Ro_gasztro cikkek
December 10: a Tokaji Aszú Napja
December 10-én tartják a Nemzetközi Tokaji Aszú Nap nevű programsorozatot a tokaji borászatok azzal a céllal, hogy tovább népszerűsítsék a magyar borkülönlegesség fogyasztását ideahaza és külföldön egyaránt.
„Ünnepeljünk malaccal!”
A karácsony közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti: ünnepi sertéskampányt indítanak közös erővel.
Kifli.hu: gyerekkórháznak dedikált CSR-akció
Még lehet csatlakozni a Kifli.hu jótékony kezdeményezéséhez, amellyel az online szupermarket a céges rendelésekből a Bethesda Gyermekkórházat támogatja.
Costa&GKI Digital: már nem sablonajándék a kávé
Néhány évtizeddel ezelőtt kevés kézenfekvőbb ajándék volt, mint egy pár zokni, egy új nyakkendő és egy csomag kávé. Mára a helyzet megváltozott, hiszen sokan otthon is baristáskodnak a családnak, ennek következtében pedig a magyar kávékedvelők mintegy fele kávét, vagy kávézással kapcsolatos eszközt ajándékoz az ünnepekre. A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatása megmutatja, hogy hogyan választunk mi kávézáshoz köthető ajándékot.
Gundel újranyitás: vissza a gyökerekhez
2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.
Felvásárlási láz az ételkiszállítók piacán
A felvásárlások után Európában a brit Deliveroo és a Just Eat Takeaway, a német Delivery Hero és a spanyol Glovo küzd majd az amerikai Uber Eatsszel és a DoorDash-sel.
Különleges Wine&Spirit üzlet nyílt Budapesten
Megnyitott a Culinaris új, prémium italokra specializálódott Wine&Spirit kiskereskedelmi egysége a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. A budai üzlet különlegessége a nemzetközi és hazai prémium italkínálat legjavának értékesítése, a soft drinkektől egészen az olasz vagy dél-amerikai borokig.
Ezek a ferences szerzetesek kedvencei
A ferencesek ihlette leves, főétel és desszert csak decemberben szerepel a menüsoron, viszont a Szerzetesek titka nevű palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, az ünnepek után is fennmarad az étlapon.
Ázsiai gasztrománok figyelmébe!
A legjobb ázsiai szakácskönyv - „The Best Asian Cookbook” - címet nyerte el a párizsi Gourmand World Cookbook versenyen a kambodzsai „Taste of Angkor”.
Újra itt az Aszú Napja
Az aszú a királyok bora, és borok királya, de vajon ezt mások is így gondolják a nagyvilágban, és egyáltalán mi is az aszú, miért egyedülálló?
Összefogtak a tihanyi vendéglátóhelyek
Tihanyban több vállalkozás fogott össze, hogy rászorulók karácsonyát tegyék szebbé - tájékoztatták lapunkat az összefogás résztvevői.
Ötven magyar bor a Berlini Magyar Szüreten
A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.
Kidobja a kávézaccot? Rosszul teszi
A zacc különböző célú újrafelhasználásával igyekszik fenntarthatóbbá tenni a kávéellátási láncot egy dán biotechnológiai startup.
Sertéshús-útmutató: hol van a frikandó?
A sertéshús hallatán mindenkinek eszébe jut a disznóvágás. A háztáji sertések vágása minden családnál kiemelt esemény volt főképp karácsony előtt és esküvők, nagyobb ünnepek alkalmával. Az állatot megtisztelték azzal, hogy minden részét felhasználták. Nincs ez másképp a mai modern húsfeldolgozó üzemekben sem.
Whiskys hordóban érlelt teával segít átvészelni a telet az NBA-legenda
Az alkoholtilalom eltörlésének évfordulóján kezd whiskyben érlelt tea árusításába a kosárlabda-történelem egyik legbriliánsabb játékosa.
Pro Gastronomia díjátadás
A dr. Sándor Dénes által 2018-ban alapított díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Átadták a 2021-es Pro Gastronomia díjakat
Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Etyeki hölgy az Év Bortermelője
Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza nyerte el a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben díjat.
Advent az etyeki Gasztrosétányon
December 4-én, 10 órától az etyeki Gasztrosétányon adventhez kapcsolódó programmal és finomsággal készülnek a helyiek. Nem csak a testet, de a lelket is melegíti a sparhelteken, piros fazekakban gőzölgő forralt bor és tea illata és látványa, és lesz vezetett pincetúra és sajtkészítés-bemutató is.
