Cukrászkötényt öltöttek magukra a gasztrocelebek

Cukrászkötényt öltöttek magukra a gasztrocelebek 

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének hírességei – Erős Antónia, Mautner Zsófi, Vadon Jani és Jókuti András – egészséges édességet kreáltak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a Zsolnay Kávéházban. Az általuk összeállított desszertről hamarosan már nem szabad azt mondani, hogy diabetikus, mert ez a fogalom július 20-tól megszűnik. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, együttműködésben az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, segít az eligazodásban.

Receptolvasás és online bevásárlás egyszerre 

Az ApróSéf.hu és a GRoby közös online szolgáltatást hozott létre.
A borturizmus legjobbjai között szerepel a Tasting Table Budapest

A borturizmus legjobbjai között szerepel a Tasting Table Budapest 

A rangos nemzetközi Drinks Business Award szakmai díjra jelölték a Tasting Table Budapest-et. A független kóstolópince és borszaküzlet "A bor- és párlat-turizmus fejlesztése területén elért kiemelkedő teljesítményért” került fel a szűkített listára. A díjazottakat a London Wine Fair nemzetközi szakkiállításon hirdetik ki május 4-én.
Puskás került az Unicumra

Puskás került az Unicumra 

A Zwack Unicum egy új, limitált szériás Puskás-csomagolást mutatott be. Az új címkét az Artvertising reklámügynökség készítette a márkának.  
Úgy néz ki, a randa gyümölcsök egészségesebbek

Úgy néz ki, a randa gyümölcsök egészségesebbek 

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) honlapjának egyik cikke azt sugallja, hogy a sérülésekkel tarkított termények elfogyasztása a szemrevalóbbakénál jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetünkre. Számunkra az irományt a Fooducate nevű blog beszámolója foglalja össze.
A Nespresso is beszáll a HORECA piacra

A Nespresso is beszáll a HORECA piacra 

A Nespresso forradalmian új, kifejezetten a HORECA szektor számára fejlesztett profi kávékészülékét mutatta be hétfőn a Callas étteremben. Az Aguil barista kávégép speciális kávépárnákkal működik, rendkívül gyors és könnyű a használata, többféle barista minőségű kávé elkészítésére alkalmas és még tisztítani sem kell.
Legkevesebb 23 embert ölt meg egy sütemény Pakisztánban

Legkevesebb 23 embert ölt meg egy sütemény Pakisztánban 

Már 23 ember halt meg Pakisztánban, miután ettek egy ünnepi alkalomra vásárolt szennyezett élelmiszerből. A Népszabadság Online beszámolója.
Budai gázátadó állomásból specialty kávézó

Budai gázátadó állomásból specialty kávézó 

Az Óbuda szívében található, nemrégiben megszépült ipari műemlék jellegű épület az Óbuda Napja rendezvénysorozat keretében, május 6-án specialty kávézóvá alakul. 
Végre kiderült, mi az a Nespresso Atelier

Végre kiderült, mi az a Nespresso Atelier 

Igaz, egy francia szótár is elegendő lett volna a fátyol fellebentéséhez.

A Balatonboglári Borvidéki Borversenyen az újságírók is szavazhattak 

A Dél-Balatoni Borút Egyesület idén április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen a négy szakmai bírálóbizottságon túl Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-Balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

Mobilra kötött boradagoló ma a borászat csúcsa 

Okostelefonnal összekötött bortároló, amely a nap bármely órájában frissen, ideális hőmérsékleten tölti pohárba a bort. És alkalmazások, amelyek sokakat mentettek már ki tanácstalanságukból a hipermarket boros polca előtt állva. Az utóbbi időben a boros piacot is szépen átjárja a digitalizáció.

Retail stand a SIRHA 2016 kiállításon 

Saját standdal képviseli magát a Szintézis ZRt. az idei SIRHA kiállításon, a cég megjelenik retail portfóliójával. Üzletet nyitna? Korszerűsítene? Most megtekintheti a jövő technológiáit!

Kik győztek a SkillsHungary szakács- és pincérversenyen?  

