Gasztro

Csúcsidőszak kacsából, libából
Nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget.

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek
Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.

Pörögnek az unicumok
Nőtt az árbevétel és gyarapodott az export.

A vendégek elismerését nyerte el a Mystery Hotel Budapest étterme
Több kategóriában hirdették ki a 2024. őszi Étterem Hét legjobb éttermeit.

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt
Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.

Szőlőlékóstoló rendezvény Budapesten
A fővárosban rendezik az első magyar szőlőlékóstolót.

Rászálltak a hatóságok az ételfutárokra
Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a fogyasztóvédelmi hatósághoz érkezett panaszok az ételkihordó cégek tevékenységével kapcsolatban.

Elfogadott idehaza a növényi alapú életszemlélet?
Nyitni kell – ez volt a Budaörsön rendezett Növényi Konferencia legfontosabb gondolata.

Tojásválság Szlovákiában
Brutál elszálltak az árak, és a jelek szerint nem ér véget a nehéz helyzet – az árak a hiány miatt tovább emelkedhetnek.

METRO: friss kutatás a vendéglátóipar helyzetéről
Partnereit kérdezte a METRO.
Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem
A hagyományos fogásokat egy csipetnyi modernséggel ötvözik.
Csődvédelmi eljárás alatt az ismert amerikai étteremlánc
A problémák nem csak hazánkban jelentkeztek.
Meglepő döntés egy budapesti kávézó esetén
Különleges ízvilággal és egy érdekes kísérlettel várja a vendégeket a budapesti Vivina's Cafe & Roastery.
Indul a kulináris körutazás Siófokon
Egy kellemes hétvégi íz élményt ígér az idei utolsó GasztroFok állomás november 8-10. között Siófokon és környékén.
Jön a Libabőr Fesztivál
Márton-napi hagyományok és az újbor ünnepe országszerte.
Egy teljes liba felhasználásának fortélyai
Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés Nagy Szabolcs séf iránymutatásával.
Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken
Ismét szőlőtolvajok áldozata lett egy balaton-felvidéki borász, aki ezzel a fájdalmas akcióval most több millió forintos kárt könyvelhet el.
Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg
A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is – erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben
Az immár 12. alkalommal odaítélt Gundel-díjat ismét méltó körülmények közt, a városligeti Gundel Étterem történelmi hűséggel berendezett nagytermében adták át a hazai gasztronómia kíválóságainak.
Javában tart az EuroSkills 2025 válogató
A válogató utolsó fordulójára a szakácsok esetében október 29-én 2024. október 29-én, míg a pincéreknél október 30-án kerül sor.
Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében
A Nikkei konyha a japán és perui gasztronómia egyedülálló fúziója, amelyet a Peruba vándorolt japánoknak köszönhet a világ.
Válságban az ír kocsmák
Tavaly óta több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken
A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa
A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája
Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre
A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.
Hódít az új szupergabonából készült likőr
Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje
Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?
Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban
A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton
Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.
Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában
Az áremelkedésért a magas kereslet, a szűkös készletek tehetők felelőssé, illetve az, hogy egyre több tejfeldolgozó fordul a sajtgyártás felé.
Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára
2,8 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak október 15-étől vidéki, egész évben nyitva tartó büfék.
Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján
Nemzetközi kongresszus a fenntartható szőlészetről és borászatról.
21 év, 21 kilométer és egy nemes cél
Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék?
Elvben előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen.
Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért
A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
Reflektorfényben a hazai borkultúra
Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján
Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje
A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép
A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét
A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át
Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora
Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.
Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha
Az vagy, amit megeszel - tartja a kínai mondás. Többek közt ennek igazságtartalmáról is szó esett azon a kiadványbemutatón, ahová szerkesztőségünk is meghívást kapott.
Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról
Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka
Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.