Így támogatjuk rendelésünkkel a vendéglátóhelyeket
Több millió rendelést fizettek idén SZÉP-kártyával a foodpanda felhasználói, derül ki a gyorskereskedelem hazai éllovasának számító vállalat adataiból. Az elmúlt 9 évben már megszokhatták a foodpanda vásárlói, hogy szabadon használhatják SZÉP-kártyájukat, hiszen a felületen elérhető éttermek 95%-a, azaz több mint 5500 hely elfogadja ezt a fizetési módot. A platform most annak járt utána, hogy milyen vásárlási szokásai vannak a foodpandás SZÉP-kártya felhasználóknak - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Eljött a vadak ideje
Fenntartható fehérjeforrás, alacsony zsírtartalom, magas ásványianyag tartalom, ráadásul garantáltan antibiotikum és hormonmentes alapanyag – ez mind jellemző a vadhúsra.
A pandémia áldozata lehet a Mozart-golyó
Csődeljárás alá kerül az „eredeti Mozart-golyó” ausztriai gyártója.
Itt a street food fesztivál adventi vásár verzióban
Összegyúrták az ünnepi fényárral, fahéj illattal hívogató adventi vásárok szerethető részeit némi emelkedett hüttés hangulattal és változatos nemzetközi street food fogásokkal, amiből a 2021-es szezonra megszületett a Winter Food Fest.
Sztárséf alkotta ünnepi fogások a benzinkutakon
A menüsort ezúttal is Palágyi Eszter, a Szigliget Várudvar Étterem Executive séfje készítette el. A társaság 67 töltőállomásán megkóstolható különlegességek közös jellemzője, hogy a karácsonyi időszakhoz kapcsolódó hazai fogások – köztük székelykáposzta és halászlé – inspirálták Esztert.
A fenntartható táplálkozás újfajta megközelítése
Egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig sok zöld alternatívát kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.
Halból is jut elég az ünnepekre
A lehalászási időszak végén már látható, az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés, ugyanakkor a haltermelők ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket. Erre hívta fel a figyelmet az Advent Óbudán Fő téri rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján. A karácsonyig tartó vásáron a Kapj rá! kampány keretében, hétköznap színes programokkal, kerékpörgető kvízzel, gyerekfoglalkoztatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és fotókiállítással várják a látogatókat, hétvégén emellett változatos, édesvízi halak elkészítését is láthatják és kóstolhatják az ünnepre hangolódók.
Nincs tovább: bezár Pest egyik ikonikus helye
Az Ádám Csaba vezette Olimpia Vendéglőről van szó a VII. kerületi Alpár utában, a Keleti Pályaudvar közelében. Aki szeretne személyesen is elbúcsúzni a topséf főztjétől, annak ugyancsak igyekeznie kell.
Folytatódik a pálmaolaj mizéria
Néhány éve alapos botrány kerekedett a pálmaolaj körül: bejárták a világsajtót a kitermeléshez köthető erdőirtások, emiatt kipusztuló állatok képei és a kényszermunkáról szóló jelentések. Világszerte bojkott is indult az alapanyag ellen.
Elegendő bor biztos lesz a britek karácsonyi asztalán
Mivel folytatódik a Nagy-Britanniát sújtó súlyos munkaerő- és áruhiány, ezért komoly probléma a vendéglátóiparnak és a magánszektornak is egyes árucikkek beszerzése.
GELATISSIMO: Sikerreceptek profi fagylaltosoknak
Menő technika, izgalmas trendvonalak és olyan ötletek, amiktől mindenki elolvad: az Alpoktól északra előállított kézműves fagylalt legnagyobb szakvásárán megtalálja a sikeres fagylaltos üzletmenet valamennyi hozzávalóját. Csúcsvállalatok és titkos favoritok tárják fel innovatív megoldásokkal és széleskörű kínálattal a vásárlókhoz vezető utat. Használja ki a fagylaltosok, vendéglátósok és szállodások nélkülözhetetlen szakmai találkozóját, hogy széleskörűen áttekintse a piacot és tökéletesen induljon a fagylaltszezonnak! Gelatissimo Stuttgartban 2022 február 5-9 között!
Több ásványvíz, üdítő és gyümölcslé fogyott az első háromnegyedévben
Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.
Perel a Prosecco
Az Európai Unió döntésére vár Horvátország és Olaszország a Prošek-Prosecco borvitában.
