Ezt rendeli a magyar 

A Falatozz.hu ismét keresi az ország kedvenc házhoz szállító éttermeit. Az ételrendelő portál ezúttal is a közönségre bízza a döntést: a megrendelők voksai döntenek arról, hogy kié legyen az elismerés és a nyeremény.
A hungarikumoknak gazdaságfejlesztő szerepe is van

A hungarikumoknak gazdaságfejlesztő szerepe is van 

A hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására, valamint a kihaló félben lévő hagyományos népi mesterségek tovább örökítésére október 26-án, hétfőn megjelennek az idei hungarikum pályázatok - jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

MSZÉSZ régióülés: lobbitevékenység és digitális marketing 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2015. október 21-én a Mercure Budapest City Centerben tartotta budapesti régióülését.

A világ szellemi kulturális örökségének jelölik Konfuciusz konyháját 

Kína szeretné a Konfuciusz család konyháját a világ szellemi kulturális örökségei között látni - hangzott el egy ételekről szóló nemzetközi szakmai konferencián a kelet-kínai Csüfuban, a néhai nagy filozófus szülőhelyén.
Új vezető a magyarországi Nespresso élén

Új vezető a magyarországi Nespresso élén 

2015. októbertől Gyovai Györgyi a magyarországi Nespresso új vezetője. Elődjét, Flesch Gábort az európai régióért felelős regionális kereskedelmi vezetővé léptették elő, így ő Svájcban, a Nespresso regionális kereskedelmi osztályán folytatja munkáját.
Hazamentek a nyaralók, jöhetnek a gasztroturisták

Hazamentek a nyaralók, jöhetnek a gasztroturisták 

Buli, strand, eszem-iszom: rendhagyó szezonnyitó vigalom a Balaton északi partján. Mostantól egy tucatnyi tó-parti tophely csütörtöktől hétfőig a nyár lezárultával is nyitva tart.
Operabarátoknak, éjszakai vacsorázóknak nyílt új hely a fővárosban

Operabarátoknak, éjszakai vacsorázóknak nyílt új hely a fővárosban 

A Magyar Állami Operaház nyílt pályázatot írt ki teljes gasztronómiai kínálatának átalakítására. A tendert a Zsidai Gasztronómiai Csoport nyerte meg. A családi vállalkozás alakíthatta ki a kávéházat, a bárokat az Operában és az Erkel Színházban, és ők is üzemeltethetik a jövőben.

Szellemi kulturális örökség lehet Konfuciusz konyhája 

Kína szeretné a Konfuciusz család konyháját a világ szellemi kulturális örökségei között látni - hangzott el egy ételekről szóló nemzetközi szakmai konferencián a kelet-kínai Csüfuban, a néhai nagy filozófus szülőhelyén.

Gundel Jánosra emlékeznek az MVI évzáró Gáláján 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén 5. alkalommal rendezi meg hagyományos évzáró Gáláját, mely az idén 100 éve elhunyt Gundel János, a híres vendéglősdinasztia alapítója előtt tiszteleg.

A visszaesés ellenére Hévíz még mindig az országos harmadik 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nyilvánossá tett kereskedelmi szálláshelyforgalmi adatoknál kiemelten kezeli a legnagyobb eredményt produkáló 48 önkormányzati egységet, benne 14 fővárosi kerületet és harmincnégy települést. Ez a top 50-ként kezelt kör együttesen 13,3 millió vendégéjszakát bonyolított az idei év első nyolc hónapjában, ami 72 százalékát teszi ki az ország összes forgalmának. A külföldi vendégéjszakákból 7,9 milliót, az összes 86 százalékát, a hazaiak által eltöltött éjszakákból 5,4 milliót, a teljes forgalom 57 százalékát bonyolítja a 48 területi egység.

Csengetett, Mylord? 

Fehér glasszékesztyűben, kifogástalan eleganciával, frakkban felszolgálható ételsor fontos emberek részére, amely mellé nemcsak illenek a különleges bortételek, hanem a fogások is mind, egytől-egyig tartalmaznak bort. Ugyanis Kiripolszki István (ex-KOGART Ház, Arany Kaviár) az alkoholt fűszerként használja libamájas előétele, majd olasz tésztája főzése során, a főfogásként tálalt marhasültbe is bőven locsol bele, sőt, az étkezést lezáró desszert készítésekor sem hagyja el.

Hogyan tartsuk itthon a szakképzett munkaerőt? 

Az idei év eddigi eredményeinek, valamint a beinduló szakképzések adatainak ismeretében a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottsággal közösen 2015. október 14-én vendéglátó szakmai napot szervezett „Munkatársat keresünk” címmel a Falk1 Edutus Rendezvényházban.

