Sikeresen mutatkoztak be a magyar borok külföldön

Sikeresen mutatkoztak be a magyar borok külföldön 

A Hungarian Business Wine Program keretében májusban Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum (AMC) szervezésében. A borszakmai és üzletfejlesztési rendezvénysorozattal olyan borászatok mutatkoznak be, akik az adott célpiacra már exportálnak, vagy éppen piacra lépést megelőző fázisban tartanak.

Sörtörténelmi relikviát restauráltatott a Dreher 

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.
Felmérés a fogyasztói szokásokról

Felmérés a fogyasztói szokásokról 

Online gyorskereskedelmi körképet készített az ország egyik legnagyobb házhozszállítási szereplője, a NetPincér, amiből többek közt az is kiderül, hogy volt, aki az elmúlt fél évben minden nap online végezte a bevásárlását.
Megugranak idén az alkoholos italok reklámköltései

Megugranak idén az alkoholos italok reklámköltései 

A fokozatos enyhítések miatt idén gyorsabban nőhetnek a piaci átlagnál az alkoholos italok reklámköltései, áll egy napokban kiadott Zenith-jelentésben.

Újra látogatható az Unicum Ház 

Május 25-én ismét kinyit az Unicum Ház. A Zwack múzeuma a pandémia alatti időt fejlesztésekre fordította.
Mennyire számít borválasztásnál a címke?

Mennyire számít borválasztásnál a címke? 

Készítők, fogyasztók, trendek. Tudta, hogy egy borverseny győztes matricája, a szakértő ajánlása csak a legritkább esetben számít a választásnál?
100 napra Máltára igazol két Michelin-csillagos séf

100 napra Máltára igazol két Michelin-csillagos séf 

Alex, a The Greenhouse, Mayfair legutóbbi executive séfje és sokak véleménye szerint az Egyesült Királyság soros vezető séfje cím várományosa új kulináris készségeket hoz Máltára és az ION -The Harbour-ba.

Vendéglátás: béremeléssel az elvándorlás ellen 

A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás átnézte a felkínált vendéglátóipari pozíciók alakulását, továbbá 75 vendéglátós szakembert is megkérdezett a kilátásokról. Van, aki szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés - tájékoztatta lapunkat az apróhirdetési portál.

Auguszt Cukrászda nyílik Pesten 

Geraldine néven nyit új cukrászdát Auguszt-Arató Flóra és férje, Perge-Oláh Norbert. A helyszín önmagában izgalmas, Pest egy igazán különleges kertjében szúrhatjuk villánkra az Auguszt-süteményeket - írja a Dining Guide.
Indul a borászatok exportfejlesztési képzése

Indul a borászatok exportfejlesztési képzése 

Már lehet jelentkezni az Agrármarketing Centrum képzésére, amely a magyar borászatok exporttevékenységét támogatja egy 5 héten át tartó online előadássorozattal. Az egyedülálló programsorozat átfogó és országspecifikus információkkal ismerteti meg a külpiacokon jelen lévő és újként belépő magyar borászatokat.

Taroltak a magyar borok az International Wine Challenge-en 

Huszonnégy érmet hoztak el a magyar borászatok a 38. International Wine Challenge (IWC) nemzetközi borversenyről, amelyen a tokaji Juliet Victor pincészet egyik aszúját Gold Trophy díjjal tüntették ki.

Új védjegyet kap a jó minőségű hazai marhahús 

Védjegyet vezetett be a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE), hogy ösztönözze a jó minőségű, ellenőrzött, belföldi marhahús fogyasztását - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

Az újranyitás is veszteséggel jár a vendéglátásban 

A HoReCa szektor újranyitása ugyanolyan sokkot jelent a tulajdonosoknak, mint annak bezárása - derült ki a METRO Kereskedelmi Kft. online kerekasztal-beszélgetésén.

Elhunyt az egykor milliárdos sztárborász 

81 éves korában elhunyt Szeremley Huba borász, üzletember, balatoni és világ körüli vitorlázó – írja fiára hivatkozva nekrológjában a Mandiner.

