Ro_gasztro cikkek
Balatoni Torkos Csütörtök
Az idei év sem múlhat el Torkos Csütörtök nélkül a Balaton-régióban. A Balatontipp.hu és a lapot működtető Balatoni Turisztikai Szolgálat Bt. (BTSZ) által szervezett Torkos Csütörtök a Balatonnál akcióhoz keddig 31-en csatlakoztak. A portál megemlíti, hogy sokan közülük nem csak azon a bizonyos február 15-i csütörtökön kínálják kedvezményeiket.
Idén is nőtt az 50 milliárd dolláros üzletág
A food and beverages (F&B) szegmens 2011 óta stabilan nő a hotelekben - derül ki egy friss kutatásból.
Torkos csütörtök a Balatonnál
A Balaton körül önállóan szerveződik február 15-én - van ahol több napon át tart - a jelentős kedvezményeket adó torkos csütörtök, amelyhez eddig 30 vendéglátóhely csatlakozott az üdülőrégió 25 településéről - számolt be Győrffy Árpád főszervező, a Balatontipp.hu régiókalauz szerkesztője hétfőn a vendéglátósok részvételével tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban.
A gluténmentes étrend több randihoz vezet
Egy amerikai felmérés szerint a sikért mellőző diétát folytató emberek gyakrabban találják magukat találkán.
Szarvasborjú terrine és füstölt túrógombóc a Sirhán
Egyebek mellett ezek is szerepelnek majd a Sirhán a Visegrádi Négyek menüjén az MTÜ szervezésében.
Ízorgia a Hold utcai piacon
Hagyományteremtő céllal indult el három éve a Töltött Hold Gasztrovíkend, a Belvárosi Piac legnagyobb, éves gasztro-eseménye. A három napos program a farsang utolsó hétvégéjén zajlik Budapest elsőszámú evőpiacán, ahol nemcsak a „ház” éttermei és termelői várják a látogatókat, hanem vendégkonyhák és séfek érkeznek a közösségi standokra.
Így nézheti meg a Bocuse d'Or magyar döntőjét
Íme a Sirha Budapesttel és a rangos szakácsversennyel kapcsolatos legfontosabb információk.
Új értékesítési igazgató a Gundel Étteremben
A Hilton Budapest sales csapatából érkezett Göbölös Magdolna a Gundeles pozícióba.
Jobban járnak az új éttermi áfakulcs bevezetésével a beülős éttermek?
A kedvezményes, 5%-os ÁFA ugyanott kerülhet felszámításra, mint a 2017-ben bevezetett 18%-os.
Film készült egy szekszárdi borászatról
A Ludwig Múzeumban nyílt kiállításon lesz látható az alkotás.
Fánkünnep a Pilisben
Fánkfesztivált rendeznek február 10-én Pilisszentkereszten.
Kolbásztöltés és látványdisznóvágás Komlón
110 csapat méri össze tudását a szakmai zsűri előtt a hétvégén.
A magyar csúcséttermek bárhol megállnák a helyüket a világban
A Volkswagen-Dining Guide TOP 100 2018 Étteremkalauz februárban jelenik meg, a tesztelések most zárultak le. Hazánk legrégebbi és legmértékadóbb regionális étteremkalauzának összeállításakor nemzetközi szaktekintélyekre támaszkodtanak: Enrico Cerea, a három Michelin csillagos Da Vittorio séfje az olasz Michelin Guide korábbi igazgatójával, Fausto Arrighivel tesztelte Budapest topéttermeit. Február 19-én kiderül, hogy a két nemzetközi szaktekintély szerint melyek Magyarország legjobbjai.
Mindjárt Sirha!
Közeleg a Sirha Budapest nyitásának időpontja: február 7-9-ig szinte a teljes hazai Horeca-szakma megfordul majd a Hungexpón.
Ilyen volt idén az Olaszrizling Szerintünk
Lezajlott az Olaszrizling Szerintünk Csopakon a Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok közös szervezésében nyolcadik alkalommal.
Ha február, akkor furmint
A magyar internetezők kedvenc fehér fajtája a furmint.