Lehet izzítani december elejére a síléceket 

Három fő síterületét mutatta be október 14-én az A38-as hajón Karintia Tartomány Idegenforgalmi Hivatala: a Villach-i régióból a Gerlitzen Alpok és a Dreilandereck-i síterep újdonságait, valamint az osztrák Top 10 síterepei közé tartozó Nassfeld téli híreit osztották meg.

Hat stáció, három hoteligazgató, egy kulcsátadás 

Mivel november 1-től igazgatóváltás lesz az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge-ben, a három és fél évig a szállodát irányító francia Philippe Godard elköszönt, átadva az idei évben idáig hihetetlen jó eredményeket produkáló ház kulcsát október 13-án este egy angol szállodai szakembernek, Jean Bowcott-nak.

Vége a KOGART-birodalom topgasztronómiájának, Kiripolszki máshol folytatja 

Bedobta a törülközőt Kovács Gábor bankár, az Andrássy úti KOGART-Ház alapítója: október 1-jével bezárta csúcsgasztronómiát képviselő éttermét, és az alkalmazottakat valamint a fine dining konyha irányítóját, Kiripolszki Istvánt szélnek eresztette.

Az ízérzékelés az első ezer napban alakul ki 

Az új tanévvel a menzareform is elindult: az egészségesebb ételek, a drasztikusan lecsökkentett só- és cukormennyiség vegyes fogadtatásra talált az érintettek körében. Sok gyerek nehezen barátkozik meg az új ízekkel, ezért inkább ott hagyják az ételeket, ami különösen a bölcsődés és óvodás korosztály esetében aggasztó, hiszen ők napközben az intézményben kapott étkezésekre vannak utalva. A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek ne utasítsák el a reformételeket: az ízpreferenciánk nem a születésünkkor dől el, hanem az étkezési szokásaink alakítják folyamatosan. Már rövidtávon is eredményesek lehetünk, több zöldfűszer használatával például rövid idő alatt meg lehet szerettetni, el lehet fogadtatni a kevesebb sóval készült ételeket. A kisgyermekkorban kialakuló tudatos étkezés más szempontból is meghatározó szereppel bír: az élet első ezer napjában megvalósított táplálás és a rögzülő táplálkozási szokások nagy szerepet játszanak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz és az elhízás.

Négy új termék a hungarikumok között 

A debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája - jelentette be Fazekas Sándor miniszter kedden Debrecenben.

Harminchét magyar kiállító a világ vezető élelmiszer szakvásárán 

Harminchét magyar cég mutatkozik be a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság közösségi standján a világ vezető élelmiszer- és vendéglátóipari szakvásárán Kölnben, az ANUGA-n. Az október 14-ig tartó, a világ élelmiszergyártóinak teljes spektrumát és legújabb termékeit bemutató kiállítást kizárólag szakmai érdeklődők keresik fel, hiszen kiváló lehetőséget teremt a szakmai és üzleti kapcsolatok kiépítésére.

Jövőre leves is lesz! 

Gálavacsora női borrend módra: elegáns ételsor, szép bortételek, fesztelen hangulat, szórakoztató műsor – több nem is kell egy kellemes este eltöltéséhez. A Pannónia Női Borrend gálavacsorát rendezett október 8-án a Radisson Blu Béke Hotelben a szekszárdi rozé-király, Dúzsi Tamás tiszteletére, aki 2014-ben az „Év Bortermelője” címet nyerte el.

Örülhetnek a közétkeztetők 

Vendéglátó és közétkeztető szakmai civil szervezeteknek tartott tájékoztatót október 8-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A GHP munkacsoport rendkívüli ülésén a hatósági szakemberek beszámoltak többek között az elmúlt időszak közétkeztető és vendéglátó szektort érintő ételmérgezéseiről, az OKÉS 2015 szakácsverseny aktualitásairól, valamint a minőségvezérelt közétkeztetés projektről és a vendéglátó létesítmények minősítő rendszeréről.

Gasztronómia a fő témája az idei Budapest Transzfernek 

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) által szervezett nyolcadik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban.

Köztársasági elnök dömping a Balatonnál 

A balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort****superior fennállása óta legnagyobb kihívásának tett eleget 2015.október 7. és 9. között, amikor a Köztársasági Elnökök balatonfüredi Találkozója alkalmából Áder János – magyar -, Miloš Zeman – cseh - , Andrej Kiska – szlovák, Andrzej Duda – lengyel - , valamint a horvát köztársasági elnököt, Kolinda Grabar – Kitarović-t fogadhatta.

