Ro_friss cikkek
Akcióban a fogyasztóvédők: jól vizsgázott a nyári szezon
Az elmúlt időszak egyik legsikeresebb szezonja volt az idei nyári főszezon, a korábbinál sokkal kevesebb fogyasztóvédelmi szabálytalansággal találkoztak a hatósági ellenőrök - hangsúlyozta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatójukon, Budapesten, a fogyasztóvédők székházában.
Fekete mosogató? Ja nem, feketén dolgozó!
A munkaügyi ellenőrzések tanúsága szerint az elmúlt három évben - 2012 és 2014 között - mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak az ellenőrzött cégeknek a száma, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak. - olvasható a veol.hu oldalán.
Első Gálaebéd, második Gundel-díj, három díjazott
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) bejelentette idei három díjazottját, valamint a díjátadó alkalmára szervezett Gálaebédet készítő szakácsokat is bemutatta a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember 23-án tartott tájékoztatóján.
Szállodával erősít a filmstúdió
Szállodával is rendelkező témaparkot épít az amerikai Universal filmstúdió a kínai főváros egy külső kerületében. A park a tervek szerint 2019-ben nyílik - jelentette a kínai média.
Michelin-csillagos étterem séfje lesz a francia versenyző a Bocuse d'Or európai döntőjén
Laurent Lemal, egy Michelin-csillagos étterem séfje fogja képviselni Franciaországot a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjén májusban Budapesten, miután kedden megnyerte a hazai válogatót - közölték a szervezők.
Felbontja szerződését a Best Westernnel a Hotel Hungaria
Január 1-jétől Hotel Hungaria City Center néven üzemel tovább a Best Western Hotel Hungaria.
Háromszáz féle sört kóstolhat a budapesti Oktoberfesten
Mintegy háromszáz féle külföldi, hazai és kézműves sör, számos nemzet konyhája és ötvennél is több fellépő várja a látogatókat a müncheni nagy sörfesztivál mintájára rendezett Oktoberfest Budapest rendezvényen október 1. és 4. között az Ötvenhatosok terén.
Budapest az Airbnb-n is olcsó város
Napi 50 dollár az átlagos lakásár a fővárosban.
Szállásportál indult menekülteknek
Refugee Hero néven Hollandiában elindult egy új weboldal, amelyen keresztül ingyenes szálláshelyet kínálhat bárki a menekülteknek.
Új közép-európai luxusvonat mutatkozik be
Az új kirándulóvonat, a Continental Classic Express szeptember 27-én a Budapest Déli pályaudvaron meg is látogatható.
A szeptemberi Business Klub vendégei voltak
Kiemelt témáink ezúttal olyan vendéglátóhelyek voltak, amelyek tophelyként nyitottak, és vagy egyik pillanatról a másikra átpozicionálták magukat jóval alacsonyabb árfekvésű és kínálatú hellyé, vagy tartják magukat eredeti koncepciójukhoz. Megélnek-e a piacon vagy sem? – erre kerestük klubunk látogatóival közösen a választ.
Lakat került a patinás pécsi hotel ajtajára
Bezárt Pécs egyik meghatározó szállodája, a Mecsek oldalában fekvő, közel száz éves Hotel Kikelet.
A Tokaji Furmint pohár világpremiere
A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.
Minden eddiginél drágább a sör a müncheni Oktoberfesten
Megnyílt szombaton Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál.
Két OKJ-s szakma megszerzését is támogatja az állam
Szeptembertől még többen kaptak esélyt arra, hogy piacképes végzettséget szerezzenek - a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: az állam már nemcsak egy, hanem két OKJ-s szakma megszerzését is támogatja, ha a tanulmányokat az iskolarendszerben végzi a tanuló.
Szeptemberben felbukkannak az üzletek polcain a szekszárdi palackok
Szeptember közepén válnak elérhetővé az első, szekszárdi palackba töltött borok. A borvidék nevét magán viselő üvegbe kizárólag szekszárdi kadarkák, kékfrankosok és bikavérek kerülhetnek.
