Ro_gasztro cikkek
Nálunk békés öregkor vár a libákra?
Igen változóak a számok Magyarországon, ha a különböző húsfélék fogyasztását, értékesítését és vágási statisztikáit vesszük figyelembe. A hazai libaállományban jelentős csökkenés volt megfigyelhető, hiszen több mint a harmadára csökkent az egyedek száma. Ezen kívül képet kaphatunk arról is, hogy milyen kevés libahús eszünk mi, magyarok. De mi ennek az oka? Felpezsdülhet a fogyasztás az ünnepek közeledtével? Ezeknek járt utána az agrarszektor.hu.
Ingyen csirkét osztogat a KFC Spanyolországban
Nincs más teendő, mint videót készíteni arról, hogyan készül egy „igazi” fűszeres csirkeszárny.
Mi az, hogy tudatos alkoholfogyasztás?
Nem, nem azt jelenti, hogy tudatosan egyre többet igyunk, hanem egész mást. Edukációs kampány is indult e témában.
Új ételszállító a hazai piacon
A vállalkozás nemzetközi szinten LifeBox néven vált ismertté, hazánkban FrissBox néven kerül bevezetésre, és egészséges ételeket szállít - értesült testvérlapunk, a Kreatív.
Új utakon a borexport
A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.
Az éttermek harmada egészségesebb ételeket ad a pandémia hatására
Minél több ember jusson legalább napi egyszeri egészséges melegételhez, beleértve az aktívan dolgozókat, a diákokat és a kórházak, valamint az otthonok lakóit is – ezzel a fontos célkitűzéssel és a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai támogatásával indította el az Edenred Magyarország Food Program elnevezésű kezdeményezését október 16-án, az Élelmezési Világnapon (World Food Day). Az együttműködés a járvány miatt különösen aktuális, hiszen az emberek 87 százaléka elvárja az éttermektől, hogy egészséges ételek szerepeljenek a kínálatukban, négyötödük egészségügyi okok, míg kisebb részük az állatvédelem, valamint a környezetvédelem miatt – áll az Edenred Food Barometer hazai adataiban.
Visszavonta a kormány a vendéglátós szakképesítésről szóló rendeletet
Mégsem kell minden büfésnek szakképesítés. Az innovációs tárca gyorsan reagált - írja a hvg.hu.
Mentőöv a bajba jutott borászatoknak
Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium (AM) számára - ismerteti a szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Disznóságok
A hazai termelők hónapok óta veszteségesek, a szektorban eluralkodott a kilátástalanság. A Kínában megjelent afrikai sertéspestis és a brutálisan megemelkedett takarmányárak felbolygatták a globális és az európai piacot.
Szabad helyek az MSZÉSZ-Unilever őszi séfműhelyén
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az Unilever Magyarország Kft.-vel újra elindította őszi séfműhelyét a Szövetség tagjai részére, amelynek keretén belül a konyhatechnológiai érdekességekre, új trendekre, munkafolyamatokat könnyítő megoldásokra fókuszálnak.
Új, nagyobb helyen a belvárosi Fresh Corner Café
Az új és még nagyobb helyre költözött vendéglátóhely továbbra is friss, minőségi kávéválasztékkal, roppanós hot-doggal, frissen és helyben készült szendvicsekkel, levesekkel, salátákkal, limonádékkal és smoothie-kkal várja a felfrissülni vágyókat egész nap.
Nagyszabású konferencia a növényi alapú étrendről a szakmának
Lengyelország és Csehország után a Magyar Vegán Egyesület, a VeganFriday és az Ébredő Bolygó Alapítvány szervezésében hazánkban is megrendezésre kerül a Plant-Powered Perspectives konferencia.
A hazai borturizmus fellegvára lehet Sopron?
A Soproni borvidék évezredes hagyományait élénkíti fel a térség turisztikai szakértőinek és borászainak közössége – fogalmaz cikkében a vg.hu. Céljuk, hogy újra méltó helyére kerüljön a kultúrtáj presztízse.
Újraértelmezett szabadság
Illatos fűszernövények és a szabadság érzése ihlették az Unicum pályázatának nyertes installációját. A jótékonysági akcióval a hátrányos helyzetbe került zeneipari dolgozókon segít a Zwack.
Zöldebb lett a sörözés a Heinekennél
A vállalat első globális sörgyárként vonta ki PET-palackos termékeit a portfóliójából, illetve a fogyasztói igényekre reagálva még azelőtt papírpoharak használatára állt át, hogy ezt a törvényi szabályozás kötelezővé tette volna. 2030-ra a HEINEKEN Hungária – a tervek szerint – karbonsemleges termelésre, 2040-re pedig a teljes ellátási lánc tekintetében is zéró kibocsátásra áll át.
