Ro_friss cikkek
Gundel díjas a csopaki Márga bisztró séfje
Elnyerte a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje 2015-ben. Gasztronómia kategóriában idén először osztották ki a Gundel Művészeti Díjat a neves kurátorok, Kovács Lázár állandó tag és Kalla Kálmán, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfje. Hatalmas elismerés ez a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.
Telt házra számítanak a szállodák szilveszterkor
Jobb lesz az idei karácsonyi foglaltság a fővárosi és a vidéki szállodákban is, mint tavaly, szilveszterkor pedig országszerte telt házra számítanak - mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) főtitkára az MTI érdeklődésére pénteken.
Már Gianni is beköltözött a Belvárosi Piacra
Aki csak számít a hazai topgasztronómia területén – az szinte kivétel nélkül mind jelen van a korábban Hold utcai Vásárcsarnokként ismert, ma Belvárosi Piacként elhíresült bevásárló- és street food gasztronómiai helyen. November 30-tól Gianni Annoni étteremtulajdonos is csatlakozik az elit csapathoz a földszinti részen kialakított tágas sajtüzletével.
Hungaricum vs. Gallicum
Őshazájából, azaz a Franciaországból érkező Cabernet franc vagy a villányi borvidékről származó franc? – ez itt a kérdés. Erősen megoszlanak erről a vélemények: a Loire-völgyéből érkezők esküsznek saját borvidékükről származó, könnyedebb textúrájú és ízvilágú nedűikre, a magyarok viszont az erősebb, testesebb, a hazai ízvilághoz közelebb álló villányi fajták mellett teszik le voksukat.
Ha biztonságos utazás, akkor El Al
Bár a helyzet a világban most elég bizonytalan, azonban az El Al légitársaság továbbra is azt végzi, amihez a legjobban ért: teljes biztonságban juttatja utasait úticélukhoz, mondta Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete azon a közös sajtóreggelin, amelyet a Budapest Airport és az El Al tartott november 26-án.
17 milliárd forintból fejleszti borászatát a Tokaj Kereskedőház Zrt.
Az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. összesen mintegy 17, 1 milliárd forintos beruházással teljesen átalakítja és fejleszti a borászatot. Már elkészült az új palackozóüzem első üteme mintegy 3 milliárd forintból - ismertette Tombor András, a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke sajtóbeszélgetésen csütörtökön.
Holnapután
A csokornyakkendő ma már a védjegye. Családi cégük idén lépett krisztusi korba, és a 33. születésnap okán először arra gondolt a Zsidai-família, hogy amit idáig elértek, annak bemutatására készítsenek egy szép, látványos albumot. Aztán úgy ahogy van, elvetették ezt a magasztos gondolatot. És inkább egy olyan mű született – ez lett Zsidai Roy: Spíler című könyve -, amely arról szól, honnan jött és merre tart a hazai gasztroélet egyik legsikeresebb szereplője.
A pulykák egyik legrosszabb hétvégéje
A Magyar Pulykaszövetség szerint fogyasztást és növekedést gátló tényező a 27%-os áfa.
A mai világban sosem árt: biztonságos cukrászdák
Javulhatnak a higiéniai állapotok és az előállítási körülmények a magyarországi cukrászdákban egy új kezdeményezésnek, a „TOP Higiénia” rendszer sikeres bevezetésének köszönhetően.
Hazánkban a gyorséttermek kedveltebbek, mint Európában
A Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat hatvan országban, köztük hazánkban végzett felmérése a fogyasztók különböző generációinak életstílusáról szól. Ebben a fizetésen és a munkához való viszonyunkon kívül téma volt még, hogy honnan szerzünk információt, mivel töltjük a szabadidőnket, és milyenek az étkezési szokásaink. Megint érdekes dolgok derültek ki rólunk - olvasható az 24.hu oldalán.
Új értékesítési vezető a Novotel Budapest City & Budapest Kongresszusi Központnál
2015. november 16-tól Ferenczy Anikó a Novotel Budapest City & Budapest Kongresszusi Központ értékesítési vezetője. Anikó Orbán Szilviát váltja a pozícióban, aki több mint öt évig volt az értékesítési részleg vezetője.
