„A magyar turisták felfedezték Szlovéniát” 

— jelentette be Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarul kitűnően beszélő  nagykövete a Budapesten immár évek óta hagyományosan megrendezett szlovén workshop megnyitóján.
Mit tippel, mi lesz a Ryanair új budapesti járata?

Mit tippel, mi lesz a Ryanair új budapesti járata? 

Szerdán fény derült a Ryanair 2017-es nyári menetrendjére. És saját szállásfoglalási oldaluk is lesz.

„A turisztikai ágazat egésze még nincs felkészülve a fogyatékkal élők fogadására” 

Az akadálymentes turizmus lett az idei Turizmus Világnap kiemelt témája. Kiderült, nem csupán az utazási szakma (MUISZ) és az érdekképviseletek szerint van még mit behoznunk e téren, hanem az államapparátus is tördelte a kezét a témával kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszaiban.
„Itt áll előttünk a tehén, meg kéne fejni!”

„Itt áll előttünk a tehén, meg kéne fejni!” 

— mondta Flesch Tamás, a Continental Csoport ügyvezetője a lapunk, a Turizmus Trend által, a BFTK, Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával szervezett konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésében. Remete Tibor, a Super Channel ügyvezetője szerint Budapest akár a világ top 10-ében lehetne, ha tudatosan állítana össze tartalmas élménycsomagot az idelátogatók számára.

A sharing economy-nak megtiltani nem lehet 

Hogy létezzen, mert a műfaj volt, van és lesz — derült ki a MUISZ, Magyar Utazási Irodák Szövetsége őszi szezont nyitó, hétfői vacsoráján. Csupán a digitális platform hiányzott hozzá — folytatta gondolatmenetét dr. Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezete, a UNWTO főtitkárhelyettese.

Ki fogja megtölteni az Air Algérie budapesti járatait? 

"Ez egy befektetés" — véli a nyitójáraton algériai szakmai látogatásából hazaérkező dr. Bienerth Gusztáv, turizmusért felelős kormánybiztos a szeptember 15-én, 24 év szünet után újrainduló Algír-Budapest járatról. Ha hozza a számokat, megtérült.

Bergen, Faro, Hannover, Lamezia-Terme - új járatok a Wizz Airnél 

Négy újabb, Budapestről induló járatot jelentett be a Wizz Air, valamint 14 hónapnyi folyamat végére tett pontot a légitársaság és a IATA, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség csütörtökön azzal, hogy ünnepélyesen is átadta a légitársaság vezetésének üzemeltetés-biztonsági auditján (IOSA) megszerzett regisztrációját.
Németországban a turizmus mindenkié

Németországban a turizmus mindenkié 

Egyre nő a nemzetközi utazások száma, mindenki vágyik az ismeretlen megismerésére, az utazás örömére. Nem ma ismerték ezt fel Németországban. Az idegenforgalmi szolgáltatók a helyi és országos turisztikai marketing szervezetekkel — élükön a DZT, Német Turisztikai Hivatallal — karöltve évek óta fejlesztik a mozgásukban, érzékelésükben korlátozott embertársaink utazását.
Ennyire közel Budapesthez még nem volt elérhető hongkongi járat

Ennyire közel Budapesthez még nem volt elérhető hongkongi járat 

„Legnagyobb, eddig nem létező piacunkra tettük be a lábunkat” — értékelte Andreas Otto, az Austrian Airlines (AUA) kereskedelmi igazgatója a légitársaság szeptember 5-én debütált, Bécs-Hongkong járatának jelentőségét.
Nicolas Sarkozy egykori tanácsadója a IATA élén

Nicolas Sarkozy egykori tanácsadója a IATA élén 

Szeptember elsejével Alexandre de Juniac vette át a IATA vezetését.

Elérte befogadóképessége határát a Sziget 

Közel félmilliós látogatói rekord születhet idén a Szigeten.

