Szakácskönyvben derül fény a Károlyi család féltve őrzött receptjeire

Szakácskönyvben derül fény a Károlyi család féltve őrzött receptjeire 

Különleges alkalom várt a gasztronómia iránt érdeklődő közönségre. Bemutatásra került ugyanis az a szakácskönyv, amely százéves grófi recepteket tesz közkinccsé. A mű a Károlyi család gondozásában született, a nyilvános debütálás helyszíne pedig egy páratlan kastély volt.
Bearanyozták a pomázi sajtokat

Bearanyozták a pomázi sajtokat 

A pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt. Az eseményre több mint 40 ország sajtmanufaktúrái 4000-nél is több sajtot neveztek. A hét magyar induló közül a Breier Farm sajtjait találta a legjobbnak a nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri.
iCareSystem AutoDose – az iCombi Pro asztali készülékek új tisztítórendszere a RATIONAL-tól

iCareSystem AutoDose – az iCombi Pro asztali készülékek új tisztítórendszere a RATIONAL-tól  

Az iCareSystem AutoDose segítségével a RATIONAL immár integrált tisztító- és tartalékkészlet-rendszert kínál az iCombi Pro asztali készülékekhez. A tisztító- és ápolószereket szilárd formában, biztonságosan tárolják a főzőrendszerben, lehetővé téve az autonóm tisztítást akár gombnyomással, akár a tisztítási ütemterv szerint. (x)
Csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon

Csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon 

A gyártók önkéntes vállalásai nyomán Magyarországon 2022-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma, így ezek az értékek 45,5 százalékkal alacsonyabbak, mint 2010-ben voltak.
Rekordárat fizettek egy fehér szarvasgombáért Olaszországban

Rekordárat fizettek egy fehér szarvasgombáért Olaszországban 

Rekordárat, 130 ezer eurót (50 millió forintot) fizetett ki vasárnap egy hongkongi licitáló egy fehér szarvasgombáért az olaszországi Grinzane Cavourban megrendezett hagyományos jótékonysági árverésen, írja az MTI.
Ezek a Food Truck Show 2023-as adatai

Ezek a Food Truck Show 2023-as adatai 

Kiderült, a mozgó ételárusítás a gasztro-üzletág továbbra is sikeres változata: 40 százalékkal több helyszínre és rendezvényre hívták őket a 2023-as szezonban. 30 városba települt ki a jelenleg 150 darab food truck, így a kereskedők 10-15 százalékos, a Food Truck Show pedig 30-40 százalékos forgalomnövekedéssel zárta a 2023-as évet. Az áremelkedés és az ezzel járó haszonkiesés azonban a kereskedőket is komoly kihívás elé állítja majd a télen.
A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése

A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése 

A kultúrában és gasztronómiájában gazdag Battambang lett Kambodzsa első városa, amely gasztronómiájának elismeréseként csatlakozhatott az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UCCN). A helyi hatóságokés kereskedők vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy több turistát vonzzanak.
Napokon belül átadják a Balaton legújabb turistaszenzációját

Napokon belül átadják a Balaton legújabb turistaszenzációját 

Végéhez közeledik a tó szempontjából kulcsfontosságú Sió csatorna zsilipberuházása. Az ígéret szerint jövő nyárra valóságos turistalátványosság lesz.
METRO-konferencia: csúcsteljesítmény a nagykereskedelemben

METRO-konferencia: csúcsteljesítmény a nagykereskedelemben 

Kiemelt beszállító partnerei körében tartotta hagyományos éves partnerkonferenciáját a METRO Nagykereskedelem november 8-án. A korábbi évekhez hasonlóan az esemény célja az új üzleti év stratégiájának bemutatása volt, melyet kiegészített a többcsatornás nagykereskedelmi átalakulás eddig elért eredményeinek az ismertetése, valamint a közös üzleti lehetőségek megalapozása is.
Klasszis TopDesign 2023: mutatjuk, kik kerültek a döntőbe

Klasszis TopDesign 2023: mutatjuk, kik kerültek a döntőbe 

Végre kiderült, kik kerültek a Klasszis TopDesign 2023 versenyünk legjobbjai közé!

KiBírhatatlanul jó ételek a Kopaszi öböl partján 

Akik ismerik és szeretik Bíró Lajos gasztronómiai stílusát és humorát, ismerős elemeket, szójátékokat találhatnak a ZAZIE étlapján – hogy csak a Grab’n Go kínálat Bíróbrod elnevezésű szendvicseit említsük.

Libalakoma, új bor és sztárfellépők 

November 10-11. között Márton-napi vigadalomra várja az érdeklődőket Hajdúszoboszló. A két napos fesztivál középpontjában természetesen a libalakoma és az új bor áll, melyeket izgalmasan egészítenek ki a sztárvendégek koncertjei és a szórakoztató kísérő programok.

Újabb Michelin-csillagos étterem húzza le a rolót 

Michael Deane északír séf 1997-ben nyitotta meg Deanes EIPIC nevű éttermét, mely egy éven belül meg is kapta a Michelin-csillagot. Most azonban a bezárás mellett döntöttek, mert a működésük túl drágának bizonyul – mind a vendégek, mind az étterem számára.

