Gran Canariára, Malagára és Billundba is repül télen a Ryanair 

A Ryanair csütörtökön bejelentette eddigi legnagyobb Budapesti téli menetrendjét a 2016-os évre, és idén 16%-kal kívánja növelni budapesti utasforgalmát.

Ki adja át a stafétabotot? 

Teli a Budapesti Gazdasági Egyetem 5-ös előadója, jelenlegi és volt diákok, tanárok, a magyar gasztronómia jó néhány kiemelkedő személyisége várja kíváncsian mi újat hoz ma a klub életükbe, mi van Hegedűs Péternek, a ProGasztro klub elnökének és alapítójának, a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Tanszéke oktatójának a tarsolyában. Meghívott vendégként ezúttal mi is részt vettünk a Klubon.

Színre lép a gímszarvasborjú és a dunai kecsege 

Hatan versenyeztek a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe jutásért. Széll Tamás és csapata (Onyx étterem) képviseli Magyarországot május 10–11-én a Bocuse d’Or Europe-on, amelynek idén Budapest lesz a házigazdája.
Alaposan megizzasztotta a séfeket a kecsege

Alaposan megizzasztotta a séfeket a kecsege 

Hat kiváló séf versengett csütörtökön a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe való jutásért. Széll Tamás és csapata (Onyx étterem) képviseli Magyarországot május 10-11-én a Bocuse D'Or Europe-on, melynek idén Budapest lesz a házigazdája. A második díjat a 23 éves Pohner Ádám és csapata (Olimpia étterem), míg a harmadik díjat Volenter István séf és csapata (67 Étterem és Bistro) nyerte.

'Visszahozni a pincér szakma becsületét!' 

Ezúttal a pincérszakma jövője került napirendre a Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesületének (VSZOE) és a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának együttesen szervezett ülésén a Dobos C. József szakiskolában.
Luxusszálloda lesz, de a brand még hiányzik

Luxusszálloda lesz, de a brand még hiányzik 

Az északi Klotild Palota felújítása után a déli palota sorsa is jó kezekbe került. A török tulajdonban levő ingatlan felújítása napokon belül elkezdődik és 2018-ban megnyílik a Klotild Palota déli szárnya is. A tulajdonosok szándéka, hogy nem csak szállodai vendégekre építenek, a létesítményben az egykori Belvárosi Kávéház helyén ismét kávéház üzemel majd és Budapest első igazi török étterme is helyet kap.

A jövedelmezőségi csapdából nem képes kitörni a szállodaipar 

A szállodák, szállodai felújítások finanszírozására is alkalmas hévízi IFA modellt dr. Szauter István mutatta be a konferencia résztvevőinek. A modell lényege, hogy a beszedett idegenforgalmi adóbevételből az önkormányzat támogatást ad vissza a turisztikai vállalkozóknak, például szállodai felújításokra.

A Superior kategória nem egyenlő az üzleti sikerrel! 

A Hotelstars Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy újraminősítésének tapasztalatairól Lukács Attila tartott előadást az MSZÉSZ közgyűlésén. A tapasztalatok alapján összességében nagyon sok szálloda szorul felújításra a megkopott infrastruktúra vagy a korszerű berendezések hiánya miatt. A szakember szerint ennek okai a gyenge jövedelmezőség, vagy nem áll rendelkezésre a felújításra pénz, vagy hiányzik a határozott és következetes szakmai vezetés. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több időt vesz igénybe a hiányosságok pótlása is, csúsznak az újraminősítések, a normál esetben megengedett 30 nappal ellentétben sokszor 6-12 hónapot is igénybe vesznek a pótlások.

Menni vagy maradni? 

Külföldön vagy itthon jobb? Milyen szempontok alapján döntenek ma a pályakezdő fiatalok és az aktívan dolgozók a munkavállalásról? Erre keresett választ a „Munkatársat keresünk” című, egész napos konferencia október 14-én, a Falk 1 Edutus Rendezvényközpontban.

