Ro_friss cikkek
Gundel díj és MVI gálaest
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete jelentős szakmai díjat alapított Gundel Károly tiszteletére, és idei gálaestjét is a szervezet egykori elnökének vendéglátásunk szinte mindenki által ismert ikonjának ajánlja.
Kétszázféle káposztás ételt készítenek el Demecserben a hét végén
(MTI) - Csaknem száz főzőcsapat több mint kétszáz különleges káposztás ételt, köztük töltött-, toros- és székelykáposztát készít el szombaton és vasárnap a 9. Káposztás Napokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben.
Indul a gyorséttermi zsírháború?
(MTI) - A McDonald's hamburgerláncénál 40 százalékkal alacsonyabb zsiradéktartalmú és 30 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmazó hasábburgonyával igyekszik magához áthódítani riválisának híveit a Burger King.
A tavalyelőttinél is népszerűbb volt az OMÉK
A rendezvényekkel zsúfolt hétvégén is sokan voltak kíváncsiak az OMÉK-ra: a kiállítás látogatóinak száma a két évvel ezelőttit is meghaladta. A vasárnap esti előzetes adatok szerint mintegy kilencvenkétezer látogatót fogadott az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás. Több mint hétszáz kiállító jelent meg a pavilonokban, az ágazat csaknem minden lényeges szegmense bemutatkozott az összesen negyvenötezer négyzetméternyi területen.
Javult a tóparti vendéglátósok forgalma a Balatonnál
(MTI) - A főszezon kedvező időjárásának és a minden korábbi nyárnál több és színvonalasabb programoknak köszönhetően átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be a Dél-Balatonnál partközeli vendéglátással foglalkozó mikro- és kisvállalkozások.
Díjazták a reggelit
Díjazták a reggelit
A döntős tizenkettő
A döntős tizenkettő
Hungarikum lett a tokaji és a libamáj
(MTI) – A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, és a tokaji aszúval is bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén – jelentette be a bizottság elnöke.
A Gundel Ház igazgatója Kozma Kálmán
A Gundel Ház igazgatója Kozma Kálmán
Drágább a pohár, mint ami benne van
Drágább a pohár, mint ami benne van
Gombamód szaporodnak a minisörgyárak Csehországban
"Szeptember közepén országszerte 189 minisörgyár működött, és ez a szám az év végére 200-ra emelkedik" - jelentette ki Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke újságírók előtt, hétfőn Prágában. A szövetség azzal számol, hogy ez a szám néhány éven belül legalább 300-ra emelkedik.
Először tartottak magyar pálinkafesztivált Amerikában
(MTI) - Először tartottak magyar pálinkafesztivált az Egyesült Államokban, a New Jersey Állambeli Lindenben.
Eredményes volt a Szentkirályi első féléve
A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács termelési adatai szerint 2013 első félévében több mint 595 millió liter vizet palackoztak hazánkban (ennek 13,6%-át forgalmazta volumenben a Szentkirályi), ami 1,78%-kal több a tavalyi év azonos időszakához képest.
130 éve született Gundel Károly
130 éve, 1883. szeptember 23-án született a legendás vendéglátó dinasztia tagja, Gundel Károly, vendéglő és szállodaigazgató, gasztronómiai szakíró. Az ő esetében sokszorosan igaz a mondás: az alma nem esett messze a fájától, hiszen édesapja nem más, mint Gundel János bajor származású vendéglős.
Kitiltják a buszokat a bécsi belvárosból
Budapesten sem ismeretlen jelenség a szűk belvárosi utcákat blokkoló turistabuszok látványa. Az osztrák főváros lakóinak azonban elegük lett a belvárosi buszkáoszból. Ki is tiltják nem csak a turistabuszokat, de a városnéző járműveket is - írta meg a Kurír.
A kúrtaxát csak a turizmusra!
„A turisztikai szakma több évtizedes elvárása teljesülhet a turizmusról és vendéglátásról szóló önálló törvény megalkotásával – áll a szaktárca válaszában, melyet arra a kérdésünkre küldtek: hogyan áll a törvény előkészítése és mit tartalmaz a társadalmi vitára bocsátandó tervezete, azok után, hogy egy éve a kormány „visszadobta” az akkori jogszabálytervezetet? - írja a Sonline.hu
Az MSzÉSz is csatlakozott
A Magyar Turizmus Zrt. idén is nagyszabású vendégbarát akciót hirdetett a világnaphoz kapcsolódóan. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete az esemény központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg.
