Gasztro
Ez a kávé nem kávébabból készül
Kávébabmentes kávét fejlesztett ki egy újonnan alakult cég, amire tulajdonképpen nyomós okai voltak.
A legjobb, ami egy hétvége indításaként történhetett
Megkóstolhattuk a Devil's Prézli rántott húsos kínálatát.
Elmaradott a kávékultúra még a topéttermekben is
A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála hagyományosan az év egyik legfontosabb gasztrorendezvénye. A Dining Guide, mint hazánk legrégibb gasztronómiai platformja, évről évre a vendéglátás újabb területeit veszi górcső alá. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját is.
Kóstoló kört tartanak az ország ötven legjobb borászával
Kóstoló kört tartanak az ország ötven legjobb borászának részvételével március 2-án Budapesten, a szakmai megmérettetésen dől el, ki lesz a Borászok borásza díj nyertese - közölte az elismerés alapítója pénteken az M1 aktuális csatornán.
Év végéig ötödével drágulhat a kávé
Hullámvölgy felé tart a termésmennyiség Brazíliában.
Minden konyhának van szíve
Idén március 1-3. között a Budapest Arénában immár 10. éve ad inspirációtlátogatóinak, a legújabb trendekkel, konyhabútorokkal és gépekkel a Konyhakiállítás.
Nem törvényszerű, hogy leégjen az ember feje
Ablakpárkányos startup vállalkozásnak indult, idén már termelőüzemet épít Nagymaroson, ahol a családdal lakik Nagy Gábor. Chilitermelő sikersztori az övé.
Az okoshordó, ami jelzi, ha fogytán a sör
Olyan söröshordót fejlesztett a Carlsberg, amelyik figyeli és hosszabb ideig is tartja frissen a benne lévő sörmennyiséget - írja a hvg.hu.
Márciusban ismét GastroPan
Újra megszervezi a székelyudvarhelyi székhelyű Boro-Info cégcsoport és a PanGastRo Egyesület, Románia és Délkelet-Európa legnagyobb szakmai kiállítását, a GastroPan Expo-t, ahol a nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai és vendéglátóipari szakemberek, vállalkozók találkoznak.
Smart-osodnak a magyar konyhák
A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel ismét a hazai étkezési és főzési szokásokat valamint újdonságként a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket.
Verseny a 27 év alatti ifjú szakácsok részére
A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet szabályzata alapján, ez évben XXIV. alkalommal rendezik meg a Chaîne Egyesülethez tartozó „Chaîne” szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok részére a „Jeunes Chefs Rôtisseurs” Magyarországi Szakácsversenyt.
Magyar borászati terminusokat védetnének le
Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.
Megújul a Dreher
A Dreher Gold receptúrájából kikerül a kukoricagríz, így ezentúl már csak 3 klasszikus összetevőt tartalmaz: árpamalátát, komlót és kristálytiszta vizet. A kívül-belül megújuló termék végleges ízének és csomagolásának kiválasztásában a magyar fogyasztók véleményére nagyban épített a márka.
Apa, anya! Nincs mobilozás az asztalnál!
A Vakvarjú Buda is hadat üzent a kütyüzésnek.
Térképen a diétabarát vendéglátóhelyek
Hiánypótló kezdeményezés a magyar piacon az a térkép, amely ajánlások által gyűjti össze a belföldi- és külföldi vendéglátóhelyeket, ahol a speciális étkezést követők otthonukról kimozdulva is bátran étkezhetnek.
Kevés étteremben van vega kínálat
A Falatozz.hu-n három év alatt 47%-kal emelkedett a vegetáriánus ételrendelések száma.
A mangalicatermékek világszerte keresettek
A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be - mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján. Kiemelte, a magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica fajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése.
Hazai afrodiziákumok is feldobhatják a Valentin-napot
A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában a messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet és megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát.
Pálinka: törvénybe foglalható a jó íz?
Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?
Klímavédő vegetáriánus influencer lehet a pápa?
Egymillió dollárt (280 millió forintot) ajánlott egy környezetvédő szervezet a pápának, aki a pénzt az általa kiválasztott jótékonysági szervezeteknek adhatja, ha a nagyböjt alatt nem eszik húst és tejterméket.