Nincs ezentúl teraszfűtés Lyon-ban
Betiltja a kávézók és éttermek teraszainak fűtését a franciaországi Lyon önkormányzata. Az intézkedést azután hozták meg, hogy a francia nemzetgyűlés megszavazta a klímavédelmi törvényt, amelynek része a teraszok fűtésének leállítása. A jogszabály hatályba léptetését jövő áprilisig eltolták a koronavírus-járvány miatt.
Új arculattal a Pajzos Tokaj
Egy rendhagyó borkiállítás keretén belül mutatták be új arculatukat és megújult márkájukat. A Bárkert Bistroban rendezett egyórás pop-up kiállítás a Palingenézis, azaz Újjászületés nevet kapta.
Meglepő, de vannak hazai bárzongoristák
... és össze is fogtak egy szép cél érdekében: a Magyar Bárzongoristák Egyesülete újjáéleszti, és ápolja a nagy múltú hazai zeneszerzők dallamait.
Bajban a csokoládégyártók
Pedig évente több mint 7 millió tonna csokoládé fogy el világszerte.
Együttműködik a Diageo és a Borsodi
A Diageo együttműködésre lép a Molson Coors vállalattal a sörportfóliójának magyarországi értékesítése céljából, így 2022. január 1-től a Borsodi Sörgyár forgalmazza itthon a Guinness, a Kilkenny és a Hop House 13 söröket.
Díjnyertes sütemény ihlette az Év szaloncukrát
A gödöllői Sulyán Cukrászda "Egy falat Mennyország" sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet; az idén második alkalommal civil kezdeményezésként megrendezett versenyre a gyártók összesen 152 ízt neveztek.
Esetleg egy sáskából készült fogást?
A sáskák már évezredek óta falják fel a termést, az Európai Unió pedig most a sáskákat tálalja fel. A sáskafélék közül a legelterjedtebb sáskafaj, a Locusta migratoria ugyanis november 12-én felkerült az Európai Unióban forgalmazható élelmiszerek listájára.
Felmérés: Ki szeretne saját vendéglátóhelyet?
Idehaza tízből egy ember álma, hogy legyen saját vendéglátóegysége.
Az Eventrendnél a Centrál Kávéház is
Új üzemeltető a 134 éves Centrál Kávéháznál: az Eventrend Group veszi át a 18 hónapja zárva tartó, Budapest legidősebb kávéházának tartott Centrál működtetését az Özyer Csoporttól.
Minden harmadik magyar havonta ünnepel
Minden harmadik magyar (34%) legalább havonta ünnepel, 42 százalékuk azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 1 hónapban volt alkalma ünneplésre - a Diageo Celebration Index felmérése szerint. A kitöltők leginkább családtagjaikkal (84%), illetve barátokkal (37 %) ünnepelnek.
Hogyan élvezzük biztonságosan a nyers halételeket?
Sokan ódzkodnak a nyers halételek fogyasztásától, tartva az esetleges fertőzésektől. A félelem nem alaptalan, a nem megfelelően előkészített nyers halban ugyanis Anisakis fordulhat elő. Mi is az az Anisakis? A kérdésre Kertész Mirjam, a Coninvest alapító-tulajdonosa ad nekünk választ. (X)
Ki lesz az Év bortermelője 2021-ben?
Az öt jelölt bemutatkozik a "Borest a Bor Akadémián" rendezvényen november 25-én, a Pesti Vigadóban.
Ételkiszállítás: tovább nő a Rohlik Csoport
A Rohlik Csoport, amelyhez a magyarországi Kifli.hu is tartozik, 2022-ben új élelmiszer-kiszállítási szolgáltatást kínál Olaszországban, Romániában és Spanyolországban.
Új szakkönyv vendéglátósoknak
"Villásreggelitől a gálavacsoráig" címmel. Hiánypótló szakkönyv jelent meg a vendéglátó rendezvények lebonyolítási formáiról, szervezésük gyakorlatáról.
Megalkották az „ideális formájú” tésztát
Könnyen szószozható, játszva felnyalábolható és kényelmesen harapható, egyszóval „ideális” alakú tésztát fejlesztett ki egy amerikai gasztroinfluenszer.
Pozitívan látják a jövőt a hazai pulykások
Szerintük az észak-amerikai Hálaadás tradíciójának 400. évfordulója miatt nálunk is egyre nagyobb figyelmet kaphat idén a pulykafogyasztás.