Ro_friss cikkek
A vendéglátásból is elvándorolnak a fiatalok
A jól képzett munkaerő hiánya lassan a vállalkozások versenyképességét és így az ország gazdasági növekedését befolyásolja.
Alaposan megizzasztotta a séfeket a kecsege
Hat kiváló séf versengett csütörtökön a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe való jutásért. Széll Tamás és csapata (Onyx étterem) képviseli Magyarországot május 10-11-én a Bocuse D'Or Europe-on, melynek idén Budapest lesz a házigazdája. A második díjat a 23 éves Pohner Ádám és csapata (Olimpia étterem), míg a harmadik díjat Volenter István séf és csapata (67 Étterem és Bistro) nyerte.
Kéthelyi újranyitás
Megnyitott a Kristinus Gasztro Műhely a dél-balatoni Kéthelyen, azon a helyen, amelyet korábban AX Borászatként ismertünk.
„Oscar-díjas” úti célok
Filmrajongóknak készített a trivago.hu egy fantasztikus összeállítást, olyan különleges úti célokról, melyek egy-egy idei Oscar-jelölt alkotás forgatási helyszínéül szolgáltak.
Kotyogós kávéfőzőben helyezték el hamvait
Eltemették az ikonikus dizájn tervezőjét, végakarata szerint a nevéhez fűződő kotyogós Moka kávéfőzőben.
Bárki kiveheti Van Gogh hálószobáját az Airbnb-n
Vincent Van Gogh híres, hálószobát ábrázoló festményéből valóság lett.
Az utolsó negyedéves visszaesés ellenére jó évet zártak a szállodáink
2015-ben a hazai hotelek minden mutatószáma javult, úgy az összes, mint a szobaárbevétel növekedése meghaladta a 10%-ot 2014-hez viszonyítva. A belföldi vendégéjszakák számának 7,3%-os növekedése a külföldi 3,6%-os növekedés duplája volt, azonban az októberi és novemberi visszaesés után a decemberi számok is a külföldi vendégéjszakák számának csökkenését mutatják. A belföldi kereslet erősödése a javuló vásárlási kedvnek és a SZÉP-kártya 6,6%-kal nagyobb felhasználásának köszönhető, míg az egész évre vonatkozó külföldi vendégszám bővülése Budapest növekvő népszerűségének eredménye - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legfrissebb trendriportjából.
A fülétől a farkáig...
Amikor étterembe készül bárki is, csak a legritkább esetben választja egy szálloda éttermét. Pedig ma már számtalan érv szól e meghatározó gasztronómiai műhelyek mellett.
Kaland a Kempinski konyháján
Igazán különleges miniküldöttség érkezett Szekszárdról február 10-én a Kempinski Hotel Corvinus Budapest konyhájára, ahol a luxushotel profi gasztrocsapata fogadta a vendégeket. Akik egy teljes napon át beavatták a finger food készítés rejtelmeibe Magyarország első, kizárólag fogyatékosokat foglalkoztató éttermének, az Ízlelő dolgozóit.
Átadták a Magyar Turizmus Minőségi Díjakat
Bár 2015-ben jóval többen pályáztak, de végül 16 szálláshely és 6 vendéglátóhely kapta a szigorú pontrendszer és mystery shopping után odaítélt rangos elismerést, amelyet február 12-én adtak át a Sofitel Hotelben. Fontos változás, hogy a díjazottak ezentúl az Európában is ismert és elismert EHQ ( „European Hospitality Quality”) minősítés Q jelét használhatják az itthon eddig használt minősítő jel helyett.
Piac szerelmeseknek és karnevál a Gozsduban
Kihagyhatatlan februári programokra invitál a budapesti Gozsdu Udvar - február 14-én Gozsdu Love Market néven Valentin napi romantikázásra hívja a szerelmespárokat, míg február 25-én fergeteges farsangi karnevált rendeznek, ahol az élőzene mellett a látogatók betekintést nyerhetnek a kubai táncművészetek világába is.
Adókedvezményt kaphatnak az olimpiát támogató cégek
A kormány törvényjavaslata szerint.
