Ro_friss cikkek
Litauszki Zsolt a Pierrot konyháján
Egy Vár-beli szállodából egy másik Vár-beli vendéglátóhelyre teszi át székhelyét az ismert sztárszakács.Januártól Litauszki Zsolt vezeti a Pierrot konyháját.
Több mint 450 falusi szállás kapott napraforgós védjegyet tavaly
Tavaly rekordszámú, 468 napraforgós védjegy került a falusi szállásadók birtokába, így már több mint 1200 védjegyes vendégház található szerte az országban - közölte a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ).
Szombaton indul A Dal 2016
Átalakított nézőtérrel, megújult látvánnyal, különleges díszlettel és egyedi vezérlő és fénytechnikai megoldásokkal indul A Dal 2016 szombat este. Az első elődöntőben mérettetik meg az első tíz Dal abból a harminc pályaműből, amelyet egy tíz fős szakmai elő-zsűri juttatott tovább a zenei műsorba. Szombaton színpadra lép: Benji - Kötéltánc, ByTheWay – Free to fly, Egy másik zenekar – Kéne közös kép, Freddie – Fehérvári Gábor Alfréd - Pioneer, Mohamed Fatima – Ott leszek, Mushu – Uncle Tom, Odett - Stardust, Tolvai Reni - Fire, Török Jázmin – Power of love és Veres-Kovács Petra –Singing peace.
Geopolitikai okok miatt jött hozzánk kevesebb külföldi turista
Körülbelül három százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma tavaly októberben és novemberben a magyarországi szálláshelyeken - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Bocuse d’Or: lezajlott a magyar döntő eligazítása
2016. január 15-én tartották a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe továbbjutó 6 versenyző eligazítását. A megbeszélésen ismertették a versenyszabályzatot, illetve a séfek megkapták az Akadémia által biztosított tálalóelemeket, gyakorlótálakat. A magyar zsűrihez neves, nemzetközileg elismert szereplők is csatlakoznak. A napokban az is kiderült, hogy az európai döntőn Magyarország a második napon versenyez.
Fellélegezhetünk: nincs baj a libamájjal!
A hízott libából előállított termékek ma nemzeti értékünk részei, hungarikumok. A Magyarországon évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítjük. Az Agroinform.hu cikke.
Oscar-díjra jelölték a Saul fiát
A film pár napja kapta meg a Golden Globe díjat, az első magyar alkotásként. Az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert.
Disneyland Sanghajban: Nem aprózzák el!
A modern szolgáltatóipar egyik legnagyobb, 5,5 milliárd dolláros (1600 milliárd forintos) kínai-külföldi vegyes beruházása várhatóan hatalmasat lendít a kelet-kínai metropolisz turisztikai forgalmán. Nézze meg a videót!
SENSES OF SOFITEL rendezvénysorozat
Sofitel Budapest Chain Bridge, 2016 – A Sofitel Budapest Chain Bridge büszkén mutatja be a Senses of Sofitel eseménysorozatot. Az egyedülálló vacsorák alkalmával kulináris különlegességeket és a világ különböző pontjairól érkező Michelin-csillagos séfek gasztronómiai alkotásait kóstolhatják meg a vendégek. A gasztronómiai utazás során három vacsora keretében szolgálunk fel egyedi Paul Bocuse ételkülönlegességeket, melyek megízlelésével elrepítjük a gasztronómia csodálatos álomvilágába.
Odavan a magyar ételekért és Budapestért az új angol gasztrotévésztár
"Már az angol tévében is a magyar kajáról áradoznak" - olvashatjuk az index.hu-n. Ugyanis hétfőn este került adásba Angliában a Food Network műsorán egy egyórás film a budapesti gasztronómiáról és a magyar ételekről. Donal Skehan új sorozatának teljes első részét Budapestnek szenteli.
