Ro_gasztro cikkek
Új ínyencségekkel ünnepel a 160 éves Gerbeaud
Az idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját a Gerbeaud cukrászda, amely ebből az alkalomból új csokoládét és tortát is készített.
Gourmet fesztivál csütörtöktől négy napon át
Nemzetközi sztárséfek, a hazai gasztronómia legjobb éttermei, cukrászdái és pincészetei, valamint számos program vár a Gourmet fesztivál látogatóira csütörtöktől vasárnapig a Millenáris parkban. A rendezvény fő témái idén a gombóc, a kaviár és a pezsgő.
Milyen a holland ízélmény?
2018. október 1-től a KLM összes európai és interkontinentális járatának fedélzetén a Douwe Egberts fenntartható forrásból származó kávéit szolgálja majd fel a Holland Királyi Légitársaság. A két gazdag múlttal rendelkező holland márka mindegyikének fontos, hogy egy-egy kiváló ízű és jó minőségű kávéval különleges kapcsot teremtsenek az emberek között.
Bagamérinél kapható 2018 balatoni fagylaltja
A fagyiköltemény sült almás, linzeres, Annabáli csemege fantázianéven fut.
Több uniós forrás jut a Balatonra
Az unió által finanszírozott operatív programok mintegy 4 százaléka kerül a Balatonhoz a mostani fejlesztési ciklusban, míg az előzőben ez az arány 2,5 százalék volt - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) keddi ülésén Balatonfüreden.
Thanks god we are saved, there is a Starbucks here!
Múlt hétvégén újabb egységgel bővült az ismert Seattle-i kávéház-lánc. Budapesten, a Ferenciek terén megnyílt a 21.
Egy sajtos-tejfölös 800-ért?!
A Balatonnál idén ilyen magasra is felszökhetnek a lángosárak.
Mustfröccsel energizáltak az ultrabalatonisták
Tízezer látogatója volt a hétvégén a Varga Pincészetnek – a rozé must fogyott a legjobban.
A bazsalikomos málna az év fagylaltja
A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.
Széll Tamás séf
Széll Tamás séf vezeti a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjének zsűrijét júniusban Torinóban - jelentették be az esemény római sajtótájékoztatóján kedden.
Gasztro-rendszerváltást a közétkeztetésbe!
A közétkeztetésben az elmúlt években elindult egy változási folyamat: a kormány és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) célja, hogy ez a fogyasztói oldalról is sürgetett átalakulás egyfajta gasztronómiai rendszerváltássá nője ki magát, új korszakot nyitva ennek az ellátási formának a történetében az egészség, frissesség és fenntarthatóság jegyében – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés jó példáit népszerűsítő budapesti konferencián.
Gasztronómiai fesztivált rendeznek Zalaegerszegen
Június első napján kezdetét veszi a háromnapos Street Food Weekend elnevezésű rendezvénysorozat Zalaegerszegen és ekkor választják ki a város tortáját is.
Idén is megrendezik a Somogyi Borfesztivált Kaposváron
Idén is megrendezik a Somogyi Borfesztivált: a megye borait népszerűsítő eseményre június 7. és 10. között várják az érdeklődőket Kaposváron.
1956-os Tokajit díjaztak Londonban
A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en (IWC) ezüstérmet nyert a Nemzeti Borkincstár 1956-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja.
Óhajtja karamellizálva a lisztkukacát?
Sör, méz, chili és rovarok – a bécsi Naschmarkt minden hónapban más-más különleges gasztronómiai élménnyel, valamint élő zenével várja a látogatókat. Májusban például karamellizált lisztkukaccal szórt eperfagyit kóstolhatnak a bizarabb, ínyec ételek kedvelői - újságolta Bécs város budapesti képviselete.
Gyümölcs miatt evakuáltak egy egyetemet
Ausztráliában meglehetősen kellemetlen szag miatt ürítették ki az egyik egyetem épületét, mivel azt hitték, hogy gázszivárgás alakult ki benne. Szerencsére tévedtek.
