Elstartolt a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 

A korábbi évek gyakorlatát követve Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár idén is elrendelte a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést. Július 1. és augusztus 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei közösen ellenőriznek a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményekben, de kiemelt figyelmet kap az UHT tejek ellenőrzése is.

Talált pénz a duális képzésben résztvevő hallgatóknak 

Adómentes lett a minimálbér erejéig a duális képzésben résztvevő hallgatók díjazása, amelyet a hallgatót foglalkoztató vállalkozás fizet, így az érintett cégek pénzügyi osztályának figyelembe kell vennie a bérszámfejtésre vonatkozó módosításokat, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A júniusi törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg is kiterjesztette az adómentességet.
Hol egyen idén a Balatonnál?

Hol egyen idén a Balatonnál? 

Ébredező déli part, újhullámos strandbüfék és közös márkával támadó balatoni borászatok – minden korábbinál több, 336 jó helyre kalauzol el a Magyar Konyha 2016-os balatoni útikalauza, mely a Velencei-tóval és Székesfehérvárral is bővült.
Hazai vendéglátás: helyzet van!

Hazai vendéglátás: helyzet van!  

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tanulmányt jelentetett meg a vendéglátás statisztikai helyzetértékeléséről.

Továbbra is a Várban marad a borfesztivál 

Oszlassuk el azt a tévhitet, hogy a Budavári Borfesztivál idén van utoljára a Budai Várban - mondta a Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke a Food & Wine blognak.
Vitorlát fel! - Kezdődik a Kékszalag

Vitorlát fel! - Kezdődik a Kékszalag 

A 48. Kékszalag Erste World Nagydíjhoz kapcsolódó események sora várja a látogatókat július közepén Balatonfüreden

Wellness, orvosi vagy gyógyturizmus? 

Az egészségturizmus fogalmainak meghatározásáról tárgyalt Budapesten az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) és az Európai Utazási Bizottság (European Travel Comission-ETC) az egészségturizmusban érintett nemzetközi szervezetek részvételével. Az ülésen elfogadott javaslatokról végleges jelentést készítenek - közölték a szervezetek képviselői a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón szerdán Budapesten - írja az MTI.
Earth, Wind & Fire a Paloznaki Jazz Pikniken

Earth, Wind & Fire a Paloznaki Jazz Pikniken 

A St Germain és az Incognito mellett egy újabb világsztárral, az Earth, Wind & Fire csapatával bővült a Paloznaki Jazz Piknik fellépőinek névsora!

Ezt látni kell: Eger 

Eger felkeresésén minden hazánkfia átesik egyszer: osztálykirándulás vagy családi program keretében a legtöbbünk megtekinti a legendás Várat, egykor Dobó István birodalmát, ahol elmereng az Egri csillagokban olvasottak alapján. Azonban Eger nemcsak pusztán egy olvasásélmény, hanem annál sokkal több. Ezt bizonyították be azon a borvacsorán, amely a városról szólt, Budapesten, a St. Andrea Wine ß Gourmet Barban, június 23-án.
Kőrözöttes kifli kikötő átadóval fűszerezve

Kőrözöttes kifli kikötő átadóval fűszerezve 

Mi köze a jó öreg körözöttes kiflinek egy vadonatúj, most átadott, korszerű hajókikötőhöz a Balaton északi partján? Mindjárt kiderül...

Šurlice, a horvát nudli 

Június elején a Valamar csoport szervezésében egy különleges kempingjáró túrán vehettünk részt a közeli Isztriában és a Krk szigeten, ahol egy óriási beruházás eredményeként felújított kempingek mellett megismerkedtünk a helyi gasztronómiával is, mely megdöbbentő fejlődésen ment át az utóbbi években.

Jön a IV. Országos Gunst András Portásverseny 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége mint kezdeményező, a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületével együttműködve, 2016 őszén negyedik alkalommal ismét megrendezi az Országos Portásversenyt.

Felhívás az MSZÉSZ 2016. őszi Közgyűlésének megrendezésére 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének felhívása a 2016. őszi Közgyűlésének megrendezésére.