Édenkert a magyar mediterráneumban 

Zánka felső végében, a Káli medence kapujában március végén nyitott a Gyógynövény-völgy Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont. A sok zöld növényben itt nincs hiány. A Völgyben még a levegő is üdébb, olyan mint egy valóságos édenkert, méghozzá egy olyan vidéken, ahol a mikroklímának köszönhetően elég kevés eső esik. A völgyet Takács Ferenc kertészmérnök- tanár és családja álmodta meg, akik már több mint egy évtizede szerveznek a Balaton-felvidéken gyógynövénytúrákat, és tartanak előadásokat országszerte. A mintegy 7000 négyzetméteren elhelyezkedő, helyi erőforrásokat és munkaerőt felhasználó kert és látogatóközpont részben uniós erőforrások felhasználásával valósult meg. Hogyan sikerült az indulás? Mely programok a legnépszerűbbek és mik a jövőbeni tervek? Elsősorban erről kérdeztük Takács Tamást, a Gyógynövény-völgy projektvezetőjét.

Vajon kik a tsemege csinálók? 

Már szinte megszokhattuk, hogy mindig fergeteges ötletekkel, újabb és újabb interaktív programokkal áll elő a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múzeumpedagógiai csapata. Azonban az augusztusi kínálatuk minden várakozást felülmúl! 

Házikoszt gasztrománoknak 

Július végén indult egy vadonatúj alkalmazás, amelyre már közel ezren jelentkeztek házi kosztot főző szakácsnak, illetve mára több mint ezren töltötték le az alkalmazást.

Új trend: zöld asztal 

A gazdaság különféle szektorai közül talán a vendéglátás területén jelentkeznek és terjednek leggyorsabban a fogyasztói trendek és igények, amelyek megjelenésüket követően is gyorsan változnak…

Yummber: nem az éttermekkel akar versenyezni 

Alig pár napja, szerdán indult a Yummber, egy vadonatúj alkalmazás, melyre mintegy 762-an jelentkeztek házi kosztot főző szakácsnak. A Vendég&Hotel-nek közölt exkluzív információ alapján ma már több mint ezren töltötték le az alkalmazást. Kalmár Péter üzlettársát Boros Reginát kérdeztük a különleges ötletről és a vendéglátó szakmát érdeklő kérdésekről.

A minőségi vendéglátás oktatásért lobbiznak 

Múlt héten tartotta első taggyűlését a Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesülete (VSZOE), melynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont.

Afrodité szigete: Ciprus 

A szépség és szerelem ókori istennőjének szigetén nemcsak a napfény és a tenger, hanem a kulturális és természeti örökség együttes élménye ejti rabul a látogatót.

WIN-WIN modellt javasol a MSZÉSZ 

Az ágazatban az ezredforduló óta végbement változásokról, tendenciákról és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslatairól, szakmai programjáról tartott tájékoztatót a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Hilton Budapest Szállóban.

Stratégiát és áfacsökkentést javasol a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 

A magyar szállodaipar 2014-2015 I. negyedévi teljesítményéről, az ágazatban az ezredforduló óta végbement változásokról, tendenciákról és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslatairól, szakmai programjáról tartott tájékoztatót Niklai Ákos a szervezet elnöke, Kovács István főtitkárral és Árvai Zoltánnal, a Hilton Budapest igazgatójával.

Ádám a nyerő 

A Magyarországi Chaine des Rotisseurs Egyesület május 15-én, pénteken rendezte meg a Jeunes Chefs Rotisseurs, Ifjúsági Szakácsversenyt 11 magyar versenyző részvételével a METRO Gasztro Akadémián. Az elismeréseket és a különdíjakat a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ünnepségen vehették át a fiatal szakácsok a Corinthia Hotel Budapestben.

Afrodité szigete: Ciprus 

A szépség és szerelem ókori istennőjének szigetén nemcsak a napfény és a tenger, hanem a kulturális és természeti örökség együttes élménye ejti rabul a látogatót.