Nyerteseket hirdettek a 2015. évi hungarikum pályázaton
Döntés született a 2015. év második felében kiírt, − a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, kutatására, népszerűsítésére, megőrzésének és gondozásának támogatására beérkezett pályázatokról – jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.
Több mint 40%-kal bővült a Szallas.hu forgalma
Több mint 40 százalékos bővülés mellett 1,89 milliárd forintos forgalmat ért el tavaly a Szallas.hu. A markáns növekedés hátterében a 2015-ben is rekordot döntő belföldi turizmus, valamint a cég sikeres külföldi terjeszkedése áll. A Szallas.hu európai viszonylatban is kimagasló eredményt ért el, melyet február 9-én a 32 ezer vállalkozást versenyeztető European Business Awards is elismert.
Vége a dalnak: bezárt a Mirage Hotel a Hősök terénél
Mivel pont került az adásvételi szerződésre, új tulajdonosai pedig e hét pénteken veszik birtokukba az eddig Mirage Fashion Hotelként működő, ilyen formán három évet élt, Hősök tere sarkán álló szálláshelyet, így e héten már nem fogad vendégeket a Mellow Mood-csoport által üzemeltetett 37 szobás, igazi kis angol ékszerdobozhoz hasonlatos boutique hotel.
A vendéglátó szakképzés jövője a tét
A VSZOE (Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesületének) tanácskozásán kiderült, hogy a tematikus gyakorlati oktatás megszüntetése és ezáltal a célzott gyakorlati oktatás felszámolása elleni küzdelmük még nem járt eredménnyel.
Franciaország: fókuszban a borturizmus
A francia diplomácia angol-francia kétnyelvű internetes oldalt (www.visitfrenchwine.com) indított kedden a borturizmus erősítésére.
Olaj, divat, topgasztronómia
Exkluzív esemény, sztár résztvevőkkel: egy három Michelin-csillagos séf főz február 27-én a Boscolo Hotel Budapest Salon éttermében, divatbemutató körítéssel.
Idén először Ausztriában is lesz Torkos Csütörtökhöz kapcsolódó esemény
A Magyar Turizmus Zrt. az ausztriai magyarok körére kiterjedő turizmus-mozgalma idén először Ausztriában is népszerűsíti az itthon 11. születésnapját ünneplő Torkos Csütörtököt.
Ilyen is lehetett volna a vizes-vébé arculata
Ördögh László a Graphasel Design Stúdió vezetője, aki a stúdió irányítása mellett tanít a Kreában és több művészeti egyetemen óraadó. Ő ajánlotta figyelmünkbe egyik kreás tanítványának, Hetsch Ferencnek a munkáját.
Ajánló: felsőoktatási felvételi
Február 15-ig kell beadni a jelentkezést a 2016 szeptemberében induló főiskolai képzésekre.
Torkoskodással indul a Gasztroélmények éve
A Gasztroélmények éve 2016 programsorozat első állomása a Torkos Csütörtök lesz február 11-én, amelyhez eddig 600 étterem csatlakozott - mondta el a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Mellow Mood Group a TOP 50-ben, harmadjára
A Mellow Mood Group tulajdonos-ügyvezetőit, Sameer Hamdan-t és Zuhair Awad-ot egymás után harmadjára is beválasztották az 50 legbefolyásosabb személy közé a magyar turizmusban
Megérkezett a második Balatoni Gasztrotérkép
Ezúttal a Káli-medence-Badacsony-Tapolca-Szigliget-Vonyarcvashegy-Keszthely-Héviz-Sümeg-Somló tengely legjobb vendéglátósai és borászai fogtak össze, hogy a csopaki régiót követve ők is bebizonyítsák, van élet a Balatonon télen is. A térképeknek folytatása is várható, hamarosan tavaszi-nyári kiadással, angol nyelvű verzióval, és további régiókkal bővül majd a paletta.
Lehet olcsóbb az utazási iroda a Bookingnál
Végéhez közeledik a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálata az online szálláshelyfoglalások piacán.
