Ro_gasztro cikkek
Elvesztette csillagát a világ legolcsóbb Michelin-csillagos helye
Kimaradt az idei Michelin Guide-ból az a szingapúri étkezde, amely mostanáig a legolcsóbb Michelin-csillagos fogásról volt híres – írja a CNN cikke alapján a Telex.
Elindult a vadhús fogyasztásösztönző kampány
Első alkalommal népszerűsíti a vadhús fogyasztását az Agrárminisztérium (AM) az Agrármarketing Centrummal (AMC) együttműködésben.
Ingyenes cukrászképzés indul
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából a Magyar Konyha Magazin Kiadó kétnapos cukrásztréninget szervez éttermi séfek és cukrászok szakmai továbbképzésére, amelyre még vannak szabad helyek.
Megnyíltak a Shell-Tesco minishopok
A Tesco Global Zrt. és a Shell Hungary zRt. a mai napon hivatalosan is elindította közös üzletkoncepcióját, összesen 23 Shell-Tesco Minishop nyílt a Shell töltőállomásokon országszerte.
Itt a Michelin-csillagos új éttermek listája
Nem öt, hanem mostantól kezdve már hét Michelin csillagos étterem várja a vendégeket hazánkban. Mindjárt mutatjuk, melyek azok a helyek, amelyek éppen most kapták meg a rangos elismerést.
Egyéves átmeneti időszak segíti az új bortörvényre való átállást
Az új bortörvény augusztus 1-jén lépett hatályba, az új szabályokra való felkészülést egy, 2022. július 31-ig tartó, egyéves átmeneti időszak segíti, mondta Nagy István agrárminiszter egy csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
Tokaj Budára költözött
Prémium delikatesz nyílt Tokaj-Hegyalja exkluzív termékeit kínálva a Lánchíd lábánál. Alig egy évvel azután, hogy a Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, a TokajiMyLove projekt elindult, most újabb szintet lépett a borvidék népszerűsítését célul tűző platform.
Kevesebb cukor, ugrásszerűen javuló egészség
Ha az előre csomagolt termékekben 20 százalékkal, az üdítőkben pedig 40 százalékkal csökkentenék a cukortartalmat, az csak az Egyesült Államokban 2,48 millióval csökkentené a szív- és érrendszeri események számát, 750 ezerrel a cukorbetegek számát, továbbá 490 ezerrel a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező haláleseteket. Mindez a nyereség a felnőtt populáció élettartamát felölelő időszakban adódna – derült ki a Circulation című folyóiratban augusztus 27-én publikált mikroszimulációs kutatásból.
Itt a Nébih közétkeztetési információs oldala
Számos fontos változás lép életbe szeptember 1-jétől a közétkeztetési tárgyú közbeszerzéseknél. Ezentúl többek között középpontba kerülnek a hazai termékek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közétkeztetési minősítése is előfeltétellé válik. A pályázati folyamat és a beszerzések támogatása érdekében a Nébih létrehozta közétkeztetési információs oldalát. Az új tematikus weboldal nem csupán a közétkeztetők és a megrendelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat érdekes információkat.
Másfél év után újra lesz Food Truck Show
Másfél év szünet után újra megrendezik az ország legnagyobb Food Truck Show-ját a Kincsem Parkban. A nemzetközi lóversennyel egybekötött rendezvényen ezúttal a spanyol ízvilág köszön vissza az ételekben.
Budapest legújabb borétterme az N28
Budapest legújabb borétterme a Pesti Broadway szomszédságában található, ez az N28 Wine and Kitchen.
Mesterségeshús-farm Izraelben
Egyre több helyen találkozhatunk a mesterséges hús fogalmával (a húspótlók mellett), és egyre inkább a mindennapi étkezés részévé válnak ezek az élelmiszerek. Az izraeli „húsgyár” átadása újabb lendületet jelenthet az iparág számára.
Ingyen pizzát osztogat a frissen oltottaknak a Pizza Me
Az ajándékot 24 óránál nem régebbi oltási igazolásuk felmutatásával igényelhetik az igazi olasz pizzára vágyók, áll a Pizza Me közleményében.
Áremelés várható a román éttermekben
A Gault&Millau romániai felmérése szerint az éttermek 62 százaléka tervezi az étlap módosítását, 33 százalék készül a drágításra, 23 százalék pedig visszafogja tevékenységét.
Tejfölöket von ki a forgalomból a Nébih
Tejfölöket hív vissza és von ki a forgalomból, a Nébih részben mikrobiológiai szennyezettség miatt, részben pedig mert a termékek érzékszervi elváltozást mutatnak.
Hazai komlóval erősít a Heineken
A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt Magyarországon, ám az elmúlt évtizedekben a hazai termesztés szinte teljesen eltűnt. Hamarosan kastélyosdombói komlóval készülhet a Soproni 1895 prémium lager sör.