Módosul a vendéglátósokat ellehetetlenítő rendelet
Tegnap írtunk arról, hogy megjelent egy rendelet a vendéglátóhelyek számára, amely a korábbinál sokkal több szakképzett munkaerő alkalmazását írja elő. A szakma felháborodott, a tárca reagált.
Itt az ősz Bordeaux-i borkóstolója
Hazai bordói fajtaborokkal, házasításokkal és csúcs vörösborokkal érkezik az idei Bordói November.
Új rendelet, amin csak hüledeznek a vendéglátósok
Megjelent egy irreális, a magyar vendéglátósok 90 százalékának betarthatatlan új rendelet, ami szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti - írja a Telex.
Fotókiállítással és látványkonyhával a halfogyasztásért
Idén több rendezvényen, köztük a Budavári Borfesztiválon, az Etyeki Pikniken, a Nemzeti Vágtán és a Tatai Öregtavi Fesztiválon is népszerűsítették a hal fogyasztását, illetve november folyamán a médiában is találkozhatnak a kampánnyal.
Kedvelik a hazai fogyasztók a prémium söröket
Jelentős kínálati változást hozott a kereskedelmi törvény, a vendéglátóhelyek és a multik között idén augusztus 1-től életbe lépett kizárólagossági szerződések tilalma viszont még csak most kezdi éreztetni hatását a kisüzemi sörfőzdék forgalmában. Erről a most megnyílt Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be.
Kampány a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyért
A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.
Magyar túrógombóc a Michelin Guide Instáján
Magyar receptet osztott meg a Michelin Guide Instagram oldala: a világhírű kalauz a St. Andrea Restaurant és Kollár Endre séf túrógombócát választotta csütörtöki hírnek.
Étteremautomata nyílik Bécsben
Mostantól a bécsiek a nap bármely szakában, várakozás nélkül juthatnak minőségi vendéglői koszthoz az osztrák főváros első étteremautomatájából, a Foodie Fridge-ből. A kínálatban mintegy háromszáz thai, spanyol, olasz és osztrák étel, desszertek és italok találhatók - tájékoztatta lapunkat Bécs Város Külképviseleti Irodája.
Nagyobb piaci részesedésre törnek a kisüzemi sörfőzdék
Jelentős kínálati változást hozott a kereskedelmi törvény, a vendéglátóhelyek és a multik között idén augusztus 1-től életbe lépett kizárólagossági szerződések tilalma viszont még csak most kezdi éreztetni hatását a kisüzemi sörfőzdék forgalmában. Erről a csütörtökön nyílt Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be.
Továbbra is a Noma a norma
Ismét a koppenhágai Noma lett a világ legjobb étterme, a gasztronómia Oscar-díjának tartott a világ 50 legjobb étterme (The World's 50 Best Restaurants) ranglistáján az első helyre került.
Húzós áron eladó a Morrisons-lánc
Egy amerikai befektetési társaság veheti meg a több mint 500 egységből és kávézókból álló kiskereskedelmi céget, amely a negyedik legnagyobb a brit piacon.
Gasztrohegy: Világok konyhája Badacsonyban
A Gasztrohegy csapata idén is megtartja a Világok konyhája hétvégét, ahol az ízek és országok mentén lehet majd kalandozni a hegyen úgy, hogy még útlevél sem kell hozzá.
Az étterem, ahol mindenhez szűrt vizet használnak
Különleges vízélmény a spanyol ízek budapesti fellegvárában.
Kávé-fronton és új shop-kínálattal erősít a Shell
Miután felmérték a hazai utazók szokásait, úgy döntöttek, hogy európai piacukkal összhangban, két új területre is fókuszálnak ezentúl magyarországi töltőállomásaikon.
Ilyen Magyarország Cukormentes Tortája egy hobbicukrásztól
A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén a solymári Hesz Rita nyerte meg a Mákos-fehércsokis almatorta elnevezésű alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 10 torta közül választotta ki a legjobbat, és különdíjakat is osztott.
Áremelkedést okozott a műanyag szívószálak tiltása
Eltűntek a műanyag szívószálak és evőeszközök az éttermekből, kávézókból az európai normákhoz igazodó kormányrendelet alapján. Az intézkedés drasztikus áremelkedést okozott a mindennapokban.
A boltinál jobban nőtt az éttermek forgalma
Nagyobb mértékben nőtt a vendéglátóhelyek bevétele a nyári utószezonban, mint a boltok forgalma – tolmácsolja a KSH heti monitorának adatait a vg.hu.
Új vezérigazgató jön a HEINEKEN Hungária élére
Nikos Zois veszi át Geert Swaanenburg helyét 2021 október elsejétől a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatói posztján. A pozíciót 2018 óta betöltő holland szakember a HEINEKEN Németország ügyvezető igazgatójaként folytatja pályafutását.
