Ro_gasztro cikkek
Együtt döntögeti tovább a tabukat a siófoki szakképzés és a Balatoni KÖR
A balatoni gasztronómia magasabb szintre emelése közös cél. A XXVI.Krúdy-napok és az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR együttműködésében tesznek is ezért.
A modern gasztronómia titkos fellegvára: Lettország
Elfogtunk néhány levelet, amelyet a lettországi Rigából idén ősszel hazánk fiai, lányai – az itthon maradottaknak. Most közreadunk belőlük néhányat.
Webshopot indít a Winelovers
Október 19-én ünnepelte 4. születésnapját a prémium boros rendezvényeket szervező Winelovers. A márka most új területre lép: megkezdik a borok online értékesítését.
Magyarok kenyere helyett japánok rizse
A világ legdrágább rizse a felkelő Nap országa számos prefektúrájából érkező termények keveréke.
Borvacsorákkal vágódik be a bulinegyed új helye
Október 24-én háromszoros sommelier bajnok prezentálja a borválasztékot a friss, ropogós Dohány utcai egységben.
Emléktáblát kap a Margitszigeten a híres éttermi szakember
2017. október 25-én emléktáblát állítanak az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtő gasztronómiai szakember tiszteletére.
A kulináris élvezeteké a főszerep az MTÜ őszi kampányában
A felfedezés nem ér véget a nyárral! A belföldi utazás ősszel is sok élményt kínál, így az évszakra jellemző menüket, vagy a Szent Márton nappal kapcsolatos programokat. Egyebek mellett erről szól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) új kampánya, amelyhez számos szakmai szervezet csatlakozott.
Könyvben árulják el Paul Bocuse titkait
Megjelent a Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája című enciklopédia, az eseményen bemutatkoztak a Bocuse d'Or verseny magyarországi elődöntőinek résztvevői is.
Édes Kiegyezés a cukrászok ipartestületétől
Édes kiegyezés néven összeállított süteménykollekcióval emlékezik az 1867-es kiegyezés és az Osztrák-Magyar Monarchia létrejöttének 150. évfordulójára a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.
Évente 330 milliárd forintot költünk zöldségre és gyümölcsre
A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be, derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából.
Trendi magyar innovációk az Anuga-n
„Változó életstílushoz más élelmiszerek illenek. Új ízekkel, új összetevőkkel készült ennivalókat es italokat várnak minden helyzetben a fogyasztok, hogy érzékeik ünnepelhessenek“. – Ezzel a gondolattal ajánlja az Anuga látogatóinak figyelmébe „Trend zónájuk“ napi öt prezentaciójat a termékfejlesztés aktuális irányairól Patrick Mannion, a holland Innova Market Insight piackutató cég ügyvezető igazgatója. Tudósítónk jelenti Kölnböl:
Gyúrjon kolbászra Békéscsabán a következő négy napban!
Csütörtökön kezdődik a négynapos 21. Csabai Kolbászfesztivál, a városi sportcsarnok mellett felépítették a 40 ezer négyzetméteres "kolbászvárost".
Ideje megtanulni az új kifejezést: tápanyagprofilozás
Erre figyelmeztet a Nestlé. Ahol egy csibeleves teszten az is kiderült, már csak akár ennek okán is hazajöhetnének a magyarok a Brit-szigetekről.
Borfesztivál Széll Tamással és Szulló Szabinával
Széll Tamás a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválján mutatja meg a fine dining rejtelmeit, de ott lesznek a Gerbeaud, Gundel, Gellért aranyhármas séfjei is.
Magyar mozzarella
20 év szakmai tapasztalat, napi 100 000 liter tökéletes minőségű nyerstej, 120 örménykúti alkalmazott – ez a magyar mozzarellagyártás számokban. A Békés megyei községben két éve készül a Szarvasi Mozzarella, aminek alapreceptje természetesen a tradícionális olasz sajtféle.
Last Call: Munkaerőhelyzet a Vendég & Hotel Business Klub fő témája
Munkaerőhelyzet van - esetek, problémák, megoldások a következő Business Klubon, október 25-én, a Király utcai Antré Étteremben.
Anuga: Hús, ital és mélyhűtött a dobogón
Tudósítónk jelenti Kölnből: huszonhárom éve jártam először Anugán, és idén kilencedszer tudósítok róla. Szerdán este bezárultak a mostani vásár kapui, hogy 107 ország 7400 kiállítója viharos gyorsasággal lebontsa standjait.