Amerikai tudósok: a tequila fogyaszt
Az American Chemical Society (Amerikai Vegyésztársaság) tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy a tequila alapját képező növényben fellelhető cukor csökkenti a tequilafogyasztók vércukorszintjét, és a fogyókúrát is megkönnyítheti.
Neoreneszánsz kávézó nyílt
Közel két év kényszerű csend után kávézó költözött Budapest neoreneszánsz ékszeres dobozába, a Párisi Nagy Áruház szívében található Lotz-terembe.
A magyarok és a gasztronómia
A Dining Guide gasztronómiai platform megbízásából, az Ipsos Kutatóintézet készített reprezentatív közvélemény-kutatást.
Ilyen volt az Olaszrizling Szerintünk
Február első hétvégéjén a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében, 27 kiállító borász részvételével lezajlott a 10., jubileumi Olaszrizling Szerintünk. A rendezvényen idén a balatoni borpiramis második lépcsőfoka, a HegyBor került fókuszba.
Farmville a valóságban
Közösségi finanszírozású kert épül Harta mellett, ahonnan közvetlenül az előfizetőkhöz szállítják majd a megtermelt ételt. A Farm to table egy társadalmi mozgalom, amely arra törekszik, hogy a helyi ételeket közvetlenül a termelőtől szerezzék be a háztartások, éttermek, iskolák, így a szállítási idő minimálisra csökken, nincs tárolási költség, közvetítő, és nem veszít minőségéből a termék, amíg az üzletek polcain áll.
Többször, és több borravalót adunk, mint valaha
Mintegy 7-8 százalékkal növelheti a bevételt a kártyás fizetés a vendéglátóhelyeken, főként a gyorsabb és zökkenőmentes kiszolgálás miatt. Ráadásul a borravalót sem befolyásolja már a bankkártyás fizetés: a legtöbb fogyasztó a kiszolgálás minősége alapján dönt, és ha megfelelő a fizetési rendszer, a vásárlók 54 százaléka is ad legalább 5 százalék borravalót.
Élelmes startupok
Az élelmiszeriparban – mint megannyi más ágazatban is – gomba módra szaporodnak a startupok, amelyek jelentős része aztán persze gyorsan el is hasal a világpiac göcsörtös talaján, de természetesen mindig akadnak páran, akiknek valahogy mégis sikerül megvetni a lábukat. Jelen cikkünkben éppen az ilyen fiatal vállalkozások találmányai közül mutatunk be néhányat.
A vizet ugyan kilötykölte a robotfelszolgálólány, de annyi baj legyen!
Miért tartanánk lapindító meetinget unalmas négy fal közt, ha egy robotokkal megtűzdelt pesti kávézóban is lehet?
Portugál ízek a budapesti belvárosban
Lisboa Pastry & Bakery néven új vendéglátóhely nyílt a Gozsdu udvarban, hogy Portugália ismert és közkedvelt ízeit közelebb hozza a magyar közönséghez.
Veszélyeztetett fajú cápák húsát is felszolgálják brit éttermekben
Az Exeteri Egyetem kutatóinak vizsgálatai során két olyan cápától származó mintákat találtak, amelyeket a kihalás fenyegeti. Egyikük, a csipkés pörölycápára (Sphyrna lewini) például nemzetközi tilalmak vonatkoznak.
A Bocuse d'Or után a Mátrában folytatja a világ egyik legígéretesebb szakácsa
Szabó Kevin két éve még Lyonban a világ legrangosabb szakácsversenyén dolgozott Széll Tamás keze alá, most pedig vidéken tanítja a vendégeket, hogy milyen is az igazán jó magyaros étel.
14. Magyar Borok Bálja
Az ország hét kiváló borászata és három étterme, illetve egy nagy hírű cukrászda dolgozik azon, hogy a 14. Magyar Borok Bálja minden korábbinál fényűzőbb legyen. Legdinamikusabban fejlődő borvidékeinknek 2019-ben sztárséfek jelentik a kísérőzenekart, az ország legszebb bálterme a színpadot, a karmester pedig Ördög Nóra.
Terítéken a mítoszok és legendák
A Baraka séfje, André Bicalho új koncepciója izgalmasnak ígérkezik, mesésre sikerült. A tél a történetmesélés évszaka, amikor átéljük, hogyan hatnak ezek az őseinktől örökölt mítoszok és legendák szinte természetfölötti módon az emberi lélekre.
