Van-e gazdája az országimázsnak?

Van-e gazdája az országimázsnak? 

Az országimázsnak mindnyájan gazdái vagyunk - lebbentette fel a fátylat Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Hozzátette: a falugondnoktól a miniszterelnökig mindenki felel érte. De először magunkban kell rendet tenni - vélte több előadó is. Történt mindez az I. Országimázs Konferencián, csütörtökön, a budapesti Corvinus Egyetem aulájában.
A kérdés eldőlt: fizetnek a futók, kevesebb verseny lesz

A kérdés eldőlt: fizetnek a futók, kevesebb verseny lesz 

Nemrég rukkolt elő Csomós Miklós főpolgármester helyettes a fővárosi tulajdonú közterületeken megrendezésre kerülő futó sportesemények szabályozására vonatkozó előterjesztését, melyben az eddig hatályos 2004-es szabályozással ellentétben csökkentené a turisztikai szempontból érdekes események számát a közterület használatáért kirótt fizetési kötelezettség mellett.

Svájc és a drága frank, meg a víz éve 

Az alpesi ország erős valutája miatt csökkenő érkezesekkel számolhatott tavaly.
Eindhovenbe és Milánóba is repül a Wizz Air Debrecenből

Eindhovenbe és Milánóba is repül a Wizz Air Debrecenből 

2012 decemberétől a hollandiai Eindhovenbe és Milánóba is repül a Wizz Air Debrecenből.
Exit Fesztivál: hogy a fal a fejekben leomoljon

Exit Fesztivál: hogy a fal a fejekben leomoljon 

Az idén 10 éves szerbiai fesztivál idén először jelent meg Magyarországon nagyobb erőkkel. Az erősítés célja természetesen a több jegy eladása - egyfelől.

Megárt a sok hosszú hétvége? 

2012-ben rendkívül sok, összesen 9 hosszú hétvégének örvendezhetnek a magyarok, különösen a turisztikai szolgáltatók. Ebből eddig 2 – március 15. és Húsvét – telt el. Míg a korábbi években mindig rekordot döntött a hosszú hétvégéken a belföldi turistaforgalom, az idén egyesek szerint nem mindig lesz ez így. 
Össznépi ünnepély

Össznépi ünnepély 

Bár már mögöttünk a tél temetése, a svájci Bázel február végi farsangja mindenképp olyan esemény, amelyrol érdemes megemlékezni.

Magasabb repülojegyárakkal fizetünk a Malév kieséséért 

A Malév kiesésével számos útvonalon megszuntek a párhuzamosságok, és a korábbi vetélytársak monopolhelyzetbe kerültek. Ez a helyzet az árakon is érezteti hatását. Olyannyira, hogy a repjegy ára akár „elrettento hatású” is lehet; megsínyli mind a beutazó-, mind pedig a kiutazóturizmus.

A turizmus a nemzetgazdaság szíve 

A törvényhozáson még az idén tavasszal keresztülvinni kívánt, de a szakma által sokat bírált Turizmus Törvény szerdai, parlamenti vitanapjának indító előadásában az államtitkár kifejtette: „A magyar nemzetgazdaság lelke és szíve a turizmus, akár a friss oxigén a sejtek számára”. A szakmi előadásokból azonban úgy tűnt, a szív igencsak gyengélkedik.
Kínaiakat utaztat be a Demján Csoport

Kínaiakat utaztat be a Demján Csoport 

Április 2-án írták alá azt a szerződést, melynek értelmében a Demján-Csoport többségi, 70%-os tulajdonosává vált az Atlasz World Travel Kft-nek. A magyar tulajdonú utazási vállalkozás 10 éve dolgozik együtt Kína legnagyobb turisztikai holdingjával, az egész Kínát lefedő CITS, China International Travel Service-szel.

Charles de Gaulle a világ leghatékonyabb repterévé kíván válni 

Nem kevesebbet tűzött ki az Air France és a Charles de Gaulle repülőtér, mint hogy a világ legjobb és leghatékonyabb reptéri kiszolgálását nyújtsa, melynek fontos mérföldköve a 2012 júliusában megnyíló új szatelit terminál. Az S4 névre keresztelt szatelit az Air France közép- és hosszú távú schengeni zónán kívüli forgalmát bonyolító 2E terminál kinyújtott karja.