Harminc napig igyon vizet!
Az optimális hidratáltság és az egészséges életmód támogatására október 1-jétől 30 napos vízivás kihívást hirdetett Aqua Challenge néven az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárságának közreműködésével.
Delikátesz termékekekkel újít a Kifli.hu
A Kifli.hu 17 féle sajt és 19 féle hústerméket kíván felvenni a Delikátesz termékpalettára. Elsőként a már elérhető porchetta montagna sült sertéshús; füstölt, pácolt bacon szalonna; mézzel pácolt, füstölt főtt és sült sertéscomb lesz elérhető.
Pénteken indul az Országos Étterem Hét
A tavaszi kényszerű kihagyás után október 1-jén megkezdődik az őszi Országos Étterem Hét. Mivel ez sorrendben a huszadik, jubileumi rendezvény, ezúttal hosszabb ideig, tíz napig tart.
Minden második munkavállaló munkavégzés közben is kávézik
Bár a legtöbb kávét otthon isszuk, azért minden második fogyasztó a munkahelyén is napi rendszerességgel kávézik. A világnap alkalmából a Costa Coffee és a GKI Digital közös felmérésben kutatta a munkahelyi kávézási szokásokat. Kiderült, hogy a munkahelyen kávézók fele számára a munkáltatója ingyen biztosítja a kávét, a többiek maguk veszik vagy viszik be a napközbeni koffeinadagjukat. A jó munkahelyi kávé fontos munkavállalói elvárás lett, amit a munkáltatóknak ajánlott figyelembe venni, hiszen ez nagyban hozzájárul a munkavállalói jóléthez.
Fenntartható gazdálkodás nélkül eltűnik több kávéfajta
A Nespresso szeptember 29-én, a kávé világnapján tette közzé a „The Positive Cup” hétéves fenntarthatósági stratégiájának végeredményét. A Nestlé márkája ebben a jelentésben teszi közzé, hogy mi mindent sikerült elérnie a kávétermesztéssel, a klímaváltozással és az alumínium kapszulákkal kapcsolatos célkitűzései terén.
A vendéglátósok 40 százaléka még műanyagcsomagolást használ
Az elmúlt időszakot vizsgáló gazdasági elemzések szerint a koronavírus a vendéglátóipar működésére volt a legnagyobb hatással. Mindamellett a júliusban életbe lépett, az egyszer használatos műanyag eszközök korlátozását szabályozó kormányrendelet bevezetése is kihívások elé állította a szektort. Az Indepack Kft. felmérést készített közel 13.000 ügyfele között, hogy megtudja, az elmúlt év nehézségei milyen üzleti döntésekre késztették a vendéglátósokat. A válaszokból kiderült, az éttermi bezárások után a vendéglátóhelyek 32% tudott újranyitni, illetve az is, hogy bár sokkal többen használnak már lebomló csomagolóeszközöket a kormányrendelet mégsem érte el környezetmegóvó szándékát - tájékoztatta lapunkat a felmérést végző cég.
Hazai piacokon az ukrán szilva
Rekordalacsony ára van az ukrán szilvának, Romániába és Lengyelországba is szállítanak belőle.
Megújult a Homola Borterasz
Amely gasztrokulturális programjaival várja az érdeklődőket az őszi és téli szezonban is.
Eredményhirdetés Lyon-ban: 11. lett a magyar csapat
Veres István és csapata a 11. helyen végzett a Bocuse d’Or lyoni döntőjén.
Magyar ezüst az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
2021. szeptember 25-én, Párizsban, a gasztronómia fővárosában került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága. A Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott a versenyen.
Ringbe szállt a magyar Bocuse d'Or csapat a Lyon-i döntőn
Hétfőn, azaz szeptember 27-én reggel 9:57-kor elrajtolt a magyar csapat a Bocuse d'Or lyoni döntőjén.
Októberben ismét Kávé Napja
Magyarországon kilencedik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, és október 3-án, vasárnap hatalmas kávézóvá alakul az Akvárium Klub hallja, ahol hazai pörkölők és baristák várják a közönséget - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Jack Daniel's koktélverseny győztesei
Minden év szeptembere Jack Daniel születésnapjáról szól, és ebből az alkalomból különleges versenyt szerveztek Győrben.
Még lehet pályázni a Jövő Borásza ösztöndíjért
A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot szőlész-borász egyetemi hallgatók.
Nő az alkoholok ára
A szektort a Brexit és a koronavírus-járvány egyszerre sújtja, mert amit eddig 1,5 hét volt behozni, most 4-5 hétbe telik.