Gasztro

Beindult a bejgli-turizmus
Évente több tízezer darab bejglit vásárolnak azok vendégek, akik csak azért utaznak a Balatonra, hogy az ünnepi asztalukra különleges alapanyagokból készülő karácsonyi sütemény kerüljön.

Hobbiborászatból borélményközpont
A Rókusfalvy Etyek idén ünnepli 25 éves fennállását.

Kacsa- és libahúsfogyasztásunkkal nem büszkélkedhetünk
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően a decemberi ünnepekre esik, amelynek kivételes előfutára a novemberi Márton-nap.

Új kávéízvilág a benzinkútnál
A bevezetést egy egész Európára kiterjedő kampány kíséri, amelyben egy Brazíliában született francia művész alkotásai szerepelnek.

Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban
A rántott húsok hazai koronázatlan királya, Bíró Lajos és az általa képviselt gasztronómiai irányzat ezúttal a legturistásabb pesti városrészt, a bulituristákról elhíresült Király utcát és környékét vette be.

Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet
A kecskeméti METRO áruház átalakításával fejeződött be az idén 30 éves nagykereskedelem komplex, a teljes áruházlánc megújítását célzó projektje.

Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe
Közülük egyikük nyeri el az előkelő szakmai címet.

Csúcsidőszak kacsából, libából
Nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget.

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek
Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.

Pörögnek az unicumok
Nőtt az árbevétel és gyarapodott az export.
A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme
Több kategóriában hirdették ki a 2024. őszi Étterem Hét legjobb éttermeit.
30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt
Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten
A fővárosban rendezik az első magyar szőlőlékóstolót.
Rászálltak a hatóságok az ételfutárokra
Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a fogyasztóvédelmi hatósághoz érkezett panaszok az ételkihordó cégek tevékenységével kapcsolatban.
Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?
Nyitni kell – ez volt a Budaörsön rendezett Növényi Konferencia legfontosabb gondolata.
Tojásválság Szlovákiában
Brutál elszálltak az árak, és a jelek szerint nem ér véget a nehéz helyzet – az árak a hiány miatt tovább emelkedhetnek.
METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről
Partnereit kérdezte a METRO.
Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem
A hagyományos fogásokat egy csipetnyi modernséggel ötvözik.
Csődvédelmi eljárás alatt az ismert amerikai étteremlánc
A problémák nem csak hazánkban jelentkeztek.
Meglepő döntés egy budapesti kávézó esetén
Különleges ízvilággal és egy érdekes kísérlettel várja a vendégeket a budapesti Vivina's Cafe & Roastery.
Indul a kulináris körutazás Siófokon
Egy kellemes hétvégi íz élményt ígér az idei utolsó GasztroFok állomás november 8-10. között Siófokon és környékén.
Jön a Libabőr Fesztivál
Márton-napi hagyományok és az újbor ünnepe országszerte.
Egy teljes liba felhasználásának fortélyai
Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés Nagy Szabolcs séf iránymutatásával.
Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken
Ismét szőlőtolvajok áldozata lett egy balaton-felvidéki borász, aki ezzel a fájdalmas akcióval most több millió forintos kárt könyvelhet el.
Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg
A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is – erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben
Az immár 12. alkalommal odaítélt Gundel-díjat ismét méltó körülmények közt, a városligeti Gundel Étterem történelmi hűséggel berendezett nagytermében adták át a hazai gasztronómia kíválóságainak.
Javában tart az EuroSkills 2025 válogató
A válogató utolsó fordulójára a szakácsok esetében október 29-én 2024. október 29-én, míg a pincéreknél október 30-án kerül sor.
Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében
A Nikkei konyha a japán és perui gasztronómia egyedülálló fúziója, amelyet a Peruba vándorolt japánoknak köszönhet a világ.
Válságban az ír kocsmák
Tavaly óta több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken
A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa
A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája
Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre
A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.
Hódít az új szupergabonából készült likőr
Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje
Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?
Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban
A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton
Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.
Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában
Az áremelkedésért a magas kereslet, a szűkös készletek tehetők felelőssé, illetve az, hogy egyre több tejfeldolgozó fordul a sajtgyártás felé.
Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára
2,8 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak október 15-étől vidéki, egész évben nyitva tartó büfék.
Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján
Nemzetközi kongresszus a fenntartható szőlészetről és borászatról.
21 év, 21 kilométer és egy nemes cél
Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék?
Elvben előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen.
Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért
A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
Reflektorfényben a hazai borkultúra
Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján
Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje
A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép
A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.