hirdetés
hirdetés

Magyar-román fürdőháború a határ mentén

Az elmúlt néhány évben több fürdőfejlesztés történt Románia határmenti vidékein. Annak jártunk utána, ezek a fejlesztések milyen módon befolyásolták a hajdú-bihari fürdők forgalmát. Kiderült: a strandok látogatottságát az időjárás mellett a külföldi konkurencia is befolyásolhatja. Öt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fürdő vezetőjétől kértünk vendégforgalmi adatokat, és megtudakoltuk a legtöbbször odalátogató külföldi fürdővendégek nemzetiségét is.

hirdetés

A 2010-ben felújított Sárkány Wellness és Gyógyfürdőben gyógyvizes medencék, gyógyászati és wellness részleg, élménymedencés strand és uszoda kínálja a kikapcsolódást, sportolást. – Az átadást követő 1-2 hónapban rengeteg román vendég érkezett, igaz, hirdettük is határon túl – mondta Horváth Gábor, a fürdő vezetője. – Főleg hétvégén jöttek sokan, a vendégek 60-70 százaléka Erdélyből érkezett. Téli hétvégéken is 50 százalékos volt a külföldi vendégek aránya. 2012-ben 170.000 vendég kereste fel a fürdőt. 2013-ban átadták az élményfürdőt a határ túloldalán, Szatmárnémetiben (70 km), és Nagybányán (130 km) is megújították a fürdőt. Szatmárnémetiben az Aqua Star közel a Sárkány fürdőével azonos a medenceszám és befogadóképesség tekintetében, de nincs gyógyászati részleg, sem gyógyvíz, termálvízben lehet fürödni. A nagybányai kisebb létesítmény, uszodával, néhány meleg vizes medencével és szaunarészleggel. A romániai beruházások hatására 20.000-rel kevesebb vendég látogatott el a Sárkány fürdőbe. Aztán ahogy lecsengett az erdélyi újdonság varázsa, visszatértek a vendégek, 150.000 – 160.000-es volt a forgalom. Intenzíven hirdettünk Szlovákiában is, ennek hatására onnan is többen jöttek, különösen hétvégékre. Közel 5000 vendégéjszakát töltöttek Nyírbátorban. Azt is tudni kell, hogy a külföldieknek útba esnek a nagyobb települések fürdői, mint Sátoraljaújhely, Sárospatak, Nyíregyháza, Kisvárda, ezek „elviszik” a vendégeket. Elenyésző a német vendégek száma, akik néha lakókocsival jönnek, és a kempingben szállnak meg. Néhány száz lengyel vendég is érkezik évente. A fürdő mellett 16 téliesített apartman áll a turisták rendelkezésére, valamint kemping sátorhelyekkel, lakókocsienergetikai-ellátottsággal. Május végétől szeptember végéig 100 százalékos kihasználtsággal működik, a vendégek 60-70 százaléka külföldi.

Sárkány Wellness és Gyógyfürdő
Sárkány Wellness és Gyógyfürdő


Sárkány Wellness és Gyógyfürdő
Sárkány Wellness és Gyógyfürdő


Sárkány Strand
Sárkány Strand
Sárkány fürdő, szauna
Sárkány fürdő, szauna

Aktív marketingmunkát végeznek a nyíregyháziak

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíregyháza fürdőit társaságunk, a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. üzemelteti, fürdőink az Aquarius Élmény- és Parkfürdő (gyűjtőnév, mely magában foglalja az egész évben működő, fedett élményfürdőt és a szezonban működő szabadstrandot, más néven Parkfürdőt.) A zrt.-hez tartozik a Tófürdő, a Júlia Fürdő, a három csillagos Hotel Fürdőház, és működik egy fürdőgyógyászati részleg az Aquarius Élményfürdőn belül – ismertette Podlovics Lajos értékesítési vezető. – Romániából érkező vendégeink elsősorban az Aquarius Élmény- és Parkfürdő szolgáltatásait veszik igénybe. A Szatmárnémeti fürdő üzembe helyezése az eltérő fürdőméret és szolgáltatási paletta miatt – amely nálunk jóval nagyobb és szélesebb körű – nem okozott jelentős romániai vendégforgalom-változást. A nagyváradi fürdő jelentősebb távolságra van Nyíregyházától, így az szintén nem befolyásolta nagymértékben vendégforgalmunkat, úgy véljük, ez inkább a dél-alföldi fürdőkre lehet hatással. Az idén a korábbi évekéhez hasonlóan aktív marketingmunkát fektetünk abba, hogy megszólítsuk a romániai vendégeket. Az előző évek forgalmához képest mintegy 10 százalékos javulást remélünk, hiszen vendégelégedettség tekintetében jól vizsgáztak fürdőink. Külföldi vendégeink aránya 35 százalékos a sóstói fürdőkben: főleg Szlovákiából, Romániából, Lengyelországból, Ukrajnából érkeznek, kevesebben jönnek Ausztriából és Németországból. A legtöbb külföldi vendégünk Szlovákiából érkezik, őket követik a romániai vendégek. A 2016-os év időjárása a fürdők szempontjából nem hozott jó nyarat, így tavaly éves vendégszámunk vállalati szinten 503.000 fő volt, míg az előző évben 517.000 fő, így enyhe csökkenést könyvelhettünk el.