Nyitás előtt a Zöld Matrjoska
Juhász Natasa, aki nyitotta, majd hirtelen bezárta sikeres orosz bisztróját, a Matrjoskát a pesti Palotanegyedben, újranyitja éttermét. De nem a korábbit. Egy másikat.
Mire költhető az éttermi szolgáltatások áfacsökkentése?
Az éttermi szolgáltatások idei újabb áfacsökkentésével a kormány célja az, hogy az így megmaradt pénzt az ágazatban dolgozók bérfejlesztésére fordítsák a tulajdonosok, munkáltatók - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI érdeklődésére.
Egy az egymillióhoz volt az esély a thaiföldi halálesetre
Csekély az esélye annak, hogy valaki egy trópusi országban trópusi betegségben meghaljon.
Négykezes vacsora a Costes Downtownban
Február 10-én a Costes Downtown chef-je, Tiago Sabarigo és a londoni Peninsula étterem headchef-je, Tomas Lidakevicius közös kreálmányai kerülnek asztalra a Michelin-csillagos tophelyen.
Michelin-csillagos séfeket kínálnak kávé mellé
Február 16-18-ig rendezik idén Budapesten a kávéscég nagyszabású gasztronómiai rendezvényét, a Nespresso Atelier-t.
Brutális túlszámlázás egy velencei étteremben
Japánokat vágtak át alaposan a lagúnák városában.
Bár még csak hétfő van, de tuti ez a hét nyerő híre
Betört egy fánkevő verseny győztese egy fánkozóba, hogy ott lopjon.
5 érv arra, hogy Paul Bocuse tényleg a legnagyobb volt
Paul Bocuse, a francia Nouvelle cuisine megteremtője, a világ első 3 Michelin-csillagos séfje, szombaton, január 20-án, ugyanabban a házban, ahol született, szerető családja körében, 91 éves korában meghalt. Már több éve nem mutatkozott a róla elnevezett gasztronómiai versenyeken, több éve Parkinson-kórt állapítottak meg nála az orvosok, 2005-ben bypass-műtéten is átesett.
Nemsokára nyit a Sirha!
Február 7-9. között rendezik meg a Hungexpón az élelmiszer, sütő, cukrász, vendéglátó és csomagolóipar nemzetközi kiállítását a Sirhát.
Hamburgerrel és fánkkal repül az Air France
Új szelek fújnak gasztro-témában a francia légitársaság házatáján: a fiiatal korosztályt célozzák meg tavasszal debütáló bisztró menüjükkel.
Csapolt legyen és magyar!
A hazai sörfogyasztási szokásokat vizsgálta a Beerporn.hu sörmagazin internetes felmérése.
Még az ég is könnyezett
Január 12-én, mintegy ötszáz gyászoló - családtag, barát, vendéglátós - kísérte utolsó útjára Telkiben a hazai vendéglátás egyik ikonikus alakját, Jakabffy Lászlót (+69), akinek temetése alatt még az ég is könnyezett.
Rendezvényes AMC-pályázatok akár 50%-os támogatással
2018. január 31-ig 2 pályázati ablakban, 85 millió forintos keretösszegből, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a rendezvényeket szervező, magyar élelmiszerpiacot és gasztronómiát népszerűsítő, a hazai termékek piaci megjelenését erősítő, az agrárágazatunkat, avagy annak valamely szegmensét bemutató, fejlesztő, gazdasági társaságok, köztestületek, szövetségek, egyesületek, alapítványok és szakmai szervezetek, terméktanácsok.
Norbi neve eltűnik az Update mellől
Schobert keresztneve eltűnik az Update elől. Geszti Péter kreativitása és Norbi háttérbe vonulása áll a háttérben.
Vajon mit isznak idén az angolok?
Itt és most megtudhatja. A Wine Intelligence kutatása alapján.
Amerikai sztárséf zaklatási botránya
Miért pont a gasztro szakmát kerülné el a mostanság divatos zaklatási botrány hullám?
Miután ellopták a világ legdrágább vodkáját, egyszerűen megitták a tolvajok
Az aranyból, fehéraranyból és ezüstből készült üveget viszont fogták, és elhajították.