Korfu is szerepel a Ryanair nyári budapesti úti céljai között
Bár a 6 milliomodik utas köszöntése miatt hívták a sajtó képviselőit a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre január 13-án, a Ryanair ez alkalommal jelentette be, hogy a korábban már meghirdetett három új nyári desztinációja mellé – ez Koppenhága, Malaga és Málta – egy negyediket is odaillesztett. Ugyanis Korfu szigetére is repülhet a magyar majd velük heti egy alkalommal a nyári időszakban kikapcsolódni, a szigetet felfedezni.
Üdv a fedélzeten!
Kinyitsz egy palack bort, kicsit hagyod szellőzni, ráérősen töltesz belőle egy pohárral, aztán lassan a szájadhoz emeled... És azonnal érzed a harmóniát, a nyugalmat, a szeretetet, a feltétlen bizalmat, szinte látod magad előtt azokat, akik készítették: a balatonlellei Bujdosó famíliát.
Golden Globe díjat nyert a Saul fia
A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését. A legjobb dráma A visszatérő, a legjobb vígjáték a Mentőexpedíció lett - írja az MTI.
Legalább tízezer magyar utazik télen melegebb égtájakra
Budapestről tucatnyi légitársasággal lehet meleg égtájakra utazni akár egy átszállással, az árak versenyképesek és még a gépek is megtelnek – még a holtidőnek számító januárban is. Ugyanis egyre többen utaznak egzotikus úti célokra télen, igaz, egzakt összesítések nincsenek a piacról. Hasít Dubaj, nagyon mennek az újnak számító úti célok, például Srí Lanka vagy Mauritius, s nem változik az olyan luxuscélállomások forgalma, mint a Maldív- vagy a Seychelle-szigetek -olvasható a nol.hu oldalán.
Téli örömök: disznóvágás pálinkával
Mindegy, hogy csapatépítőre, baráti összejövetelre vagy családi hétvégére tervezzük – az egyik legnépszerűbb hideg, téli program az elmaradhatatlan disznóvágás. Amint csípősre fordul az idő, jöhet a kolbász töltése. A társasági esemény elmaradhatatlan kelléke pedig a pálinka – mely amellett, hogy a fagyos kezeket felmelegíti, egyfajta kötelező kísérőként kapcsolódik a disznóvágáshoz. A zsíros hurka és tepertő mellé amúgy is különösen jól esik a finom nedű.
Fürdünk a jóban
Látványos turistaszámnövekedés, az olaszok már külön járatokat is indítanak a budapesti adventi vásárokra, minden eddiginél jobb számok a fővárosi fürdők területén – három elégedett turisztikai szakember beszámolója 2015-ről a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda emeletén, január 7-én, embert próbáló hőségben.
Január 15-én búcsúztatják Magony Pétert
Váratlanul, 42 éves korában, szívroham következtében, december 16-án hunyt el a kecskeméti alapítású Bevlo Textil Kft. egyik létrehozója, Magony Péter.
Örülnek az aranykulcsosok
Budapest egyik legújabb, kimondottan a húsimádókat megcélzó helyén, a belvárosi Mészár Steak-ben tartották január 6-án este az aranykulcsos portások évköszöntő fogadásukat – üzleti partnereik számára.
Itt az ötödik Greennovációs Nagydíj!
A Turizmus Online kiadója, a Professional Publishing Hungary a tavalyi nagy siker után idén is kiírja a Greennovációs Nagydíj elnevezésű, környezettudatos vállalati működést díjazó versenyét. A pályázatra február 12-ig lehet jelentkezni.
Artisjus: jelentős változások a vendéglátóipari zeneszolgáltatásban
Egyszerűsödik az adminisztráció és csökken a szerzői jogdíj mértéke a vendéglátóiparban az élőzenei forrásból szolgáltatott háttérzene esetében 2016-ban. Az Artisjus speciális kedvezményt vezet be az 5000 főnél kisebb településeken, valamint elindul az ún. „kísérleti tarifa” rendszer. Ezzel párhuzamosan megalakult a 2017-es tarifarendszert előkészítő munkacsoport.
