Felszállt a füst! 

Első határon túli borászként Balla Géza nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet.
Versenyfőzés sztárokkal a METRO-val

Versenyfőzés sztárokkal a METRO-val 

A METRO Gasztroakadémia látványkonyhája rendszeresen ad otthon a legkülönfélébb gasztro eseményeknek, ezúttal az áruházlánc receptversenyének győztesei főzhettek együtt az akadémia neves séfjei mellett ismert közéleti személyiségekkel.

Kedvenc kisüzemi sörére szavazhat a nép 

Immár harmadszor rendezik meg az Ország Söre nevű, – idén először szakmai kóstolóval egybekötött – közönségszavazást, amelyen IPA és „speciality” kategóriában keresik a legnépszerűbb hazai kisüzemi főzeteket.

Magyar bort Kínába! 

A 2018. novemberében megrendezett ProWine China Ázsia legnagyobb és legjelentősebb borkiállítása és vására, amelynek idén is Sanghaj adott otthont. A Magyar Turisztikai Ügynökség standján 10 hazai társkiállító borászat mutatta be a kiváló minőségő magyar borokat Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány, Balatonboglár és Etyek-Buda borvidékekről. A kiállításon való részvétel amellett, hogy növeli a magyar bor nemzetközi presztízsét, idén is kiemelkedő lehetőség volt arra, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség népszerűsítse Magyarországot, mint borturisztikai desztinációt - közölte hétfőn az MTÜ.

Kötet a magyar sajtok világáról 

Sajtfogások - Legelőtől a tányérig címmel tekinti át a magyar sajtok világát Segal Viktor és Sándor Tamás számos receptet és fotót is tartalmazó, a napokban megjelenő könyve.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör 

A Brussels Beer Challenge nevű rangos versenyen bronzérmes lett az ital.
Óriási magyar siker a kulináris vébén

Óriási magyar siker a kulináris vébén 

A magyar szakács és cukrász nemzeti válogatott bravúros szerepléssel a 10. helyet szerezte meg melegkonyhai programjával az induló 30 nemzet közül a Villeroy & Boch Culinary World Cupon Luxemburgban, melyen a részvétel sem automatikus, hiszen csak azon nemzetek indulhatnak, akiket előzetesen kiválasztanak.
Hungarikumokkal kiállításozott idén az AMC

Hungarikumokkal kiállításozott idén az AMC 

„Ez évben az Agrármarketing Centrum (AMC) összességében 14 nemzetközi kiállításon vett részt közösségi standjával, ahol a magyar kiállítók a szervezet jelentős anyagi támogatása mellett mutathatták be termékeiket, amelyek közül egyetlen alkalommal sem hiányoztak a hungarikumok” – közölte Ondré Péter az AMC ügyvezető igazgatója a Szent István Egyetem (SZIE) által harmadik alkalommal megrendezett, ma kezdődő FoodConf Élelmiszertudományi, -technológiai és Innovációs Konferencián. A két napos nemzetközi szimpózium az ipar 4.0 víziójának témaköreit, a valós és a digitális világ közötti kölcsönhatás eredményeként a modern gyárakban a dolgok (tárgyak, berendezések) internetének megteremtődését, az automatizálás, a smart termelés, a smart logisztikai lánc big data feldolgozását, az élelmiszergyártás, -logisztika, -kereskedelem, -biztonság, és a táplálkozás témaköreit járja körül.

Tökéletesen ehető házat építettek Angliában 

A csokoládéból készült kunyhóról már írtunk, de ez most más.
20 év után újranyit Szeged legendás étterme

20 év után újranyit Szeged legendás étterme 

A legendás Hági udvara majdnem 20 év után május elején nyitotta újra kapuit street food választékkal, szombattól pedig bővebb, éttermi kínálattal várják a vendégeket, összesen több mint 300 négyzetméteren.

Mit ennél, Gyöngyhajú lány? 

Magyar viszonylatban egészen különleges kiállítás Nyílik hamarosan Szentesen a Koszta József Múzeumban. Az Omega zenekarról emlékeznek majd meg 950 négyzetméteren a Gyöngyhajú lány című kiállítás keretében, ahol mindenféle zenekari relikviákat tekinthetnek meg a látogatók.