A nyíregyházi Aquarius Élményfürdő
A nyíregyházi Aquarius Élményfürdő


A nyíregyházi Júlia fürdő
A nyíregyházi Júlia fürdő


A nyíregyházi Parkfürdő
A nyíregyházi Parkfürdő


A nyíregyházi Tófürdő
A nyíregyházi Tófürdő

Hajdúböszörményben növekedett a látogatók száma

Gyógyfürdő és szezonálisan működő uszoda, gyógyászati központ, strand: élményelemekkel ellátott termálmedencék, gyermekmedencék, strandmedence csúszdával, fitneszsziget és szauna várja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyó vendégeket a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdőben. Mint Pócsi Imre fürdővezetőtől megtudtuk, nem volt érezhető a hajdúváros fürdőjének látogatottságában a nagyváradi létesítmény üzembe helyezése, és bíznak benne, hogy nagymértékben ezután sem fogja befolyásolni a vendégforgalmat a határon túli fürdők fejlesztése. A Bocskainak gyógyvize és szolgáltatásai által kialakult vendégköre van, a látogatók átlagéletkora 45-50 év közötti. 2015-ben 93.095, 2016-ban 104.119 személy kereste fel a fürdőt, tavaly növekedett a látogatók száma. A külföldiek aránya az összes vendéghez képest 20 százalék volt 2016-ban. A legtöbben a lengyel nemzetiségűek közül érkeztek, kevesebb volt a német és a román nemzetiségűek száma. A vendégek leginkább a gyógyvizes medencéket kedvelik, egy külső medence télen is üzemel, 36-38 Celsius-fokos gyógyvízzel.

2007-ben nyitott a Bocskai Gyógyfürdő fedett fürdője
2007-ben nyitott a Bocskai Gyógyfürdő fedett fürdője


Gyógyászati központ is működik a Bocskai fürdőben
Gyógyászati központ is működik a Bocskai fürdőben

A vendégek kétharmada külföldi a nyári szezonban Hajdúszoboszlón

– Természetesen figyelemmel kísérjük a határon túli fürdőfejlesztéseket, értesültünk róla, hogy átadták a nagyváradi Nympaea aquparkot, melynek van fedett és nyitott része is. Az Aqua-Palace Fedett Élményfürdőnk forgalmát a tavaly szeptember óta eltelt időszakban nem befolyásolta a nagyváradi fedett élményfürdő megnyitása – ismertette Czeglédi Gyula, a Hungarospa Hajdúszoboszló vezérigazgatója. – Arra számítunk, hogy a nyári főszezoni időszakban sem csökkenti strandunk és Aquaparkunk vendégforgalmát a nagyváradi csúszdapark üzemelése, hiszen a legtöbb vízi élményt továbbra is Hajdúszoboszlón találják a vendégek. Aktívan jelen vagyunk a turisztikai piacon, így az esetlegesen kieső vendégkört Nagyvárad környékéről más célterületekről pótolni tudjuk akár Romániából is. A nyári főszezonban a vendégek kétharmada külföldi, szezonon kívül ez az arány megfordul a belföldi vendégek javára. Nyáron egyértelműen a lengyel vendégek vannak többségben. A városi vendégforgalmi statisztikák szerint a Romániából érkező vendégek aránya 10 százalék körül van. Összesítésben a hazai és lengyel vendégek után a Romániából érkezők a 3. helyen állnak. Annak ellenére, hogy a tavalyi év főszezoni időjárása elég változékony volt, a 2015-ös rekordévhez képest mintegy 2 százalékkal tovább tudtuk növelni a vendégforgalmunkat. Összesen több mint 1,7 millió fürdőszolgáltatást értékesítettünk.

A hajdúszoboszlói Aqua Palace
A hajdúszoboszlói Aqua Palace


Hajdúszoboszló, fürdőcsarnok
Hajdúszoboszló, fürdőcsarnok
Hajdúszoboszló, fürdőcsarnok
Hajdúszoboszló, fürdőcsarnok


A hajdúszoboszlói Aqua Palace
A hajdúszoboszlói Aqua Palace

Debrecenben csökkent a romániai fürdővendégek száma

– Debrecenben a termál- és az élményfürdőben is növekedett a látogatók száma. A héten tartott felügyelőbizottsági ülésre elkészült az összesítés is. A termálfürdőbe 2,6 százalékkal, az élményfürdőbe 8,9 százalékkal több vendég érkezett 2016-ban, mint 2015-ben. Az Aquaticum élményfürdő látogatóit is beleszámolva 2016-ban 630.000 látogatója volt a létesítménynek. Ez 6,9 százalékkal több, mint 2015-ben, amikor 589.336-an vásároltak jegyet. A fő küldőországok Szlovákia, Románia és Ukrajna. Bár Romániából érkeznek a legtöbben, 4-5 évvel ezelőtt csúcson volt a romániai látogatók száma, de a határon túli fürdőfejlesztések hatására folyamatosan 30 százalékkal csökkent a forgalom – ismertette Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója. – Kevesebben látogatták a strandfürdőt 2016-ban. Ez egyrészt a 2015-ös évnél rosszabb időjárásnak köszönhető, másrészt pedig a strand hagy kívánnivalót maga után, felújításra vár. Az idei szezon végén kezdődik a 4 milliárd forintos, teljes körű rekonstrukciós program, a felújított fürdőtől várunk rendkívül nagy látogatottságot. A fejlesztésről ide kattintva olvashat bővebben.

Az öt vezető válaszát összevetve a földrajzi távolság és a szolgáltatások határozzák meg a külföldi vendégek látogatását. Az eltérő szolgáltatást nyújtó, újdonságokat kínáló közeli fürdőket szívesen felkeresik a hazai, illetve külföldi vendégek is.

A debreceni élményfürdő
A debreceni élményfürdő


A debreceni élményfürdő
A debreceni élményfürdő

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk