Beüzemelték Párizs első nyershús-automatáját

Beüzemelték Párizs első nyershús-automatáját 

A francia fővárosban végre non-stop, az utcán is elérhetővé vált a sületlen bifsztek, vagy sertésszelet.

Megérkeztek 2016 bortrendjei 

Jönnek az angol pezsgők, a lenyűgöző bor- és gasztronómiai kirándulások és a biodinamikus borok lesznek divatosak 2016-ban az előrejelzések szerint - írja a Borászportál.

Számos díjnyertes étterem a Torkos Csütörtök listáján 

Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több étterem közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek. A 11. Torkos Csütörtökre jelentkező vendéglátóhelyek listáján számos díjnyertes étterem is szerepel: a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Turizmus Minőségi Díjjal, illetve Rozmaring díjjal kitüntetett partnerei közül több is megtalálható a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon szereplő étteremkeresőben.

Bikavér párbaj 

Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolójára 2016. február 26-án a Corinthia Hotel Budapest báltermében kerül sor.
Bocuse D'Or Europe: 6 hazai séf csap össze a döntőbe jutásért

Bocuse D'Or Europe: 6 hazai séf csap össze a döntőbe jutásért 

Óriási a tét, hiszen idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ. Május 10-11-én ugyanis hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Budapesten, a Hungexpoban megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre. A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.
Modern köntöst kap a szegedi Alabárdos Étterem

Modern köntöst kap a szegedi Alabárdos Étterem 

Új tulajdonosok - a Gellért és Fiai Kft., valamint Radnóti Ramon - üzemeltetik a szegedi Alabárdos éttermet. Az átalakítás gőzerővel folyik, a Sonka és borbár szombaton nyílik meg.

Nagy Furmint Február kóstoló csaknem száz pince boraival 

Kilencvennégy pince több mint százhetven féle furmintot kínál a 7. Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Februárhoz csatlakozott éttermek, szaküzletek pedig egész hónapban erre a szőlőfajtára fókuszálnak.
2016 pálinka trendjei

2016 pálinka trendjei 

A 2016-os év ismét a gasztronómia és a hungarikumok köré szerveződik hazánkban. A kürtöskalács, a kolbász és a fűszerpaprika mellett pedig a legkedveltebb hungarikum egyértelműen a pálinka. Az idei a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz pálinka fronton – a karakteres, letisztult minőségé.

Hatszáz Michelin-csillagos étterem a 2016-os francia Michelin-kalauzban 

Két párizsi luxusszálloda étterme kapta meg hétfőn a harmadik csillagot a Michelin hotel- és étteremkalauz idei francia kiadásában: a Plaza Athénée, amelynek séfje Alain Ducasse és a 2014 vége óta Christian Le Squer által irányított Le Cinq a Four Seasons George V nevű hotelben.

Idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját 

Világszerte mintegy 1500 étteremben idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját, Magyarországon kilenc vendéglő vesz részt az akcióban.

Maradék kenyérből főzik a sört 

Egy kelet-londoni, Hackney Brewery nevű főzde sörbe kotyvasztott kenyérrel veszi fel a harcot az élelmiszer-pazarlással.

5 magyar étterem is bekerült a francia toplistára 

A franciák gondoltak egyet, s elkészítették a világ legjobb 1000 éttermének a ranglistáját. Érdekesség, hogy az élen álló vendéglátóhelyek sorrendjében egészen más rangsor alakult ki náluk, mint az eddig mértékadónak ismert brit Restaurant Magazine szaklapnál. A magyar gasztronómia elismeréseként az Onyx, a Costes, a Babel Budapest, a Csalogány 26 és a Tanti éttermek is bekerültek az ezres elitbe - írja a hvg.hu.

Nőnapra női borászok 

Nem egy megszokott borvacsora lesz a Köveskál Káli Art Inn-ben március 5. szombaton. Ez alkalommal ugyanis nem csak a borok és a finom falatok, hanem a készítőik is központi szerepet kapnak. szeretnénk figyelmet fordítani. A borvacsorákon általában nincs lehetőség személyes ismeretséget kötni a borok készítőivel, mosta azonban, szűk, baráti körben ismerhetkedhetünk meg velük.

Öngyilkos lett a világ legjobb séfje 

Valószínűleg öngyilkosságot követett el a három Michelin-csillagos Restaurant de l'Hotel de Ville séfje, Benoit Violier. 

A kávérajongók két új egyedülálló kávénak örülhetnek 

A Nespresso legújabb Limited Edition kávéörleményeivel Ruanda és Mexikó közösségeit mutatja be a kávérajongóknak.  Két különleges közösség, két egyedülálló kávé, melyeket a szakértelem egyesít: íme az Umutima wa Lake Kivu és a Tanim de Chiapas.

Ritkán járnak a magyarok vendéglőbe 

Egy felmérés szerint ritkán esznek a magyarok házon kívül, ha mégis, akkor inkább gyorsétteremben, mint vendéglőben - írja a Népszabadság.