Április 18-19-én került megrendezésre a Hungexpo „G” pavilonjában a magyarországi Skills szakács- és pincérverseny döntője.

Szellemi kulturális örökség lehet a tapas 

Spanyolország elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a globális eszmei értékek elitjébe integrálja a tapasnak becézett étvágycsináló falatkákat. A The Daily Meal cikke.

Bekerült az első háromba a BGE hallgatója a francia szakácsversenyen 

Czompa Fanny a BGE KVIK vendéglátás-szálloda szakirányos III. évf.-os hallgató az első három között végzett az Olivier Roellinger francia halas szakácsversenyen, melynek a témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

Rosé és Pezsgő a Ligetben 

A városligeti fák árnyékában sétálva megismerheti hazánk roséinak, pezsgő és habzó borainak ezer arcát a Rosalián.

Fő helyen Budapest a világ gasztrotérképén 

Ha még valaki nem tudná: SIRHA és ugyanott Bocuse d’Or európai döntő, május 9–11. között a HUNGEXPO-n.

Magyar street food: Kobe és Kolbice 

Szép magyar szokás szerint egy idő után szétváltak a két alapító tulajdonos útjai, egyiküknél maradt a sikeres Kolbice üzlet (figyelem! minden híresztelés ellenére kolbájsz a helyes kiejtés), másikuk pedig, Behovits Attila Kobe Sausages néven új vállalkozásba fogott, amiben a kolbice termékkínálat is szerepel.

Saját tortával ünnepli 6 éves szülinapját a Continental 

Fennállásának 6. évfordulójára a Continental Hotel Budapest és az Araz Étterem elérkezettnek látta az időt, hogy bemutassa konyhafőnökük, Barka Áron és a cukrászatuk által közösen megálmodott tortakülönlegességét.

Budapestre figyel májusban a topgasztro világ 

Ha még valaki nem hallott volna róla: SIRHA + Bocuse d’Or európai döntő, május 9-11 között Budapesten - erről tartottak nemzetközi tájékoztatót április 22-én pénteken, a Pesti Vigadóban.

Álrabbi szakács 

Kiderült Poznan rabbijáról, hogy valójában egy katolikus szakács - olvasható a hvg.hu-n.

Kreatív szakács- és cukrászverseny: jók a magyarok! 

Kiváló eredményeket értek el diákjaink az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi gasztronómiai versenyen. A legjobb cukrász díjat a Gundel Károly, a legjobb pincér díjat pedig a Dobos C. József Szakképző Iskola csapata érdemelte ki.

Ilyen még nem volt a McDonald's történelmében 

A vállalat egyik új éttermében kísérleti jelleggel bevezetik a korlátlan rósejbnifogyasztást ráadásul mindenki maga tervezheti szendvicseit. Ezzel vége az uniformizált termékeknek. Az Index írása.

A ruhaszárító kötélre akasztott mangalica esete 

Pénteken a Larus Étterem és Rendezvényközpontban került megrendezésre az első Magyar Sonkafalat Verseny, melyek alkotásai nemcsak ízükben, de a látványban is felülmúltak mindent. A győztes Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje lett. A Magyar Konyha gasztromagazin által rendezett versenyen olyan sztárséfek indultak, mint Bíró Lajos, a Bock Bisztró, Ruprecht László, a SVÉT és Jahni László, a Kistücsök étterem színeiben. A rendezvény egyúttal az 1991-ben elkezdett spanyol-magyar mangalicasonka-gyártási program 25. évfordulójának ünneplése volt, melyen a mangalicasonkákat gyártó spanyol cég vezérigazgatója, Juan Vicente Olmos Llorente és magyar partnere, Tóth Péter elevenítette fel a mangalica megmentésének kalandos történetét.

Miért szeretik a magyarok a csípőset? 