Rémes higiéniai viszonyok egy cukrászüzemben 

November 22-én egy budapesti cukrászüzemben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság a helyszínen tapasztalt műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését, továbbá mintegy 295 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett terméket vont ki a forgalomból.

Jövőre nyithat a kínai Costes 

Ennél nagyobb vállalkozásról még nemigen hallhattunk, most igen: a legújabb Costes a kínai Hainan-szigetek legújabb megaresortjában nyílik jövő év végén.

A legkedveltebb hazai boros úticélok 

2018‐ban immáron harmadik éve indult el a Nagy Bor Teszt, hazánk legnagyobb boros kutatása. Az előző évek sikere idén is folytatódott, összesen közel 22 000 fő töltötte ki a kérdőívet. Az eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, a szakmai partner Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával bekerült új kérdések pedig további szempontokra világítottak rá.

A magyar sztárséf egy 0 kilométeres olasz konyhában 

November 19-én izgalmas gasztronómiai találkozóra került sor Olaszország egy kis, de gasztronómia szempontjából annál jelentősebb városában, Albában. Itt gyűltek össze ugyanis a magyar és az olasz Bocuse d’Or Akadémia legendás alakjai, hogy egy sajtóvacsora keretén belül a két ország gasztrokultúráját összehasonlítsák, megvitassák és természetesen meg is kóstolják.

Elstartolt a luxemburgi gasztro vb! 

2018. november 24-28. között rendezik a Luxembourgi Kulináris Világbajnokságot, melyre ezúttal 72 ország közel 2.500 versenyzője érkezik a világ minden pontjáról, köztük a magyar nemzeti szakács és cukrász válogatottal.

A francia whiskey lehet a brexit nyertese 

Egészen különleges következményei is lehetnek a brexitnek, az egyik ilyen a francia whiskey elterjedése.

Drágulhatnak a pálinkák 

A januártól emelkedő adóterhek miatt előrehozzák pálinkabeszerzéseiket a kereskedők, a jövő év elején azonban pangás várható – írta a Világgazdaság.

Hogy az étterem mindig tele legyen 

Új magyar applikációt fejlesztettek az éttermek csúcsidőszakon kívüli kapacitásainak feltöltésére, az alkalmazásban jelenleg 70 minőségi budapesti étterem ajánlja időpontra foglalható üres asztalait jelentős kedvezménnyel - közölte a DiningHour pénteken.

Zöldre vált a maglódi Korzó ételudvara 

A maglódi Korzó éttermeiben nem használnak mától egyszer használatos, eldobható műanyag eszközöket, helyüket a 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagúak veszik át. De valóban megmentőnk a PLA?

Hal hallal, a Mester emlékére 

Családias, bensőséges ünnepi ebéd az MVI rendezésében, ahol az egy éve elhunyt mesterre, sokak mentorára, Jakabffy Lászlóra emlékeztek a Gundel Károly díjátadó során.

A wagyu marhától az őszinte vendéglátásig 

Családias hangulatú programmá alakult az MSZÉSZ közgyűlés szemináriumi napjának délutánján a Gasztronómiai szekció gyűlése Hamvas Zoltán vezetésével.

Változó elvárások a borfogyasztók körében 

Átalakultak a borfogyasztói igények, amit több, a közelmúltban ismertetett jelentés ismertet. Például van igény a csökkentett alkoholtartalmú, a szupermarketek sajátmárkás boraira is. De például a fémdobozos kiszerelésű iránt is lenne nagyobb kereslet.

Megnyitott a 36 Bisztró 

Célja, hogy egészséges és természetes alapanyagokból friss és finom ételeket készítsen, egyszerre kínáljon kompromisszummentes és pénztárcabarát megoldásokat az ételallergiával vagy érzékenységgel élő és egészségtudatos vendégei számára, s így legyen egy olyan budapesti étterem, ahol senkinek nem kell úgy éreznie, hogy egy egészségügyi probléma, diéta vagy akár csak személyes elvei miatt „kilóg“ a társaságból.