Kávékalandra hív az osztrák főváros
335 éve a bécsiek igazi kultúrát teremtettek: a bécsi kávé és kávéházak élménye azóta különleges életérzéssé nőtte ki magát. Januárban két rendezvénnyel, a Vienna Coffee Festivallal, valamint a 61. Kávémérők báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos csésze fekete kedvelőit.
Tudod mi vár rád január 14-én?
Teát ihatsz teával, merthogy ez lett a Tea Napja Magyarországon, és ehhez méltó eseményt szerveztek rá az Akvárium Klubban.
Megvan Magyarország legjobb vörösbora
Koch Csaba 2012-es villányi Csanád cuvée-je Magyarország legjobb vörösbora a magyar borszakírók szerint.
Mennyi most a szervízdíj? Itt megnézheti!
Egy interaktív térképen megnézheti, hány százalékot várnak el a taxisok, a szállodai dolgozók és a pincérek. Ezenkívül azt is megtanulhatja, hogy köszönje meg az adott országban a szolgáltatást.
Átverte a vendégeket az angliai séf
Távoznia kellett a séfnek, aki Facebookon dicsekedett azzal, hogy nem vegan étellel verte át vegan vendégeit.
Jakabffy László temetése
Karácsonyt megelőző pénteken, otthonában elhunyt Jakabffy László, a hazai gasztronómiai világ egyik ikonikus alakja. Itt a temetés időpontja.
Kóstolta már a világ legdrágább vodkáját?
Ha nem, végképp lecsúszott róla, mert épp a napokban meglovasították.
Könyvet írtak a női borászokról
Huszonhat női borász, birtokigazgató meséli el történetét és családi receptjeit Szabó Edit Gyengébb? Nem! című könyvében, amely a Corvina Könyvkiadónál jelent meg Dancsecs Ferenc fotóival.
Hogyan együnk édességet az ünnepek alatt?
Decemberben talán a szokásosnál is több a kísértés, hogy édességet együnk. Kezdődik mindjárt a Mikulás csomagokkal, folytatódik az adventi vásárok forralt boraival és kürtős kalácsaival, majd megállíthatatlanul futunk bele az ünnepi sütésbe, a szaloncukor-kötözés közbeni nassolásba, amire rájön a karácsonyi vacsora a bejglivel, tortával, aprósüteménnyel, ami tulajdonképpen a szilveszteri bulik parti falatkáiba és süteményözönébe torkollik.
Új név csatlakozik a védett borfajtákhoz
Az Európai Bizottság első alkalommal hagyott jóvá határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) egy bor esetében. A termék egy Belgiumhoz és Hollandiához egyaránt tartozó területen készül - közölte az uniós bizottság.
A három Michelin-csillagos séf, aki maradékokból főz vacsorát
Massimo Botturának nem nagyon van szüksége reklámra. Három Michelin-csillagos, modenai éttermébe hónapokra előre kell foglalni, rengeteg fontos és jelentéktelen lista szerint is ő a világ egyik legjobb és legnagyobb hatású séfje, sőt nagyon sokan neki tulajdonítják az olasz gasztronómia teljes megújulását. Bottura nem csak tud, de szeret is szerepelni, népszerűségét kihasználva pér éve alapította meg a Food for Soul nevű segélyszervezetét, melynek fő célkitűzése az étel jobb elosztása. Jelenleg ugyanis a megtermelt élelmiszer negyede az emberek helyett a kukába kerül.
Megédesítették az év végét
Csokoládékészítésre hívta partnereit a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és az Aegean Airlines.
Ivott már űrlátta kávét?
Tegnap véget ért az ISSpresso „Kávé az űrben” küldetése a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.
A nyírségből érkezik idén a parlamenti bejgli
Idén a Nyírségben, közvetlenül az ünnep előtt sütik azokat a hagyományos magyar bejgliket, amelyeket az Országházi Gyermekkarácsony alkalmával – más támogatók ajándékai mellett – a hátizsákjukban kapnak a meghívottak.
Ünnepekkor különösen népszerűek a magyar márkamúzeumok
A Szamos, a Törley és a Zwack múzeumai jelentős növekedést értek el.