Kiváló borok, különleges ínyencségek 

Az autentikus népi konyha kedvelőinek érdemes résen lenniük és követni a Sváb-sarok, azaz Dél-Bács-Kiskun négy településének közös rendezvényeit.

Mit szólna ehhez Lúdas Matyi? - Nincs jó hírünk Márton-napra 

Társlapunk, az mfor.hu munkatársa, Elek Lenke Márton-nap előtt egy héttel körbejárta a szupermarketeket, és szinte sehol nem volt libahús, még nyak se, ami oly finom levesnek.

Régi ismerősök és új arcok a Bordói Novemberen 

60 kiállító 150 tételét kóstolhatják azok, akik ott lesznek a hazánk legszebb vörösborait felvonultató rendezvényen.

Itt a harmadik Plant-Powered Perspectives konferencia 

2023. november 14-én harmadjára tartják meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményén az idei évben a vendéglátás áll a középpontban.

Gelatissimo 2024. 

A GELATISSIMO fagylalt szakvásárt a jövő év február 3 és 7 között rendezik meg Stuttgartban.

Tojásos nokedli: hogyan lesz felejthetetlen fogás egy hétköznapi ételből? 

Szulló Szabina, a Stand és Stand25 Bisztró executive séfje gyorsan eloszlatta a tévhitet, hogy feltétlenül olyan egyszerű és olcsó ételről volna szó, hát lássuk, hogy szól az étel története, és mit mond a topséf.

Nincs többé Bádog Gundel - a név megy, de a rántott hús örök 

Nem mindennapi kérésnek tesz eleget a legendás Pest-külvárosi kifőzde. A Pléhcsárdaként, avagy Bádog Gundelként közismert vendéglátóhely tegnap este bejelentette, hogy nevet változtat.

Magyar borász lett „Az Év Nemzetközi Női Borásza" Németországban 

Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Pincesétákkal és borkóstolókkal vár a Budafoki Pincejárat 

Alig húsz percnyire a belvárostól vár egy történelmi hagyományokban és borospincékben gazdag városrész, ahol a bor, a kultúra és gasztronómia kedvelői, kilépve a hétköznapok monotonitásából, együtt hódolhatnak szenvedélyüknek.

A ferencvárosi METRO is megújult 

Sorban a nyolcadikként a ferencvárosi METRO-áruház is megújult a professzionális vásárlók jobb kiszolgálása érdekében. Az áruházlánc ferencvárosi tagja méretében és teljesítményében is kiemelkedik, hiszen a 10.000 négyzetméteres áruház bonyolítja a legnagyobb forgalmat a 13 hazai METRO közül. 

A RATIONAL fennállásának 50. évfordulóját ünnepli 

A Rational, a melegételek készítésére szakosodott vállalat idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a következő szlogennel: „Ha az étel ízlik, mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük.” (x)

Hat recept Pesti Istvántól 

Pesti István a tatai Platán Gourmet Étterem séfje, amely e héttől az ország első vidéki lokációjú Michelin-csillagos étterme, ráadásul rögtön két csillaggal büszkélkedhet.

Születésnapos Buda egyik nagyon szerethető helye 

2013-ban, 10 éve itt nyitott a a Városmajorban a Fióka, ami nem egy flancos, feszengős, hanem hamisítatlan „budai” hely lett az évek folyamán. A 10. évforduló alkalmából színes programokkal készülnek.

Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője 

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.

Megszületett Budapest Tortája 

Húsz izgalmas cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, amelyet végül a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis (Születés) fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el. 

Somlói Juhfark Ünnep 2023 - az elmúlt évek legjobb tételeivel 

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját. A sétálókóstolón maguk a borok készítői mutatták be a közönségnek 14 pincészet 25 Juhfarkját.

Megvan a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese 

Október 26-án lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy séf mérte össze tudását. A tét nem más volt, mint a továbbjutás az európai válogatóra, amelyet Trondheimben rendeznek majd meg 2024 márciusában.

Zengő Öcsi, Tarcali Kék, Csóka poharazva és a többiek 

Különleges boros program új gasztrokoncepció mentén felsorakoztató vacsorával egybekötve az Andrássy Gardenben - régi magyar fajták társaságában.

Visszahívott a Nébih egy sajtot, a METRO azonnal lépett 

A METRO Kereskedelmi Kft. visszahívta a Morbier A. O. P. elnevezésű sajtot, mert abban Escherichia coli (E-coli) baktérium lehet, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Egri bor a világ legjobbjai között 

„Világklasszis” - a történelem legmagasabb magyar száraz vörösbor pontszámát kapta az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbora.

Újjászületett a KÖKI FoodPort 

A változó fogyasztói és piaci igények, valamint az elmúlt évek környező ingatlanfejlesztései bebizonyították, hogy Kőbánya-Kispesten is igény van az eredetihez képest magasabb színvonalú környezetre és szolgáltatásokra.