Manapság szálláshelyet nyitni a legkockázatosabb
2015-ben közel felére csökkent a felszámolások száma a 2014-es évhez képest, aminek következtében a magyar vállalkozások bedőlési aránya is jelentősen mérséklődött. A kiemelkedően kockázatos iparágak listáján is történtek meglepő fordulatok, mivel a korábban hosszú ideig legkockázatosabbnak ítélt építőipart egy ideje már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás. 2015-ben azonban egy másik szektor is maga mögé utasította az építőipart. Az élelmiszergyártás ugyanis az elmúlt évben a vendéglátás után a második legkockázatosabb szektorrá vált.
Gasztroguruk látogatnak Budapestre
A Magyar Konyha gasztronómiai magazin meghívására február 3-6. között Budapesten tartózkodik a spanyol és egyben az európai gasztrovilág két jelentős képviselője, Roser Torras, a baszk Gastronomika konferencia elnöke és Xavier Agullo az El Mundo napilap és több más gasztronómiai folyóirat kolumnistája.
Magyar borok diadalmenete Kínában
A magyar borok kínai promóciójára kiírt 25 ezer eurós pályázat nyertese szerint a Földművelésügyi Minisztérium támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a világ második legnagyobb piacán sikerrel szerepeljenek a magyar borok.
Bocuse d’Or európai döntő: már ismertek az alapanyagok
A Bocuse d’Or Europe-ra továbbjutott csapatok számára már ismertek a szakácsverseny hivatalos alapanyagai, így mostantól négy hónapjuk van arra, hogy megalkossák a hús- és halétel receptjeiket.
Tehetséges fiatalok jelentkezhetnek
Az MVI együttműködve a Gundel SZKI-val és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel (korábban BGF), segít az EuroSkills, illetve WorldSkills nemzetközi versenyek szervezésében, s a felhívással szeretné a versenyt minél szélesebb körben terjeszteni, annak érdekében, hogy eljusson a tehetséges fiatalokhoz és minél többen jelentkezzenek rá.
Fogyatékkal élők nyitottak kávézót Budapesten
Ma Magyarországon nincs fontosabb közös társadalmi cél, mint annak felmutatása, hogy közösséget vállalunk és közösséget teremtünk - mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán Budapesten, a fogyatékossággal élők által működtetett Nem Adom Fel Cafe & Bar ünnepélyes megnyitóján.
Megalakult a Magyar Bálok Szövetsége
A polgári hagyományok iránti elköteleződés jegyében 2016 elején megalakult a Magyar Bálok Szövetsége. Az összefogás olyan báli szervezőket tömörít, amelyeknek az elmúlt években kifejtett munkája hozzájárult a magyarországi báli kultúra népszerűsítéséhez.
Újabb magyar filmsiker
A Wartburg című magyar film nyerte el az Emir Kusturica által alapított szerbiai film- és zenei fesztivál, a Kustendorf fődíját, az Aranytojást - közölte a díjátadóról beszámolva a B92 belgrádi televízió szerdán késő este a honlapján.
Egy magyar divattervező, aki mert nagyot álmodni
Február 12-én Berzi Adél divattervező itthon is megmutatja, mi az amivel lenyűgözte a holland BIO pályázat zsűrijét.
Ön tudja, hogy mi az a soulness és a selfness?
Mi a különbség wellness és spa között? Mitől bio a bioszauna és mitől medical a wellness? Nap mint nap találkozunk a különböző idegen kifejezésekkel, némelyikről tudjuk, másokról csak sejtjük, hogy pontosan mit is takarhatnak. A hévízi NaturMed Hotel Carbona wellness-szótára segít rendet tenni a legfontosabb fogalmak között.
Business Klub: Valami más
Új év, új szlogen első idei találkozónk alkalmával, amelyet egy igazán exkluzív megjelenésű, mind a nagyközönséget, mind a szállodás és vendéglátós szakmát megszólító design bemutatóteremben tartunk a pesti belváros kiállítótermeiről és művészeti galériáiról nevezetes helyén, a Falk Miksa utcában. A helyhez illően különleges, sokszor trendi, és közben nagyon is aktuális témákat válogattunk februári előadásaink sorába.
Egyetemisták tervezik a borvidék vizuális kommunikációját
Hosszútávú fejlesztési projektet indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Somlói borvidék. Az együttműködés célja a borvidék turisztikai vonzerejének növelése újszerű építészeti megoldások létrehozásával.