„A németek sosem fogják a magyaroknak elfelejteni” 

Múlt héten testvérvárosi kapcsolatait erősítendő járt Budapesten Frankfurt am Main városvezetése. A látogatás apropóján „beugrottak” a DZT, Német Turisztikai Hivatal budapesti képviseletére is, hogy idegenforgalmilag is kicsit helyére tegyék városukat.

A hop on hop off nem a 7-es busz! 

Három, a fővárosban garantált buszos városnézéseket kínáló vállalat is egyetérteni látszik abban, hogy valamilyen szabályozás szükséges azt követően, hogy a Budapest önkormányzata zárt ülésen úgy döntött, 2017-től monopolizálná a hop on hop off üzletet. A piaci szereplők szándéka, hogy a legkisebb mértékben zavarják a lakosság nyugalmát, a közlekedés rendjét, azonban a szabályozást nem úgy képzelik el, ahogy a főváros illetékesei – derült ki egy hétfői, a budapesti Marriott szállóban rendezett sajtótájékoztatón.

Limes: ne várjuk, hogy milliók érkeznek, csak mert világörökséggé válik 

A turizmus és a kultúrtáj kapcsolatát, fenntarthatóságát boncolgatták a téma nemzetközi szakértői esettanulmányok példáin keresztül a budapesti Metropolitan Egyetem és az Információs Társadalomért Alapítvány közös szervezésében zajló konferencián június 12-16. között.

„Tudtam, hogy repülőgépek közelében akarok dolgozni” 

Hét, a Qatar Airways dohai központjában eltöltött év után mondhatni, hogy egy véletlen folytán vette át — hivatalosan április 1-én — Sárik Tamás a légitársaság budapesti képviseletén hosszú időn át betöltetlen értékesítési igazgatói pozícióját. Múltról, jelenről, jövőről kérdeztük.

Debrecen Airport: ötszázezres mérföldkő 

Debreceni üzemelését négy éve kezdő, tavaly bázist is nyitó Wizz Air 500 000. debreceni utasát köszöntötte kedden. És egyéb érdekességek Magyarország második legnagyobb repülőteréről.

Star Alliance: intenzív terjeszkedés helyett zökkenőmentes utazás 

Több millió dolláros technológiai fejlesztésre bólintottak rá a legnagyobb légiszövetség, a Star Alliance vezérigazgatói zürichi tanácskozásukat követően szombaton. A csomagkezelést könnyítő fejlesztés illeszkedik a 2013-ban útjára indított programba. Zürichből jelentjük.

Józan törvényeket, megfizethető adókat, egységes légteret! 

Nem kerek évforduló, de mérföldkő a IATA, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség 72. szokásos éves találkozója: vezetőváltás történt. Kiemelt témák voltak a repülés- és utasbiztonság, illetve az utóbbi években szinte rutinná vált, kormányoknak szóló légitársasági dörgedelmek. Dublinból jelentjük.

A csendes kanadai 

2016. június 3-án repült először utasokkal a sokak - légitársaságok és konkurens gyártók - által várt Bombardier Cseries100-as Dublinból Zürichbe, a típust a világon először forgalomba állító Swiss színeire festve. Épp Dublinban jártunk, gondoltuk, felülünk mi is a gépre, amin a Star Alliance légitársaságok vezérigazgatói a IATA kongresszusról igyekeztek Svájcba.

Balkáni járatok állami támogatással 

Legfeljebb három résztvevőt várt az illetékes minisztérium a „menetrend szerinti légi járatok üzemeltetése öt nyugat-balkáni útirányba” tárgyú uniós koncessziós beszerzési eljárás részvételi szakaszában, amely május 19-én zárult. A határidőig egyedül a Wizz Air nyújtotta be ajánlatát.

A Wizz Air üzemeltetheti az államilag támogatott nyugat-balkáni járatokat? 