Budapesten nőtt, a Balatonon csökkent a vendégéjszakák száma
Az év első három negyedévében a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,8 százalékkal haladta meg az előző évit, csaknem 250 milliárd forintot tett ki, a bruttó szobaár-bevétele pedig 14,4 százalékkal, 146 milliárd forintra nőtt - egyebek között ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb elemzéséből.
Kicsit olasz, kicsit amerikai, de a miénk
Saját nemzetközi franchise-hálózatot indított útjára az amerikai The Fusion Group magyar leányvállalata, amely 32 Burger King éttermet, valamint az Anna kávézókat működteti Magyarországon.
Új vezérigazgató a Tokaj Kereskedőház élén
Szappanos Pétert nevezték ki a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatójának - közölte a kizárólag állami tulajdonban lévő társaság hétfőn.
Csak természetesen!
A CultiVini Borgalériában november 13-án tizenegy borász gyűlt össze, hogy kerekasztalnál az organikus borokról beszélgessenek. Bio, organikus, biodinamikus – csak úgy repkedtek párbeszédükben ezek a kifejezések.
Újraválasztották dr. Niklai Ákost
Az MSZÉSZ közgyűlésén a két napos szakmai programot követően sor került az elnök, az alelnök, valamint a Felügyelő Bizottság megválasztására is. Az MSZÉSZ elnökének ezúttal is dr. Niklai Ákost választotta meg a tagság, alelnöknek pedig Könnyid Lászlót.
Marencich emlékdíjat kapott
Az MSZÉSZ 42. közgyűlésén dr. Niklai Ákos két Marencich emlékdíjat is átadott egyúttal megköszönve két szakember rendkívüli munkáját. Az egyik díjat Jo Gowie (Three Corners Europe Hotel Management) kapta, aki az MSZÉSZ választmányának már hosszú ideje tagja, és sokat segítette a szövetség munkáját, elsősorban az itt dolgozó külföldiekkel való kapcsolatépítésben, információ átadásában. A másik díjat Hülvely István (Hunguest Hotels vezérigazgató, VIMOSZ alelnöke) kapta, aki az MSZÉSZ és társszövetségének a VIMOSZ-nak is aktív támogatója és kritikusa is egyben, kiemelkedő lobbitevékenységével jelentősen hozzájárul a szállodákat érintő problémák megoldásához.
Egyik szemük sír, a másik nevet
Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke nyitotta meg Tapolcán a Hunguest Hotel Pelionban a hazai szállodások szakmai szövetségének idei soros közgyülését, a 42-et.
Itt a 2016. évi Gault&Millau kalauz díjazottak listája
Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauza. A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón a zsűri által legjobbnak tartott szakmai teljesítményeket elismerő oklevelekkel díjazták.
A kerekasztal lovagjai
Szemináriumi nappal kezdődött november 18-án az MSZÉSZ 42. Közgyűlése Tapolcán, a Hunguest Hotel Pelionban, ahol mind a délelőtti, mind a délután megtartott szakmai kerekasztal beszélgetés mindent vitt.
Versenyfelügyeleti eljárás indulhat az online szálláshely-közvetítők ellen
A Magyarországról is elérhető nemzetközi online szálláshely-közvetítők generálják a piaci versenyt, de ez nem érezhető a magyar tulajdonú társaságoknál, ezért versenyfelügyeleti eljárás indulhat ellenük a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálati jelentésének összefoglalója szerint, amely kedden került fel a versenyhatóság honlapjára.
Sikeres Business Klub a luxus jegyében
A luxus jegyében rendezett üzleti találkozó helyszíne ezúttal a Vendég&Hotel nagysikerű Gastro Design versenyének díjazottjai közül a legtöbb díjat 'besöprő' St. Andrea Wine&Gourmet Bár. Most személyesen is meggyőződhettünk arról, hogy a Nyugati Pályaudvar közelében, az Eiffel Palace épületében található pesti vendéglátóhely nem véletlenül kapta a számos elismerést.
Párizsi merénylet: részvétét fejezi ki az MSZÉSZ
Együttérzését fejezte ki a párizsi merényletekkel kapcsolatban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.
A vendéglátás népszerű a fiatal vállalkozók körében
Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz) a Fiatal Vállalkozók Hetét. Az eseményt november 16–20. között tartják a Global Entrepreneurship Week keretében, amely a világ 152 országát mozgósítja. - olvasható a Magyar Hírlap oldalán.
