hirdetés
hirdetés

Qatar Airways-tanulmányút: piros pontok Budapestnek

Összességében elégedetten távozik Budapestről a Qatar Airways legutóbbi tanulmányi útja, de azért akad egy-két tanácsuk is. A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) pedig úgy tűnik jó helyen keresgél az Arab-öböl térségében újabb potenciális turisták után.

Munkatársunktól

hirdetés

A nemzeti turisztikai marketing szervezet 2011-es marketingtervében az Arab-öböl térségét a feltörekvő piacok közé sorolta, erőteljes megjelenést tervezve az érintett országokban. Neki is látott a feladatnak; csak márciusban négy, egyenként majd' egyhetes tanulmányi út érkezik a térségből, a január 17-i járatnyitásával Magyarországot a térséggel közvetlenül összekötö Qatar Airways és az MT Zrt szervezésében hazánkba. Ismerkedés, felmérés folyik.

Reklámozzuk többet!

Budapest kitüntetett szerepet kap a tanulmányi utak során. Új és ismeretlen úti cél, a hosszú hétvégén itt tartózkodó csapatból - a Qatar Airways céges ügyfelei, akik számos vendéget hozhatnak - mindenki először járt Budapesten. A szokásos történet; az út második napján így kiáltanak fel: „Hogy-hogy erről eddig nem tudtunk?!” És csodálják a fővárost, majd sorolják, hogy Londonba Párizsba elutaznak, mert kell, de az ott kifezetett sok pénz szerintük nem áll arányban a kapott értékkel. Mindeközben itt van ez az impozáns, kultúrával, hagyománnyal teli város a Dunán, kedvesek és segítőkészek az emberek, ráadásul versenyképes árakat kínálunk. De mindezt miért nem kommunikáljuk? - teszik fel épp arra járó munkatársunknak a kérdést. Magaslabda mind a BTSZK-nak, mind az MT Zrt-nek.

A Turizmus Online számára sebtében kiállított bizonyítvány szerint jól vizsgázott egyebek mellett a Művészetek Palotája, a Corinthia Royal, a New York szálloda, a még mindig át nem adott Rácz fürdő és a szálloda, a Ramada Resort Aquaworld valamint a Danubius Thermal szálló a Margitszigeten. Éttermek közül a 21, Gundel, a szentendrei Aranysárkány. Ugyanakkor nem árt, ha azon éttermek, amelyek a térség vendégeit fogadni szeretnék, felkészülnek az iszlám vágási szokásai szerinti Halal menü felszolgálására is.

Egy hónapból egy hetet

Az öböl menti családok akár egy hónapra is elutaznak a nyári hőség elől - mondja Siraj Ahmed Shaikh egy jelentős katari cég, QAFCO, céges utaztatással foglalkozó részlegének munkatársa. Ezt a hónapot, mely gyakorta augusztusra esik, Svájcban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban töltik; ha nem is egész hónapban, de ebből a hosszú szabadságból egy-egy hétig akár Magyarországon is időzhetnek ezek a családok - teszi hozzá. Ők szívesen szállnak meg apartmanokban, így az ezt kínáló szállodák előnyben lehetnek - mondja.

A gyógyvízünk, a fürdőink nagyszerűek, szeretnék őket az öböl mentiek, nem szabad azonban egy kalap alá venni a térség lakóit - figyelmeztet Carla H. Issa egy másik, szintén katari cég, a TRAGS képviseletében. Ott is mindenféle érdeklődésű emberek élnek, így fontos, hogy széles, de minden részletében magas nívójú termékeket kínáljon az ország, ezekkel szólítsa meg őket - teszi hozzá.

Kifogások

Az út résztvevői kevés dolgot kifogásoltak. Ebből egyik, hogy - akár egy ötcsillagos szállodában is - keveset mosolygunk, illetve, hogy a boltosok úgy viselkednek, mintha nem az lenne a legfontosabb számukra, hogy a vevő vásároljon, hanem, hogy a sarokban pusmogva megtárgyalják, kivel mi történt.

Másik pedig a vízum. Magyarország kicsit mintha szigorúbban alkalmazná a schengeni vízumkiadás kritériumait. Az egyik korábbi, márciusi csapat szeretett volna a tervezettnél egy nappal tovább maradni, és meghosszabítani a, ki tudja miért, pont annyi napra megadott a vízumot, ameddig az út maga is tartott. A pluszban itt töltött nap felét elmondásuk alapján a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál töltötték.

Értesüléseink szerint a külügy és az MT Zrt. tárgyalóasztalhoz ült az ügyben március 7-én, és megállapodtak, hogy egy következő találkozóra várják a Bevándorlási Hivatalt is. Egyes szakmai szereplők szerint elsősorban utóbbi az, amely a történet kevésbé rugalmas szereplője. Mások úgy látják, korai lenne pálcát törni akár a külügy, akár a hivatal fölött, mivel egy folyamat elején vagyunk és a felek alapvetően jóindulattal állnak a kérdéshez, belátva, hogy nemzetgazdasági érdekről van szó.

Akárhogy is, de a májusi dubaji, turisztikai vásárig (Arabian Travel Market) - ahol a hazai turizmus ezúttal nagy erőkkel képviselteti magát - megoldást kell találni a feleknek a rugalmasabb vízumkiadás érdekében, különben nehezebben éri el a kívánt eredményt a szakma - vélik a tanulmányi úton résztvevők.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai