Szénhidrátok és kalóriák: ki tud erre is figyelni?

Szénhidrátok és kalóriák: ki tud erre is figyelni?  

Egy francia startup a bevitt szénhidrátok és kalóriák gördülékenyebb számon tartásához fejlesztette ki DietSensor elnevezésű alkalmazását. A cég olyan rendszert alkotott, amely az ételek kielemzése után képes meghatározni azok tápértékét. Az írás a TechCrunch beszámolója alapján készült.
Új színekbe csomagol a híres gyorséttermi lánc

Új színekbe csomagol a híres gyorséttermi lánc 

Olyan színekkel, mint az "optimista narancs" és a „mágikus magenta".
Téli örömök: disznóvágás pálinkával

Téli örömök: disznóvágás pálinkával 

Mindegy, hogy csapatépítőre, baráti összejövetelre vagy családi hétvégére tervezzük – az egyik legnépszerűbb hideg, téli program az elmaradhatatlan disznóvágás. Amint csípősre fordul az idő, jöhet a kolbász töltése. A társasági esemény elmaradhatatlan kelléke pedig a pálinka – mely amellett, hogy a fagyos kezeket felmelegíti, egyfajta kötelező kísérőként kapcsolódik a disznóvágáshoz. A zsíros hurka és tepertő mellé amúgy is különösen jól esik a finom nedű.
Napi egy pohár bor a cukorbetegek egészségére is üdvös hatást gyakorolhat

Napi egy pohár bor a cukorbetegek egészségére is üdvös hatást gyakorolhat 

Mostanáig számos tanulmány jelent már meg a vörösbor jótékony hatásairól. Néhány közülük egyenesen azt mondja, hogy egy pohár egy órányi „gyűrődéssel” ér fel az edzőteremben. Mások azt állítják, hogy az ital megfázás ellen is jó, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet.

Az állam nem támogatja hanem befektet a Tokaj Kereskedőház Zrt-be 

Még sokáig veszteséges lesz a Tokaj Kereskedőház - írja a 24.hu Az állam viszont sok pénzzel mögé állt, 2013 és 2015 között 12,4 milliárd forint tőkét injektált a Tokaj Kereskedőházba. A cég talpra állításához azonban még mintegy 15,5 milliárd forint kellene. 2019-től nyereséget várnak. A 24.hu interjúja az új vezérigazgatóval.
Sörfőzdék: irány a kefirsör!

Sörfőzdék: irány a kefirsör! 

Egy előtanulmány folyamán a kefirszemcsékből főzött kézműves sör hatásosnak bizonyult a kísérletekben vizsgált patkányok fekélyeinek és gyulladásainak kezelésében. A gyomorfekélyt gyakorlatilag eltüntette. a The Daily Meal írása.
Az Év Boltja 2015 – SUGAR! DESIGN CUKRÁSZDA

Az Év Boltja 2015 – SUGAR! DESIGN CUKRÁSZDA 

Az Év Boltja szakmai zsűrije szakbolt-kategóriában a SUGAR! Design Cukrászdát tartotta díjazásra érdemesnek. A cukrászdáról, illetve annak különleges üzleti modelljéről, koncepciójáról Horváth Eszterrel, a Sugar! tulajdonosával beszélgetett az Élelmiszer szaklap szerkesztője.
Folytatódik a magyar ételspecialitások nyugati diadalmenete

Folytatódik a magyar ételspecialitások nyugati diadalmenete 

Újabb magyar gasztronómiai vállalkozásról írnak a lapok külföldön: a New York-i és San Franciscó-i lángososok és az ausztrál dödöllés után itt a floridai kürtős kalácsos. A hvg.hu cikke.
Pellini: Az Év Aromája

Pellini: Az Év Aromája 

A minden évben megrendezésre kerülő “Sapore dell’Anno” kávékóstolási eljárás során, az olasz fogyasztók döntése alapján a Pellini kávéválogatásai nyerték a „2015. Év Aromája” címet.
Az egész világon imádják a lángost

Az egész világon imádják a lángost 

Európa több országa mellett Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is hódít a lángos, magyar vállalkozóknak köszönhetően – tájékoztat a Világgazdaság. Az idei hasonló sláger a dödölle lehet, amit a perth-i piacokon már keresnek a vevők.