Több mint félezer csapost képzett a Dreher nyáron
A sör minőségén túl a csapolás hangulatára, az elkészítés folyamatának legapróbb részleteire, a csapolt pohár látványára, esztétikájára is hangsúlyt fektető kezdeményezés révén már 550 vendéglátóhelyi alkalmazott emelte magasabb szintre csapolási tudományát és vált jóval elkötelezettebbé a minőségi sörcsapolás iránt.
Új közép-európai vezető a Marsnál
A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezte ki új közép-európai kereskedelmi igazgatójává, áll ezzel kapcsolatban küldött közleményükben.
Kamionsofőr hiány miatt nem rendelhető a McDonald's-ban turmix
Lekerült az Egyesült Királyság mintegy 1250 McDonald’s gyorséttermének kínálatából a shake és a turmix, illetve egyes palackozott italok – közölte a vállalat a BBC-vel. Megerősítették, hogy az egész országra kiterjedő teherautó sofőrhiány áll a háttérben, írja a Forbes.hu a BBC híre nyomán.
Még több sertéshúst a magyar asztalokra!
Indul a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány. Pedig évente 30 kg fogyasztásánál tartunk, de a szakemberek ezt is keveslik.
Terjeszkedik a Kifli.hu
A cég bővíti szállítási zónáit.
Red Dot díjas a Mizo csomagolása
Az 1955-ben alapított Red Dot Design Award – a világ egyik legrangosabb design elismerése – egy olyan vizuális formatervezés tematikájú pályázati verseny, amelyben a „piros pont” a minőség védjegye.
Osztriga mesterkurzus a Lupán
Izgalmas és inspiráló gasztroprogram indul az osztrigák világába augusztus 28-án, a Lupa Beach Myfish teraszán.
Ételsor a jövőből, Dubajban
A nemzetközi „ízművész“, Bompas & Parr az egyik legfuturisztikusabb vacsorával rukkol elő, amelyet Dubajban valaha is láttak. Az Expo 2020 Dubai helyszínén a bőséges vacsora a látogatókat a jelenből a jövőbe repíti többfogásos, színházi élménnyel vegyített ételkülönlegességeivel.
Bárányt báránnyal
Az elmúlt három év sikerei után az idén már két alkalommal lesznek Bárány Napok. A programban résztvevő éttermek – augusztus 27-én és 28-án, illetve szeptember 24-25-én – különleges bárányból készült ételekkel várják a vendégeiket.
Jelentős kapacitásbővítés a Pek-Snack Kft.-nél
Több mint 1,1 milliárd forintos fejlesztéssel, 40 százalékkal növelte a Somogy megyei Igalban működő sütőipari üzemének kapacitását a fagyasztott péksüteményeket készítő cég.
Uniós oltalom alatt ez a hazai szarvasgomba
Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
Két magyar készül a gasztro-világbajnokságra
A Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Világszervezet szeptemberben rendezi meg az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot Párizsban.
Már a Balaton közepére is megy ételfutár
A Balatonon tesztelte új, vízi ételszállítási szolgáltatását a mesterséges intelligencián alapuló logisztikai megoldásokat kínáló DoDo. Az ételrendeléseket a partmenti éttermekből szállították ki a vitorlások fedélzetére a Narke magyar fejlesztésű, zéró-emissziós elektrojetjével, amely a világ első elektromos jetskije.
Hatályba lépett az új bortörvény
2021. augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a jelentős adminisztratív egyszerűsítéseket tartalmazó új borjogi szabályozás intézkedéseit csak 2022 augusztusától kell alkalmazni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Az egyik, már most életbe lépő könnyítés jegyében a termelőknek – a régi szabályokkal ellentétben – immár analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lehetőségük van a murci forgalomba hozatalára.
Kávézókat nyit a Shell Magyarországon
"A Shell széleskörű kutatást végzett, melynek keretében öt európai országban több mint 10 000 ügyfelet kérdezett meg. Az eredményekből az derült ki, hogy több európai országban a kávé az egyik fő indok, amiért az emberek megállnak a töltőállomásokon. A mobilitás változó trendjei szerint a jövőben a vásárlók valószínűleg több időt töltenek majd a Shell töltőállomásokon, a vállalat a kávéforgalmazási tapasztalataira és a shopjaiban nyújtott kávéházi élményre építve a Shell Café márka bevezetése mellett döntött" - írják.
Sokat támadott járványügyi előírás a szlovák éttermeknek
Három nyitvatartási mód közül kell választaniuk a szlovákiai éttermek üzemeltetőinek hétfőtől, s a járványügyi adatoktól függően csak akkor működhetnek teljes kapacitással, ha kizárólag olyan vendégeket fogadnak, akik felvették a koronavírus elleni oltást - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva hétfőn.