Legfeljebb három résztvevőt várt az NFM a „menetrend szerinti légijáratok üzemeltetése öt nyugat-balkáni útirányba” tárgyú uniós koncessziós beszerzési eljárás részvételi szakaszában, mely május 19-én zárult. A határidőig csak a Wizz Air nyújtotta be ajánlatát.

A Főváros nélkül nem lehet Budapest turizmusához hozzányúlni 

A budapesti, turizmust is érintő fejlesztések valamint Madagaszkár került terítékre a MUISZ május 18-i, Várkert Bazárban rendezett vacsorájának menüje mellé.

Megoldás született a várbéli buszbehajtás ügyében 

Többszöri egyeztetést követően sikerült megállapodnia a MUISZ-MABEUSZ párosnak a kormányzat képviselőivel a várbéli buszbehajtás korlátozásának elhalasztásáról illetve a korlátozás életbelépését követő játékszabályokról - tudtuk meg szerda este a két érdekvédelmi szervezettől.

Turistabuszok a Várban: „Ez nem csak egy szűk szakma belügye” 

A budapesti Kodolányi János Főiskola adott otthont csütörtökön annak az idegenvezetők által kezdeményezett egyeztetésnek, melyen a turizmus hazai érdekképviseleteivel tervezték megvitatni a Várba induló turistabuszok lapzártánk idején még mindig május 15-től bevezetendő forgalomkorlátozása során előálló helyzet kezelését.

A budapesti városnézés megsemmisül? 

Van, aki szerint a május 15-től a budai Várba vezető utakon életbe léptetni tervezett forgalomkorlátozás miatt ez is bekövetkezhet. De lehet, hogy átmenetileg mégis fellélegezhet a szakma?

A hazai utazásszervezők top 3-jába készül a Wizz Tours 

Még egy év sem telt el azóta, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) regsiztrálta a Wizz Air Holdings Plc utazásszervezői leányvállalatát, a Wizz Tours Kft-t, a cég nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy a hazai utazásszervezői társadalom előkelőségei közé kerüljön. Barits János ügyvezető szerint erre hónapokon belül esélyük nyílik - derült egy kedden, a budapesti Korona szállóban annak apropóján tartott sajtóbeszélgetésen, hogy a cég megújította és továbbfejlesztette utazási csomagokat kínáló online platformját.

Szerelem második látásra 

Lehet valami dr. Lutz Trümper magdeburgi polgármester címben idézett szavaiban. Szász-Anhalt tartomány fővárosa olyan emberhez hasonlít, akinek igazi értékeit elsőre talán észre sem vesszük, de ha engedjük kibontakozni, menthetetlenül beleszerelmesedünk.

Bölcső és kirakat 

A német turizmus kirakataként pozicionálta magát Szász-Anhalt tartomány fővárosa, Magdeburg, amely áprilisban adott otthont Németország legjelentősebb nemzetközi beutaztató workshopjának, a Germany Travel Martnak, amelyen 45 országból 1100 szakmabeli vett részt.

Második budapesti szezonját kezdi az Air Transat 

Lesz belőle sokadik is, ha továbbra is ilyen magas kihasználtsággal repül.

Debrecenből a nagyvilágba 

Tizenkét éve kerülgeti egymást a debreceni repülőtér és a Lufthansa egy nagy európai átszálló repülőtérre ráhordó járat érdekében. Ez idő alatt hírbe hozták az Austriant egy bécsi járattal, majd sok vajúdás és két év előkészítés után tavaly decemberben Ofer Kisch, a Lufthansa kelet-közép-európai regionális igazgatója bejelentette a müncheni járat indítását. Úgy is lett.

Kocsiba be, bringára fel, irány a Pilis! 