Még több magyart Stájerbe! 

A nyári magyar vendégéjszakák további növelését tűzte ki célul Stájerország.

Az Országháznak nem kell a turista? 

2012 elejétől helybiztosítási díjjal nehezíti az Országház a csoportos látogatást. Budapest egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója mintha mindent megtenne azért, hogy elriassza a turistákat.

Milanó Malpensa-ra repül júniustól a Wizz Air 

Bergamo helyett június 18-tól Milánó központi repülőterére, Malpensa-ra repül a Wizz Air.

Magasabb repülőjegy árakkal fizetünk a Malév kieséséért? 

A Malév kiesésével egyes vonalakon megszűntek a párhuzamosságok és maradtak a korábbi vetélytársak monopolhelyzetben, mely az árakon is érezteti hatását. Olyannyira, hogy a repjegy akár „elrettentő hatású” is lehet; megsínyli mind a beutazó, mind pedig a kiutazó turizmus.

Malért: a helyzet fokozódik 

De mintha a kormány nem annyira akarna tudomást venni róla. Miközben egyre többen biztosítják támogatásukról a Malév feltámasztásán, de legalábbis egy új nemzeti légitársaság létrehozásán ügyködő Malértet.

Újabb fapados a ferihegyi 2-es terminálról 

Budapestre született - kezdte ismertetőjét Alfons Claver, a cég kommunikációs igazgatója. Valójában Barcelona-ba, de a bázisa Velence Marco Polo repülőtéren lesz annak a spanyol alapítású légitársaságnak, mely június elsejétől Budapest-Velence között indít járatot.

Négy járatát már meg is szünteti a Ryanair 

Még mielőtt elindult volna. Na jó, másik kettőt meg majd megnyit a „Magyar Turizmus” megmentője.

Az utazási irodák kidobhatják a katalógusokat 

De ennél nagyobb bajuk is lehet a Malév leállása miatt - derült ki a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) beszámolájából, melyet pénteken az Utazás Kiállítás egyik konferenciáján tettek közzé. A MUISZ szerint „hosszú távon beláthatatlan károkat okozhat nem csak az utazási irodáknak, hanem az egész idegenforgalmi ágazatnak és ezáltal az ország gazdaságának” egy nemzeti légitársaság nemléte. Akár ezer utazási irodai dolgozó is az utcára kerülhet.

Malév-csőd: 5%-kal csökkenhet a beutazó turizmus 

Pontosan még nem tudni, milyen hatása lesz a Malév leállásának Magyarország beutazó turizmusára, de a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) egy friss felmérésében legfeljebb 5%-ra saccolja a visszaesést.

Új Malév, flottájában 35 gép? 

Na, ez az, ami egyelőre nem lesz, csak a találgatások mennek továbbra is, a vágyálmokat öntik szavakba, a kormányzat terveit nem ismerjük, konkrétumokat nem tudtunk meg az Utazás Kiállításon pénteken rendezett „Élet a Malév után” című konferencián.

Megállapodás az idegenvezetok minimális munkadíjáról? 

Együtt állapíthatják meg az idegenvezetok és hazai utazási irodák az idegenvezetok legalacsonyabb napidíjait – hangzott el a Magyarországi Idegenvezetok Szövetsége (MISZ) 2012-es közgyulésén Esztergomban.

Bécs, actb: egyszer minden jónak vége szakad 

Igen elokelo helyen szerepel hazánk Ausztria küldopiacai közt – derült ki egyebek mellett az utolsó actb (Austrian and Central European Travel Business), utolsó napján. És még sok más izgalmas dolog.

Megszűnt a Malév 

Évek óta érett, ami végül idén február harmadikán bekövetkezett: a Magyar Légiközlekedési Vállalat beszüntette tevékenységét, azóta a társaság felszámolása is elkezdodött. A nemzeti légitársaság eltunése a kétezer alkalmazott elbocsátásán túlmutató láncrekciót indított be a magyar gazdaságban. Lapzártánkkor még nem lehetett tudni, milyen formában tervez a kormányzat újraindítani egy új nemzeti légitársaságot.