Átlátunk a buborékon! 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

Étterem, ahol már a levegőért is fizetni kell 

Hatósági figyelmeztetésben részesült egy kelet-kínai étterem tulajdonosa, mert felárat számított fel a tisztított levegőért, pedig a rendelésenként 1 jüant (45 forint) mindenkinek becsületesen fel is tüntette a számláján - adta hírül az MTI.

Ismét gyilkolt a közkedvelt szilveszteri édesség 

Megint halálos áldozata volt a mocsi-nak Japánban, ezúttal egy 83 éves idős asszony fulladt meg a tradicionális rizsdesszerttől.

Elhunyt Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke 

52 éves korában távozott közülünk Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület megálmodója és elnöke. Az egyesület megemlékezése.

20 európai séf mérkőzik meg Budapesten 

Az egyes országok nemzeti selejtezőit követően már tudjuk, hogy melyik 20 ország versenyzője vesz részt az európai döntőn! A legtekintélyesebb európai gasztronómiai versenyt május 10-én és 11-én a Magyarország szívében, Budapesten rendezik meg, a Sirha Budapest keretében. A rendkívül magas színvonalú verseny tétje óriási: az 5 óra 35 perces kulináris show végén – melyen a magyar séf, Hamvas Zoltán elnököl – csak 11 séf juthat be a Bocuse d'Or világdöntőjébe a 2017-es Lyoni Sirhán.

Betonkeverőben készült gyros? 

22 tonna húst foglalt le a NÉBIH egy pest megyei húskereskedésben, mert nem megfelelő módon tárolták és dolgozták fel a húskészítményeket. - olvashatjuk a 444.hu oldalán.

Látott már Borkarácsonyfát? 

A hagyományokhoz híven idén is Borkarácsonyfát állítottak a balatoni borászok a Városligeti Műjégpályán, majd a tóparti vendéglátósokkal kiegészülve egy ünnepi hangulatú Adventi Balaton Szalon keretében mutatták be kínálatuk legjavát a fővárosi közönségnek december 15-én.

Fazekas Sándor szerint folyamatosan javul a magyar borok minősége 

A magyar borok minősége egyre javul és ezt külföldön is elismerik - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottjait 

Beőthy Jánost, Pátzay Istvánt, Csongrádi Csabát, Rohály Gábort és Csíki Sándort tüntette ki idén Par Excellence díjjal a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ).

Konyakos gombakrémleves nyitotta a legjobb századfordulós menüt 

Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.

Bővül a Juniborászok köre 

Decemberben ismét összeült a Fiatal Borászok Egyesülete, a Junibor, hogy új tagokat válasszon. A hagyományosan 40 év alatti fiatal magyar borászokat tömörítő egyesület idén az augusztusi Zöldszüret rendezvényen megismert tehetségek közül szavazott be kettőt. A Junibor a tagok között köszönt Bussay Dorottyát (Zala) és Kovács Tamást (Szent Donát - Csopak).

Ezt issza a világ karácsonykor 

Champagne, vörösbor vagy petit verdot? Ezt isszák Dél-Afrikában, Alaszkában és Mexikóban az ünnepek alkalmával. Itthon vajon mit kortyolunk?

Csak óvatosan az ünnepi lakomákkal! 

December a várva várt családi vendégjárások hónapja, amikor lépten-nyomon terített asztalba botlunk. A sok finomság azonban számos „veszélyt” is rejt, a laktózérzékenyeknek például ilyenkor még inkább oda kell figyelniük az étkezésre. Nekik sem kell azonban lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, elmondjuk, hogyan maradhatnak panaszmentesek az ünnepek alatt is.

Halászlé és rántott hal, majd bejgli? Merjünk bátrak lenni! 

A legtöbb családnál megszokott, tradicionális menü készül a szentestére. A magyar asztalok többségén halászlé és rántott hal, majd bejgli követi egymást. Azonban karácsony másnapján már mindenki bátrabban süt-főz, akár egy-egy különlegesebb, új recepttel is készülhetünk ilyenkor. A tradíció vonalát követi, de mégis teljes gasztronómiai élmény lehet, ha egy igazi hungarikum, mégpedig a pálinka köré építjük fel a felnőttek karácsonyi menüjét.

