Ro_gasztro cikkek
Nyílt, nemzetközi párlatverseny
Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat. A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki.
Jókuti szerint jól alakulhat itthon a Michelin-csillag osztás
A Világevő bloggere körbenézett csúcsgasztro-fronton, és megállapította: hamarosan idehaza új Michelin-csillag várható.
A japánok imádott sörével ismerkedhetünk
Kicsit száraz, van benne rizs, Japánból érkezett, és most már a miénk (is).
Nők, pálinkával
Izgalmas, újszerű és formabontó párlatversenyt szervez a Balaton Open csoport, ahol főszereplő lesz a cseresznye, az alma, a törköly. És a nők.
Fagyik és sportkocsik mustrája Olaszországban
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen ismét gasztrotúrát szervez Olaszországba.
Bioborok a DiVinoban
Március 21-én mutatkoznak be a Juniborászok különleges tételei.
Már a Lufthansa járatain is ínyenckedhet
Kibővíti az ételkínálatát a Lufthansa: idén májustól az economy és a prémium economy osztályokon az étlapról hét különböző menüből választhat, aki a hosszú úton megéhezik.
Óriási érdeklődés a Magyar Ízek Vásárán
A cudar idő ellenére 7 500 látogató volt kíváncsi a hétvégén megszervezett Magyar Ízek Tavaszi Vásárára, ahol több mint ezer hamisítatlan hazai élelmiszer termékből válogathattak az érdeklődők, emellett színes gasztronómiai és kulturális programok is várták őket. A helyszínen árusító kis- és őstermelők visszajelzése alapján mintegy 125 millió forint összegű vásárlás valósult meg a két nap alatt a kiváló minőségű magyar élelmiszer széles kínálatából.
Hazai ízek az AMC szakácsversenyén
Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett, idei „Hazai ízek, hazai asztalokon 2018” elnevezésű szakiskolai szakácsverseny elődöntőjét március 3-4. között rendezték meg.
Kolbászoljon Gyulán!
Idén is a Kolbász- és sódarmustrával indul a gasztrokulturális fesztiválok szezonja Gyulán. A rendezvényre március 16. és 18. között várják a közönséget a várkertben.
Nőnapi borkóstoló női borászokkal
Kizárólag női borászok részvételével rendezik meg a Cherchez la femme elnevezésű sétáló kóstolót a nemzetközi nőnapon, csütörtökön a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelben, ahol huszonnyolc pincészet mintegy nyolcvan borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Imádták a vendégek az idei Kávébár Bazárt
Jövőre a program tovább nő, és valószínűleg tágasabb helyszínre költözik, ígérik a szervezők.
Megvan Magyarország legjobb sommelier-je!
A Magyarország Sommelier Bajnoka 2018 címért színvonalas, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyen mérték össze tudásukat a borszakértők.
A turizmus-vendéglátásból sok munkavállaló hiányzik
Az Utazás kiállításon Bándoli Attila, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) alelnöke a munkaerő piaci problémákról beszélt.
És a kokszolóban
Ha azt mondjuk, gasztronómia és Európa, sok ember egyből a franciákra gondolna. És Németország? Ne fintorogjanak! Czeiszing Miklós, a DZT, Német Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője egy hétfői, a budapesti Kempinskiben rendezett sajtóeseményen a szemeket felnyitva igyekezett felvilágosítani: a német konyha nem csak a barna színű generálszószból, sertéssültből és párolt káposztából áll. Ennek cáfolatát ki is teszik a kirakatba egy éven át: 2018 németéknél a finomságokról szól.
Akasztói szikiponty, budaörsi őszibarack: mi a közös bennük?
A Csopaki borral, az Akasztói szikiponttyal, a Budaörsi őszibarackkal, a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével, az Újfehértói meggyel, a Nagykun rizzsel és a Nagykörűi ropogós cseresznyével bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.
Kiszállt a Beszálló
A pesti Madách tér egyik legjobb street food helye, a Beszálló, alig egy évet élt meg: március 1-vel bezárt, adta hírül a tulajdonos, Huszár Krisztián, Facebook oldalukon.
Organikus magyar étterem nyílt Londonban
Csak természetesen: organikus magyar étterem nyílt a napokban Londonban, élő zenével, magyar borokkal, dobozos Sopronival.
Ismeri Ön Jane Walkert?
Ha nem, komoly hiba. Annyit segíthetünk, hogy a jó öreg Johnnie-hoz is köze van.
Izgalmas újdonságok a budapesti Damniczkiben
A fagylaltoknál már felhasznált alapanyagok köszönnek vissza új édességekben.
A vendégek a környezettudatos éttermeket keresik
A Tork friss kutatása alapján a vendégek 55%-a preferálja, sőt tudatosan keresi a fenntartható vendéglátóhelyeket és éttermeket.
Rekordszámú tétel a Nagy Tokaji Borárverésen
Minden eddiginél több tétel kerül kalapács alá április 21-én a tokaji zsinagógában a Tokaji Borlovagrend által idén hatodik alkalommal meghirdetett Nagy Tokaji Borárverésen.
Indul a foglalás a nagy tavaszi menüzésre
Megkezdődött a foglalás a március 5. és 11. közötti tavaszi Országos Étterem Hétre, melynek keretében a résztvevő éttermek már 3300 forinttól háromfogásos menüsorokat kínálnak.