VinCE: sokat ígér idén 

Számos újdonsággal, változással állt elő a régió egyik legnagyobb borszakmai rendezvénye.

Pereli a Nespresso a Clooney hasonmásával reklámozó izraeli kávét 

A kávéval és kávéfőzőgéppel kereskedő Nespresso beperelte az izraeli Espresso Bar nevű, hasonló profilú céget, mert az reklámjában George Clooney hasonmását szerepelteti, miközben a multinacionális cég az igazi Clooneyval hirdeti termékeit.

Halkolbász: lehet hogy sláger lesz? 

Ma már tudjuk, hogy a halételek egészségesek, étrendi hatásuk kiváló, ennek ellenére csak igen lassan nő a hazai fogyasztás. A halhoz értő emberek a legváltozatosabb módjait találják ki a fogyasztás-ösztönzésnek, hogy gasztronómiai élményekkel becserkésszék a fogyasztót. A halfasírt, halchips és haltartár mellett most itt a halkolbász is, amelynek készítésére lovagrend is szerveződött. A halételek között ez az egyetlen, amelynél a halhúst darálják, gyúrják és, ahogy a valódi kolbászt, bélbe töltik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Pálinkák mérték össze erejüket Ongán 

Száraz próbát is tartottak kuriózumként a hetedik alkalommal megrendezett ongai pálinkaversenyen, a legjobb italok készítői ma vehetik át jutalmukat, a Quintessence Pálinkaverseny fővédnökségét ezúttal Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

Fővárosi pitaüzemet zárt be a NÉBIH 

Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzés során több mint egy tonna készterméket – pitát – is kivontak a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök.

Tematikus hetekkel erősít idén a Buddha-Bar 

Az ázsiai fúziós konyhájáról ismert - és a budapestin kívül a párizsi valamint a prágai hasonló stílusú étteremmel rendelkező lánc - magyarországi Buddha-Bar étteremben e héten újragondolt indiai ételeket is kínálnak a szokásos kínálat mellett. De tovább is mennek az előkelő vendéglátóhelyen a koncepcióval: ugyanis az ételekhez párosítva indiai koktélokat is kínálnak - nem mindennapi körítésben, azaz szervírozásban.

A cukrász szakma nemcsak izgalmas, de jövedelmező is lehet 

Ellenállhatatlan illatok, a legfinomabb sütemények, kreatív játék az ízekkel - a cukrászat ma a legdivatosabb és a legnépszerűbb szakmák közé tartozik. A Focus Oktatóközpont vezetője nyilatkozik.

Ifjú szakácsok és sommelier-ek jelentkezhetnek 

Ifjú szakácsok és sommelier tehetségek számára szervez májusban válogatót a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság.

Budapesti éttermeket tesztelt titokban egy két Michelin-csillagos séf 

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari szerint. A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz külföldi séf állítja fel. A többi Magyarországon fellelhető rangsorhoz és kalauzhoz képest ennek köszönhetően a Dining Guide értékelése a legobjektívebb és legszakmaibb. A gálával egyidőben, február 29-én jelenik meg az a kiadvány is, amely a következő évben hasznos kísérője lesz a kulinária kedvelőinek: ez nem más, mint a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz. 

Blumenthal már a földönkívülieknek is főz 

Kritikusok százai eddig is földöntúli élményként jellemezték Heston Blumenthal fogásait, most a NASA-val együttműködésével a szó szoros értelmében is megvalósul e hasonlat.

Már asztalt is lehet foglalni a Michelin-kalauzzal 

Már nemcsak étterem- és szállodatesztelést végez a híres francia topkalauz, hanem igyekszik betörni az online étteremfoglalás szegmensbe.

Litauszki Zsolt a Pierrot konyháján 

Egy Vár-beli szállodából egy másik Vár-beli vendéglátóhelyre teszi át székhelyét az ismert sztárszakács.Januártól Litauszki Zsolt vezeti a Pierrot konyháját.

Már elérhető a Torkos Csütörtökben résztvevő éttermek listája 

Folyamatosan bővül a 11. Torkos Csütörtökre jelentkező éttermek listája, amely a mai naptól megtekinthető az akció hivatalos weboldalán, a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon. A Magyar Turizmus Zrt. néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akciója, a Torkos Csütörtök idén február 11-én várja az éttermi kultúra iránt érdeklődőket. 

Magyar gasztronómia a Prime Living luxus magazinban 

A népszerű amerikai gasztrobloggert, John DeMers-t tavaly ősszel hívta meg Magyarországra az MT Zrt., útjáról számos blogbejegyzés és rádióriport született. A saját rádióműsort vezető és TV-ben is rendszeresen szereplő blogger 8 oldalas Magyarország-cikket is írt, amely a felső középosztálybelieknek szóló Prime Living magazin 2016 januári-februári számában jelent meg.

