Étterem, ahol a nagyik főznek

Étterem, ahol a nagyik főznek 

A világon egyedülállónak számít a New York-i Enoteca Maria, amelynek a konyháján hivatásos szakácsok helyett nagymamák főznek közel 20 országból.

Egyen garnélás pelmenyit a Holdon! 

Tizennyolc champagne-ház pezsgőit, ezek mellé pedig tizennégy étterem különleges ételpárosításait, például Bresse-i csirkét, korhely hallevet, garnélás pelmenyit vagy akár osztrigát is kóstolhatnak a VinCE Champagne a Holdon látogatói vasárnap a Hold utcai Belvárosi Piacon.
Átmárkázza a Soproni a Démon barna sörét

Átmárkázza a Soproni a Démon barna sörét 

Termékcsaláddá alakul a Soproni Óvatos Duhaj, a nyáron debütált Soproni Óvatos Duhaj IPA után a Soproni Démon barna sör is ezt a nevet viseli novembertől. 
Az Ibéria-félszigeten újabb 26 étterem kapott Michelin-csillagot

Az Ibéria-félszigeten újabb 26 étterem kapott Michelin-csillagot 

Az Ibériai-félszigeten 26 újabb étterem kapott Michelin-csillagot idén, ezek közül 24 Spanyolországban, kettő Portugáliában található.
Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén

Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén 

Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.
Dobos C. dobostortája, Csapodyval

Dobos C. dobostortája, Csapodyval 

A legendás dobostortát is megidézték a hazai éttermesek toprendezvényén, az MVI november 19-én tartott évzáró gálaebédjén, ahol a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát is kitüntették.
Magyar bor a világ száz legjobb között

Magyar bor a világ száz legjobb között 

A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast kedden publikált Top 100-as listáján egy magyar tétel is szerepel.
Mesterek vacsoráztattak a Borostyánban, ami nem égett le

Mesterek vacsoráztattak a Borostyánban, ami nem égett le 

A WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében sikeresen szerepelt csapat főzött az MNGSZ mestervacsoráján.
Túlszedés: eltűnhet miatta a szarvasgomba

Túlszedés: eltűnhet miatta a szarvasgomba 

A túlszedés veszélyezteti a szarvasgomba természetes előfordulási helyeit: könnyen lehet, hogy az idei, rendkívül kevés mennyiséget termett szarvasgombát hamarosan csak a termesztőhelyeken lehet majd megtalálni.

Húst hússal esznek a magyarok 

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a Philadelphia legfrissebb reprezentatív kutatásából. A világ egyik vezető krémsajt márkája kutatást készített a magyarok étkezési szokásairól és megvizsgálta, hogy milyen étkezések szerepelnek napirendünkben, mennyire figyelünk élelmiszereink összetételére, milyen gyakran sportolunk vagy lazítunk a képernyő előtt. Kiss Ramóna, a Philadelphia kampányarca ismertette az eredményeket a napokban, sajtótájékoztató keretében.

A felnőtt magyar fogyasztók fele legalább havonta borozik 

A szőlész- borász szakmai önkormányzat hiánypótló reprezentatív piackutatást végeztetett a magyar borpiacról és a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól. A

Megnyílt az olasz gasztronómia paradicsoma 

November 15-én megnyitotta kapuit az itáliai ínyencmesterség bolognai paradicsoma. A tévesen kulináris Disneylandnek is becézett létesítmény fókuszában a helyi olasz specialitások állnak.

Olasz Gasztronómiai Világhét újratöltve 

Többek között szemináriumokkal, konferenciákkal, séftalálkozókkal, filmvetítésekkel, kóstolókkal és vacsorákkal népszerűsíti az olasz konyhát november 20. és 26. között Magyarországon is a 2. Olasz Gasztronómiai Világhét.

Vad teák és borecetes üdítők a Mitiszolon 

Tizenegy borvidék csaknem 30 termelőjének több mint 100 természethű bora lesz kóstolható az 7. Mitiszol fesztiválon szombaton a Millenáris parkban, ahol számos, organikus alapanyagokat használó gasztrokiállító is várja a látogatókat.

20 éves lett Waldorf Vilmos 

Pontosabban nem ő, hanem cége, a Waldorf Catering, amelynek születésnapi partiján jártunk november 15-én este, a Dumaszínházban.