Újabb séfnek lett elege és adja vissza a Michelin-csillagait
André Csiang nyugalomra vágyik, újra örülni szeretne a főzésnek, ezért bezárja szingapúri éttermét, és hazamegy Tajvanra.
Hétvégén rendezték meg a Kürtőskalács Fesztivált
Idén 5. alkalommal rendezték meg a Kürtöskalács fesztivált október 13-15. között, ezúttal a hangulatos budai Gesztenyés-kertben. Wossala Rozina volt a program háziasszonya.
Négy napig Budapesten főzött Izrael legjobb séfje
Idén először az Art Market rendezvényhez gasztronómiai program is kapcsolódik. Mivel a díszvendég Izrael, így logikusnak tűnt, hogy az izraeli konyhát hozzák el Budapestre, a vásár négy napjára.
Hét vendéglátóhelynek mennie kell a Várból
Először idén október 31-i határidővel mondták fel a szerződését hét, Vár-beli vendéglátóegységet üzemeltetőnek, mostanra talán van arra remény, hogy ez év végéig még maradhatnak, de utána nincs mese, menniük kell. Kérdés az, hová?
Átkeresztelhetik az olaszrizlinget
Másik neve lehet a hazai olaszrizling-szőlőnek, illetve a belőle készült bornak. Mint a Szabad Föld írta, a magyar borászok új elnevezési javaslatokat küldtek az illetékes nemzetközi testületnek.
A boldog farmer termeszti a legjobb kávét
A Nespresso új kampányában személyes közelségbe hozza a kávéfarmerek világát.
A hétvégén disznót vágnak a fővárosban!
Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Disznótoros Kolbászfesztivált Budapesten a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol a családi programok és folklórműsorok mellett kolbászvásár és disznóvágás is várja a közönséget péntektől vasárnapig.
Eredetvédett lett a Vasi vadkörtéből készült pálinka
Nemzeti oltalmat kapott és eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka – jelentette be Fazekas Sándor a Magyar Pálinka Házában szerdán, október 11-én megtartott sajtótájékoztatón, amelyen megjelent V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Birkás István, Birkás Pálinkaház tulajdonosa is.
A Mátrában jársz? Ebédelni is szeretnél?
Ha igen, akkor van ötletünk: a gyöngyösi Bori Mamival nem hibázol. és közben azt is megtudhatod, ki az a Bori Mami?
Megkezdődött az őszi Országos Étterem Hét
Több mint 100 közép- és felső kategóriás étterem várja az érdeklődőket hétfőtől országszerte az Országos Étterem Héten, ahol kedvezményes áron kóstolhatók háromfogásos menüsorok, a magyar éttermek különleges fogásai.
Nagy siker volt a Kávé Napja 2017
Szeptember végén számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Magyarországon hatodik alkalommal fogtak össze a szakma képviselői október 1-én, vasárnap.
Taroltak a magyarok a WACS-on
Nagyon jól szerepeltek honfitársaink a 2017. október 6. és 8. között Prágában megrendezett WACS Global Chef Challege versenyen.
Tengeri sügérrel indul a szakácsverseny Prágában
2017. október 6-8. között ismét Prága ad helyszínt a világszövetség európai kontinentális elődöntőjének a WACS Global Chef Challenge-nek (felnőtt szakács), a WACS Global Pastry Chef Challenge-nek (cukrász) és a WACS Young Chef Challenge-nek (junior szakács) , ahol kiderül, hogy kik csatlakoznak még a tavalyi évben már továbbjutást nyert nemzetek mellé.
A Chaine des Rotisseurs bronzmedálját kapta meg az ARAZ séfje
Barka Áron, az ARAZ Étterem chef-de-cuisine-je a hétvégén átvehette a Chaine des Rotisseurs nemzetközi gasztronómiai egyesület bronzmedálját, az egyesület által szervezett nemzetközi versenyeken való zsűrizési tevékenységéért és a magyar konyhaművészet magas szintű képviseletéért.
ll. Csopaki Kódex sétáló kóstoló
Tavaly hagyományt teremtettek, idén ősszel újra megrendezik a Csopaki Kódex sétáló kóstolót a balatoni település környékének pincészetei, izgalmas borokkal és ehhez illeszkedő menüvel a csopaki Sáfránkert Vendéglőben.
Az egész hét a sörös menükről szól
A tavalyi nagy siker után ismét a Sörgasztronómiai Héten kóstolhatnak különleges sör-étel párosításokat a felejthetetlen kulináris élményekre vágyó született gourmet-k és a hétköznapi gasztrokalandorok.