A világ legnagyobb italos karton mozaikját készítette el az IKSZ 

A világ legnagyobb italos kartondobozokból álló mozaikképét készítette el az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, több mint 3.500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával. Az 58 négyzetméteres „hulladék műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness Rekordot állíthat fel, amellyel az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását kívánja népszerűsíteni. A mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt rajpályázaton, több mint 220 gyermekrajz közül választotta ki az IKSZ, így a Guinness rekordkísérlet alapját a 9 éves Kiss Bence, berettyóújfalui kisfiú „A kedvenc fám” c. alkotása adta. A Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt., a Sió-Eckes Kft., a Naszálytej Zrt., a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint a Regency Suites Hotel Budapest szakmai támogatásával megépült mozaikot Budapesten, a Madách Imre téren rakta ki két nap alatt egy fiatal kreatív csapat, Zenovitz Zénó képzőművész irányításával.

Business Superbrands-díj érkezett Tatabányára 

Az üzleti/gazdasági életben rendkívüli elismerést jelentő Business Superbrands díjak egyikét a nagy múltú tatabányai Gasztrometál Zrt. nyerte, amely elsősorban nagykonyhai berendezések gyártásával foglalkozik. Komplett konyhát is ki tudnak alakítani. Nem félnek a kihívásoktól, amikor új feladatok jönnek, mindenki mindent megtesz, hogy a lehető leghamarabb megoldják. Szlogenjük: A megbízható hazai minőség.

Ígértük: Business Klub előadások online-on elérhetők 

A Vendég&Hotel Business Klubjának ezúttal a Sofitel-brandhez most kapcsolódott Hotel Nemzeti Budapest MGallery adott otthont.

Kempingezz és glampingezz felsőfokon! 

A horvát Valamar csoport felismerve a kempingturizmusban rejlő óriási fejlődési lehetőséget, egy nagyobb beruházással létesítményeit felújította és egy sikeres modellt hozott létre. Két, magyarok által is igen kedvelt és közeli desztinációban, Isztrián és Krk szigeten meg is néztük, kipróbáltuk a megújult kempingeket, szezon előtt első kézből.

Nemzetközi elismerésben részesült a Szallas.hu 

Közel egy éven át 32 ezer európai vállalkozás versenyzett a 2015/16-os European Business Awardson, melynek eredményhirdetésére – a 132 döntős részvételével – 2016. június 17-én, Milánóban került sor. A Szallas.hu végül kategóriájában egyetlen magyar résztvevőként Ruban D’Honneur és Nemzet Bajnoka elismeréssel térhetett haza, melyekkel sikeres növekedési stratégiáját díjazták.

Új hely Óbudán 

Óbuda legújabb találkozó- és bevásárlópontja a kissé bonyolult nevű Buda Entertainment & Gastro Bevásárlóközpont (régebben Új Udvar néven volt ismert) a Bécsi úton, itt adták át a célzottan üzleti ebédek, vacsorák helyszíneként nyitott Buda Gourmet nevű helyet, amelynek ünnepélyes megnyitójára június 14-én került sor.

Neked főztem 2.0 

A Balaton-felvidék egyre gyarapodik jobbnál jobb gasztrohelyekkel. Ennek egyik legújabb példája a zánkai Neked főztem gasztrokocsma, amely a község határában, a Köveskál felé vezető kanyarban, fenséges balatoni panorámával és hibátlan ételsorral nyílt meg június második hétvégéjén.

Elárasztották Budapestet a kínai turisták 

Az idei év első négy hónapjában tovább nőtt a turistaforgalom Budapesten. Kiugró volt a bővülés Kínából, Izraelből, Hollandiából és a közép-kelet-európai piacokról. 

Jól alakult a hazai szállodák első négy hónapja 

Turizmusunkban a 2016 első negyedévében tapasztalt kedvező folyamatok áprilisban is folytatódtak. Ezt mutatja, hogy a magyarországi szállodák első négyhavi összes bruttó forgalma 8,3%-kal, bruttó szobaárbevétele 11,1%-kal felülmúlta a bázist. A belföldi vendégéjszakák 10,2%-kal, a külföldiek 5,7%-kal nőttek szállodáinkban. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trendriportja.

A Corinthia királyi módon várja a szurkolókat 

Lehet úgy dönteni, hogy a futball EB egy hónapja alatt a közvetítéseket nézze a szálloda vendége, ahogy tudja, de lehet másképp is gondolni a futball-funok eme izgalmas időszakára. A Corinthia Hotel Budapest csapata döntött, látott, cselekedett és ezzel beseperte a mindent eldöntő győztes gólt. Mindjárt eláruljuk, hogy csinálták.