Cukrászdinasztiák régen és most 

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.

Z generációs konferencia 

A szakiskolák, szakközépiskolák oktatásmódszertani problémáira, a hátrányos helyzetű tanulókkal való foglalkozás lehetőségeire, valamint a felsőoktatás módszertani kérdéseire fókuszál a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának áprilisi 17-i konferenciája.

Mérföldkő a kínai beutazó turizmusban 

Levélben köszönte meg az együttműködést a Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ igazgatója a márciusi rendezvénysorozat résztvevőinek.

Egy tipp, hogy kiderítse milyen minőségű WiFi-je van 

A Hotel WiFi Test egy ingyenes partner programot indított szállodák és szállodaláncok számára, melynek célja, hogy a szállodák saját javukra fordítsák a minőségi Wi-Fi iránti keresletet.

Közvetlen járat Peking és Budapest között 

Konkrét eredményeket is hozott a kínai turizmusról szóló szakmai konferencia a Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ szervezésében. A konferencia megnyitóján a kínai, a nemzetközi és a magyar turizmus magas rangú állami vezetői köszöntötték a vendégeket és a kínai beutazóturizmus fejlődését érintő több lényeges bejelentés is történt.

Kínai turisztikai delegáció érkezik 

50 fős kínai turisztikai delegáció érkezik ma hazánkba. A küldöttség célja a kétoldalú együttműködés erősítése. A program kínai gasztronómiai show-val indul, csütörtökön turisztikai workshopot rendeznek. 

BTF - most először áprilisban 

A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 10. és 26. között ismét Európa nyüzsgő kulturális központjává varázsolja a magyar fővárost. 17 napon keresztül, 43 helyszínen, több mint 170 program várja az érdeklődőket. A klasszikus nagyzenekari és kamarazenei koncertek mellett idén is számos opera-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program közül válogathatnak a látogatók.

Napfogyatkozás - hasznos tippek 

Március 20-án, pénteken, pont a napforduló időpontjával esik egybe az év egyik leglátványosabb égi eseménye, a napfogyatkozás. Hazánkból nézve a napkorong közel 60 százaléka fog eltűnni, míg az Atlanti-óceán északi vidékein teljes napfogyatkozás lesz.

Apácamell, Suhajda csemege és kézzel írott recept 

Nem mindennapi értékmentő programba kezdett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat találkozóján a többgeneráción keresztül működő, ma is jól ismert Suhajda és a Végvári cukrászdák tulajdonosai, családtagjai, cukrászai meséltek történetükről és mindennapjaikról.

Uniós források turisztikai marketingre 

Most első alkalommal európai uniós forrásokat is felhasználhat Magyarország a turisztikai marketingben – tájékoztatta a szakmai érdeklődőket Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója az UTAZÁS kiállítás első napján, az UNWTO hivatalos konferenciáján, az Utazás Fórum keretében.

Kiemelkedően jó évet zárt tavaly a turizmus 

Meglepő év végi szárnyalás jellemezte több küldőpiacunkat is, mely összességében kiugró vendégéjszakaszám növekedést eredményezett a 2014-es évben. Jelentős növekedést könyvelhetünk el az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok valamint a cseh és a lengyel piacon.

Új koncepció az 5 éves Business Klubban 

A klub vadonatúj koncepcióját, az 'Ötlet, siker, kreativitás' kerekasztalbeszélgetést nagy érdeklődéssel fogadták a Vendég & Hotel Business Klubon megjelent szakemberek a Szamos Marcipán Royal Cukrászda és Kávézóban. A már nagyon várt vendéglátós és szállodai trendeket, újdonságokat bemutató prezentációkat követően ugyanis a szervezők egy olyan fórumot hoztak létre, melynek célja a meghívott szakemberek tapasztalatainak megosztása valamely kiemelt témában.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!