Ro_gasztro cikkek
Megújultak a Gere borok
Új külsőt vettek fel a Gere Pincészet borai. A név is módosult.
Négyfogásos menü erotikával fűszerezve
Az ARAZ étterem folytatja művészeti estjeink sorozatát, ezúttal reflektorfényben az érzékiséggel és az erotikával.
Vajon ki lesz idén a Borászok Borásza?
Április 20-án választják meg a Borászok Borászát. Az 50 jelöltből öten jutottak a döntőbe, tehát a borbarátok már csak két tokaji, két balatoni és egy villányi borászért izgulhatnak.
Így szakértik a nők a pálinkát
2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt az elmúlt hétvégén.
A Miele a ’The World’s 50 Best Restaurants’ exkluzív partnere
A prémium háztartási készülékmárka bemutatja a ’Miele One To Watch’ díjat a feltörekvő Gourmet éttermek számára.
Könyv készül Jakabffy Lászlóról
Könyv a Mester emlékére, emléktáblát is terveznek. Sajnos, mindez nem pótolja az űrt, amit maga után hagyott a tavaly decemberben, rövid szenvedés után meghalt, végtelen tudással rendelkező gasztronómiai szakember.
Megnyílik a világ első avokádómúzeuma
A gyümölcs ünneplésére szánt konténer szentély, a CADO június 16-án nyílik meg a Liberty Station-ban.
Sikeresen debütált hazánk az IWINETC szervezőjeként
Több mint 300 borturizmusban érdekelt cég és szakember; 29 különböző ország; 23 előadás, kerekasztalbeszélgetés és szeminárium; 860 üzleti tárgyalás: április 10-től öt napon keresztül Magyarország látta vendégül a világ borszakmai és borturisztikai szektorát a hazánkban megrendezett Nemzetközi Borturisztikai Konferencián és Kiállításon.
Tavaszi zsongás az Up&Down-ban
Van az úgy, hogy mire elkészül az új tavaszi étlap egy étteremben - akik a konyhán készítették, egyikük már messze jár...
Szállodák, éttermek figyelem!
MagyarországOn címmel új turisztikai kommunikációs versenyt indít a Turizmus & Vendég, hogy megtalálja azokat az imázsformáló projekteket, ami belföldi utazásra csábítja a lakosságot. Várjuk ügynökségek, utazási irodák, városok, régiók, civil szervezetek, éttermek és szállodák pályázatait.
Mit eszünk majd 2025-ben?
Hogyan mennek a vegán éttermek? Ki az a food stylist? Rohamosan alakul át a városi életmód: új szakmák születnek, piaci rések nyílnak. Ebbe a világba ad betekintést közel 20 programmal és 100 előadóval, jó példákkal a Loffice közösségi iroda április 19–20-án a Startup Safary rendezvény keretében.
Rekord számú büfékocsit építettek idén
Fél év alatt 20 új foodtruck csatlakozott a Magyar Street Food Egyesülethez. Az új kocsikból portugál és kubai nemzeti ételeket, humuszt, falafelt és Ázsia legnépszerűbb streetfoodját is lehet kapni. Az egyesülethez még sosem csatlakoztak ilyen sokan fél év alatt, az új tagokkal összesen 150 ellenőrzött minőségű büfékocsit tartanak számon az országban. Az új kocsik a május eleji Food Truck Show-n mutatkoznak be a nagyközönségnek, ahol összesen 50 autókínálatát lehet majd végigkóstolni.
Magyarországra figyel a borturisztikai világ
Elkezdődött a világ legnagyobb borturisztikai eseménye, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) tizedik, jubileumi rendezvénye Budapesten.
Etyek-Budai borok a Velence-kollekcióban
Bár az Etyek-Budai borvidék csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, a szőlőtermelésnek több évszázados hagyományát őrzi. Az ökológiai adottságai révén minőségi borok készülnek ezen a területen.
Mit hehetünk vendéglátósként a gluténérzékenyekért?
„Gluténmentes éttermi kínálat” néven indul pilot projekt, amelyet az Interreg Central-Europe program támogat.
Ő kapta a Magyar Bor Akadémia frissen alapított életműdíját
A Magyar Bor Akadémia a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként Életműdíjat alapított.