A szerdán átadott infrastruktúrával már-már kiteljesedtek a Zrt. illetőségi területén - Budai-hegység, Pilis-Visegrádi hegység - a 2012-es igényfelméréssel kezdődő kerékpáros turisztikai fejlesztések. Az I-re a pontot az a 9 kiindulási helyszín tette fel, melyet P+B névvel azoknak szánnak, akik a verda tetején utazó bicajjal evickélnének ki a zöldbe, hogy ott jól megrakják neki.

Bővíti kanári-szigeteki desztinációinak számát a Wizz Air 

Fuerteventura és Lanzarote is szerepelni fog a Wizz Air menetrendjében, így a légitársaság a 2015 végén indított tenerifei járatával együtt már három szigetre is repül Budapestről.

Magdeburg, a német turizmus kirakata 

Ekképpen pozicionálta magát Szász-Anhalt fővárosa április 18-án reggel, amikor az előző esti hivatalos nyitóünnepséget követően 45 ország 1100 résztvevőjével megindult az adok-veszek Németország legjelentősebb nemzetközi beutaztató wokshopján, a GTM, Germany Travel Mart-on.

Hétfőn több mint százzal nőtt a Debrecenből repülővel elérhető desztinációk száma 

12 éve kerülgeti egymást a debreceni repülőtér és a Lufthansa egy nagy európai átszálló repülőtérre ráhordó járat érdekében. Ez idő alatt hírbe hozták az Austriant egy bécsi járat erejéig, majd sok vajúdás és két év előkészítés után tavaly decemberben Ofer Kisch, a Lufthansa kelet-közép-európai regionális igazgatója bejelentette a müncheni járat indítását. Úgy is lett.

A politika és a terrorizmus nem állítja meg a turizmust! 

42 éves fennállása óta először tartotta közgyűlését a MUISZ távol Magyarországtól. Bár a szövetség több országból is kapott meghívót választásuk az utóbbi időkben jelentős idegenforgalmi presztízsveszteséget elszenvedő Tunéziára esett. Az április 8-án, Sousse-ban lezajlott gyűlés segítségével is igyekszik a MUISZ növelni a nyaralást tervezők bizalmát Tunézia iránt.

Komoly kihívások előtt 

Idén volt ötvenéves a berlini utazási seregszemle, az ITB, amelyre mintegy 120 ezer szakmai résztvevő érkezett. A jubileumi örömbe azonban nem kevés üröm is vegyült: a vásáron elhangzott előadások szerint a menekültválság, a gazdasági lassulás, valamint a terrorizmus Európát és a környező kontinenseket új kihívások elé állítja: a nemzetközi turizmus növekedése lassulni fog, sokan idén inkább belföldön nyaralnak.

Hat éve nő a német turizmus 

„A 2015-ös számok meghaladják saját várakozásainkat és a UNWTO előrejelzéseit is” – mondta Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) vezérigazgatója az utazási szakma egyik legfontosabb éves seregszemléjén, az 50. berlini ITB-n, a DZT eredményeit bemutató sajtókonferencián.

Technológia, testreszabás és big data 

Tévedünk, ha azt gondoljuk: a Lufthansa hátradől, hogy leszüretelje a kabinátalakításba fektetett eurómilliárdok gyümölcseit. A jövőben arra fordít jelentős összegeket, hogy – mint azt Heike Birlenbach, a Lufthansa európai értékesítésért és marketingért felelős alelnöke megfogalmazta – „bárhova is menjen az utas, mindenhol ott legyünk, hogy élménnyé tegyük az utazást”.

Megvan a fapadosok ellenszere? 

Mit kezdjünk a diszkont-légitársaságokkal? – tették fel a kérdést a globális légiforgalmi elemző- és tanácsadó cég, a CAPA Aviation Analyst munkatársai dublini konferenciájukon. A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk.