Csak arra fókuszálok, hogy a legjobb sört csináljuk 

Brendan Williams, a Dreher Sörgyárak tavaly októberben kinevezett marketingigazgatója olyan lelkesedéssel tud beszélni a sörökről, hogy az ember legszívesebben azonnal nyitna egy üveget. A szakembert karrierjéről, sörökről, reklámokról és az SABMiller-AB InBev egyesülésről is kérdezte társlapunk, a Kreatív Online.

A magyar édesipar támogatására jött létre a CSÉSZE 

Rebrus Csaba a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (CSÉSZE) elnöke bejelentette a szövetség megalakítását, és ismertette a legfontosabb célkitűzéseit. Ezek a következők:

A Wever & Ducré megnyerő világát mutatta be a SOLINFO 

A SOLINFO Lighting & Home idén elhozta a Wever & Ducré frankfurti Light+Building standjának különleges hangulatát egy külön erre az alkalomra felépített rendezvényhelyszínre. Az egyedülálló helyszínen két napon keresztül várta szakmai előadásokkal és egy állófogadással vendégeit a professzionális világítástechnikai, bútor- és kiegészítő design termékeket forgalmazó cég csapata.

Turisztika a social mediában 

A Vendég&Hotel májusi Business Klubján a Google átfogó turisztikai kutatásának eredményei mellett Kecskés Viktória, a social média tartalmi trendjeiről, az új kihívásokról tartott előadásában kifejtette, hogy a turizmusban azért is fontos a csatornatervezés, mert ezen a területen a tartalmak más ágazatokéhoz képest sokkal nagyobb nagy hatásfokkal hirdethetők.

Nem a név és a brand, hanem a szolgáltatás számít! 

Óriási szakmai várakozást követően Boros Botond, a Google Magyarország marketingvezetője ismertette a hozzánk érkező turistákról készített átfogó Google kutatás eredményeit. A Google öt országra kiterjedő, nemrégiben befejezett, exkluzív, máshol még nem elérhető turisztikai kutatására a Business Klubnak helyszínt adó Hotel Nemzeti Budapest MGallery by Sofitelben derült fény. A kutatás számos meglepő eredményt hozott.

Ellehetetlenítené a Balatont a tervezett új ifa-normatíva 

A Balatoni Szövetség (BSZ) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés tervezett csökkentése miatt, ami a szövetség szerint ellehetetlenítené a balatoni önkormányzatokat - közölte Balassa Balázs, a szövetség elnöke.

Jót akar enni-inni, ezért megy a magyar wellnesshotelbe 

Elsősorban nem az egészséges fogások, hanem a rogyásig megrakott büféasztal jelenti a legföbb vonzerő a magyarok számára a hazai wellnesshotelekben, derül ki egy friss kutatásból.

Nyár + Araz = BBQ parti 

A Budapestre nyáron tömegével érkező turistákat illetve a fővárosban élőket különleges BBQ partival várja június elejétől nyár végéig a Dohány utcai Araz étterem hangulatos terasza ezentúl minden csütörtökön.

Bulihajóval száguldás a Dunán, pohárral a kézben 

Luxusyachttal a Dunán, körben Budapest pazar panorámája, bárpult minden igényt kielégítő italkínálattal, mi kell még? Mindezt bemutatta a Vince magazin borszerető barátainak június 9-én, mint a nyárra szóló egyik topszolgáltatást.

Fogyasztóvédelmi razzia a fesztiválokon 

Megkezdődtek a nyári idegenforgalmi ellenőrzések, amelyek elsősorban fesztiválokon és különböző rendezvényeken várhatók - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az Európai Fogyasztói Központ (EFK) közös közleményben szerdán az MTI-vel.

Óriáskivetítőkkel és rengeteg programmal várják az osztrákok a foci EB szurkolóit 

Ausztriában országszerte mintegy 400 helyen lesz lehetőség arra, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit a szurkolók közösen nézhessék, a legtöbb kísérőprogramot a fővárosban tartják - adta hírül az MTI.

