A Nyugat-Balkán közelebb került Európához 

A Nyugat-Balkán három országa: Szerbia, Montenegró és Macedónia polgárai tavaly december 19. óta újra vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió országaiba, így hazánkba is. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a magyar turizmus szempontjából milyen következményekkel járhat a Nyugat-Balkán óvatos (re)integrálása Európába.

A város, ahol sohasem nyugszik le a nap 

A spanyol fővárosba hétvégézni érkezőknek tanácsos előre rápihenniük a madridi kirándulásra: a hárommilliós metropolisban alvás nélkül is könnyedén el lehet tölteni 2-3 napot.

„A nagyon szép, a nagyon nagy és a nagyon rendhagyó” 

A fenti szavakkal foglalta össze Karl Heinz Petzinka professzor, a RUHR.2010 művészeti igazgatója a jövőre Európa kulturális fővárosának (EKF) szerepét betöltő három helyszín – Pécs, Isztambul, Ruhr-vidék – közti különbséget a pécsi Palatinus szállodában rendezett, a RUHR.2010-et bemutató esten.

Áttörés várható 

Arról évek óta teljes az egyetértés szakmai körökben, hogy szükség lenne egy nagy befogadóképességű kongresszusi központ megépítésére Budapesten, hogy a főváros ne maradjon le a jól jövedelmező konferenciaturizmus világversenyében. Tervekből, elképzelésekből temérdek született az évek során, a megvalósulás azonban még mindig folyamatban van.

Zuhanó mutatók, dermedt befektetők 

A gazdasági világválság hatására az utóbbi félévben igencsak megcsappant Budapesten a szállodaépítők befektetői kedve. A megkezdett fejlesztések egy részének átadása csúszik, akad beruházás, amelynek kezdését elnapolták. A szállodaipari mutatók zuhanását látva mindez nem is csoda.

Ugrásra készen 

A hazai magánbusztársaságok járó motorral várják, hogy beszállhassanak a menetrend szerinti távolsági és helyi buszközlekedésbe. Elvileg ráérnek még, Magyarország ugyanis 2012. december 31-ig kapott derogációt az uniós direktíva törvényi szintre emelése alól. A magántársaságok érdekképviselete szerint már rég be kellett volna lépniük a piacra, míg az állam, illetve a Volán-társaságok időt kérnek a felkészülésre.

Négy év után itt az új pályázat 

Első ízben négy évvel ezelőtt írtak ki központi közbeszerzést az állami hivatalnokok utaztatására, azóta négy utazási iroda végzi ezt a feladatot – egymással is folyamatosan versenyezve. A szerződés közeledő lejárta miatt a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság új pályázatot írt ki szeptemberben, amelynek eredményeként november végén kiderül, kik lesznek az új „udvari beszállítók”.

Húzd meg, ereszd meg! 

Amint arról lapunk szeptemberi számában beszámoltunk, gőzerővel folyik az utazási irodák működését és az utazásszervezést szabályozó új kormányrendelet előkészítése, bizonyos változások pedig már életbe is léptek.

Intézményvezetők az oktatásról 

Elsősorban a bolognai folyamat, a munkaerő-piaci igényeket nem követő reagálás húzódik meg a szakirányú felsőoktatásban végbemenő negatív folyamatok mögött a lapunk által megkérdezett, idegenforgalmi felsőoktatásban dolgozó szakemberek szerint. Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke tágabb kontextusba helyezve a kérdést, fejtette ki véleményét

Szaporodó csillagok 

Gyulán jelenleg nyolc szálloda várja a vendégeket, amelyek között csupán egyetlen négycsillagos található. A helyzet jövőre gyökeresen megváltozhat, ha a Hunguest Hotel Erkel nagy ívű és látványos tervei megvalósulnak.

Megtévesztés vagy ügyes üzleti fogás? 

A közelmúltban kéretlen e-mailben ajánlott szerkesztőségünk több tagjának is ingyenes bel- és külföldi szálláslehetőséget 600 helyen szerte Európában a hangzatos elnevezésű, ámbár meglehetősen titokzatos Európai Program az Egyéni Turizmus Fejlesztéséért (EPETF). A „szerencsés” címzetteknek emeltdíjas SMS-ben kell regisztrálniuk, a szálláshelyen pedig csupán az ellátásért kell fizetniük. Megpróbáltunk utánajárni, mi is az EPETF lényege.

Kaland az ikaland körül 

Gyakran okoznak fejtörést az irodával rendelkező utazásszervezőknek a piac kizárólag online értékesítéssel foglalkozó szereplői, különösen, ha azok hazai céggel nem, csupán honlappal rendelkeznek.