Szerbiában is kifüstölik a dohányosokat a vendéglátóhelyekről
Szerbiában ebben az évben életbe lép a teljes körű dohányzási tilalom, ami azt jelenti, hogy közterületeken és a vendéglátóipari létesítményekben egyaránt tilos lesz rágyújtani -olvashatjuk a vajma.info oldalán.
Óriási pofon Pozsony turizmusának
Valószínűleg már este tíz órától be kell zárni a Pozsony-Óvárosban működő vendéglőket, bárokat és szórakozóhelyeket. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis úgy határozott, hogy azok nyitvatartási idejének egyéni megítélése nincs összhangban a vonatkozó törvénnyel - olvasható a hirek.sk oldalán.
Budapest, Hajdúszoboszló és Eger aratja a babérokat szilveszterkor
2015 utolsó napjaiban nagy rohamra készülhettek a hazai szállásadók: az óévet valamilyen szálláshelyen búcsúztatók többsége már december 30-án útra kelt, és a pihenést egészen az új év második napjáig ott töltötte – derült ki a Szallas.hu friss foglalási adataiból. A házigazdák bőséges menüvel, sztárfellépővel és show-műsorral emelik az üdülés fényét, a legtöbb vendégre az átlagosan 50%-kal drágább szálláshelyeken sorrendben Budapest, Hajdúszoboszló és Eger számíthat.
Megtelt külföldiekkel Budapest karácsonykor
Miközben a fővárosból sokan vidékre mennek, a budapesti szállodák is telt házzal működnek karácsonykor - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában december 25-én.
Gyász a textiles beszállító cégnél, a Bevlonál
Váratlanul, szívroham következtében, december 16-án elhunyt a kecskeméti alapítású Bevlo Textil Kft. egyik létrehozója, Magony Péter.
Rangos díjat zsebelt be a budapesti Buddha-Bar
A már eddig is számos kitüntetést besöprő Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palota év végére egy újabb rangos nemzetközi díjjal lett gazdagabb. A 2015-ös World Luxury Hotel Awards Luxury Boutique Hotel kategóriájának nyertesének választották.
100 éve hunyt el Gundel János
Gundel János, a magyar szálloda- és vendéglátóipar úttörője, a neves vendéglős dinasztia alapítója 100 éve, 1915. december 28-án halt meg Budapesten.
Már Romániában sem dohányozhatunk a zárt helyiségekben
Romániában teljesen megtiltották a dohányzást a nyilvános zárt helyiségekben, miután a képviselőház kedden elfogadta az erről szóló jogszabályt.
Szállodát vásárolt Hajdúszoboszlón a Hunguest Hotels
Két fontos változással kezdi az újévet a Hunguest Hotels, a legtöbb belföldi vendéget fogadó hazai szállodalánc.
Konyakos gombakrémleves nyitotta a legjobb századfordulós menüt
Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.
Budapest kreatív város lett
Az UNESCO döntése értelmében Közép-Európából elsőként a magyar főváros kapta meg a „Design Városa” címet.
Hatan versenyezhetnek a Bocuse d’Or magyarországi döntőjében
A Bocuse d’Or magyarországi döntőjének december 13-i selejtezőjén Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád jutott tovább a magyarországi döntőbe és elindul Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is. A tét nem kisebb, mint hogy ki képviselheti jövőre Magyarországot a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen. 2016 májusában Európa 20 országának legkiválóbb séfjei versenyeznek majd hazánkban.
Éttermet nyit a KFC Tibetben
Alig hogy a gyorséttermi láncairól híres amerikai Yum! Brands bejelentette, hogy jövő év elején megnyitja első KFC-éttermét Tibetben, Lhásza belvárosában, tibeti jogvédők máris aggodalmuknak adtak hangot, mondván: lesz-e hasznuk ebből a tibetieknek?
Játszva lehet utazást szervezni
Viago néven utazással és szállásfoglalással kapcsolatos gamification alkalmazás indult.