Legtöbben magáért a csípős érzetért, és nem a pozitív élettani hatásért esznek erőset – derül ki a BURGER KING® friss internetes kutatásából. Ugyanakkor a válaszadók 94%-a tudja, hogy a fűszeres étel mértékkel fogyasztva jót tesz a szervezetnek. Az étteremlánc annak kapcsán készített felmérést, hogy Angriest WHOPPER® néven a hazai BURGER KING® éttermekben is elérhető a magyarok ízléséhez különösen közel álló, minden eddiginél csípősebb hamburger.

Megkönnyíthetik a pálinkakészítők életét az új jövedéki szabályok 

Az új jogszabály általánossá teszi majd az elektronikus eljárásokat és a zárjegyrendszert; továbbá változtat a jövedéki biztosítékok és adatszolgáltatások rendszerén.

Péntek éjszaka irány az ízek birodalma! 

Péntek éjszaka izgalmas bemutatókkal, interaktív foglalkozásokkal, szemetgyönyörködtető látványosságokkal, s a nemzetközi ifjúsági gasztronómiai verseny munkáival várja a Gundel Károly Szakképző Iskola az érdeklődőket.

Ifjú titán szakácsok versenye 

Úgy tűnik Budapesten idén ez a nagy nemzetközi gasztronómiai versenyek éve lesz! Pénteken ifjú szakácsok, cukrászok és pincérek mérik össze erejüket a Gundel Károly Szakképző Iskolában.

Jelentősen csökkenhet az éttermi szolgáltatások áfája 

27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérséklődhet az éttermi szolgáltatások áfája.

Országos hálózatot épít a BITE pékség-kávézó 

Hálózatépítésbe kezdett a teljességgel hazai fejlesztésű pékség-kávézólánc, a BITE bakery café: a néhány éve a budapesti Nyugati pályaudvarnál megnyitott első üzletüket követően a cég rövidesen a nagyobb megyeszékhelyeken, így Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten nyithat újabb kávézókat, terveik szerint néhány éven belül országos franchise-hálózatot építenek ki. 

Fesztivál a mangalicatenyésztés szellemi központjában 

A magyar mangalicatenyésztés szellemi központjának nevezte Debrecent a város polgármestere, Papp László szombaton, a hetedik alkalommal megrendezett mangalica fesztivál megnyitóján - írja az MTI

Hal és vad köré szerveződik a májusi Gourmet Fesztivál 

Május 12. és 15. között több mint 120 kiállítóval - köztük az öt budapesti Michelin-csillagos étterem standjaival - várja az érdeklődőket a Millenáris parkban a Gourmet Fesztivál, melynek fókuszában ezúttal két alapanyag: a hal és a vad lesznek - adta hírül az MTI.

Székesfehérvár: a jövő gasztrobirodalma 

A turisták számára jó hír, hogy a gasztrotéren is dinamikusan fejlődő, színvonalas palettát felvonultató Székesfehérváron egyre gazdagabb kulináris élmény vár a látogatóra. Itt, ahol a gasztronómia és a kultúra összekapcsolódik, jól érezheti magát mindenki, aki szívesen „kortyol frissítőt a történelem teraszán”. ital társaságában ebben a csodálatos városi ékszerdobozban.

Módosult a 'Young Sommeliers' versenykiírása 

A Chaîne új kiírása szerint május 13-ig lehet jelentkezni az ifjú sommelier tehetségek nemzeti válogató versenyére.

Kékfrankos április a Corinthiában 

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott borvidékeinken kívül mindenhol foglalkoznak vele. Ezért, és mert számos bortípus készíthető belőle, a szőlőfajta borai még magyar viszonylatban is elképesztően változatosak.

Nemzetközi receptversenyt indít a Metropol 

A Metro International szervezésében 15 ország részvételével elindult a Metro Super Chef nemzetközi receptverseny. Az idei lesz a második megmérettetés az ingyenes lapcsalád történetében, amelyhez ezúttal Magyarország legnagyobb példányszámú napilapja, a Metropol is csatlakozott.

A gasztro-csillagok háborúja 

Melyek a gasztroipar legfontosabb szakmai és laikus minősítései? Mire jó és mire nem, ha egy étterem listára kerül? Aczél László, a Young & Rubicam Group vezérigazgatója, a Foodpolice gasztroblog alapítójának, a Kreatív márciusi számában megjelent cikkéből sok más mellett ez is kiderül.  