Mekkora szerepet tölt be a szállodaipar az EU-ban?
Európa 27 országában működő 44 nemzeti szakmai szövetség brüsszeli képviselője, a HOTREC, - mint az európai szállodaipar és vendéglátás hangja – 2013. szeptember 17-én az Európai Parlamentben mutatta be „A szállodaipar és a vendéglátás jelentősége az EU gazdaságában” címet viselő részletes Ernst & Young tanulmányt, közölte lapunkkal az MSZÉSZ.
Új látogatóközpont a Szépasszonyvölgyben
Az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében készült el az új látogatóközpont Egerben a Szépasszonyvölgyben. A projekt összköltsége 385 915 600 Ft, a megítélt támogatás mértéke 85% (328 028 260 Ft).
NAV állásfoglalás a szüretelőknek
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye
Ingyenes WiFi-szolgáltatás Gödöllő főterén
Ingyenes WiFi-szolgáltatás Gödöllő főterén
Bocuse d’Or nyertes főz az Air France business utasoknak
Thibaut Ruggeri 2013-ban nyerte meg a neves Bocuse d’Or versenyt, és október elsejétől hat hónapon át az ő ételkreációi is szerepelnek majd az Air France légitársaság business osztályának étlapján, a hosszú távú járatokon.
Családi szórakoztatóparkot tervez a Vidám Park helyén az állatkert
(MTI) - A magyar népmesék által ihletett meseparkot és egy a szubtrópusi növény- és állatvilágot bemutató családi élményparkot tervez a Fővárosi Állat- és Növénykert a Vidám Park jelenlegi területére, amelyet október elsejével vesz át.
Akkreditált falusi vendéglátó képzés indul
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) 2013. végén indítja hatvan órás, akkreditált falusi vendéglátó képzését az ország több pontján.
Gyógyhellyé nyilvánították Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt
Nyíregyházán, a Krúdy teremben tartott sajtótájékoztatón jelentette be Dr. Kovács Ferenc polgármester, hogy a hazai gyógyhelyek közé 16.-ként besorolták a nyíregyházi Sóstó- Gyógyfürdő Zrt. területét és szolgáltatásait.
Coffee break!
Coffee break!
Megvan a 16. pénztárgép
2013. szeptember 16-án a Szintézis Informatikai Zrt. NOVATEK-F típusú pénztárgépe kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól.
Önkénteseket vár a Köszikávé Nap
Különleges péntek lesz szeptember 27-e azoknak, akik bekapcsolódnak a Köszikávé programba, ígérik közleményükben a szervezők.
Takács Lajos már a húsevőknek főz
A hazai neves sztárséf, Takács Lajos odébbállt az Olimpia étteremből, ahol egyrészt annak indulása óta főzött, másrészt 14 Gault&Millau szakácssapkát szerzett ott konyhaművészetével.
Hetedik éve fut a Főszezon kiállítás
Az idei évben is közel 100 turisztikai szolgátató mutatja be a magyar vidék sokszínű utazási- és programkínálatát szeptember 21-22-én a Budai Vár Hunyadi teraszán, a Főszezon kiállításon.
Gasztrocsata a Tirpák Fesztiválon Nyíregyházán
(MTI) - A Gasztrocsatát, az ország régiós szakácscsapatainak versenyét szombaton rendezik meg a Tirpák Fesztivál keretében Nyíregyházán - közölték a szervezők sajtótájékoztatón szerdán a nyírségi nagyvárosban.
Már csak 1 napig lehet jelentkezni a Business Klubra!
Már csak 1 napig lehet jelentkezni a Business Klubra!
Megnyitott a 76. OMÉK
Megnyitott a 76. OMÉK
Magyarország a DonauFesten
A Magyar Turizmus Zrt. társkiállítóival együtt vett részt Pozsonyban a második alkalommal megrendezett DonauFest nagyközönségi fesztiválon, szeptember első hétvégéjén.