Augusztusban is rendületlenül nőtt a brit és kínai turisták száma hazánkban 

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,7, a belföldi vendégeké 4,9 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 5,3 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Újra nyit a szentgotthárdi hotel 

Az Accent Hotels szállodacsoport portfóliója újabb szállodával bővült: 2015. év végén újra megnyitja kapuit Szentgotthárd legszebb szállodája, a Gotthard Therme Hotel & Conference.

A vendéglátás a SZÉP kártyák igazi nyertese 

Az év elejétől szeptember végéig közel 20 ezerrel nőtt az MKB SZÉP kártyák száma, a kártyatulajdonosoké pedig már elérte a 160 ezret - közölte az MKB Bank szerdán az MTI-vel. Az elköltött összeg az alszámlák között úgy oszlott meg, hogy vendéglátásra 24 milliárd, szálláshelyre 7 milliárd, szabadidőre 5 milliárd forintot költöttek.

Szárnyal a Turista Állami Horgászjegy 

Alig másfél év alatt 17000-en regisztráltak a Turista Állam Horgászjegy (TUHIR) rendszerében, 2015-ben pedig 5800-an már a 90 napos horgászengedélyt is kiváltották. A közigazgatásban egyedülálló online rendszer teljes szabadságot ad mind a gyakorlott horgászoknak, mind az érdeklődőknek, hisz segítségével akár otthonról is bármikor kiválthatjuk a horgászathoz szükséges engedélyt.-olvasható a NÉBIH közleményében.

Nagy Olaszrizling kóstoló lesz szombaton 

Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben

Mi kell a magyar vendégnek? 

A harmadik negyedévben mintegy 10 százalékkal bővült a belföldi turizmus a Szallas.hu adatai alapján. Az elmúlt három hónap egyértelmű nyertese Somogy megye, mely a belföldi vendégek közel 16 százaléka számára biztosított szálláshelyet. A jelenleg is zajló Év Szállása verseny elemzéséből az is kiderült, hogy a vendégek elégedettségének három alappillére a vendéglátó kedvessége, a foglalás során megadott leírásoknak megfelelő szolgáltatások és a tisztaság.

Zöldségtisztítók működését kellett felfüggeszteni 

Azonnali hatállyal felfüggesztette két, Budapesten működő zöldségtisztító üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

44 év munka után nyugdíjba vonul a szállodai szakember 

Sokan ismerik a szakmában Kovács Pált, a budavári Hilton public relations igazgatóját, aki 44 év munka után holnaptól nyugdíjba vonul.

Eldőlt, hol lesz a Szállodaszövetség őszi közgyűlése 

Az MSZÉSZ október 7-én a Hilton Budapest szállodában választotta ki a nyertes pályázatot.

A szállodaipar mellett elfér az Airbnb 

„Magánszemélyként például én is használok Ubert, ám mint politikus, elfogadom a taxisok részéről megfogalmazott kritikákat” – mondta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az Ökopolisz Alapítványnak a közösségi megosztáson alapuló gazdaságról szóló pódiumbeszélgetésén. Ez a mondat jellemző volt az egész este tekintetében, hiszen mindhárom résztvevő egyetértett abban, hogy a telekommunikációnak és az informatikának köszönhetően gyors változásoknak vagyunk tanúi a szolgáltatáskínálat terén, ugyanakkor nem lehetünk érzéketlenek ezen változások jelenlegi és jövőbeni kárvallottjai iránt sem.

Megnyílt a felújított Klauzál téri vásárcsarnok 

A nagy múltú Klauzál téri csarnok a felújítás után felsorakozhat Budapest idegenforgalmi látványosságai közé - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a fővárosi Klauzál téri vásárcsarnok felújítás utáni megnyitóján pénteken.

Bokrétaünnepség húsvétországban: Hotel Hollókő 

Nézzük a várat a magasban, ahol állítólag hollók tanyáznak ma is, hallgatjuk a mesét kevély várúrról, elrabolt lányról, harcias dadáról. Közben a mesebeli környezetben gyönyörködünk: haranglábból kinőtt kistemplomban, Böske néni házában, ahol kis kézműves pékséget rendeztek be, Vince Irénke palóc hímzésekkel teletűzdelt bemutatótermében.

Kétmillió csokoládé 5 év alatt 

Mészáros Gábor merészet húzott, és lecserélte a kiváló belga táblás étcsokoládék alapanyagát egy még tökéletesebbre, a tekintélyes francia Valrhona csokoládégyár egyik étcsokoládéjára.