Hogyan dobhatja fel éttermét csilliárdos ráfordítás nélkül...
... hogy még menőbb legyen, és sokkal több vendéget vonzzon a látványos megjelenés? Az eater.com portál tanácsai alapján most mi is közreadjuk.
Jövő hétvégén Mangalica Fesztivál!
2019-ben 12. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivál, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, ez országosan a 37. Mangalica Fesztivál lesz, hiszen Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is redeznek fesztivált.
Elköltözik az idei, tízéves KávéBár Bazár
Idén február 9-10-én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a 10. jubileumát ünneplő KávéBár Bazár, melynek a Millenáris Park B csarnoka ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával több, mint negyven kiállító termékeit; kávékat, teákat, borokat, söröket, párlatokat, és egyéb italkülönlegességeket kóstolhatnak egész nap a standokon. Hazai manufaktúrák és jól ismert kereskedelmi márkák egyaránt megjelennek a kiállítók között, s a kóstolások mellett persze vásárolni is lehet. Csúcsminőségű tételek érkeznek az eseményre, s a hazai piac színe-java képviselteti magát.
Bocuse-mérleg: itt 12 nem egy tucat!
Közvetlenül a gasztro nagyhatalmak mögött, az erős középmezőnyben végzett a magyar csapat. Szinte már nem is hír, hogy ismét a skandinávok taroltak.
Bocuse 2. nap: franciák hátszéllel, Széll ma is bírál
A mai nap, azaz január 30-án, szerda estére kiderül, ki lesz a világelső idén Lyon-ban.
Nem nyertünk, de jók voltunk!
Múlt héten rendezték meg a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenyének az International Catering Cup-nak a döntőjét Lyonban a Sirha kiállításon. Magyarországot első alkalommal az Albatros - Expo Catering Kft. csapata képviselte, Kasuba László sous chef, Balázs Gergő séf és Volenter István coach személyében
A világűrben akarják pörkölni a tökéletes kávét
A rakétatechnológiát akarja segítségül hívni a kávé tökéletes pörköléséhez egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó, akik jövőre tervezik a világűrbe juttatni kávépörkölő kapszulájukat.
Összefognak a gyengébb minőségű borok ellen
Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból. Az ülésen viszont összesen 12 tagállam támogatta a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot. Jól jelzi a magyar kezdeményezés sikerét, hogy az azt támogató tizenkét tagállam az EU borszőlőtermesztésének több mint 90%-át adja.
Balaton és Robuchon szerepelt a magyarok versenyprogramjában
Lezajlott a Bocuse d'Or első versenynapja. A magyar csapat, a nem várt nehézségek ellenére, derekasan helyt állt.
A cél: megdönteni a saját Guinness-rekordját
A sabrage hivatalos Guinness-rekordkísérletét hajtották végre Budapesten a Törley pincészetben. A sabrage egy pezsgőspalack - alapvetően - szablyával való kinyitása. Ez lehetséges egyrészt az palackban levő nyomásnak köszönhetően, másrészt magának az üvegnek is: a kalakítása, az illesztés pontja az egész folyam trükkje. Ha az illesztési pontot eltalálja a sabrage-t gyakorló, és megfelelő a nyomás a palackban, borítékolható a siker.
Bocuse breaking: sokkot okozó sokkoló, és a zsűritagunk is kidőlt
Nem telik egyhangúan a magyar versenyző csapat mai szereplése Lyon-ban, az biztos. Két váratlan helyzettel is meg kell birkóznia.
30 kiállító legjobb Olaszrizlingje
A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében idén február másodikán, 14-18 óra között lesz Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb Olaszrizlingjét lehet megkóstolni.
Jövőre újranyit a világhírű elBulli
Kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván Ferran Adriá. A spanyol sztárséf ezt hétfőn jelentette be, a Madrid Fusión elnevezésű konyhaművészeti kongresszus nyitónapján, amelynek egyik meghívott vendége ebben az évben Budapest - írja az MTI.
A Bocuse nulladik napján volt is meglepetés, meg nem is
Ahogy az a Lyon-i döntő alkalmával már megszokott: a nulladik napon minden induló csapat a piacra indult, ahol várja majd őket a meglepetés alapanyag is...
A világ szeme egy magyar séfen!
A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese az európai verseny után a tokiói döntőn már az egészt kontinenst képviseli a Washoku World Challenge versenyen.