Magyarországon főzött az ausztrál sztárséf
Shannon Bennett, az elismert ausztrál szakács, a díjnyertes Melbourne-i Vue de Monde étterem konyhafőnöke inspirációt keres Főzés a világ körül című könyvéhez.
Megüresedett a legmenőbb hazai állás
Fél év királyság után a Rézangyal kirúgta állásából a TAG-ot, aki utolsó „munkanapjára” illegál bulit szervezett a régi Zöld Pardon területére.
Újra szakmai klubdélután a Magyar Franchise Szövetség szervezésében
Hetyei József, a DIEGO Kft. hálózati igazgatója, valamint Vidács Gyula, a Fornetti Európa Kft. ügyvezetője tart előadást „Innováció, megújulás a franchise hálózatok életében” címmel, szeptember 30-án. Minden, a franchise szakma iránt érdeklődő, vállalkozni vágyó látogatót szeretettel várnak az eseményre.
A gasztronómia ünnepe Franciaországban
2010-ben került fel a francia gasztronómia az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára, 2011 óta ezt minden szeptember 4. hétvégéjén meg is ünneplik.
Desszertünnep Rákóczi János emlékére
Desszertünnepet rendeznek a Rákóczi-túrós kitalálója, Rákóczi János mesterszakács emlékére Dombóváron. A kétnapos szeptemberi eseményen a desszertborok is versenyeznek - adta hírül az Erély Ma.
Megfenyegették Zamárdi jegyzőjét a Balaton Sound miatt
(MTI) - A balatoni szezon legnagyobb zenei rendezvényének számító Balaton Sound engedélyezése miatt megfenyegették Zamárdi jegyzőjét, aki emiatt rendőrségi feljelentést tesz. Öt éve a polgármestert fenyegették meg életveszélyesen a rendezvény miatt.
Befagynak a zenefelhasználás után járó jogdíjak
Befagynak a zenefelhasználás után járó jogdíjak
Kampány a derű jegyében
Őszi szakaszába érkezett a Magyar Turizmus Zrt. belföldi fogyasztói kampánya: a derű jegyében a hazai turisztikai régiók bor és gasztronómiai kínálatára, őszi rendezvényeire és aktív programjaira irányítja a figyelmet a nemzeti turisztikai marketingszervezet.
Gasztronómiai gála a nyugati régióban
Taste of Hungary néven szeptember 29-én, vasárnap este gasztronómiai gálát rendeznek a sárvári ötcsillagos Spirit Thermal Spa Hotelben, ahol többek közt a Chateau Visz, a veszprémi Chianti, a Ráspi étterem valamint a rácalmási Jankovich Kúria séfjei készítik közösen a vacsorát.
Maradhat a kövér séf
Mégis meghosszabbították annak a dél-afrikai vendégszakácsnak a tartózkodási engedélyét Új-Zélandon, akit kövérsége miatt nem látnak szívesen a hatóságok, mivel túlsúlya miatt sokba kerülhet egészségügyi ellátása. A hosszabbításhoz vállalnia kellett esetleg gyógyításának minden költségét - adta hírül a BBC.
Októberben nyílik meg a turisztikai látogatóközpont Egerben
(MTI) - A tervek szerint október 11-én és 12-én, kétnapos szüreti mulatság keretében nyílik meg az egri Szépasszonyvölgyben a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, az aktív és az ökoturizmust népszerűsítő létesítmény mintegy 400 millió forintos beruházás eredményeként jön létre.
Kikről van szó a közösségi oldalakon?
A közösségi oldalakon az Ötkert romkocsmáról, a Szimpla és az Urimuri szórakozóhelyekről beszélnek a legtöbbet a felhasználók – derült ki a Hilltop Neszmély Zrt. közösségi média kutatásából, ami a manapság oly divatos romkocsmákat, illetve a vendégek borhoz való viszonyát vizsgálta. Érdekes, hogy a közösségi beszélgetések egyhatodában valamilyen módon szóba kerül a bor is.
Paprika és Haluska-fesztiválok a hét végén
Paprika és Haluska-fesztiválok a hét végén
Gasztronómiai fesztiválközpont épül Békéscsabán
(MTI) - Letették a békéscsabai CsabaPark gasztronómiai központ alapkövét szerdán.