Most már biztos: a hűvös éghajlaton több alkohol fogy 

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra - derült ki egy nagyszabású új amerikai tanulmányból.

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös magyar sörtörténetet bemutató kiállítása tavaly júniusban nyílt meg a MKVM-ben Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel, amelyet már akkor vándorkiállításnak szántak.

Egyetlen nemzeti védjegy lesz? 

Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát, egyetlen erős védjegyet teremtve - közölte az agrárminiszter Hévízen.

Kezdődik az Olasz Gasztronómiai Világhét 

Kóstolókkal, szemináriummal, szakmai találkozókkal és gasztrokulturális programokkal népszerűsíti a mediterrán étrendet november 19. és 25. között Magyarországon is az idei Olasz Gasztronómiai Világhét.

Neszmély 25 

Negyedévszázadnyi tapasztalat érett szakmai díjjá Neszmélyen, a Hilltopnál.

A rántott csirkére esküsznek a gyerekek 

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál több száz – a fővárosban és 33 vidéki nagyvárosban található – étterem bevonásával készített elemzést a gyerekétel kínálatról. Az eredmény szerint a felmérésében résztvevő vendéglátóhelyek 10 százalékánál lehet kapni kifejezetten gyermekeknek ajánlott fogásokat.

A feketét választják a magyar autósok 

Még mindig az eszpresszó a magyar autósok kedvence, de egyre inkább nyitnak más kávétípusok felé – derült ki az OMV Hungária idei adataiból. A töltőállomás-hálózat legújabb vizsgálatában az osztrák, német, román és szlovák sofőrök kávéfogyasztásával hasonlította össze a hazai szokásokat. Míg északi és keleti szomszédunkhoz hasonlóan a rövid feketét szeretjük, addig a nyugati országokhoz képest kevésbé rajongunk a tejes verziókért.

14 órán át füstölődnek a húsok a Selection bistro-ban 

A felkapott étterem mind megjelenésében, mind gasztronómiai kínálatában megújult az elmúlt hetekben. Stratégiájuk alapja az idő tisztelete (low & slow, tartja a BBQ szakma), amelynek során akár több mint 10 órán át füstölődnek a húsok a fatüzelésű PIT smokerben. A The Selection bistro saját receptúrájú IPA sörét a magyar gasztroújságíró szcénából válogatott vendégek véglegesítették.

Finn gasztronómiával ünneplik a finn szállodatervezőt 

A Danubius Hotel Helia 1990-ben nyitotta meg kapuit a finn építész, Pekka Helin tervei alapján, akinek keze nyomát a szálloda felújítása során is nagy tiszteletben tartják. Ezen finn hagyományokra alapozva Tóth Zoltán Executive Chef a skandináv gasztronómiába kalauzolja el a hotel lobbijában található Yellow Bistro & Bar vendégeit.

A borászat fellegvára lesz Nagy-Britannia? 

A klímaváltozás nem pihen.

"Pontosan értik a megszállottságunkat" 

Egy hazai fine dining-sikersztori, a foodstyling és a kuponos, kedvezményes ajánlatok világa került terítékre tegnap, a nagy sikerű Horeca Meetup-unk idei záró eseményén a budapesti Gerbeaud-ban.

Történetek az írók kedvenc pékáruiról 

Nyáry Krisztián a Budafoki élesztő kampányában Petőfi vagy Móra Ferenc étkezési szokásait eleveníti fel.

Taroltak a villányi borok a bordói teszten 

Hatvan hazai kiállító közel 150 bora várja november 17-én a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. Az eseményt hagyományosan megelőző teszten az is kiderült, melyik hazai pincészetek standjainál érdemes mindenképpen kóstolni. A Nagykóstoló exkluzív borsorára - Bordeaux TOP5 Château - befizetve az érdeklődők pedig arról győződhetnek meg, hol tartanak a magyar bordói házasítások a világ etalonjának számító bordeaux-i borokhoz képest.

A Balaton legjobb vendéglátói egy helyen, két napon át 

A Füred Gastro fesztivál idén első alkalommal nyitja meg kapuit a balatonfüredi Vitorlás téren november 24-én, szombaton. A kétnapos fesztiválra a balatoni régió tíz kiváló étterme nyert meghívást, a környék legjobb borászatai pedig hozzák a tőlük megszokott, izgalmas tételeket.