Michelin-csillagos séf tartott mesterkurzust a BGF-en 

Laurent Lemal Michelin-csillagos séf, a 2015-ös francia Bocuse d’Or győztese tartott mesterkurzust a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar kiemelkedő szakmai-tanulmányi munkát folytató vendéglátás és szálloda szakirányos hallgatóinak. A neves séf és a hallgatók a KVIK tankonyhájában kacsamáj pastramit készítettek fűszeres páclével (babérlevél, borókabogyó, bors, fokhagyma, kapor, koriander, mustármag, szegfűszeg), almával, körtével, kanadai sütőtökkel és jégcsapretekkel.

Visszaesett a kereslet a magyar akácméz iránt 

A kínai hamisítási botrány miatt 20-25 százalékkal esett vissza a kereslet a magyar akácméz iránt - nyilatkozta Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.

A modern gasztronómia kezdi felfedezni a halételeket 

A legtöbb halvásárlás várhatóan idén is az év végén, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik majd. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen fajta halat teszünk a kosárba, ugyanis még a legnépszerűbb, leggyakrabban fogyasztott halfajták között is akár ötszörös árkülönbség lehet. A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot választanak a vásárlók. A halárakat, illetve az ár-érték arányt figyelembe véve, várhatóan ez idén is így fog történni. Ugyanakkor az elmúlt években a gasztronómia kezdi felfedezni, hogy a magyar halfajták milyen változatosan készíthetőek el, így a hagyományos fogások mellett újdonságok is megfigyelhetők. A magyarországi halfogyasztás népszerűsítését célozza a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság által folytatott Kapj rá! kampány is, amely a halételek sokféleségét is szeretné ismertebbé tenni a magyar lakosság körében.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának új elnöke 

Idén nagyobb és jobb minőségű termés lett, csökkent az importált, nőtt az exportált borok mennyisége - derül ki a mintegy 60 ezer gazdálkodót tömörítő szervezet szakmai összefoglalójából.

Kezdődik a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar selejtezője 

Sorsdöntő nap lesz 2015. december 13. annak a 11 szakácsnak, akiket pályázatuk alapján a zsűri alkalmasnak talált a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének selejtezőjére. A decemberi elődöntő egyben a verseny legnagyobb rostáját is jelenti, hiszen a 11 induló közül 4 – maximum 6 versenyző juthat tovább a magyarországi döntőbe, s képviselheti adott esetben Magyarországot a 2016. május 10–11-én Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe 2016 szakácsversenyen.

Budapest kedvenc kávézói voltak 

'Ezek a helyek voltak Budapest kávéházi kultúrájának központjai' címmel jelent meg egy fényképes összeállítás Budapest századfordulós kávéházi kultúrájáról a 24.hu oldalán.

Pálinkás karácsonyi tippek 

A karácsonyi ajándékvásárlás kimerítő tud lenni, kreatív ajándékot pedig néha nehéz találni. A legjobb tipp, hogy figyeljük már év közben a kiszemelt embert, minek örül, mit szeret igazán – így valószínűleg nem fagy arcára a mosoly, amikor megkapja a huszadik csíkos zokniját vagy füstölőjét tőlünk. Hogy idén elkerülje a kínos karácsonyi ajándék katasztrófákat, a Villányi Pálinka Manufaktúra szakértői bemutatnak pár kreatív, és egyben finom ajándékot, aminek mindenki biztosan örül majd.

Gasztroélmények a Bazilikánál 

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál remek gasztroélményt is nyújt a karácsonyi vásári forgatagban. A Zrínyi utcába a legnépszerűbb hazai street foodosok hozták el a hagyományos magyar konyha és a nagyvilág ízeit Amerikától Olaszországig, Mexikótól a Balkánig. Mindezt gőzölgő koktélok, fűszeres forralt borok, megbolondított forró csokoládék kíséretében. És, hogy az élmény teljes legyen desszertnek ünnepi mázba öltöztetett fánkok, édes rétesek és piték, marcipánkülönlegességek, valamint mézbezárt gyümölcsök közül is válogathatnak. Hétvégente pedig újdonság a halpiac, ahol akár be is szerezhetik az ünnepi menühöz valókat, de kóstolhatnak is halételeket a halászlétől a helyben füstölt lazacig.