Guinness-rekordot állítottunk fel a kutyaetetésben
A III. Gödöllői Ebugatta Napon mutatkozott be a Magyar Turizmus Zrt. kutyás turizmust népszerűsítő kampánya. A szeptember 13-i eseményre közel 400 kutya és gazdija látogatott el. A rendezvény egyik legfontosabb része a PettBull SzuperKutyák funkcionális kutyaeledel-evő magyar és Guinness-rekord-kísérlete volt, melyet az MTVA is élőben közvetített. A kísérletben 197 kutya evett egyszerre egy helyen, 5 percen át, ezzel felállítva a tömeges kutyaetetés – eddig példa nélküli –rekordját.
SIRHA Budapest májusban
A 2016 májusában Budapest ad otthont a Sirha nemzetközi szakkiállításnak, mely várhatóan 350 kiállítót és 20 000 látogatót vonz a magyar fővárosba, s egyúttal a világ legnagyobb presztízsű gasztronómiai eseményének, a Bocuse d’Or európai döntőjének is otthont ad majd. Ezzel Budapest csatlakozik a Sirha hálózathoz, amely a legrangosabb szakkiállításokból áll és olyan városok a házigazdái, mint Lyon, Genf, Isztambul, Rio de Janeiro és hamarosan Mexikóváros. A sikeres 2014-es debütálás után a Gourmet by Sirha Budapest ezúttal már Sirha Budapest néven kerül megrendezésre.
Szállodák is pályázhatnak az Ingatlanfejlesztési Nívódíjra
Szeptember végéig lehet pályázni a 17. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjra, melyre szállodák is jeletkezhetnek - hívja fel a szakma figyelmét a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.
Rekordot döntött az OTP SZÉP kártya
Három hónap alatt 23 milliárd forintnyi juttatást használtak fel az OTP SZÉP kártya birtokosai. Ezzel az idei lett az eddigi legsikeresebb nyári szezon az első kártya kibocsátása óta. A napi 257 millió forintos költésből a vidéki régiók közül legnagyobb részben a balatoni részesedett. Itt 3,3 milliárd forintot használtak fel a pihenni vágyók.
Tokaji borokba fektet pénzt George E. Pataki
Bemutatkozott a tokaji borvidék egyik legújabb pincészete a 25. Budavári Borfesztiválon. Ez a Breitenbach Tokaj Pincészet, amelyben többek közt a magyar származású vezető amerikai politikus, George E. Pataki is fantáziát lát.
Itt a hazai Bocuse-selejtező névsora, mangalicával körítve
Lezárult a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázata, a mai napon a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a pályázatokat, és döntött arról, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének december 13-án esedékes magyar selejtezőjén kik mérhetik össze tudásukat.
Újdonságokkal vár 9. Street Food Show
Szeptember 19-20. közt immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Street Food Show-t és a rendezvény történetében másodszor a város legimpozánsabb pontján, az Andrássy úton, az Európai Mobilitási Hét csúcspontjának számító Autómentes Hétvége keretén belül. A bevált slágerek mellett lesz sok új árus, kitelepül a Belvárosi Piac Giannival, Szabó Győzővel, Bíró Lajossal, jön Lakatos Márk a tihanyi Lakatos Műhellyel és az erőteljes sörfelhozatal mellett borokat, koktélokat, pálinkákat, pezsgőket is töltenek.
A nagy számok törvénye
25 éve nyílt meg a hely a Vár tövében a vendéglátóhely, 17 éve van együtt a két tulajdonos – Molnár Attila és Nyíri Szása -, mindketten az orosz konyha szerelmesei, fél éve pedig elég nagy változáson esett át a mindig is fine dining étteremként működő hely, az Arany Kaviár.
Szálloda is lehet a CIB egykori székházából
Kivárva a kedvező piaci hangulatot és az árak emelkedését, piacra dobja két, nagy értékű fővárosi ingatlanát a CIB Csoport. A Szabadság téri két épület szálloda kialakítására is alkalmas.