Az új Hanza-szövetség 

A jelenlegi nehéz időkben alig akad nyereségesen működő légitársaság. A szállítók a költségek lefaragásával, létszámleépítéssel, a menetrend karcsúsításával, a szövetségi kapcsolatok erősítésével próbálnak meg talpon maradni a gyilkos piaci versenyben. A tőkeerős társaságok felvásárlásokkal igyekeznek bebetonozni pozícióikat. A közelmúltban az Európai Versenyhivatal áldását adta a Lufthansa és az Austrian frigyére, a Brussels Airlinesra irányuló felvásárlási szándékát pedig már korábban jóváhagyta, ezzel a német zászlós társaság Közép-Európában csaknem domináns pozícióba került.

Fönn, Tarnicán, hol nyáron is esik a hó 

Jóllehet, a hóesés nyáron igen ritka vendég, azért a lengyel Kárpátalján, Podkarpackie hegyei közt szeszélyessé válhat az idő még júliusban is. Ennél jóval kiszámíthatóbb viszont a helyiek vendégszeretete: errefelé a magyarokat mindig tárt karokkal fogadják.

Vidéki repülőterek 

A forgalmi adatokat látva nem tűnik túl jó befektetésnek Magyarországon a vidéki repterek üzemeltetése. Mégis rendre előkerülnek újabb légikikötők építéséről szóló grandiózus tervek. De szüksége van-e Magyarországnak további kereskedelmi repülőterekre? Erre a kérdésre kerestük a választ összeállításunkban.

Silányul az idegenforgalmi felsőoktatás? 

Az idén összesen 127 500 fiatal jelentkezett a hazai felsőoktatási intézményekbe, közülük 94 000 főt vettek fel. Szeptemberben 5042-en kezdhették meg tanulmányaikat idegenforgalmi és vendéglátó szakon. A létszám évről évre nő, a turisztikai jellegű képzés töretlen népszerűségnek örvend. Turizmus és vendéglátás ma már szinte az összes megyeszékhelyen hallgatható állami vagy magán-felsőoktatási intézményekben.

Trükkök és tippek válság idején 

Május 27-én immár harmadik alkalommal rendezte meg a Turizmus Trend és a Kreatív szaklap a Turizmus Akadémiát, amelynek középpontjában idén a válság és az arra adható válaszok álltak.

Kerékpárral Alsó-Ausztria borvidékein 

Alsó-Ausztria dimbes-dombos tájai számtalan felfedeznivalót tartogatnak, különösen az ínyenc utazó számára. Az osztrák szabályok értelmében annak sincs félnivalója, aki egy-két pohár bor elfogyasztása után nyeregbe száll, hogy kerekezzen egyet a szőlőtőkék között a következő pincéig.

Olajsejkek a láthatáron? 

A fejlett világ öregedő társadalmainak köszönhetően az egészségturizmus szerepe nőni fog a jövőben. Egy amerikai tanulmány szerint 2012-re az ágazat globális forgalma elérheti a kétmilliárd dollárt. Ebből hazánk is jó eséllyel veheti ki a részét – derült ki azon a budapesti konferencián, amelyet egy szaúdi társaság szervezett.

Az ismeretlen kelet 

Húsz éve, hogy a berlini fal és a két világrendszert kettészelő vasfüggöny leomlott. Az eltelt két évtized alatt Németország keleti államai jelentős idegenforgalmi pozíciót szereztek maguknak odahaza, bár a magyaroknak újra fel kell fedezniük őket.

Teljes gőzzel a válság ellen 

A válság ellenére kitűnő hangulat és optimizmus jellemezte a közelmúltban Rostockban megrendezett 35. Germany Travel Mart (GTM) vásárt. Németországot sem kerülik el a gondok, de a résztvevők nemcsak át akarják vészelni a nehéz időket, hanem szembe is szállnak a krízissel.

Paks, a sokarcú atomváros 

Most még csak keveseknek jut eszükbe, hogy a magyar „atomvárosban”, Pakson töltsenek el egy hétvégét. A város vezetése azonban igyekszik tenni azért, hogy római kori emlékei, könnyű fehérbora és különleges képtára miatt több turista keresse fel a települést, ahol a nyáron új szállodát avatnak, és gyógyfürdő építését tervezik.

Drasztikusan csökkentett fejlesztési források 

A kerékpár is jármű, így infrastruktúrájának fejlesztése támogatásra szorul. Uniós források segítségével jelentősen bővülhetett volna az elkövetkező években a hazai kerékpárút-hálózat, azonban a gazdasági válságra való hivatkozással a Közlekedési Operatív Program 14 milliárdos keretét a közelmúltban kétmilliárdra csökkentették.

Idegenforgalom a föld alatt 

Jelenleg alig két tucat hazai barlang áll nyitva a magyar és külföldi turisták előtt. A szakértők szerint ezekben a vendégfogadás feltételei általában megfelelőek, a forgalom azonban a legtöbb barlang esetében jócskán elmarad a 80-as évek végén elért csúcstól. A barlangok gyógyturisztikai célú felhasználását egyre kevésbé támogatja az egészségbiztosító.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!