Elmarad az Országos Étterem Hét 

Az eseményt szervező DiningCity meg kívánja várni azt az időt, amikor már nem lesz különbség oltott és oltatlan vendég között.

Gasztroélményre érzékeny turisták figyelem!  

Szombattól várja vendégeit a Pesti István séf nevével fémjelzett tatai Platán Gourmet étterem. 

Saját márkajelet kaptak a bécsi zöldségek, gyümölcsök 

Könnyű dolga lett a bécsieknek: már egyetlen pillantással ráismerhetnek a város határain belül termett zöldségekre, gyümölcsökre. A Bécsi Mezőgazdasági Kamara ugyanis külön márkajelet vezetett be ezeknek a termékeknek. A „Stadternte Wien” címkét azok a bécsi gazdaságok használhatják, amelyek megfelelnek az előírt minőségi és származási szabályrendszernek.

A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a járvány kezdete óta 

A nagy-britanniai éttermek csaknem tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta - áll két üzleti és szakmai tanácsadó cég vasárnap ismertetett átfogó közös felmérésében.

EKF: már lehet nevezni a balatoni borok versenyére 

Öt kategóriában lehet nevezni a balatoni régió borászainak versenyére; a bírálat június 11-én lesz Balatonfüreden, az esemény a Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódik.

Málnás, szedres, zserbós mérkőzik egymással 

Öt torta jutott a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe. Júniusban derül majd ki, melyik lesz közülük a győztes.

Hallott már a székely szusiról? 

Eddig még mi sem, most azonban kipróbáltuk, és meglepően jól működik. Az Andrássy úton kóstoltuk, a SZÉK Restaurant & Bar újranyitásának alkalmával.

Veszélyben a híres német spárgaszezon 

Késő tavasszal dübörög a spárgaszezon Németországban. A piacokat ellepik a spárgára éhes németek, a termőföldeket pedig a spárgát a földből kihúzó kelet-európai vendégmunkások. Idén azonban gond van a termeléssel.

Rekordmagas összeg jut jövőre közétkeztetésre 

A 2022-es költségvetési törvény rekordmagas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budaörsön.

Elviteles rendszer műanyagdoboz-hegyek nélkül! 

2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. Hazánkban a kezdeményezéshez csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is. Az akciónap hetében arra buzdítják a lakosságot, hogy  használják a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást, és hívják fel a vendéglátóhelyek figyelmét is erre a környezetbarát megoldásra.

Minden, amit tudni kell a borravalót érintő rendeletről 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselői  már több alkalommal egyeztettek a borravaló kezelésével kapcsolatban. Ennek eredményeképpen sikerült számos gyakorlati kérdést tisztázni, többek közt a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos eseteket is.

Kampány indult a pezsgő népszerűsítésére 

Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „Pezsegj szabadon!” kampánya, melynek célja a pezsgőfogyasztás népszerűsítése. A koronavírus járvány utáni újranyitás kiváló alkalom nemcsak a pezsgőnyitásra hanem a szabadság élményének közös megélésére is, melyből a legnagyobb hiányt szenvedtük a karantén hosszú hónapjai alatt.

Nem akar kivételezni, így senkit sem enged be egy egri kávézó 

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja az újabb anyagi veszteséget - írja az egriugyek.hu.

Legördült a függöny Rácz Jenő éttermében 

Ez, a sztárséf értelmézésben, a nyitással egyenlő. Harmadszori nekifutásra május 8-án sikerült végre megnyitnia a pesti Belváros egyik legújabb, legizgalmasabb gasztrohelyét, a Rumour by Rácz Jenőt.

MVI: aki nem nyit ki, jelentse az Artisjusnak! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára - tájékoztatta szerkesztőségünket az MTI.

Megújul Magyarország legátfogóbb gasztro-turisztikai ajánlója 

Az utazni vágyó magyarok már folyamatosan foglalják a hazai pihenőhelyek kapacitásait. Ha pedig már belföldön maradnak, az igények is magasabbak. Nem is történhetne jobb időben a 2016 óta működő blog, a Gastro Turismo teljes megújulása - tájékoztatta lapunkat a blog kommunikációjáért felelős ügynökség.