3D-s fényfestés és street food az idei advent sztárjai a Bazilikánál
A Szent István téri adventi vásár idejére varázslatos karácsonyi városrésszé változik a Bazilika környéke. Az ünnepváró hangulatú, karácsonyi fényekbe öltözött világba november utolsó hétvégéjétől léphetnek be, ahol öt héten keresztül közel 200 programmal, 80 kiállító kézműves termékeivel, a Zrínyi utcai street food különleges nemzetközi étel- és italkínálatával gondoskodnak az ünnepi hangulatról a karácsonyi készülődéshez. Esténként a Bazilika monumentális homlokzatának 3D-s fényfestésében gyönyörködhetnek, a kicsiket idén is hatalmas koripálya várja a 9 méteres karácsonyfa körül, de süthetnek mézeskalácsot is a vásárban, és mindenki együtt rophatja hétvégenként a táncházban. Az új évi hagyományokat követve január elsején Lencse Napot tartunk, ahol a szerencsehozó újévi étel – többféle receptúrával elkészítve – minden gasztro kiállítónál és street food árusnál kapható lesz.
Ha plusz húsz fok, és itt a nyár, akkor Karácsonyi Vásár
A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK) november 13-án, pénteken, megnyitotta Adventi- és Karácsonyi Vásárát a Vörösmarty téren, amely az előző évekhez képest ugyan valóban korábban nyílt meg, de azért azzal senki nem számolt, hogy ingujjra vetkőzött vendégsereg veszi birtokba a kizárólag minőségi ételeket, italokat és portékákat kínáló gasztronómiai és iparművészeti termékeket felvonultató téli vásárt.
Tisztújítás a Magyar Szállodaszövetségnél
Az MSZÉSZ őszi régióülésein 2016-17-re az elnöki, alelnöki tisztségre történt jelölésekről, megválasztott régióvezetőkről és helyetteseikről, az ExPat vezetésű szállodák új választmányi képviselőjéről tájékoztatott a szövetség.
Töretlen a vendégszám növekedése Budapesten
Az idei év eddigi eredményei alapján (január. szeptember között)a vendégforgalom és vendégéjszakák emelkedése mellett jelentős az egy kiadható szobára jutó árbevétel övekedés is Budapesten. A kerületek közül az ötödik, a hetedik, a hatodik, a nyolcadik az első kerületek hoztak a legtöbb vendéget és vendégéjszakát, ebben a sorrendben. A Főváros turisztikai menedzsmentszervezete, a BFTK Nonprofit Kft. stratégiai célkitűzése a vendégéjszakák magas szinten történő stabilizálása mellett a magasabb költési hajlandóságú célcsoportok megszólítása
Már több mint ötvenezren látták a Csontváry életmű-kiállítást
A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás már a júliusi megnyitót követő két héten belül elérte a tízezres látogatószámot, november 11-én pedig már az 50 ezredik látogatót köszönthették a helyszínen.
Új szekcióval bővül az MSZÉSZ
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az új szakmai kihívásokat figyelembe véve új szekcióval bővül, melynek neve Digitális szekció.
Libaburger és parasztudvar a Vajdahunyadvárban
Libából készült finomságokkal, játszóházzal és libasimogatóval is várja látogatóit a Márton-napi libafesztivál a Vajdahunyadvárban péntektől vasárnapig.
Erős volt a szeptember a hazai szálláshelyeken
A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 5,8 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 6,7 százalékkal bővült - adta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva szerdán.
A magyar történelem az Unicum új reklámfilmjében
Ostoros hadtest, több méteres vizák, az épülő Parlament és Hajós Alfréd egy filmben. A Zwack Unicum új reklámfilmje Magyarország elmúlt 225 évének kiemelkedő hősi pillanatait idézi meg a Zwack család és az Unicum történetével párhuzamba állítva – derült ki a mai zártkörű filmbemutatón, melyen az alkotók és a Zwack család tagjai is részt vettek.