Sörfogyasztás - egyre inkább a minőségi fogy
6,2 millió hektoliter sör fogyott tavaly, a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint. A hazai értékesítés egyre nagyobb százalékát teszik ki a prémium termékek.
Mit keres Zé feje a szendvicseken?
A Shell is beállt abba a csatasorba, amit mostanában több olajipari multi alkalmaz: benzinkútjainál megújítja ételkinálatát. Erre a feladatra Fördős Zét, az ismert gasztrobloggert kérték fel.
Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók
Huszonnegyedszerre nyitja meg kapuit májusban a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. A Villányi Borvidék leghangulatosabb falucskájába több ezer látogatót várnak.
Megérkezett hazánkba a rózsaszín csokoládé
Európában az elsők között kóstolhatják meg a magyar fogyasztók a Nestlé izgalmas fejlesztését, a rubin KitKat csokoládét, ugyanis a különleges ízű termék holnaptól egyes hazai élelmiszerüzletekben is kapható.
A pékárukon a sor?
Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az érintett termékek forgalmát (például sertés és csirkehús). Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak.
Újabb továbbképzést tartott a Barhesz Akadémia
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében immár harmadik éve megvalósuló rendezvényen nemre, korra, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül bárki kipróbálhatta a tradicionális, kóser zsidó kalács elkészítését. Több tucat magyar és külföldi jelentkező sütött zsidó kalácsot Fűszeres Eszter, gasztroblogger és Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója segítségével.
Ilyen egy Michelin-csillagos menüsor a Costes Downtown-ban
Laza, fesztelen hangulat, hívogatóan exkluzív menüsor, és egy, a mai hazai gasztrovilágban szokatlanul szerény és intelligens tulajdonos, Gerendai Károly meghívása, amely két Costes-e közül most a Vigyázó Ferenc utcai éttermébe szól.
Lebomló söröspohárral indítja a májust a Heineken
Négy vendéglátóhelyen indul, de a Heineken Hungária futótűzként terjesztené tovább „műanyagpohár mentes május” mozgalmát, amelynek keretében szakítanak a megszokott műanyag söröspoharakkal és lebomló, növényi alapú poharakban kínálják majd söreiket.
Jonatánalmából készült idén a legjobb pálinka
Száznál is több aranyérmet ítélt meg a zsűri a 19. Gyulai Pálinkafesztiválon.
Nincsenek ki a vízből a strandbüfések!
Elindult a szezon a strandokon, de még mindig hirdetésekben keresnek szakácsokat, felszolgálókat, pultosokat, konyhai kisegítőket a büfékbe. Akinek van szakképzettsége és tapasztalata, már rég külföldön vállalt munkát, a magyarországi fizetés többszöröséért. Maradtak a diákok és a kisgyermekes anyák. Velük azonban a büfések szerint nem könnyű.
Elhunyt a szír luxuscsokik atyja
Elhunyt Bassam Ghraoui szíriai üzletember, aki Magyarországot választotta, hogy újjáépítse a háborúban ellehetetlenült csokoládéüzemét.
Várhatóan emelkednek a borárak
A borárak emelkedése várható a külkereskedelmi folyamatok és a termelési költségek növekedése miatt.
Tudja, melyek az idei év slágervárományos fagylaltjai?
Tavaly a fekete fagyi volt az év slágere, idén viszont a lilakáposztás tormakrémmel, a popcornnal, a boleroval és máglyarakással szeretnék meghódítani a szíveket.
Elindul a Nemzeti Pálinkakiválóság Program
Idén is elindul a Nemzeti Pálinkakiválóság Program. Bírálati tréninggel kezdődött meg a felkészülés a pálinkakiválóságok kiválasztására. A rendezők 2018. május 10-ig várják a tételeket.
Megvan ki az Év Cukrásza!
Egy budapesti luxushotel szakembere nyerte a megtisztelő elismerést.
Egy rakás brit jön a budapesti Beer Weekre
Mármint nem csak főzdék és főzőmesterek, de kóstolni vágyó kraftsör-turisták is. Exkluzív tételek és Facebook-promó adják el a fesztivált.