5300 éves ásványvíz a vendéglátóhelyeken
Hotelekben, éttermekben és a cateringszolgáltató cégeknél szolgálják fel a 400 méterről érkező régi-új ásványvizet. A Römerquelle 2003 óta a Coca-Cola Company tulajdonát képezi.
Kiválasztották a V4 országok legjobb borait
160 magyar és külföldi pincészet mutatkozott be a Várkert Bazárban, a VinCE Budapest Wine Show a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) együttműködésében szervezett eseményen. A V4 országok bormustráján Magyarországról a Kristinus Pincészet 2015-ös Olaszrizlingje bizonyult a legjobbnak — közölte hétfőn az MTÜ.
Prémium koktélalap-márkát vezet be a magyar piacra a Coca-Cola
Spanyolország után hazánkba is megérkezett az óriáscég HoReCa specifikus prémium üdítőital-családja
Budapesti éttermeket szolgál ki az új helyitermék-raktár Cserdiben
Helyitermék-raktárat, hűtőházat, csomagolót is magába foglaló logisztikai bázist létesít Cserdiben 250 millió forintos európai uniós forrásból az önkormányzat - hangzott el a túlnyomó többségében cigány lakosságú baranyai községben tartott pénteki projektnyitón.
Balatoni reggelivel erősít a Paletta
Csak itthon nem akkora nagy siker még, mint a határon túl, ahol szinte mindenki hétvégén felkerekedik, hogy valahol másutt reggelizzen egy kiadósat, de közben egészségeset, ráérőset - és ne otthon, a megszokott környezetben.
Májusban érkezik a chicagói olaszok pizzája
Május közepén megnyílik az I 55, Magyarország első amerikai étterme, ahol eredeti recept alapján készül majd a Chicago deep dish pizza.
Itt a VinCE Awards díjazottainak listája
Sikeresen, nagy érdeklődés kíséretében indult a 9. VinCE Budapest Vine Show a Charles Heidsieck chef de cave-ja, Cyril Brun mesterkurzusával.
Közösen mutatkoznak be a V4-ek borai
Magyar, cseh, lengyel és szlovák borok versenyeznek a VinCE Budapest Wine Show-n április 5. és 7. között. A rendezvényen a V4 országok saját standokon mutathatják majd be legjobb boraik válogatását. Magyarország ötödik alkalommal tölti be a Visegrádi Csoport (V4) elnökségét, a VinCe által és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben szervezett bormustra az eseménysorozat része. A legkiválóbb V4-es pincészeteket külön is díjazza majd 12 hazai és külföldi szakértő.
Melyik Magyarország első autópálya-étterme?
Ez a fehérvári M7 Bistro. Komoly átalakítások történtek, de mindenki nyugodjon meg: Erzsi néni túrós batyuja meg fahéjas csigája a régi.
Egzotikus ízek és reform konyha
A Falatozz.hu utánajárt, hogy a nemzetközi sajtó milyen gasztronómiai újdonságokat és trendhullámokat jósol 2018-ra. Az előzetes feltevések szerint az egzotikus ízek, a növényi alapú fehérjék, az alkoholmentes italok és a reform ételek kerülnek erőteljesen a fókuszba.
Készül Magyarország bortérképe
Tokaj-Hegyalján jött létre az országban egyedülálló NMR Borlabor: objektív paraméterekkel is leírható lesz a magyar bor. A magyar borok eredetvédelmének az erősítése a fő célja a DIAGNOSTICUM Zrt. új borászati laboratóriumának.
Borkalauz jelent meg Erdélyről
Tizenhárom erdélyi borvidéket, szőlőfajtákat, valamint tizenegy erdélyi borászatot és pincészetet gyűjt össze a Kárpát-medencei Borkalauz Erdély című kiadványa.
Oda a Michelin-csillag, végleg bezárt a Tanti
Itt az utolsó bejegyzés.
Csorba és bárány a Vörösmarty téren
A tematikus gasztrohetekhez kapcsolódóan március 28. és április 25. között szerdánként 14 és 16 óra között kulináris bemutatót tartanak a Budapesti Tavaszi Vásár séfjei.
A ProWein továbbra is a csúcson van
Március 18-20. között a nemzetközi bor- és szeszesital ágazat képviselői a szakma elsőszámú rendezvényén, a düsseldorfi ProWein szakvásáron találkoztak egymással.