Spárgát spárgával a Kempinskiben 

Egy német gyökerekkel rendelkező helyen megszokott, hogy tavasszal mindig kerül spárga az étlapra az étteremben. Így van ezzel a Kempinski Hotel Corvinus is, Budapesten. Azonban nem mindegy, hogy a spárgát honnét szerzik be.

Fehér tálca, barna tálca Veszprémben 

Különös módját választotta egy veszprémi vendéglátóhely, hogy megkülönböztesse beoltott és vakcinával még nem rendelkező vendégeit.

Nyílt nap a kisüzemi sörfőzdékben 

Egyszerre nyitják meg a kapuikat egy napra a magyar kisüzemi sörfőzdék a gasztronómiára és a sörkultúrára nyitott vendégek előtt a nyár első hétvégéjén. Az ingyenes programhoz eddig 12 megyében, 26 sörfőzde csatlakozott.

Üzemeltetőt keres a MOME kantinja 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nyílt pályázatot hirdet a Zugligeti úti Campus területén található konyha, étterem és büfé üzemeltetésére, 3 éves időtartamra. 

Minden, amit eddig tudott a szürke marháról,... 

... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.

Hátat fordít a húsnak a világ egyik legjobb étterme 

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.

Ismét elmarad a müncheni Oktoberfest 

A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után az idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban.

Mitől lesz egy borászat sikeres turisztikai helyszín? 

Erre kereste a választ a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült tanulmány, amely hazai és külföldi borászatok jó gyakorlatain keresztül mutatja be, hogyan váltak eredményessé.

Uniós oltalmat kapott a Nagykunsági szilvapálinka 

Az Európai Bizottság május 3-ai döntésével a „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióban.

Pert nyertek a belga vendéglátósok az állammal szemben 

Jogellenesnek ítélte a koronavírus-járvány visszaszorítására Belgiumban október 28-án bevezetett rendkívüli intézkedést a kávéházak és az éttermek bezárásáról első fokon hozott ítéletében az ügyben eljáró brüsszeli bíróság, a belga kormánynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy megfeleljen a határozatnak - közölte a belga sajtó pénteken.

Májustól igényelhetőek Ausztriában a terasznyitó támogatások 

Mint arról korábban beszámoltunk a vendéglátóteraszok kialakítást, felújítását, bővítését is támogatja az osztrák kormány.

Védetté nyilváníttatnák a Bambi presszót 

Buda ikonikus presszójának műemléki védettség alá vonását kezdeményezte a főváros II. kerületének polgármestere.

Terasznyitás Hollandiában a magas esetszámok ellenére 

A továbbra is magas, napi kilencezret megközelítő fertőzési adatok mellett a holland kormány bejelentette számos, a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedés enyhítését, szerdától egyebek mellett megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, kinyithattak az éttermek és kávéházak teraszai és a nem alapvető fontoságú árukat kínáló üzletek - közölte a helyi sajtó szerdán.

Nyitnak az éttermek Máltán 

A napokban újabb könnyítéseket jelentettek be Máltán. Május 10-től számos korlátozást feloldanak, de egyelőre csak óvatosan, hogy a június 1-re tervezett idegenforgalmi nyitást ne veszélyeztessék.

Neves szakemberekkel nyit újra a Felix Kitchen&Bar 

Hamarosan esedékes a klasszikus beltéri éttermi élmények újraélése is. A budapesti Felix Kitchen&Bar egy régi-új szakemberekből álló csapattal emel a téten.

Új trend a gasztronómiában: öt mentesség az állattartás területén 

Az a vendéglátós, aki lépést akar tartani a trendekkel, most a következőt követi. Hiszen kiderült, hogy a mezőgazdasági feltételek befolyásolják egészségünket, vagyis az általunk fogyasztott ételeket, ezért élelmiszer-ellátási láncunk minősége összefügg az állatjóléttel.

Felével kevesebb a cukor az üdítőitalainkban 

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 2010-2020 között összesen 43 százalékkal csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma.

A türelem fenntartható földi epret terem 

Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!