Zölden és hatékonyan 

Minden szakmában hasznos lehet megismerkedni a gyártókkal és termékeikkel, feltenni a kérdéseiket ezekkel kapcsolatban. A hétvégén magánembereknek, civil szervezeteknek és vendéglátóegységeknek is hasznos környezetbarát rendezvény zajlott a BB’z Bar & Grill-ben.

Beteg szőlő Pécsett! 

A szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt növény-egészségügyi zárlatot rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal (BAMKH) Pécs déli városrészeiben és több szomszédos településen - közölte a megyeszékhely önkormányzata kedden 

Magyar konyha Kínában 

Kínai Nemzetközi Import Expo Magyar Országpavilonját 2018. november 6-án nyitották meg Sanghaiban. Az ötnapos eseményen hazánk díszvendégként vesz részt. A nemzeti pavilonban az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében egy látványkonyha is várja a látogatókat. A kínai közönség prémium borokat, minőségi ásványvizeket, kacsa- és libapehely termékeket és édességeket kóstolhat meg.

Nemzetközi gasztrocsúcs Budapesten 

November 8-án együtt főz a jelenlegi magyar Bocuse d'Or csapat, azaz Pohner Ádám, Csillag Richárd, Segal Viktor és Hamvas Zoltán, két norvég Bocuse legenda, Odd Ivar Solvold és Ørjan Johannessen, valamint Széll Tamás és Szulló Szabina. A vacsorajegyekből befolyt összeg a magyar Bocuse d’Or csapat felkészülését támogatja.

Megérkezett Olaszország egyik kedvenc söre 

Ezentúl nálunk is kapható Olaszország összetéveszthetetlen karakterű söre, a frissítő Peroni Nastro Azzurro. A világszintű eladásokban élen járó olasz sörmárka valóságos stílusikon, amelyet elsőrangú alapanyagai, több mint 50 éves múltja és a hozzá kapcsolódó igazi olasz életérzés tesznek különlegessé. A „Kék szalag” megjelenése erősíti azt a hazai piaci trendet, melyet a magas minőségű sörszegmens növekedése jellemez.

Kevesen ismerik az új táplálkozási ajánlást 

Ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) friss online reprezentatív kutatásából, ami a dietetikusok szakmai megítéléséről és a két éve kiadott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® ismertségéről készült. A felmérés arra mutatott rá, hogy bár döntően tudjuk, milyen kérdésekben segíthetnek a dietetikusok, mégis a könnyebb elérhetőség miatt sokszor máshoz fordulunk tanácsért. A 18 év feletti, rendszeresen internetezőknek egyelőre mindössze 9 százaléka hallott az új táplálkozási ajánlásról. 

Hiánypótló gasztrokalauz Kárpátaljáról 

A Magyar Konyha Magazin folyóirat legújabb számának mellékleteként megjelent a 190 címet összegyűjtő Kárpátaljai Gasztrokalauz.

Sörsátor, virsli - ünnepelt a Rist cég 

Hagyományteremtő szándékkal, Oktoberfest címmel, kétnapos rendezvényt szervezett októberben bemutatótermében és a parkolóban felállított sörsátorban a Rist Kereskedelmi Kft.

Mango Sticky Rice mindenütt! 

Az úgy történt, hogy meghívott minket a Qatar Airways és a Thaiturizmus Utazási Iroda Kft, akiknek jóvoltából így elutaztunk Thaiföldre, és ha már ott voltunk, ahogy máshol, ott is előbb utóbb megéheztünk. Thaiföldön frissek a gyümölcsök és zöldségek, rengeteg a csípős, fűszeres étel, nagyon gyakori alapanyag a kókusztej. A sült skorpió pedig olyan, akár egy kréker.

Borkiválóságok Könyve 

A 2018-as Fehér Borkiválóságok Könyvében a Balaton és a Tokaji Borrégió, a Vörös és Rozé Borkiválóságok Könyvében a Pannon Borrégió termelői szerepeltek a legsikeresebben - derült ki az idei kötetek csütörtöki budapesti bemutatóján.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!