„Merre tovább sertéságazat?”
Az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshús fogyasztásösztönző kampányának részeként szervezett mai „Merre tovább sertéságazat?” konferencián elhangzott: a kedvező piaci folyamatok, az export és a beruházási kedv élénkülése, valamint egyes szabályozói döntések, mint például az áfacsökkentés eredményeként kedvező irányba mozdult el a hazai sertéságazat.
Édes (szörp)élet
Egy izzig-vérig hazai termék lett az idei év Gyógynövény szörpje.
Ilyen még sose volt: két Michelin-csillagos étterem Budapesten!
És ez az Onyx, Mészáros Ádám vezetésével.
Termelők és séfek találkozója
A Magyar Konyha magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség első ízben megrendezett konferenciáján került sor a Magyar Konyha Termelői Díj átadására. A díjat a szigetszentmiklósi Szabó Malom, Heit Lóránt létavértesi tormatermelő és Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő vehette át.
Találgatás cunami a Michelin díjátadó nyitóeseményén
Babel? St. Andrea? MÁK? Stand25? Fáma? Baraka? És kinél maradhat meg itthon a csillag? A hétfő esti budai díjátadógála előtt a vasárnapi Michelin Mesterkurzuson csúcsra járatva a latolgatás.
Vasárnaptól elözönlik a Michelin csillagos séfek Budapestet
Több, mint 100 Michelin csillagos séf érkezik Budapestre a 2018-as európai Michelin-kalauz díjazottjainak hétfő esti bejelentésére. De előtte már vasárnap elkezdődnek a szuperprogramok.
Francia menü országszerte huszonöt étteremben
Magyarországon huszonöt étterem csatlakozik a negyedik alkalommal meghirdetett Gout de France/Good France gasztronómiai világünnephez, melynek keretében március 21-én világszerte több mint háromezer vendéglátóhely kínál francia menüt.
Újabb egyetemi városban nyit üzletet a híres kávézólánc
A tavalyi szegedi debütálás után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca. A Starbucks a harmadik negyedévre tervezi a debreceni üzlet nyitását, az előkészületek már zajlanak.
Megnyílt Budapest legújabb négycsillagosa
Átadták a Hotel Clark Budapestet a Lánchíd budai hídfőjénél.
Tematikus zöld utak Hajdú-Bihar megyében
Új munkahelyek létrejöttét, a gazdasági növekedés javulását, és a természeti értékek hatékonyabb védelmét várja a hajdú-bihari önkormányzat attól a két, hamarosan induló nemzetközi projekttől, amelynek a nyerteseiről szóló döntést március 13-án hirdették ki Franciaországban.
Újdonságok a jubiláló Libafesztiválon
A már megszokott programok mellett több újdonsággal, színjátszó- és rajzpályázattal, valamint a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó városnéző túrával is készülnek a huszadik Kiskunfélegyházi Libafesztiválra, amelyet szeptember 7-én és 8-án rendeznek meg - jelentették be a szervezők a programsorozatot beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.
Szakácsverseny a túlhalászásért magyar sikerekkel
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatója és egy finn egyetemista hallgató végzett az első három helyen az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjében, így ők hárman vehetnek részt a párizsi eredményhirdetésen, ahol kiderül, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként.
A legjobb száraz tokaji: kabar
A márciusi nagykóstolót megelőző borteszt eredményeit olvashatják.
Indul a nevezés a Chaine Ifjúsági Szakácsversenyre
A Chaine Egyesület júniusban rendezi meg a nemzeti válogatót.
Kihirdették a Bocuse d'Or Europe mezőnyét
Közzétették a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny idei európai döntőjének mezőnyét; a magyar Pohner Ádám a kétnapos verseny első napján, június 11-én versenyezhet Torinóban.
Egy pékségben echte nagymamák sütik a sütit
Egy német sütöde az „ó, a nagymamám is ilyet sütött!” – életérzés előidézéséhez nagymamákat alkalmaz a süteményei elkészítéséhez.
Az idei a Kékfrankos éve lesz
A Kékfrankos évének nyilvánította az ideit a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - jelentette be a tárca vezetője pénteken Budapesten a tavalyi Furmint éve záróeseményén.