, 2011 óta ezt minden szeptember 4. hétvégéjén meg is ünneplik.

Desszertünnep Rákóczi János emlékére 

Desszertünnepet rendeznek a Rákóczi-túrós kitalálója, Rákóczi János mesterszakács emlékére Dombóváron. A kétnapos szeptemberi eseményen a desszertborok is versenyeznek - adta hírül az Erély Ma.

Megfenyegették Zamárdi jegyzőjét a Balaton Sound miatt 

(MTI) - A balatoni szezon legnagyobb zenei rendezvényének számító Balaton Sound engedélyezése miatt megfenyegették Zamárdi jegyzőjét, aki emiatt rendőrségi feljelentést tesz. Öt éve a polgármestert fenyegették meg életveszélyesen a rendezvény miatt.

Befagynak a zenefelhasználás után járó jogdíjak 

Befagynak a zenefelhasználás után járó jogdíjak

Kampány a derű jegyében 

Őszi szakaszába érkezett a Magyar Turizmus Zrt. belföldi fogyasztói kampánya: a derű jegyében a hazai turisztikai régiók bor és gasztronómiai kínálatára, őszi rendezvényeire és aktív programjaira irányítja a figyelmet a nemzeti turisztikai marketingszervezet.

Gasztronómiai gála a nyugati régióban 

Taste of Hungary néven szeptember 29-én, vasárnap este gasztronómiai gálát rendeznek a sárvári ötcsillagos Spirit Thermal Spa Hotelben, ahol többek közt a Chateau Visz, a veszprémi Chianti, a Ráspi étterem valamint a rácalmási Jankovich Kúria séfjei készítik közösen a vacsorát.

Maradhat a kövér séf 

Mégis meghosszabbították annak a dél-afrikai vendégszakácsnak a tartózkodási engedélyét Új-Zélandon, akit kövérsége miatt nem látnak szívesen a hatóságok, mivel túlsúlya miatt sokba kerülhet egészségügyi ellátása. A hosszabbításhoz vállalnia kellett esetleg gyógyításának minden költségét - adta hírül a BBC.

Októberben nyílik meg a turisztikai látogatóközpont Egerben 

(MTI) - A tervek szerint október 11-én és 12-én, kétnapos szüreti mulatság keretében nyílik meg az egri Szépasszonyvölgyben a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, az aktív és az ökoturizmust népszerűsítő létesítmény mintegy 400 millió forintos beruházás eredményeként jön létre.

Kikről van szó a közösségi oldalakon? 

A közösségi oldalakon az Ötkert romkocsmáról, a Szimpla és az Urimuri szórakozóhelyekről beszélnek a legtöbbet a felhasználók – derült ki a Hilltop Neszmély Zrt. közösségi média kutatásából, ami a manapság oly divatos romkocsmákat, illetve a vendégek borhoz való viszonyát vizsgálta. Érdekes, hogy a közösségi beszélgetések egyhatodában valamilyen módon szóba kerül a bor is.

Paprika és Haluska-fesztiválok a hét végén 

Paprika és Haluska-fesztiválok a hét végén

Gasztronómiai fesztiválközpont épül Békéscsabán 

(MTI) - Letették a békéscsabai CsabaPark gasztronómiai központ alapkövét szerdán.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!