A szép bor összeköt 

Bár nincs mindenben egyetértés az Európa és Ázsia határán elhelyezkedő, nagyjából Magyarország területű Azerbajdzsán és az EU jónéhány tagállama között, de ez szerencsére az azeri vidéken élő, és dolgozó borászok szakértelmét, borkészítési technológiáját, és az ott elkészült, sorra nemzetközi elismerést szerző tételeiket egyáltalán nem befolyásolja. Erről győződhettünk meg a budapesti Azerbajdzsáni Nagykövetségen tartott, borkóstolással egybekötött díszebédjükön, amelyen az ország topborászata, a történelmi szőlővidékkel megáldott Savalan Aspi Pincészet mutatkozott. be.

(K)rémes irodalom 

Egykor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették - a kávéházak a szellemi eszmecserék fellegvárai voltak, irodalmárok és művészek találkozóhelyei - ezeknek állít emléket az MVKM időszaki kiállítása.

Közeledik a kávémentes kávé kora 

Egy amerikai cég innovatív ötlettel állt elő: kávébab nélküli kávét találtak fel, aminek a célja a kávétermesztés miatti erdőirtás megállítása.

Magyar borok és élelmiszerek mutatkoztak be Dublinban 

Magyarország Dublini Nagykövetsége a magyar élelmiszerek és borok Írországban történő megismertetésére és népszerűsítésére rendezvényt szervezett.

Borkóstoló és mesterkurzus Balatonalmádiban 

Az „Ősszel is Balaton 2” nevű, balatoni borokat bemutató sétáló borkóstoló és mesterkurzus november 4-én, szombaton 15 és 21 óra között lesz a Pannónia Kulturális Központban.

Bíró Dániel vezetésével megnyílt a ZAZIE Bistro & Bar 

A MOL Campus földszintjén nyílt meg Dél-Buda legújabb bisztrója, ami lezserül kifinomult, szemtelenül tudatos és garantáltan feldobja majd a környék lakóit, valamint a környéken dolgozó több mint 10.000 irodista életét.

Rengeteg bortermelő eltűnhet Magyarországról 

Az új magyar hulladékgazdálkodási szabályozás jelen formájában végrehajthatatlan, és komoly károkat okozhat az ágazatnak.

Új séf, különleges feladattal a METRO-nál 

Október 24-én különleges „séfasztal” programon mutatkozott be a METRO Nagykereskedelem új saját márka nagyköveteként a Bocuse d’Or-on bronzérmet szerzett Dalnoki Bence. A fiatal séftehetség öt ínyencfogást készített a METRO saját márkás alapanyagainak felhasználásával a bemutatkozás alkalmával.  

A Spoon fedélzetére új séf érkezett 

Fekete Tibor személyében, akit fine bistro jellegű vacsora keretében be is mutatott a hajó üzemeltetője a média képviselőinek október 17-én, mesés panorámával övezve.

Pászkalap és olvasztott libazsír – a maceszgombóc lelke 

A maceszgombócleves a sólethez hasonlóan autentikus zsidó étel, amely összehozza a családot, a közösséget, akár Újlipótváros közösségét is.

Francia borászok sajátos tiltakozása az olcsó spanyol import borok ellen 

Mintegy 500 francia bortermelő és borász tartott tüntetést a spanyol határ közelében. Megállították a Spanyolországból érkező borszállító teherautókat, és a földre öntötték azok tartályainak tartalmát.  

Íme, a három legbarátibb árfekvésű Michelin-csillagos vacsora Budapesten 

A Michelin-csillagos menük felső határa a csillagos ég, különösen, ha drága pezsgős és boros palackok is pukkannak vacsora közben. De mégis mennyibe kerül Magyarországon egy étkezés a Michelin-csillagos éttermekben?

Bárki megfőzheti az Unicum kávéját otthon 

Kétféle változatban kerül piacra a Costa Ricából származó arabica kávé, kapszulás és szemes kiadásban egyaránt megvásárolható lesz.

Rekord bevétel a Jótékonysági Borárverésen 

Az idei liciten a Festetics Palota pazar Tükörterme volt hangos az árverési kalapács koppanásaitól, ahol az aukción résztvevő közel 100 vendég egy nagyszerű est keretében licitált 35 tételre.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!

Miele a SIRHA 2024 Budapest kiállításon

Miele a SIRHA 2024 Budapest kiállításon 

Alig várjuk, hogy bemutathassuk innovatív, környezetbarát és gazdaságos mosoda- és konyhatechnológia ipari gépeinket!
Klasszis TopDesign 2023: mutatjuk a győzteseket!

Klasszis TopDesign 2023: mutatjuk a győzteseket! 

Lezárult a zsűrizés, a közönségszavazás és egy fordulatokban gazdag, szakmai programmal is egybekötött díjátadó alkalmával, november 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe

Beköltözött a tavasz a JAB Villa bemutatótereibe 

És mivel megérkezett – be is mutatja a JAB magyarországi csapata, Bakody Katalin vezetésével a tavasz jegyében készült, csodaszép, friss Chivasso, JAB és Gardisette tavaszi kollekcióit üzleti partnereiknek.