Egy hölgy nyerte el idén a Gál Tibor Emlékdíjat
A Magyar Borok Bálján tartották a díjátadót, szombaton a Corinthia Budapest Hotelben.
Folyamatosan nő a minisörgyárak száma Csehországban
Csehországban az utóbbi években az egy főre eső éves sörfogyasztás 143-145 liter körül mozog, amely a világon a legmagasabb. A fogyasztást a kisebb sörüzemek emelkedő száma is erősíti.
A medúza chips lehet a jövő rágcsálnivalója
Dániai tudósok a medúza „zselés” testét egy új technikával az eddigieknél is gyorsabban változtatták ropogóssá. A gasztronómia nagyot profitálhat az eljárás alkalmazásából.
Kiderült, melyik Magyarország legjobb cukrászdája
A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz idén nem csak az éttermeket, hanem a cukrászdákat is listázta. Ahogy azt korábban megírtuk, az Étteremkalauz 2018-as kiadványába 100 hely meglátogatása után végül 65 cukrászda került be.
Kávéillat lengi be az Erzsébet teret
Idén március 3-4- én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a kilencedik alkalommal zajló KávéBár Bazár, melynek Budapesten az Erzsébet téri Akvárium Klub ad otthont.
Borforraló Fesztivált rendeznek Marcaliban
Borforraló Fesztivált rendeznek február 24-én Marcaliban, ahol koncertek, tánc és borforraló verseny is színesíti a programokat.
Nyolccsillagos vacsora a Nespresso-tól
Az idei Nespresso Atelier rendezvényen ismét összefogott a magyar gasztronómia legjava, és az ország legelismertebb szaktekintélyei - köztük séfek, kávé-, koktél- és borszakértők - mutatták meg, hogy a minőségi kávé túlmutat a mindennapokon, a gasztronómia fontos eleme.
Ismét talált egy mocskos konyhát a Nébih
A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzést tartott egy egyadagos házhoz szállítást végző dunakeszi cég konyhaüzemében.
Itt a Dining Guide idei győzteseinek listája
Magyarország legjobb étterme a Costes, Rosenstein Tibor életmű-díjat kapott. A Top 10 pedig idén igazából 12.
Elindult "Az aszú éve" az Egyesült Államokban
Elindult "Az aszú éve" kampány az Egyesült Államokban, ahol egy éven keresztül a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd.
Az osztrákok sem akarnak dohányfüstöt szagolni az éttermekben
A tavaly decemberben alakult osztrák kormány úgy döntött, hogy változtat a korábban elfogadott szabályozáson, ami májustól megtiltotta volna a dohányzást az éttermekben és a bárokban.
Trendfigyelésen a Szamos Marcipán
A világ legnagyobb édesipari kiállításán, a kölni ISM-en saját standdal vett részt a hazai édességkedvelők egyik kedvenc márkája.
Hamarosan robotok sütik a hamburgerhúst
Egyszerre örülhetnek és aggódhatnak a hamburgersütők, a Szilícium-völgy mindenre elszánt és szociálisan kissé ridegnek tűnő mérnökei ugyanis megalkották a húspogácsákat forgató robotot.
Ezek a nyerő péksütik 2018-ban
Most kiderül, mely péksüteményeket édemes megrendelni a reggelizőasztalra.
Lemaradtak a cukrászdák, mint a borravaló?
A magyar cukrászat le van maradva a gasztronómiához képest - ez a meglepő, és erősen megosztó kijelentés a jövő héten megjelenő Dining Guide kalauzban olvasható.
Újhullámos sört dobott piacra közösen egy magyar kisüzem és egy multi
Magyarországon eddig példa nélküli kapcsolatnak lehetnek tanúi a minőségi kézműves sörök rajongói, ugyanis első alkalommal működik együtt egy hazai kisüzemi sörfőzde és egy vezető nemzetközi sörforgalmazó.
Furmint napok Köveskálon most először
A Furmint Február jegyében Köveskál vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal először rendezik meg a Furmint Napok Köveskál elnevezésű eseményt.
Ilyen szín illik a Valentin-napi terítékhez
6 tipp, amellyel fokozható a gasztronómiai élmény a Valentin-napi vacsoránál.
Több mint 20 ezren voltak a Sirhán
Az eddigi legsikeresebb Sirha Budapest kiállítást rendezte a HUNGEXPO a Budapesti Vásárközpontban.
Mennyit tud a kávéról? Tesztelje!
Hogyan halmozhatjuk az élvezeteket, ha kávéról, csokoládéról és borról van szó?
A pékek nem emelnek
A közelmúltban számos sajtóhír jelent meg arról, hogy a liszt árának emelkedésével a sütőipari termékek is drágulhatnak.
Bejött a papírforma a hazai Bocuse döntőn
Ahogy a legtöbben előre megjósolták: Pohner Ádám nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Széll Tamás pedig zsűrielnök lesz a torinói európai válogatón.
Metélőhagyma zöldborsóval a titkos befutó
Február 7-e volt az év legrangosabb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításának, a Sirha Budapest első napja a Hungexpon, és e nap délutánján válogattak a Bocuse d'Or döntőjébe került szakácsai a METRO piacon alapanyagokat a másnapi főzéshez.
Eldőlt, ki képviseli hazánkat jövőre az International Catering Cup-on
Idén először kvalifikálja magát magyar csapat a rangos nemzetközi eseményre.
Új séffel tér vissza az Andrássy úti topétterem
Kovács Árpád séf és csapata erősíti a konyhát.