Feldebrőn az Egri borvidék legnagyobb pincészete 

Átadták a Varga Pincészet új borászatát az Egri borvidéken lévő Feldebrőn. A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás.

Melyik a magyar borok 11. legnagyobb felvevőpiaca? 

A közösségi bormarketingért is felelős Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017. november 14-16. között részt vesz a ProWine China Nemzetközi Bor és Szeszesital Szakvásáron. Az MTÜ kifejezetten a fogadópiacra tervezett arculati elemekkel felépített standon nyújt lehetőséget a 11 társkiállító pincészet borainak bemutatására, információcserére és tárgyalások lebonyolítására. A kiállítási megjelenés mellett a magyar borok idén további exkluzív fórumokon is bemutatkoznak a kínai szakmai közönségnek — közölte a hét elején az MTÜ.

Először készül független, átfogó felmérés a magyarok sörfogyasztási szokásairól 

A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás a Beerselection.hu Ország Söre kampányával együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.

Beszéljünk a koktélokról! 

Koktélt tartani az étlapon nem elég. Főleg nem az unalomig ismert sex on the beach-et és társait. Aki ma ad magára - az évszakok változásával együtt új és még újabb koktélkreációkat kever.

Villányi franc szakmai nap és kóstoló Villányban 

Öt villányi helyszínen 24 termelő több mint 40 cabernet franc-ját ismerhetik meg az érdeklődők a 3. Franc&Franc fórum november 25-i kóstolónapján, melyet november 24-én szakmai konferencia előz meg.

Gyermekotthonokban a Zing hamburger 

November közepétől egy hónapon át gyerekotthonokba viszik a kézműves hamburgereket a Zing munkatársai. Akciójukkal a segítségnyújtás mellett azt szeretnék elérni, hogy mások is kedvet kapjanak hozzájuk csatlakozni.

Indul a Nagy Levesválasztó 

A Magyarországon 25 éve jelen lévő Bonduelle két újdonsággal bővítette idén télre fagyasztott termék-portfólióját: sütőtök és karfiol-krémleves alappal. A termékbevezetést egy országos, nyereményjátékkal egybekötött kampány is erősíti, amelynek arca a népszerű gasztro-blogger: Fördős Zé.

Brit tudósok: túl sok ételt hívnak snacknek 

A snackfogyasztók általában könnyebben elhíznak, mivel gyakran nem is emlékszenek rá, hogy mit ettek.

Belehalok, ha folytatom - búcsúzik a legendás vendéglátós 

Négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait a sztármixer-vendéglátós. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.

A november a vörösboroké 

Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet.

Ezek a legcikibb éttermi bakik 

Fotózod az ételt ahelyett hogy egyből nekilátnál? Átrendezed az éttermet, hogy le tudj ülni a társaságoddal? Azzal nyaggatod a pincért, hogy melyik fogás gluténmentes, pedig nem is vagy rá érzékeny? Ajaj.

Mondja, csinálja, mind elfogy 

A beszédes halszakács, Tischler Petra volt a budaörsi Séfműhely novemberi vendégséfje.

Svájcban terjeszkedik a magyar csoki! 

A hazai csokis manufaktúra október harmadik hétvégéjén ünnepélyes keretek között felavatta svájci csokoládéboltját.

Sör is lesz a Márton-napi Borfesztiválon a Gellértben 

Mintegy száz borászat, sörfőzők és sztárséfek menüi is várják a látogatókat a 7. Márton-napi Borfesztiválon a budapesti Hotel Gellértben csütörtöktől vasárnapig.

Libalakoma, turizmus és újbor 

A november 11-ig tartó kampány célja a Szent Márton-napi hagyományok újjáélesztésére és megismertetésére -  jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Somogyi Borszemlét rendeznek Kaposváron 

Tizenhárom pincészet mutatkozik be az I. Somogyi Borszemlén, amelyet a megye borainak népszerűsítésére rendeznek kedden Kaposváron.

Csapj a hónod alá egy Prantner rozét, és te leszel a bulikirály! 

Szekszárd egyik, már csak rozéja miatt is ikonikus családi pincészetével, a Prantner Pincével összehangolt borvacsorára invitálta vendégeit november 3-án az Ízlelő családbarát étterem csapata. Az eddig sosem látott számú vendégsereg, a borokhoz párosított ételsor, és maga a helyszín is - több minden miatt ezen az estén emlékezetessé vált...