A METRO jelentős összeggel támogatja a HORECA szektor start up-jait 

A METRO annak érdekében, hogy a nemzetközi HORECA start up-ok a szektor digitalizálását elősegítsék, 120.000 euro-t és a METRO szakértői hálózatát ajánlja fel 10 kiválasztott cég számára. A program folytatása lesz a HORECA szektor digitális megoldásait segítő, a világon eddig egyedülálló programjának, amely szeptemberben kezdődik Berlinben. Jelentkezni 2016. június 20-áig lehet a www.metroaccelerator.com honlapon.

Bíró Bernadett nyár végén távozik az MVI-től 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakmai titkára, Bíró Bernadett nyár végéig még folytatja munkáját a szervezetnél, szeptember 1-től azonban új kihívásokat keres, elsősorban a PR és kommunikáció területén. Az MVI előtt 3 évig a szentendrei polgármester kommunikációsaként és beszédírójaként tevékenykedett, s a mostani, igen szerteágazó munkakörét követően teljes mértékben szeretne visszatérni erre a területre.

Gyopárosfürdőn folytatja Csobota-Kis Árpád 

Orosháza-Gyopárosfürdőn, az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont szállodavezetőjeként folytatja pályafutását Csobota-Kis Árpád.

A nyári diákmunkások is felnőttnek számítanak 

A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőtteknek számítanak; a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó bérből - hangsúlyozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Itt az Iftar ideje a Baalbekben 

Mivel elkezdődött a muszlimok 30 napos böjtjének időszaka, a Ramadan, Budapest első autentikus libanoni étterme, a belvárosi Buddha Bar Hotel Budapest keretein belül működő Baalbek speciális, un. Iftar menüt állított össze.

Új Szamos kávézó a Parlamentnél 

Egyedülálló gyűjteménnyel, és Csokoládé Múzeummal nyitotta meg legújabb kávézóját a Szamos Marcipán a Kossuth téren.

Két szakmai szervezet szerint előnyös a turizmusfejlesztési hozzájárulás 

Előnyös a turisztikai szervezetek szerint a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetése 2018-tól az áfakulcs 5 százalékra csökkentésével együtt, mivel a bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet használni.

Létrejött a Nemzeti Turisztikai Tanácsadó Testület 

A kormány javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző testületeként létrehozta a héttagú Nemzeti Turisztikai Tanácsadó Testületet (NTTT) - írja az MTI.

A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás növelte leginkább a GDP-t 

Csak a szolgáltató szektor növelte a GDP-t az első negyedévben. A bruttó hazai termék volumene az első negyedévben 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A vulkánfagyi lesz az idei nyár slágere 

A Vezúv nevű kreáció nyerte az idei Év fagylaltja versenyt, amelyre közel kilencven édességet neveztek. Az eseményt Szegeden rendezték meg a nemrégiben újranyitott legendás Virág Cukrászdában. 

Új adót vezetnek be a turizmusban 

Jelentős, a turisztikai iparágat is érintő adócsökkentéseket fogadott el a kormány június 7-én, azonban egy új adónemet is bevezetnek a cégek számára – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Itt a kisvárdai pálinkások új termékcsaládja 

Az 1922-ben, Kisvárdán alapított Várda-Drink csoport, a magyar szeszesital piac egyik meghatározó szereplője idén új, 19 exkluzív pálinkát tartalmazó termékcsaláddal jelentkezik a piacon, amelyet május 25-én a La Perle Noire étteremben exkluzív, pálinkával kísért ebéd keretében mutattak be a szakmai közönségnek.

Bor, mámor… Bénye: fesztivál az erdőbényei kertekben 

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a festői Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék kulturális eseményén a gasztronómiai élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett workshopok, kerékpártúrák és rengeteg érdekes program várja a látogatókat 2016. augusztus 11. és 14. között. 

Lendületbe hozza Tarcalt az orosz kosaras és a Furminátor 

Minden borszerető ember térképére fel kívánja helyezni Tarcalt a nemrég létrejött, borászokat és szállásadókat tömörítő Tarcal Kulturális Egyesület. A Tarcali Bor kritériumait kidolgozó elit társaság azon is dolgozik, hogy a számtalan kulturális értékkel bíró Tarcal településre turisztikai szempontból is felhívja a figyelmet. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!