A hazai turizmust élénkítik az Emírségekbeli cégek beruházásai
A légi járatok és a szállodaipari beruházások mellett most a magyar vállalkozások számára nyílnak új lehetőségek az Egyesült Arab Emírségekben a két ország között a napokban megszülető Gazdasági Együttműködési Megállapodásnak köszönhetően. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette ki az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével, Szultán bin Szaíd Al Manszúrival folytatott megbeszélését követően.
Látták a Coca-Cola márkázott buszmegállóját?
A 15-ös és a 115-ös busz megállójában van szobabicikli és pedálosszék is.
Gerbeaud keresztelő
Ha esik, ha fúj... Szakadó esőben, kissé barátságtalan időben várta megnyitó partiján vendégeit szeptember 10-én este Buda új topgasztronómiai helye: az Émile. A Vörösmarty-téri Gerbeaud-kávéház fogalom a külföldiek körében. A tokaji bor, a téliszalámi és a piros paprika mellett ezt keresik (fel) a legtöbben a hozzánk érkező turisták.
Kihirdették a World Travel Awards európai nyerteseit
Nincs magyar turisztikai szolgáltató a World Travel Awards idei európai szintű díjazottjai között, csak az országos ragsorban születtek első helyezettek.
Elkészült Budapest első akadálymentes mobil turistatérképe
Egy rövid városnéző séta és sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett, akadálymentes városi közlekedést segítő mobilapplikációt. A díjnyertes web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is jelentősen hozzájárulhat.
Húsz százalékkal nőttek a szállásdíjbevételek júliusban
Tovább folytatódik a turisztikai ágazat eredményének – szinte már megszokottan jelentős mértékű – bővülése. Az erős évkezdés és a kimagasló júniusi adatok után az év második nyári hónapjának szálláshely-adatai is derűlátásra adnak okot, mivel az előző évet messze felülmúló eredményt mutatnak. Szintén kedvező fejlemény, hogy júliusban a vendégforgalom az ország valamennyi turisztikai régiójában növekedett.
Frittmann idén az Év Pincészete
A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.
Szállodásokat is várnak a hagyományőrző magyar ételek versenyére
Gasztronómiai versenyt hirdetett a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, melyre várják a résztvevők jelentkezését.
Vendégei imádni fogják az új séfet a Sofitelben
Bemutatta őszre és télre tervezett új, izgalmas menüsorát az újságíróknak a Sofitel Budapest új főszakácsa, Deff Haupt. Egyetlen kritizálni való hibás részletet sem talált az igényes gasztrocsapat a német származású, most éppen a Közel-Keletről Budapestre érkezett séf munkájában, aki nem főz elvonatkoztatottan, ismeretlen alapanyagok felhasználásával és főzési technológiákkal, csupán különleges ízlésvilággal, egészen egyedi megközelítésben. Csak egyszerűen nagyon jól.
Megvannak a Gastro Design 2015 döntősei!
A 65 beérkezett pályamű közül 36-ot juttatott a döntőbe a szakmai zsűri a Gastro Design 2015 pályázaton.
Hihetetlen növekedést produkált idén nyáron az Airbnb
Május és szeptember között már 17 millióan választottak Airbnb-t, öt év alatt pedig 353-szorosára nőtt a nyári foglalások száma.
Sztrapacska, knédli, káposzta: szlovák hét a Gerbeaud-ban
Újra itt a szlovák hét, amely idén szeptember 12-éig tart, és amelyet a hétfőn, szeptember 7-én, a Vörösmarty téri Gerbeaud Sörházban megrendezett sajtótájékoztatón jelentett be Sona Jelínkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselet-vezetője.
Ádámnak szurkolhatunk az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
Szeptember 11-én kezdődik az Ifjúsági Szakács világbajnokság, melynek a METRO Gasztro Akadémia ad otthont. 5 kontinens 22 országából érkeznek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert - nem egy esetben Michelin csillagos - éttermekben szereztek már tapasztalatot. Hazánkat Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa képviseli.
Mitől lesz fenntartható egy étterem?