Elment egy legenda… Nyugodj békében Rudi Bácsi
Életének 69. évében elhunyt Mátyás Rudolf, Oscar-díjas mesterszakács a Venesz József díj és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életműdíjának birtokosa.
Egyedi étkezési stílus az Emirates járatain
Az utas elégedettsége a gyomrán át vezet - vallja a világ egyik vezető légitársasága, amely a Dubaj-Budapest ultramodern, szélestörzsű, minden kényelemmel felszerelt járatának magyarországi landolásával egybekötve mutatta be október 3-án élményérveit.
Egy fesztivál, amelyen szívből jövő a vendéglátás
Besokalltál a tömegrendezvényektől? Egy fesztiválban a nyugalmat, a családias hangulatot és a szívből jövő vendéglátást keresed?
Komáromi csokoládé nyert „gasztronómiai Oscar-díjat”
Nem túlzás azt állítani, hogy egy komáromi csokoládéműhely valóban világraszóló sikereket könyvelhet el, pedig csak öt éve működik. Papp Vargha Katalin kézműves csokoládéját a londoni Great Taste Awards 2017 versenyen „gasztronómiai Oscar-díjjal” jutalmazták.
Szorgosan vedelték a sört az Oktoberfesten
Ismét a megszokott szintre, hatmillió fölé emelkedett a látogatók száma a világ legnagyobb sörfesztiválján, a kedd este véget érő müncheni Oktoberfesten.
Új szereplő a gasztro ügynökségek piacán
A United Food Concepts privát séfbérbeadáson kívül foodtruck bérlő felületet is üzemeltet, valamint egy új coworking konyha és rendezény helyszínük, a SéfPláza Kitchen is elkészült.
A héten ismét magyar fiatal tehetségeknek szurkolhatunk!
2017. október 6-8. között ismét Prága ad helyszínt a világszövetség európai kontinentális elődöntőjének a WACS Global Chef Challege-nek (felnőtt szakács), a WACS Global Pastry Chef Challenge-nek (cukrász) és a WACS Young Chef Challenge-nek (junior szakács) , ahol kiderül, hogy kik csatlakoznak még a tavalyi évben már továbbjutást nyert nemzetek mellé.
Begónia szorbéval ünneplik a 4. Gundel-díjast
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén 7. alkalommal rendezi meg évzáró Gáláját, melyen a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékezünk, az ő Magyar-francia szakácskönyve (1881.) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.
Ferde szemmel néznek egyes albán pékségekre
A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére van szükség – hangzott el a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Pékszövetség képviselői között tartott megbeszélésen.
Sütemény- és Tortafesztivált rendeznek Budapesten
Előadások, workshopok és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a IV. Sütnicake, Sütemény- és Tortafesztiválon október 7-én és 8-án a budapesti Gellért Hotelben.
Megvan a világ legjobb ifi sommelier-je
Az elmúlt hétvégén Budapesten tartották a Nemzetközi Ifjúsági Sommelier Versenyt.
Ösztöndíjprogramot hirdetett a Borászok Borásza Alapítvány
Pályázatot írt ki a Borászok Borásza Alapítvány fiatal borászok számára: az egymillió forintos ösztöndíj nyertese külföldi szakmai gyakorlaton vehet részt és szüreti tapasztalatot szerezhet valamelyik Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.
Rekordszámú pincészet a Villányi Vörösborfesztiválon
Rekordszámú, több mint 30 pincészet és mintegy 50 kulturális, könnyűzenei program várja résztvevőket a Villányi Vörösborfesztiválon, amelyet október 6. és 8. között 30. alkalommal rendeznek meg a borvidéki városban.
Jön a VII. Whisky Show a Corinthiában
Érdekelnek a prémiumpárlatok? Szereted az izgalmas koktélokat? Szívesen megkóstolnál egy olyan elegáns italt, amelyet királyi családok, előkelőségek fogyasztanak évszázadok óta? Akkor ott a helyed október 14- 15-én a Whisky Show 2017 nemzetközi hírű párlatmustráján.
Szüreti nyitott pincék rendezvénysorozatot tartanak a hétvégén Palkonyán
Csaknem húsz kulturális és gasztronómiai programra, köztük több pécsi zenekar koncertjére várják a résztvevőket pénteken és szombaton a Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék rendezvénysorozatára - közölte az MTI-vel szerdán a villányi borvidékhez tartozó község turisztikai egyesületének elnöke.