A HOTREC véleménye a megosztáson alapuló gazdaságról
Az UNWTO főtitkára, Taleb Rifai írásbeli és a HOTREC közgyűlésén elhangott szóbeli ajánlásával kerültek bemutatásra a HOTREC elemzései és ajánlásai a megosztáson alapuló gazdaságról, mely a működési és gazdasági feltételek kiegyenlítését és egységesítését szorgalmazza a "Levelling The Playing Field" mottóval.
A luxus a témája a novemberi Business Klubnak
A Vendég&Hotel nagysikerű Gastro Design versenyének idei díjazottjai közül a legtöbb díjat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár „söpörte be”, amellett, hogy az idei közönségszavazás győztese a Nyugati Pályaudvar közelében található borbár lett, egy arany és két ezüstérmet is átvehettek különböző belsőépítészeti és design kategóriában a bár tulajdonosai.
Székesfehérváron telt ház lesz 2017-ben
Székesfehérvár már többször is bizonyított. A város legutóbb 2013-ban volt házigazdája junior vb-nek, tavaly pedig felnőtt Eb-t szervezett.
Még több támogatást kapnak a hungarikumok
Az agrártárca a következő években növelni kívánja az évi mintegy 500 millió forintos, a hungarikumok támogatására szolgáló keretet - mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, az első Paprika Market megnyitóján.
MSZÉSZ Közgyűlés: Csütörtökig lehet jelentkezni
A tapolcai Hunguest Hotel Pelionban tartandó két napos rendezvény teljes programja elkészült.
Hiánypótló szálláshelyek létesültek a Zsóry fürdő területén
Új szálláshelyekkel gazdagodott Mezőkövesd. A matyó város ékkövének számító, Zsóry Lajosról elnevezett gyógy- és strandfürdő területén tizennyolc négycsillagos apartmanházat építettek, melyeket ünnepélyes keretek között avattak fel.
A Spa, mely meghódította Európát
A World Boutique Hotel Awards-on Európa Legjobb Wellness Spa-ja kategóriában lett első helyezett a magyar főváros egyetlen zenei tematikájú luxus boutique hotele.
A Nespresso új színt visz a kampányba
Nespresso legújabb kommunikációs kampányában új főszereplőt választott a márka nagykövete, George Clooney mellé. A reklámsorozat tizedik epizódjában az önmagát alakító Jack Black új csavarral gazdagítja a várva várt folytatást.
Hol van már a tavalyi hó? Hát itt!
Stájerország: a magyar üdülővendégek legkedveltebb osztrák célpontja, derült ki azon a téli szezont bemutató szakmai tájékoztatón, amelyet a Stájerországi Turisztikai Hivatal négy tartományának részvételével október 29-én Budapesten tartott, a belvárosi Bestia Étteremben.
Nyomokban egeret tartalmazhat…
Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartott közös ellenőrzést október közepén a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). A vizsgálat során többek között 11 tonna alapanyagot és lejárt minőség megőrzési idejű terméket foglaltak le az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek - olvasható a NÉBIH közleményében.
Menni vagy maradni?
Külföldön vagy itthon jobb? Milyen szempontok alapján döntenek ma a pályakezdő fiatalok és az aktívan dolgozók a munkavállalásról? Erre keresett választ a „Munkatársat keresünk” című, egész napos konferencia október 14-én, a Falk 1 Edutus Rendezvényközpontban.
Pörög a piac
Mit bír el a piac? Új szállodai projektekről Budapesten számolt be előadásában Hegedűs Attila, a BDO Magyarország hotel és ingatlan tanácsadási üzletágának ügyvezetője az őszi-téli trendeket bemutató Turizmus Akadémián, október 27-én.
Világszínvonalú foodvertisingot készített a MÁK Bistro
Egyelőre csak az ötperces rövidfilm promója készült el.
Az ötcsillagos házakba is berepül a poloska
Több ezer bejelentett eset alapján készítette el Budapest első ágyi poloska térképét egy rovarirtással foglalkozó vállalkozás. A jelenleg 3721 adattal rendelkező rajzzal a cég a főváros fertőzöttségi szintjére hívta fel a figyelmet, ahol egyre gyakrabban érkezik segélyhívás nemcsak a leromlott állapotban lévő házakból és hostelekből, de a jó nevű szállodákból is.-olvasható a ma.hu oldalán.
Itt a gomba-szakellenőrök friss listája
a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet a begyűjtött gombák elkészítés előtti bevizsgáltatására.