Vége az Első Magyar Cafetéria kártyáknak
Január 24. vasárnap éjféltől sehol sem használhatjuk az Első Magyar Cafetéria Kft. által kibocsátott kártyákat, egy szerződéses partnerük szerint a cégnek elszámolási nehézségei támadtak - írja az index.hu.
Dr. Puczkó László új kihívások előtt
A Budapesti Metropolitan Egyetem (korábban: BKF) stratégiai célkitűzései között szerepel, hogy Kelet-Közép Európa meghatározó intézményévé, jelentős nemzetközi szereplővé váljon. Emellett a januártól egyetemi rangot kapott intézmény oktatási modelljének fő célja továbbra is az, hogy hallgatóit a gyorsan változó munkaerő-piaci körülményekre felkészítse, így még tovább kívánja erősíteni az iparági kapcsolatait.
Lőttek a kapszulás kávé piacnak?
Hamburg csökkenteni kívánja a város ökolábnyomát és klímabarát szemléletmód felé terelni vállalkozásokat és a lakosságot. A német város vezetése 150 oldalban részletezte, milyen intézkedéseket vezet be a környezet védelmére: például nincs többé kapszulás kávé, egyszer használatos esernyő és klórtartalmú tisztítószer. Azt akarják ezzel elérni, hogy mások is kövessék példájukat - írja az origo.hu.
Kivonul a McDonald's Romániából
Egy máltai cégnek adta el romániai érdekeltségeit az amerikai McDonald's - olvashatjuk az index.hu oldalán.
Forralt sört is kóstolhat az első téli sörfesztiválon
Most már nem kell télen Csehországba zarándokolni egy sörfesztiválért: idén először a hideg napokban már itthon is belevethetjük magunkat a sörkavalkádba, méghozzá az első Indoor Sörfesztiválon, a Gellért Hotel összes termében, február 19. és 21. között.
A Dal: Freddie nyerte az első elődöntőt
Freddie nyerte A Dal első elődöntőjét szombaton. A zsűri döntésével még Benji, a Mushu, az Egy Másik Zenekar és Tolvai Reni, a tévénézők szavazataival a ByTheWay jutott tovább a középdöntőbe az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén.
Év szállodája: megvannak a nyertesek
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Magyar Turizmus Zrt együttműködésével 2015-ben harmadszor írta ki az „Év Szállodája” pályázatot. Erre 21 darab, 5-4-3*-os szálloda jelentkezett. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2016. január 22-én a Budapest Hilton Szálloda Báltermében került sor, mintegy 250 vendég részvételével, a turizmus állami irányítása, az MT Zrt, szállodák és a sajtó, valamint a támogatók képviselőinek jelenlétében.
Szállodások, figyelem: hamarosan hatályba lép a Legionella rendelet
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) felhívja a figyelmet a 2015. november 6-án megjelent, 2016. február 6-án hatályba lépő Legionella rendeletre.
Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló maradt a sláger 2015-ben
A Szallas.hu foglalási adatai alapján az előzetes várakozásokat túlteljesítve, 10 százalékos bővüléssel zárta a tavalyi évet a belföldi turizmus, amihez hozzájárult, hogy 40 százalékkal nőtt a SZÉP-kártyás fizetések száma is az oldalon. A weboldal elemzése szerint tavaly még inkább az 1, illetve 2 éjszakás kalandokat keresték a magyarok, a három legnépszerűbb település sorrendben Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló volt. A 2016-os előfoglalási adatokból pedig már most látható, hogy a foci-EB és a terrorveszély némileg átalakítja nyaralási szokásainkat.
Blumenthal már a földönkívülieknek is főz
Kritikusok százai eddig is földöntúli élményként jellemezték Heston Blumenthal fogásait, most a NASA-val együttműködésével a szó szoros értelmében is megvalósul e hasonlat.
Már asztalt is lehet foglalni a Michelin-kalauzzal
Már nemcsak étterem- és szállodatesztelést végez a híres francia topkalauz, hanem igyekszik betörni az online étteremfoglalás szegmensbe.