Több ország is kitiltotta a magyar sertéshúst
A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis miatt Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket – írja a Világgazdaság.
A csárda újrahangolása
A csopaki Vígmolnár Csárda egy olyan kis családi vállalkozás, ahol minden emberközeli és barátságos. Kipróbáltuk a kínálatát.
Újra Baranyai Gourmet Piknik
Ismét megrendezik a Baranyai Gourmet Pikniket a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol május 1-jén harminckét étterem, cukrászda, borászat és kistermelő várja az ínyenceket.
A britek betilthatják a plasztik szívószálat
Az Egyesült Királyság lakossága évente 5,8 milliárd darabot használ el belőlük.
A gombóc, a kaviár és a pezsgő esete a Gourmet fesztivállal
A gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz a központi eleme az idei Gourmet fesztiválnak, amelyen a nemzetközi sztárséfek mellett a magyar gasztronómia legjobb éttermei, cukrászatai és pincészetei is bemutatkoznak május 17. és 20. között a Millenáris parkban.
A topétterem, ahol a tányérok közepe üres
Tudja, hogy melyik az a budapesti fine dining étterem, ahol a séf a tányér szélére tálal?
Jamie esete a magyar mangalicával, meg élete első budapesti látogatásával (Frissítve)
Laza hangulat, piszok jó zene, jeges prosecco az áprilisi szokatlan hőségben – mi kell még? Ja, mindjárt itt lesz velünk Jamie Oliver is, őt várjuk mindannyian a budai Vár-beli, róla elnevezett étteremben, a Jamie’s Italian-ben április 19-én, déltájt.
160 millió eurós üzlet a Gastropan
Több mint 160 millió euró értékben kötöttek szerződéseket a hét végén Marosvásárhelyen tartott GastroPan pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakmai kiállításon - közölte vasárnap a kiállítás igazgatójára hivatkozva az Agerpres hírügynökség.
Odaítélték a Borászok Borásza díjat
A néhai Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet egykori alapítója nyerte el a Borászok Borásza-címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.
Forintosítható éttermi költészet
A 20. század közepétől közgazdászok és pszichológusok sora igyekszik megfejteni a fogyasztói magatartás törvényszerűségeit. Vajon miért vonzóbb egy zsúfolásig megtelt étterem, mint a mellette üresen kongó? Szívesebben esznek egy pezsgő helyen, még akkor is, ha várakozni kell az asztalra. Pedig mennyivel logikusabb és kényelmesebb lenne az üres éttermet választani.
Rekordáron keltek el a muzeális aszúk
Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. muzeális aszúi a Tokaji Borlovagrend hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésén, szombaton Tokajban.
43 séf, 4 fős alkotói gárda és 1 elkötelezett nemzetközi cég
Megjelent a M.E. P., jelentették be április 18-án az Unilever Food Solutions székházában, ahol egyúttal fejlesztő konyhát is avattak. A helyszínválasztás nem véletlen: a portrégyűjteményt a társadalmi felelősségvállalás elkötelezett híveként az élelmiszeripari multinacionális óriás rendelte meg.
Tejsavóból főznek sört Cornellben
A Cornelli Egyetem néhány kutatója azon kísérletezik, miként is lehetne tejipari melléktermékekből sört előállítani.
Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!
A borászok április 19-től nevezhetnek a 2018. évi Országos Borversenyre.
Így szövetkeznek a pékek
Románia és Magyarország sütőipara egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát.
Felmérték a magyarok cukorfogyasztását
Bár nemzetközi összehasonlításban édesszájú hírében állnak a magyarok, ez csak részben igaz. Egy friss, országos kutatás szerint gyakran eszünk édességet, ám a felnőttek között kisebbségben vannak azok, akik a túrós csuszára, a palacsintára vagy éppen a káposztás tésztára cukrot hintenének, viszont a kávét, teát a többség édesítve issza. Ha üdítőről van szó, a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatokat is egyre többen választják.