Szöllősi Mihály lett az Év Bortermelője 2015-ben 

A Magyar Bor Akadémia kihirdette „Év Bortermelője 2015” cím nyertesét. A Neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály hat év után került ismét a jelöltek közé.

Összefognak a fiatal borászok 

Korábban a Balaton két oldalán dolgozó borászok sem ismerték egymást, aztán a fiatalok egyesületet alapítottak, s ma már nem csak szakmai, hanem baráti közösséget is alkotnak.

Michelin-csillagot kapott egy levesező 

Arra, hogy egy levesező is megkapja a nagy presztízzsel járó értékelést, még nem volt példa - olvasható az origo.hu-n. 

Hungarikum lett a kürtős kalács 

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.

2016-ban Budapestre figyelnek Európa legjobb konyhafőnökei 

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek. 

Receptversenyt indít a Nespresso 

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek, ezért a Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójaként segíti a magyar csapat felkészülését. A budapesti versenyhez kapcsolódóan a Nespresso a NoSaltyval közösen receptversenyt indított, ahol mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy a magyar Bocuse d’Or zsűrije elé álljon. A december 6-ig tartó versenyben a 10 legjobb kávé felhasználásával készült receptet keresik a www.nosalty.hu/nespresso oldalon.

Megérkeztek a marihuánás kávépárnák 

Lassan beszivárognak Kanadába a CannCups nevű kávépárnák, amelyek a marihuána szabványos orvosi adagját tartalmazzák. A cikk a The Daily Meal írása alapján készült.

Mézfogyasztásban elmaradunk az európai átlagtól 

A mézlovagrendek felvonulásával, mézszépségverseny eredményhirdetésével, mézes termékek kóstolójával megkezdődik a két napon át tartó XII. Kárpát-medencei Mézfesztivál szombaton Zalaegerszegen.

Borfürdővel ünnepli a francia újbort Japán 

Régebben Japánban volt egy bizonyos divat, amelynek keretében rámenben, vagyis a szigetország híres tésztalevesében mártóztak meg a népek – írja a Foodbeast. Idő kérdése volt hát, hogy a távol-keleti nemzet egyes lakói immár boros medencében kezdjenek el lubickolni.

Csúcsborokat választottak a Debreceni Bormustrán 

Tokaji és egri borok lettek az idei, IV. Debreceni Bormustra csúcsborai - jelentették be szombat délután, a bormustra megnyitóján a cívisvárosban.

Halfogyasztásban jócskán alulmarad a magyar 

Kapj rá! címmel kampány indul a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a halételek sokféleségének és változatos ízvilágának megismertetésére - közölte a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága az MTI-vel csütörtökön.

Csökkennek a különbségek az alkoholfogyasztásban a nők és a férfiak között 

Régóta igaz, hogy a férfiak többet isznak, mint a nők; ez az állítás mostanáig a történelem folyamán mindig, és a világon mindenhol érvényes maradt – írja a Pioneer News. Egy új, a National Institutes of Health-nek a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism-a (A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek az Alkoholabúzus és Alkoholizmus Nemzeti Intézete) által publikált tanulmány szerint legalábbis az Egyesült Államokban a női alkoholfogyasztás rohamosan kezdi utolérni ugyanazon függőségnek a férfiaknál megfigyelhető mértékét.

Gundel díjas a csopaki Márga bisztró séfje 

Elnyerte a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje 2015-ben. Gasztronómia kategóriában idén először osztották ki a Gundel Művészeti Díjat a neves kurátorok, Kovács Lázár állandó tag és Kalla Kálmán, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfje. Hatalmas elismerés ez a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.

A szőlőmag, mint gyógyszer? 

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

A pulykák egyik legrosszabb hétvégéje 

A Magyar Pulykaszövetség szerint fogyasztást és növekedést gátló tényező a 27%-os áfa.

Borkóstolás talpalávalóval  

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!