Technológia, testreszabás és big data: a jövő útja a Lufthansanál 

Tévedünk, ha azt gondoljuk: a Lufthansa hátradől és szüreteli a kabinátalakításba fektetett euró milliárdok gyümölcseit. A folytatásban azért ruház be jelentős összegeket, hogy - mint azt Heike Birlenbach, a Lufthansa európai értékesítésért és marketingért felelős alelnöke megfogalmazta - „bárhova is menjen az utas, mindenhol ott kívánunk lenni, hogy élménnyé tegyük az utazást”. Az ottlét alappillérei az okos telefon, tablet, laptop, applikációk. A testreszabásról internetes aktivitásunk nyoma, a big data gondoskodik.

Ázsiával vetélkedik Afrika a magyar turistákért 

Prága és Varsó után ötödjére rendeztek afrikai workshopot Budapesten.

Mi már tudjuk, melyik lesz a harmadik legnagyobb európai fapados 

„Nem kívánjuk a point-to-point forgalmat prémium flottával bonyolítani” - szögezte le Heike Birlenbach, a Lufthansa európai értékesítésért és marketingért felelős alelnöke egy, a berlini ITB alkalmából szervezett sajtóbeszélgetésen. Kijelentésével ismét csak megerősítette, amit tavaly a Eurowings átalakításával végleg eltökélt a Lufthansa, hogy saját leányvállalatával száll be az európai fapados versenybe.

5 kontinens, 185 ország, 10.000 kiállító: kezdődik az ITB 

Március 9. és 13. között nyitja meg kapuit az 50. jubileumát ünneplő Internationale Tourismus Börse-n Berlinben, a világ legnagyobb turisztikai vásárán a tavalyinál erősebb magyar jelenléttel, 35 társkiállítóval mutatkozik be Magyarország. A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében 300 m2 területen jelenik meg a magyar turisztikai kínálat. A meglévő célcsoportok megtartása mellett a fiatal és középkorú német utazók megnyerésére koncentrál az MT Zrt. Ennek érdekében az egészségturisztikai kínálat mellett a fesztiválok, az aktívturizmus, a vízparti üdülések, a megújult gasztronómiai kínálat és ezek kombinációjának népszerűsítése lehet célravezető.

Miért éppen Tunézia? 

Erdei Bálint a MUISZ, Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke tette fel a címbeli kérdést azon a szerdai estén, Budapesten, amikor a MUISZ és Tunézia Nemzeti Idegenforgalmi Hivatala együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás értelmében a szövetség Tunéziában rendezi soron következő, éves közgyűlését április 7-10 között.

„A politika önmagában képtelen megújítani Budapestet” 

- ismerte el Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa a szolgáltatói szektor erőfeszítéseit méltatva. A BFTK igyekszik megvédeni pozícióit. A főváros nagyívű terveket hajt végre sok-sok uniós pénzből (is). És a Liget-projekt. Budapestről konferenciáztak az Utazás második napján.

„Időnként falakba ütközünk a vízumkiadás terén” 

- mondta dr. Erdei Bálint, a MUISZ, Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke az Utazás kiállítás vízumkérdésekről folytatott eszmecseréjéről. Azonban többen számoltak be arról, hogy együttműködésük a Külügyminisztériummal fejlődőképesnek tűnik.

Hogyan fogjunk kínai turistát? 

A kínai turista nem statisztikai egység, nem arra való, hogy érkezései számával a politikusok dicsekedjenek. A kínai turistának igényei, elvárásai vannak, bukszáját szívesen megnyitja, ha rászabott és értékes utazási ajánlatot kap - tudtuk meg Wolfgang Georg Arlt professzor, kínai kiutazási szokásokat kutató China Outbound Tourism Research Institute (COTRI) igazgatójától.

Megtudtuk, kik a kormány - idegenforgalmi - partnerei 

Országot márkázni gyűlt össze az apparátus és a szakma Budapesten, az Akvárium Klubban kedden, ahol a hetek óta mindenkit foglalkoztató turizmusirányítás átszervezéséről kézzelfoghatót továbbra sem tudott meg senki az ezúttal megnyitóját megtartó Rogán Antaltól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterétől.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!