Jól járnak-e a SZÉP-kártyával az idegenvezetők? 

Igen - véli Szatmáry Kristóf államtitkár és dr. Nemes Andrea minisztériumi főosztályvezető.

Van okunk szégyenkezni 

- ismerte el Vitézy Dávid BKK-vezető pénteken egy konferencián, Budapest közlekedéséről szólva. A konferenciát pedig az Idegenvezetők Világnapja alkalmából rendezték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében „Mit hoz az újév hazánk turizmusának” címmel.

A Budapest Airport legjobbjai 

A Budapest Airport idén is átadta „Légi Oscar-díjait” 2011-ben legjobban teljesítő partnerei részére.

Ryanair-Wizz Air: nemtelen küzdelem 

Az utóbbi két hétben egymás kezébe adja a kilincset a budapesti Intercontinental szállodában a Malév „hagyatékáért” küzdő két fapados, a Ryanair és a Wizz Air, hogy aktuális terveiről beszámoljon. Ezúttal a Ryanairen volt a sor, egy nappal azt követően, hogy a Wizz Air bejelentette Debrecen-London Luton járatának júniusi megnyitását.

És tényleg repül a Wizz Air Debrecenből! 

Június 18-tól heti három alkalommal repül a Wizz Air Debrecenből London Luton repülőterére.

Debrecen és a Wizz Air járat: nagy a találgatás 

Mint arról korábban a Turizmus Online hasábjain beszámoltunk, egyeztetések folynak egy Debrecen-London Wizz Air járat indításáról.

IBUSZ: megoldjuk a Malév leállása utáni „charter-űrt” 

Heteken belül eldől, ki veszi át az IBUSZ Malévvel tervezett chartereit. Az IBUSZ kötötte le a Malév charter-kapacitásának 98%-át a 2012-es nyári szezonra.

A Malév kiesett kapacitásának 33%-ra van érvényes ajánlat 

- mondta el Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője a Turizmus Online-nak.

Wizz Air: nem leszünk charter légitársaság 

Sem a charterezők, sem pedig egy ráhordó légitársaság szerepét nem kívánja átvenni a Wizz Air.

Az egyik szemünk sír, meg a másik is 

Alaposan próbára teszi idén az utazási szakmát a keményvaluták magas árfolyama, a nyár megjósolhatatlan, a téli forgalom csökken, különösen a középső árkategóriájú utak eladása eshet vissza, de a beút sem jár sokkal jobban a gyenge forint miatt.

A turisták nem törődnek a politikával 

Észak- vagy török Ciprus a mai napig vitatott politikai egység, ellenben ott van a turizmus világtérképén. A kettéosztott sziget mindkét fele páratlan látnivalókat kínál, de míg a déli feléről viszonylag sokat tudunk, addig a másikról – legalábbis Magyarországon – alig hallunk valamit. A Turkish Airlines őszi tanulmányútján Észak-Cipruson néztünk körül.

Szállás, rekreáció, melegétkezés évi 450 ezer forintért 

A Széchenyi-pihenőkártyáról 2012-ben már 450 ezer forintnyi összeg használható fel szállásra, evésre, sportra. Az NGM jó híre, hogy a próbaidőt követően idéntől teljes üzemmódra kapcsolt a kártya.

Akár 6000 fős rendezvény is jöhet Budapestre 

Január 29-31. között zajlott Budapesten a világszerte 23 ezer tagot számláló MPI, Meeting Professionals International európai tagjainak konferenciája. A European Meetings and Events Conference során a legfontosabb európai konferencia- és rendezvényszervezők jelentek meg Budapesten.

Malév: repülünk, továbbra is repülünk 

De hogy mi lesz a neve, ki fektet bele, nem tudni. Semmi sem dőlt el. Mindesetre Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke szerint az átemeneti időszakot maguk mögött hagyva felépülhet egy új nemzeti légitársaság.