Budapest és Dél-Magyarország kulturális vonzerejéről szól az idei turizmusnap Bécsben 

Budapest kulturális vonzerejéről szól az idei Nagy Magyar Turizmus Nap, amelyet csütörtökön tartanak a bécsi magyar nagykövetségen; a rendezvényen Magyarország déli régiójának kínálatát is bemutatják.

Milánóban népszerűsítik a magyar mézeket 

A Magyarországon évente megtermelt mintegy 20 ezer tonna méz élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minőségű, keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Milánói világkiállítás magyar mézeket népszerűsítő programján.

Főzőshow kell a szakács- és pincérhiányra? 

A turizmus jövőjét fenyegeti, hogy hiányszakmává vált több vendéglátós és szállodai munkakör. Ismét rossz dologban sikerült felzárkózni a nyugathoz…

A Budai várban nyit éttermet Jamie Oliver 

A Jamie's Italian jövő tavasszal nyílik Budapesten, az éttermet a Spílert és az ÉS Bisztrót jegyző Zsidai Zoltán Roy hozza be Magyarországra.

Ma van a kávé világnapja! 

Szeptember 29-én a kávé világnapját ünnepeljük, amely egy remek lehetőség arra, hogy felfedezzük a frissítő fekete italba rejtett ízek és aromák gazdagságát.

Vigyél változatosságot a menübe! 

Egyre több híres séf döntött úgy, hogy konyhájában meghatározó alapanyagként használja a Philadelphia szendvicskrémet.

Vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? 

Az ősz beköszöntével lassan jön a sál, nagykabát és persze a pálinka szezonja, hogy felmelegítsen bennünket. „Megfáztál? Igyál egy kupicával.” „Fáj a gyomrod is? Igyál még egy pohárral.” – gyakran mondogatjuk. De vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? Barangolás a törkölypálinka legendák világában.

Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát 

Szeptember 30-ig lehet benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a külföldi áfa visszatérítésére vonatkozó kérelmeket. A magyar cégek a Baker Tilly Hungária szakértője szerint még mindig ritkán igénylik vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját, pedig ezt egyszerűen, díjmentesen megtehetnék. - olvasható az MTI közleményében.

Magyar formatervezési díjas szakácskönyv 

A legmagasabb elismerést, Magyar Formatervezési Díjat kapott az M Profood kiadásában készült A grill művészete szakácskönyv, illetve tervezője: Baráth Dávid grafikus.

Örömhír: Zalai a legszebb vidéki étlap 

Vendég & Hotel különdíjban részesült étlapjáért a Turizmus Trend / Vendég ß Hotel által indított 2015-ös Gastro Design versenyen a zalai Bonne Chance étterem. A díj, megítélésünk szerint, jó helyre került.  

Európa első és egyetlen spa és wellness találkozója Hévízen 

A gyógyfürdőjéről híres Hévíz az utolsó simításokat végzi az Európa első és egyetlen spa és wellness találkozójának fogadásához, a 7. SPA-CE Meet is Spa of Central Europe rendezvényhez. Október 1-3. között Magyarország, Szlovénia, Csehország és Szlovákia turisztikai szolgáltatói mutatkoznak be Hévízen a hosted buyereknek.

“Az okos hotel-dizájn túlmutat a divatos közhelyeken” 

A főváros egyik legkülönlegesebb épületét az Aria Hotel Budapestet három kategóriában is jelölték a New York-i Waldorf Astoriában megrendezésre kerülő Boutique Design 2015 Gold Key Awards-ra. Az épület tetőteraszát és zárt tereit szeptember 22-én este arany és ezüst díjakkal is megjutalmazta a hazai szakma az idei Gastro Design Díj átadó ünnepségén. A gyönyörűen felújított neoklasszicista bérpalota Magyarország első zenei tematikájú boutique hotelje. Az Amy Winehouse, a Rolling Stones és Csajkovszkij által is ihletett belső terekben, és Budapest egyik legizgalmasabb tetőteraszán, a High Note SkyBarban az Aria Hotel Budapest dizájnere, Varró Zoltán vezeti körbe az érdeklődőket a Design Hét keretében. A rendhagyó túravezetés során, a hotel enteriőrjének kulisszatitkai mellett, a kozmopolita nagyvárosok szálloda-trendjeiről ugyanúgy szó esik majd, mint arról, hogy mit várnak egy budapesti boutique hoteltől a külföldiek.

Gastro Design 2015: tarolt a St.Andrea és a Kollázs 

Kiderült, hogy melyek a legszebb és legkreatívabb hazai vendéglátóhelyek: szeptember 22-én ünnepélyes díjátadó keretében, az Extra Budapestben kihirdették a Gastro Design 2015 eredményét.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!