Szeptemberben folytatódik a Jövő-t-Evő sorozat, ahol azt vitatják meg a civil, a hivatali és szakmai szektor képviselői, hogy környezetbarátabbá tehetőek-e a hazai vendéglátóhelyek és a rendezvények.
Ismét kiosztják az Év Kutyabarát helye díjat
Másodjára hirdet pályázatot a Kutyabarát.hu azzal a céllal, hogy kiderüljön, melyek a legkedveltebb helyek a kutyatartók körében, hova érdemes mennie azoknak a gazdiknak, akik szívesen viszik magukkal például egy-egy kávéra vagy ebédre kisebb-nagyobb kedvenceiket. Szeptember 28-ig lehet nevezni a versenyre.
A szőlő útja, Hilltop módra
Bár lóg az eső lába, mire Neszmélyre, a Hilltop birodalmához érünk, hétágra süt a nap. A jövőre negyedévszázados magyar cég teljes alapító vezérkara fogadja a meghívott újságírókat: Keresztúry Éva, Storcz Judit, Török Imre és Kamocsay Ákos.
Business Klub szeptember 14-én a Bo18 Hotel*** Superiorban
Kiemelt témáink ezúttal olyan vendéglátóhelyek, amelyek tophelyként nyitottak, és vagy egyik pillanatról a másikra átpozicionálták magukat jóval alacsonyabb árfekvésű és kínálatú hellyé, vagy tartják magukat eredeti koncepciójukhoz. Megélnek-e a piacon vagy sem? – erre keressük klubunk látogatóival közösen a választ.
Gyémántüzlet nyílt a Dorottya Palotában
Európa legimpozánsabb gyémánt- és ékszerpalotája, a Caprice Dorottya Diamond Palace nyitotta meg kapuit a Pollack Mihály által tervezett 19. századi épületben.
Kézműves sörözőt nyitott a Marriott Hotelben az Élesztő tulajdonosa
A népszerű, kézműves söröket kínáló Élesztő egyik üzemeltetője nyitott társaival új sörházat a Marriott Hotelben szeptember 4-én: az ígéretes koncepció a marionettszínházak világát idézi. Tóth Imre azonban egy másik rendhagyó ötletét is megvalósította: a közösségi térnek aposztrofált Skanzen egy olyan hely, ahol a vendégek maguknak csapolják a sört, és még dohányozni is lehet.
Miért érdemes az éttermeknek befektetni okostelefonos vásárlókba?
A hazai étteremtulajdonosok számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a felhasználói elvárásokkal, melyekre a saját okostelefonos ételrendelő alkalmazások adnak választ. Akár úgy döntenek, hogy megkerülik ezzel a Netpincért, akár nem.
Felhívás az MSZÉSZ 2015. őszi közgyűlésének megrendezésére
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2015-ös őszi Közgyűlését az alábbi időpontokban és feltételekkel tervezi megrendezni vidéki vagy fővárosi helyszínen.
Manapság rizikós vállalkozás éttermet nyitni
Meleg nyáron vagyunk túl, ami a vízparti területeken lévő szálláshely-szolgáltatóknak különösen kedvezett. Egy-egy forróbb hétvége előtt gyakorlatilag kitették a Balatonra a „megtelt táblát”, ami remélhetőleg jót tesz az iparágnak, mivel a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor Magyarországon. Amennyiben a szálláshely szolgáltatásokat és az éttermi vendéglátást külön-külön vizsgáljuk, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt ugyanis a cégek bedőlési aránya közel 4,5%, ami jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.
San Franciscóban is megvetné a lábát a magyar „gasztro-Uber”
Kockázati tőkét von be a Yummber nevű, magyar ötleten alapuló online gasztroszolgáltató – írja beszámolójában a Világgazdaság Online. Bár a júliusi indulás óta sokan lemorzsolódtak a jelentkező konyhák közül, a cég heteken belül San Franciscóban is működni kezd. Itthon eközben az adóhatóság szakemberei érdeklődve figyelik a próbálkozást, és folyamatosan egyeztetnek a magyar csapat vezetőivel.