Itt az Étterem Hét abszolút győzteseinek listája 

A 2016. március 21. és 27. között rendezett X. Országos Étterem Hét ismét hatalmas vendégszámmal zárult. Hasonlóan az előző programhoz, több mint 24.000 Vendég foglalt asztalt a 139 résztvevő étterembe és próbálta ki azok 3 fogásos menüajánlatát!

Bocuse d’Or: minden terítékre kerül 

Közép-Európa egyik legfontosabb gasztroeseményének ad otthont 2016 májusában Budapest, hiszen a Hungexpo területén rendezik meg a SIRHA Budapestet, és ennek egyik eseményeként a Bocuse d’Or európai döntőjén szintén itt versenyeznek a kontinens sztárszakácsai. A Kreatívnak Szántó Gabriella, a Hungexpo kommunikációs igazgatója, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja nyilatkozott, ő mindkét esemény kommunikációjában részt vesz.

Okos borosüveggel állt elő egy startup cég 

Okos borosüveget mutatott be egy startup cég. A Kuvéé névre hallgató készülék frissen tartja a bort, wifi kapcsolattal van ellátva és még ötleteket is ad étel párosításokra. Az első körben 1000 darab készül belőle - írja a Borászportál.

A gasztronómia a boldogság ipara 

Magyarország is bemutatkozik a hétfőn megnyílt 30. Salón de Gourmets nemzetközi csúcsgasztronómiai kiállításon Madridban, ahol a vendéglátó Spanyolország mellett 20 külföldi ország vonultatja fel termékeit.

Bocuse d'Or Europe: keddtől indul a jegyvásárlás 

A leglelkesebb érdeklődők korlátozott számban szurkolói jegyet válthatnak a világ legrangosabb szakácsversenyére és testközelből követhetik a Bocuse d’Or európai döntőjén versenyző séfeket, köztük a Széll Tamás vezette magyar csapatot. A májusban Budapesten tartandó gasztronómiai csúcseseményen a szakmai látogatók mellett először Magyarországon nyílik lehetőség a nagyközönség részvételére is. Az online jegyvásárlásra április 6.-14.00 órától lesz lehetőség a http://sirha-budapest.com/regisztracio-jegyvasarlas oldalon.

Trendi gasztronómiai csomag az amerikai közönségnek 

A magyarországi turisztikai kínálat és a legújabb gasztronómiai trendek összekapcsolására fókuszált az az elektronikus prezentáció, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviselete és a Danubius Hotels Group szállodalánc tartott közel 200 amerikai utazásszervezőnek.

Ételrendelő mobilapplikációt fejleszt a Meki 

A szolgáltatás tesztelését az USA határain kívül eső városokban fogja elkezdeni az étteremlánc.

Megnyílt az első bormozi Magyarországon 

A Kristinus Vinocino egyedülálló moziélményt kínál, hiszen itt pattogatott kukorica helyett grissini és díjnyertes borok várják a teremben a Dél-Balaton felfedezőit. A Kristinus Borbirtokon nemrég tíz szobás Vinotel és Gasztro Műhely is nyílt.

De mi lehet az az Atelier? 

Tökéletes minőség, harmónia és innováció: alapvető követelmények a nemzetközi csúcsgasztronómia legnagyobb presztízsű rendezvényén, a Bocuse d’Or-on. A Nespresso ugyanezen értékeket tartja szem előtt kiváló minőségű kávéinak megalkotása és a legkifinomultabb kávéélmény biztosítása érdekében, ezért vált a lyoni séfverseny hivatalos kávépartnerévé 2008-ban.

HúSVÉT(utó) Palkonyán 

A Hú!SVÉT+7 nevű rendezvénnyel startol el a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éve az ünnepet követő hétvégén (április 2-3)

A lager az új sláger 

Interjú a Főzdefeszt megálmodójával, sörbloggerrel, az Élesztő nevű craft beer kocsma tulajdonosával, Bart Dániellel.   
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!