Nem gyógyír a nyári élénkülés a vendéglátóipar sebeire
Polarizálódott a magyarországi vendéglátóipar, míg az üdülőhelyeken tömve vannak az éttermek, addig a belvárosokban sokan zárva maradnak nyáron is - írja a Világgazdaság.
Hamarosan Szent György-hegy hajnalig
Egy este, amikor ébren az egész hegy. Szeptember 4-én este biztosan az ősz leghangulatosabb boros rendezvénye várja az odalátogató vendégeket.
Ezeken a helyeken biztosan kérhet kis vízlábnyomú ételt
Vízzel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányt indított a Felelős Gasztrohős. Augusztusban az alapítvány Nálatok mi folyik?! címmel igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy nem magától értetődő, hogy bármikor iható édesvízhez juthatunk - írja kiadónk reklámipari szaklapja, a Kreatív.
Magyar Ízek Utcáján az Ország Kenyere és az Év Innovatív Kenyere
Nagyanyáink kenyere 21. századi köntösben hódíthatja meg idén a Magyar Ízek Utcájára látogatókat is. Tizedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol kiválasztásra került az Ország Kenyere, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyér, valamint az év leginnovatívabb kenyere is. Jól tükrözi az aktuális fogyasztói trendeket nemcsak a két nyertes termék, hanem a versenyre nevezett összes kenyér.
Laborban vizsgálták Magyarország Cukormentes Tortáját
A „Beszterce rózsája” nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A vizsgálatokat az idén is a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium végezte.
A hely, ahol az oltástagadókat várják tárt karokkal
Az idilli osztrák nyaralóhely, a Wolfgang-tó melletti Strobl település bizarr módon került az elmúlt napokban az ausztriai hírekbe.
Budapesten is az új kajaőrület, a poke
A hawaii étel, a poke a közelmúltban indult hódító útjára Európa-szerte, így nálunk is. A XI. kerületben, a Kelenföldi pályaudvarhoz közel, a Somogyi út 28. alatt található California Poké áprilisban nyitott meg, de akkor még csak rendelni lehetett tőlük. Júniustól viszont már személyesen is látogatható a food bar jellegű hely, ahol a hawaii konyha első számú különlegességének hazai viszonyokra adaptált verzióit kóstolhatjuk végig - írja a welovebudapest.com.
Kampány indult a tudatos alkoholfogyasztásért
A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács a spiritsEUROPE támogatásával edukációs kampányt indított azért, hogy a fiatal felnőtteket ösztönözze a tudatos alkoholfogyasztásra. A 2021 őszéig tartó Másnap máshogy kampány során fesztiválbelépők és más értékes ajándékokért folytatott kvízekkel és nyereményjátékokkal, szakértők és influenszerek bevonásával a korosztály számára érdekes tartalmakat juttat el a fiatal felnőtteknek az italmertek.hu weboldalon és közösségi média csatornáin keresztül.
Visszakerülhet a balatoni hal a fogyasztók asztalára
A balatoni halak ismét visszakerülhetnek a fogyasztók asztalaira annak köszönhetően, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idéntől újra öt tógazdaságban, több mint ezer hektáros vízfelületen gazdálkodhat - mondta a köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.
E héten ókori gyorsétkezde nyílik Pompei-ben
Csütörtökön megnyitják a látogatók előtt azt az ókori gyorsétkezdét, amelyet tavaly tártak fel Pompejiben, közölte a régészeti park igazgatósága.
Sörműhelyt nyitott a Dreher Sörgyárak
A történelmi főzőházától függetlenül működő Sörműhelyt épített a Dreher Sörgyárak, amely a kreatív receptek műhelye, egyben egy új magyar márka otthona is lesz. A vendéglátóhelyekre koncentráló ANTL márka első két sörével a vállalat alapítója előtt tiszteleg: a Vienna Style Lager egy modern értelmezése annak a sörstílusnak, ami meghozta Dreher Antal számára a „Sörkirály” nevet közel kétszáz éve, az English Style Summer Ale pedig az angliai tanulmányútját idézi meg, amely a későbbiekben a dreheri tudásmegosztást inspirálta.
Az Ikeáéra hasonlító logóval hirdeti éttermét a KFC
Az Ikea logójának stílusában hirdeti egyik mallorcai éttermét a KFC. A plakát segítségével a vendégek elméletileg könnyebben tudnak eljutni az egységhez.
Jól megy a Zwack-nak
Jelentősen növelte értékesítéseit üzleti éve első negyedévében.
Másnap máshogy
Kampány indul a fiatal felnőttek tudatos alkoholfogyasztásáért.
Itt a Bocuse d'Or hazai versenyének kiírása
A 2021-es magyar döntőn való megmérettetésre a szakácsok pályázatát várja szeptember 5-ig a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.
A Napraforgó már nemcsak egy mutatós haszonnövény
Hanem az e névre keresztelt torta lett idén az ország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.