Bocuse d’Or: lezajlott a magyar döntő eligazítása 

2016. január 15-én tartották a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe továbbjutó 6 versenyző eligazítását. A megbeszélésen ismertették a versenyszabályzatot, illetve a séfek megkapták az Akadémia által biztosított tálalóelemeket, gyakorlótálakat. A magyar zsűrihez neves, nemzetközileg elismert szereplők is csatlakoznak. A napokban az is kiderült, hogy az európai döntőn Magyarország a második napon versenyez.

Fellélegezhetünk: nincs baj a libamájjal! 

A hízott libából előállított termékek ma nemzeti értékünk részei, hungarikumok. A Magyarországon évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítjük. Az Agroinform.hu cikke.

Nem csak szőlőből készítették a bort: lebuktak 

Hamisított bor előállítása, súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságok, valamint a borászati termék előállításához nem engedélyezett anyag tárolása miatt a Nemzeti és Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal haladéktalanul elrendelte az üzem ideiglenes bezárását. Felmerül a gondolat mindannyiunkban: Vajon hol értékesítették a hamis bort? (A szerk)

A Pécsi Sörfőzde italai kiérdemelték a Magyar termék védjegyet 

Magyarország legrégebb óta működő sörgyára, a Pécsi Sörfőzde zrt. hazánkban elsőként lett jogosult – sörökre vonatkozóan - a „MAGYAR TERMÉK” védjegy használatára.

Két robot készíti a ráment egy kínai standon 

Amint arról a Foodbeast beszámol, serény robotpár főzi a rámen nevű, közkedvelt, japán tésztalevest egy sanghaji étkezdében.

Vegán tacobárt nyit Danny Trejo színész Los Angelesben 

Nem csak a növényi alapú menü lesz az új falatozó erénye. A napi műszak után minden ételmaradékot helyi hajléktalan menekülteknek adományoznak.

A tavalyi év 15 legjobb magyar bora 

A Borászportál összesen 5 vaktesztet tartott 2015-ben, amelyeken a legjobb olaszrizlingeket, kékfrankosokat, bordói típusú nagy vörösborokat, tokjaikat és pezsgőket kereste.  

Mire képes a robotséf? 

Amint arról a Foodbeast beszámol, serény robotpár főzi a rámen nevű, közkedvelt, japán tésztalevest egy sanghaji étkezdében.

A kitelepült vendéglátóhelyek 80%-át megfelelőnek tartotta a hatóság 

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban.

Depardieu az új francia borfilm sztárja 

Saint Amour lesz a címe annak a márciusban megjelenő filmnek, amely a franciák válasza a Kerülőutak című hollywoodi boros mozira. A főszerepben pedig ki más lenne, mint az a színész, aki saját állítása szerint napi 14 üveg bort fogyaszt -írja a Borászportál.

Odavan a magyar ételekért és Budapestért az új angol gasztrotévésztár 

"Már az angol tévében is a magyar kajáról áradoznak" - olvashatjuk az index.hu-n. Ugyanis hétfőn este került adásba Angliában a Food Network műsorán egy egyórás film a budapesti gasztronómiáról és a magyar ételekről. Donal Skehan új sorozatának teljes első részét Budapestnek szenteli.

Nemzetközi hentesverseny Napkoron 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét, a 15. Nemzetközi böllérversenyt szombaton tartják Napkoron, ahová a korábbi évekhez hasonlóan több mint tízezer érdeklődőt várnak.

Megújul idén a Gyulai Pálinkafesztivál 

Nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket április 15. és 17. között a Gyulai Pálinkafesztivál, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez - mondta hétfőn, a békési fürdővárosban tartott sajtótájékoztatón Bora Imre, a rendezvény új főszervezője.

Torkos Csütörtök - enyhébb csatlakozási feltételek 

Változtatott a Torkos Csütörtök gasztronómiai akció szabályain a szervező: az idén nem kell 50% kedvezményt adni az italok árából. Az éttermek egészen február 9-ig csatlakozhatnak az akcióhoz.

Nevet változtat a Borfesztivál 

Mostantól Budapest Borfesztiválként hallhatunk majd a Budavári Borfesztiválról, és szeptember 8. és 11. között rendezik meg, tehát négy napig tart majd, a korábbi öttel szemben - adta hírül a Borászportál.

Konferencia a hazai bormarketingről 

Az aktuális borjogi kérdések megvitatása, valamint a hazai bormarketing irányvonalairól szóló párbeszéd a célja a március 3-án tartandó Borjog és Bormarketing konferenciának - írja a Borászportál.

Ezek lesznek 2016 legnagyobb boros eseményei 

Ne maradjon le semmiről! Töltse fel naptárát az év legnagyobb borászati eseményeivel! A Borászportál készített egy átfogó válogatást.

Az év gasztrohősét is keresi a Playboy 

A népszerű magazin célja, hogy olyan példaképeket állítson a közönség elé, akik szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és sikereikkel másokra is motiválóan hatnak.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!