Magyarország: Ausztria első tíz küldőpiaca közt 

Igen előkelő helyen szerepel hazánk Ausztria küldőpiacai közt - derült ki az utolsó actb (Austrian and Central European Travel Business), utolsó napján. És még más. A helyszínről

Bécs, actb: egyszer minden jónak vége szakad 

Még alig heverték ki a két évvel ezelőtti actb (Austrian and Central European Travel Business) közép-európai kiállítói a helyiségben uralkodó zimankót, mikor már el is kell búcsúzniuk a közép-európai térség Bécsben utolsó alkalommal megrendezésre kerülő, közös fellépésétől. Az 1976-ban atb-ként útjára indított vásár így 2013-tól ismét Austrian Travel Business(atb) lesz. A helyszínről

Megállapodás születhet az idegenvezetők minimális munkadíjairól? 

Együtt állapíthatják meg az idegenvezetők és hazai utazási irodák az idegenvezetők legalacsonyabb napidíjait - hangzott el a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) 2012-es közgyűlésén Esztergomban.

Szállás, rekreáció, meleg étkezés évi 450 ezer forintért 

Az eddig éves szinten a tervek szerint 300 ezres keretet kínáló Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) 2012-ben már 450 ezer forintnyi összeg használható fel szállásra, evésre, sportra. Az NGM jó híre, hogy a próbaidőt követően idéntől teljes üzemmódra kapcsolt a kártya.

Megsínyli a magyar utazási szakma a drága eurót, az árfolyamok ingadozását 

Alaposan próbára teszi idén az utazási szakmát a keményvaluták magas árfolyama, a nyár megjósolhatatlan, a téli forgalom csökken, különösen a középső árkategóriájú utak eladása eshet vissza, de a beút sem jár olyan sokkal jobban a gyenge forint miatt.

Budapest-Balaton bringaút: javaslatokat várnak 

Méghozzá a Magyar Kerékpáros Klub várja az erre létrehozott weboldalon összefüggésben a kormány kerékpáros turizmusfejlesztési szándékaival.

Rekordforgalom Ferihegyen, vidéken túlélés 

Mozgalmas volt az idei év három nagy repterünk – Budapest, Debrecen, Sármellék – életében. Történt vezető- és tulajdonosváltás, jött új üzemeltető, indultak új járatok és kezdődtek vagy befejeződtek jelentős fejlesztések. Vegyes a kép. Mindenesetre a két nagy vidéki reptér továbbra is az életben maradásért küzdve keresi az új utakat, miközben Ferihegy minden idők legnagyobb forgalmát várja idénre.

Érdekellentét vagy együttműködés? 

Több sürgető kérdés is napirendre került az első I. TDM– Mabeusz workshopon, amelyet a résztvevők alapvetően sikeresnek értékeltek. Már aki ott volt, mivel a TDMszervezeteknek csupán egyötöde jelent meg a workshopon. A TDM-szövetség vezetősége ugyanakkor egy nappal korábban a MUISZ elnökségi ülésén vett részt.

Továbbra is szükség lesz utazási irodákra 

Online térhódítás ide vagy oda - derült ki a Turisztikai Menedzserek Szövetsége (TMSZ) utazási iroda tagozatának december elseji eszmecseréjén. „Globalizálódó turizmus – veszély vagy esély?” címet kapta a fórum jelezve, hogy az utazások világhálón történő értékesítése határokat - különösen az EU-n belül, direktívákkal megtámogatva - nem ismer.

Vége az értelmetlen szállodaépítéseknek Magyarországon? 

Az utóbbi évtized átgondolatlan szállodafejlesztései kerültek terítékre az Országgyűlés Sport- és Turizmus Bizottságának szerdai ülésén. Pál Béla, a bizottság MSZP-s tagja kezdeményezésére került a bizottság elé a Tájékoztató a szállodai vállalatok finanszírozási problémáiról című előterjesztés. Az ülésre felsorakoztak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB), és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) képviselői. Beszámolójukból kiderült, bizony a magyar szálloda ipar sok kívánnivalót hagy maga után.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!