Ők kapták idén a Pro Turismo-díjakat
A magyar turizmus erejét, növekedésének dinamikáját a legjobban az mutatja, hogy idén még háromnegyed év sem kellett ahhoz, hogy a 2011-es egész évi vendégéjszaka-számot elérje az ágazat – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Pro Turismo-díjak átadásakor. A tárcavezető elismerésének adott hangot, hiszen a magyar turizmus idei növekedési üteme nemzetközi összehasonlításban is kimagasló.
AX a mindenit!
A Balaton déli partjának végén, Kéthelyen lévő AX&AX Borászat egyik pillanatról a másikra nevet és tulajdonost váltott, immár Kristinus Borbirtokként működik tovább.
A munkaerőhiány már a versenyképességet is veszélyezteti
A Manpower legfrissebb előrejelzése szerint a kilenc vizsgált ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban, a legerősebb felvételi kedvet a vendéglátóiparból jelentették - írja az MTI.
'Visszahozni a pincér szakma becsületét!'
Ezúttal a pincérszakma jövője került napirendre a Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesületének (VSZOE) és a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának együttesen szervezett ülésén a Dobos C. József szakiskolában.
Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához?
Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk! A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum december 10-én nyíló és május elsejéig tartó időszakos kiállításán minden kiderül.
Társadalmi felelősségvállalók a vendéglátóiparban
Horváth Imre vezérigazgató adta át a METRO Adnijó Program díjait. A fődíjat a Hatpöttyös étterem kapta Székesfehérvárról. A Kreatív különdíjas a szegedi PizzaFutár, míg a környezetvédelmi különdíjas a budapesti Bonbonárium lett.>
Szöllősi Mihály lett az Év Bortermelője 2015-ben
A Magyar Bor Akadémia kihirdette „Év Bortermelője 2015” cím nyertesét. A Neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály hat év után került ismét a jelöltek közé.
Elszállt megszálló vendégeivel a Hotel Zenit
Különleges évzáró partit rendezett a spanyol Zenit-lánc 90 szobás magyarországi tagja december 3-án. A becsekkolásnál mögöttem egy hölgy Malév feliratú kis kézitáskával érkezett, és jól tette, mert ezen a bulin minden a repülésről szólt.
Michelin-csillagot kapott egy levesező
Arra, hogy egy levesező is megkapja a nagy presztízzsel járó értékelést, még nem volt példa - olvasható az origo.hu-n.
Hungarikum lett a kürtős kalács
A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.
Ötcsillagos mezőny volt a Business Klub vendége
GaultßMillau sapkákról, az Élet Vizéről, a Hilton-felújítás, a migránshelyzet hatásáról hallhattunk a St. Andrea Wine & Gourmet Barban, a novemberi Business Klubon.
Közeleg Az év szállodája 2015 gála!
A Magyar Szállodaszövetség felhívása Az év szállodája 2015 gálán – a szállodások ünnepén – való részvételre.
Startup az ötcsillagos hotelben? Miért is ne?
Egyedülálló startup-os vállalkozás a hazai szállodások körében? Avagy mindent tudó concierge? Ez is, az is igaz a Mellow Mood Hotels esetében. Ugyanis olyan, a vendégeik által okostelefonon üzemeltethető, ingyenesen letölthető applikációt kínálnak mostantól a hozzájuk érkezőknek, amely könnyen elveheti a fővárosi idegenvezetők kenyerét.
A Miele amikor tud, segít
A Miele Professional magyarországi képviselete és a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat együttműködése évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza, amikor először az 1980-as évektől kezdődően - teljes mértékben, vagy részben - Miele készülékekkel szerelték fel a mosodákat az idős-és szociális otthonaikban. A 2014-es korszerűsítés célja az egységes, modern géppark kialakítása, az alacsonyabb költségek, a tisztaság és higiéniai szint növelése mellett a hosszú távon megbízható üzemeltetés és tervezhető, rendszeres karbantartás volt.