Ki lesz az Év Bortermelője 2017-ben? 

A több, mint 600 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef közel fele élt a lehetőséggel, és küldte el jelölését.

Flashmob és lakoma 

Nem mindennapi látványosság és lakoma várja az érdeklődőket a Budai Várban november 11-én, Szent Márton napján délelőtt 11 órától. 

A Zsindelyes márka megszerezte a 7. Magyar Brands-Díját! 

A Magyar Brands idén nyolcadik éve díjazza a hazai márkák közül a legeredményesebbeket. A program kizárólag olyan magyar márkákat értékel, amely Magyarországon született vagy a létrejöttében magyarok vettek részt.

A csúcsokat ostromolja a világ kávéexportja 

A 2016/17-es idényben rekordot döntött a világ kávéexportja, az importőr országokban pedig 8 éves csúcsra emelkedtek a készletek - mutatják a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai.

Új évszak, új étlap, új séf 

2017 őszén nem csak a szezonális alapanyagok hoznak változást a Központ Bisztró konyhájában, hanem az évszakra reflektáló étlap is már az új főszakács kézjegyét viseli.

Interaktív sörtérkép a Lufthansától 

Interaktív online térkép mutatja a Lufthansa utasai körében legnépszerűbb európai sörözőket – Budapestről a Csak a Jó Sör is megtalálható a légitársaság sörtérképén. 

Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban 

Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

Felfedezték a hetedik ízt 

Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

Ezek az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny győztesei 

Színvonalas és igazi sztárokat felvonultató versenyt rendezett a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a Balatoni Körrel közösen.

Szintet lépett a hazai sajtipar 

Minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte, és hatalmas sikerrel zárult hazánk legnagyobb sajtünnepe, az I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja. Az esemény komoly mérföldkőnek számít, ugyanis a mintegy 40 országot és 6000 tagot számláló Sajtmesterek Nemzetközi Céhe megalapította a Magyar Páholyt, melynek segítségével a magyar sajtok egyre jelentősebb szerepet kaphatnak a nemzetközi színtéren is. Kihirdették a Magyar Sajtok Versenyének győztesét, a Baracskai félkemény sajtot, mely az aranyéremmel belépőt kapott a 2019-es Mondial du Fromage-ra, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyére, ahol idén a magyarok már otthagyták névjegyüket: a három induló sajt arany-, ezüst- és bronzérmet nyert.

Ilyennek álmodják a magyar menzákat a Bocuse-osok 

A központosítás egyik nyertese lehet a Hungast, amiről legutóbb a Sodexo felvásárlásával kapcsolatban lehetett hallani. Emellett azonban ők a Szupermenza nevű program elindítói is, melynek legfőbb alapelve, hogy jó ételeket készítsenek friss, magyar alapanyagokból, amit lehetőleg kulturált környezetben, nyugodtan fogyaszthatnak el a gyerekek. A Sodexo felvásárlásával a Hungast most már közel hétszáz közintézményben biztosítja az étkezést – ezeknek csak töredéke iskola vagy óvoda. Múlt héten egy nagyszabású rendezvény keretében mutatták be, hogy a menzakaját máshogy képzelik el, mint ahogy a mi fejünkben van.

Afrikai eredetű lehet az új szuperétel 

A nyugati világ számára jobbára ismeretlen gabona termesztése több mint 5000 éve folyik a fekete kontinensen.

Az MTÜ országszerte meghirdeti a Szent Márton-napi Libalakomát! 

A Szent Márton-napi legenda újjáélesztése, szélesebb körben való megismertetése és népszerűsítése érdekében az MTÜ meghirdeti a Szent Márton-napi Libalakomát. Keresik azokat a vendéglátóegységeket, amelyek a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve országszerte felelevenítik a hagyományt!

A lángos lesz a vendég a falafel országában 

Szerdán és csütörtökön magyar gasztronómiai és kulturális napokat rendeznek Izraelben.

Ilyen lesz Európa első víz alatti étterme 

Hamarosan megnyílik a látogatók előtt Európa első víz alatti étterme, ha lehet hinni a projekt norvég építészeinek.

Több évtizedes mélyponton a világ bortermelése 

A nyugat-európai termőterületeket sújtó rossz időjárás miatt az idén várhatóan 8 százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése - áll a nemzetközi szőlészeti és borszervezet (OIV) kedden közzétett felmérésében.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!