hirdetés
hirdetés

Nyugat-Dunántúl: előretör a medical wellness

Változatok a minőségre

Nyugat-magyarországi körutazásra invitálta a közelmúltban a sajtót a Magyar Turizmus Zrt. A röjtökmuzsaji Romantik Hotel Szidónia Kastélyt, a sárvári ötcsillagos Spirit Hotel Thermal Spát, valamint a Sárvári és a Büki Gyógy- és Wellnessfürdőt látogatták meg a meghívottak. Két szálloda, két fürdő, négy példa a folyamatos minőségi fejlesztésre.
hirdetés

A Romantik Hotel Szidónia Kastély XVII. századbeli épületével, héthektáros, ápolt parkjával, igényesen, korhűen, de nem tolakodó pompával berendezett belső tereivel olyan harmóniát képvisel, melynek önmagában relaxáló, gyógyító hatása van. Mint egy időkapszulában, kirepülünk a mindennapokból, a kandalló tüze, az asztali teríték őszi levéldísze, a kert mohos kőpadja, a kilenc fa erőkörében eltöltött pillanatokban súlytalanná válnak a börze ingadozásai. A kastélyszállóban a lelki, testi és a szellemi egyensúly megvalósítására törekednek. Úgy hírlik, a park és a kastély a pozitív energiákat árasztó földmeridiánon, az ún. Sárkányösvényen fekszik. A Szidóniát beválasztották az európai topwellnessszállodák közé, és több hazai díjat is elnyert. A wellnessrészleg különlegességei közé tartoznak a hőterápiás kőpadok, a Shiatsu masszázsfotelek, az Aquaveda kezelőágyak.

Az őselemek jegyében született sárvári Spirit Hotel Thermal Spát ötcsillagos kivitelezés és szolgáltatások jellemzik. A különlegességek szállodája, benne a féldrágakövek (ametiszt, onyx), a gránitmozaikok, a nemes faburkolatok alkalmazása, körülötte a háborítatlan erdős-ligetes, tavakkal tarkított környezet hangsúlyozzák földet. A víz a lobbiban bugyogó forrás képében már a belépéskor megjelenik. A hotel saját kútja a több mint 1000 méter mélységből feltörő gyógyvízzel tölti meg a ház 22 különféle funkciójú medencéjét. Az Oázis wellness- és fürdőrészleget keleties építészeti megoldások (selyempárnák, mozaikok, lebegő muszlinfüggönyök) jellemzik. A Spirit a medical wellness zászlóvivőjeként határozza meg magát, de a hagyományos gyógykezeléseket és a wellness valamennyi válfaját is kínálja. Egzotikus wellnessélményben részesülnek a török hamam és az óegyiptomi razul fürdő kipróbálói. Mint az anyaméhben, zajtalan sötétben, szinte a tökéletes súlytalanság állapotában lebegnek a mély relaxációt igénylők a floating kabinban. Foglalkoznak biorezonancia-vizsgálattal, mágneses terápiával, akupunktúrával és kolon hidroterápiával is.

Bükfürdő a hazai gyógyfürdők fiatalabb generációjához tartozik, de a gyógyászati szolgáltatások mennyiségét tekintve máris a második helyen áll Hajdúszoboszló után. Igen sok ásványi anyagot tartalmazó gyógyvize mellett óriási előnye, hogy 14 hektáros területtel rendelkezik. Így sikerült a különféle igényeket szétválasztva külön területet biztosítani a gyógyászati céllal érkezők, a családi wellness hívei és a sportos ifjúság számára. Jelenleg 27 különféle hőfokú medencével, 9000 négyzetméter fedett területtel, saját gyógykempinggel rendelkeznek. A kereslet azonban olyan nagy, hogy nagyszabású fejlesztésekbe kezdtek, amellyel megduplázzák a fürdő fedett területét, előtérbe helyezik a medical- wellness és rekreációs szolgáltatásokat. Az új részek építészetileg is egyedi arculatot kapnak. Egyebek mellett új, 500 fős fedett pihenőteret építenek, díjmenetesen rendelkezésre álló pihenőágyakkal. A jelenlegi kapacitást új, 120 fős szaunavilággal bővítik, amely fedett pihenőt és nyitott kertet is magába foglal. A wellnessjellegű szolgáltatások a Wellness Centrumban kapnak új otthont. A gyerekek számára játszószoba, új gyermekmedence és csúszdák is épülnek. A szolgáltatási területek (gyógyfürdő, rekreációs park-élményfürdő és a szaunavilág) külön- külön, önálló megközelítésére új bejáratot létesítenek. Az energiatakarékosság jegyében 2010-ig felújítják a légtechnikát és a nyílászárókat is. Az itteni Fürdő étterem a tanulmányút szinte legjobb gasztronómiai élményével kényeztette el a résztvevőket.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő 40. jubileumát ünnepli az idén. A néhány éve felújított létesítmény idén kapta meg a négycsillagos, legmagasabb minősítést, már korábban az EuropeSpa Med minőségi díjat, és tagja az Európai Királyi Fürdők Szövetségének is. A hagyományos gyógyászati kezelések mellett 54 különféle wellness-szolgáltatást nyújt. Impozáns szaunavilágának különlegessége a külső szauna, ahonnan finn módra a havas téli udvarra léphetnek ki a vendégek. A stresszoldást szolgálja a 18-féle nemesfém ötvözetéből készült tálakkal végzett tibeti hangterápia. A klasszikus, tb által támogatott kúrákra várakozás nélkül tudják fogadni a betegeket, itt is egyre magasabb (70%) a belföldi vendégek aránya.

Medical wellness

Új fogalom nyert teret a hazai egészségturizmusban. A már mindenütt felbukkanó wellness cégtábla mögött kicsit felhígult a tartalom. A hektikusan változó és kiszámíthatatlan gazdasági körülmények miatt csökken a 2-3 hetes, tradicionális gyógykúrák iránti kereslet is. A jó hazai fürdőorvosi és egyéb szakembergárda a meglévő gyógyfürdő- és gyógyszálló-létesítmények bázisán értelemszerűen keresi a maga új piacát és célcsoportját. A medical wellness a betegség megelőzését célozza meg, orvosi közreműködéssel nyújtott, tudományosan igazolt szolgáltatásokkal. Kötelező eleme az előzetes állapotfelmérés és a továbbiakra vonatkozó életmód-vezetési tanácsadás. A sárvári Spirit Hotel elsőként tett kísérletet arra, hogy elkülönítse a medical wellnesshez tartozó kezeléseket (biorezonancia-vizsgálat, akupunktúra, oxigénterápia). A Danubius szállodák 2009-ben már a medical wellness szellemében összeállított új csomagajánlatokkal jelennek meg. Mint minden új fogalomnál, a medical wellness esetében is még képlékeny és változó a lehatárolás. A Tourism Research and Marketing (TRAM) e témában készült tanulmánya – amely elérhető a Magyar Turizmus Zrt. kutatási csoportjánál – ide sorolja a plasztikai sebészetet, a fogászati turizmust, sőt az embrióbeültetést is. A tanulmány szerint Magyarországon a régi uniós országokkal összehasonlítva a legolcsóbb az orvosi ellátás, különösen a fogászat. A hazai gyógyszállók különösen alkalmasak arra, hogy a „kellemest a hasznossal összekötve” új termékkel erősítsék meg vonzerejüket. Fontos lenne a laikusok számára érthető programcsomagok kidolgozása és népszerűsítése, amelyek a medical wellness szolgáltatásokat keresőket eligazítják a kínálat sűrűjében.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai