Saját bormárkát alapít Sarah Jessica Parker 

A színésznő tulajdon ízlése szerint házasított italok alkotják majd a brand kínálatát.
Megnyílt a Cafe Frei Ferihegyen

Megnyílt a Cafe Frei Ferihegyen 

Kiemelkedő minőségű hazai kávéház lánc nyitotta meg új egységét a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: a 2 B oldali utasmólón immár a Cafe Frei kávékülönlegességei mellett várhatják az utasok a gép indulását.
Megkezdődött a FOODEX

Megkezdődött a FOODEX 

A világ egyik legnagyobb és legrangosabb Élelmiszeri és Ital Szakkiállítása a FOODEX Japan, amelyen immár 12. alkalommal szervezett közösségi megjelenést az Agrármarketing Centrum. A 2019. március 5-8. között zajló, kizárólag szakmai látogatóknak szóló eseményen 14 magyar kiállító mutatkozik be, akik az ázsiai piacon népszerű és jól eladható termékekkel – liba- és kacsahús, likőrök, mézek, borkülönlegességek, fagyasztott élelmiszerek – várják az érdeklődőket.

559 nevezés a Syngenta Borversenyén 

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Csúcsborok a VinCE Budapesten 

Április végén 10. alkalommal rendezik meg Magyarország legismertebb és legszínvonalasabb beltéri boros rendezvényét, a VinCE Budapest Wine Show-t. A hazai kínálat legjavát felvonultató háromnapos rendezvényen nemcsak a kiváló magyar és külföldi boroknak és párlatoknak, de egyedülálló mesterkurzusoknak és workshopoknak is kiemelt szerep jut. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is különleges meglepetéseket tartogatnak a szervezők, és számos újdonsággal is készülnek.

Megreformálnák a borkereskedelmet 

Egy fiatal cég új találmánya radikálisan csökkentheti a borágazat ökológiai lábnyomát.

Hiánycikk lesz az európai olívaolaj 

Kontinensszerte megsanyargatja az olívatermést az időjárás.
Nemes ügy lett az esemény: Gyengébb? Nem! -  Nőnapi borkóstoló

Nemes ügy lett az esemény: Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló 

Március 8-án ismét összejönnek Magyarország nagyszerű borásznői, hogy bemutassák boraikat a közönségnek. A Gyengébb? Nem! kóstolónak az idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont.
Gourmet fesztivál lesz májusban

Gourmet fesztivál lesz májusban 

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon – hagyományosan a Millenárison -, ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.
A bor szőlőből van. De vegán?

A bor szőlőből van. De vegán? 

A legtöbb bor derítése során érintkezik állati eredetű segédanyagokkal. Ilyen például a tojásfehérje, a marhacsontból készült étkezési zselatin, vagy a halhólyagból nyert kollagén. A vegán borok viszont kizárólag növényi eredetű derítőanyagokkal érintkezhetnek.

Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep 

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Megmutatják a pálinkakészítés csínját-bínját 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága idén újra megrendezi a „Tanuljunk együtt!” programsorozatot, amelynek keretében elsőként a pálinka- és a párlatkészítésről tart szakmai rendezvényt.

A vidék is viszi a pálmát a csúcsgasztronómiában 

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját. Jó hír, hogy a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb, jó hír továbbá az is, hogy nem egy régióban összpontosulnak a legjobb helyek. Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád. Ha idén szeretnénk ezeket a helyeket végiglátogatni, ezek a helyiségek, melyek feltétlenül említést érdemelnek. A legjobb 20 étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb 10 étterem közé az Anyukám mondta fért be. Következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz szerint!

Itthon nyit éttermet a világ egyik leghíresebb magyar séfje 

A világ legjobb és leghíresebb séfjei mellett dolgoztak, most együtt készítettek tízfogásos vacsorát egy budapesti Michelin-csillagos étteremben, mondván, nem a rivalizálástól megy előre a világ. Az első, Magyarországon kívül Michelin-csillagot szerző magyar séffel, Rácz Jenővel és a magyar Costes Downtownnak csillagot szerző portugál Tiago Sabarigóval beszélgettünk, ahol az is kiderült, Rácz hamarosan itthon nyitja meg saját éttermét - írja az Index.

Kiírták a Közétkeztetési Szakácsversenyt 

Május 23-ig lehet nevezni a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 megmérettetésre. A verseny témája ezúttal a nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. Újdonság, hogy a szervezők 3+1 fős csapatok nevezését várják, a csapattagok közül pedig legalább egy főnek 35 éven alulinak kell lennie.

Milyen a whisky, ha walesi? 

Március elseje, vagyis Szent Dávid napja a walesiek nemzeti ünnepe, amelyre a budapesti Brit Nagykövetség és a Good Spirit Bar közös kelta kóstolóval emlékezett – walesi, skót és ír whiskykkel.

Személyesen – bemutatkozott az új borarculat 

A Magyar Turisztikai Ügynökség éppen két éve a Borjog és Bormarketing konferencián jelentette be megújuló borstratégiáját, most pedig bemutatták az új borarculatot is.

Újabb két Michelin csillag Horvátországban 

A zágrábi Noel ás a lovrani Draga di Lovrana éttermek – egy csillagot kaptak, míg a šibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360º és a rovinji Monte sikeresen védték meg egy-egy Michelin csillagukat

Torkos Csütörtök a Balatonnál, Budapesten és Kőszegen 

A Balatontipp.hu régiós híroldal az idén harmadik alkalommal hirdette meg és szervezi a Torkos Csütörtök kedvezményes gasztronómiai programot. Tíz nappal az akció tervezett időpontja, március 7-e előtt 15 balatoni, két fővárosi és egy kőszegi étterem közül választhatnak vendégek. A kínálat a következő napokban tovább bővülhet.

Öreg tehenek tökéletesen elkészített húsa 

„Húst mindenhol esznek a világon, de a kövér, öreg tehenek tökéletesen elkészített húsát csak Baszkföldön fogod megtalálni.” – mondja Imanol Jaca, a baszkföldi Txogitxu Húsok vezetője a budapesti El Asador de Pata Negra showcooking-húsbemutatóján.

Lendületesen nő a bio népszerűsége 

Az ökológiai gazdálkodás globális térhódítása feltartóztathatatlan.

Furmintba öltözött Köveskál 

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Káli Kövek Borászat, Mi a Kő, Kővirág, Káli Art Inn – összefogásából jött létre a Köveskáli Furmint Napok ötlete. Tavaly először, idén február utolsó hétvégéjén pedig másodszor tartották meg az eseményt.

Így választ a magyar 

A derecskei Almavirág Étterem nem reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a budapestiekre nem jellemző, hogy 50 kilométernél távolabb utaznának egy étterem miatt. Országos viszonylatban a Hajdú-Bihar megyében élők hajlamosabbak nagyobb távolságokat, akár 100 kilométernél is többet megtenni, hogy eljussanak a vágyott étterembe. A kitöltők többsége 21 és 50 kilométer közötti távot hajlandó utazni egy vendéglátóhelyért.

Még csak nemrég indult, máris díjat nyert a magyar borászat 

A Sakura Women’s Wine Awards 2019-en a Juliet Victor édes Szamorodni 2016-os tétel dupla aranyérmet kapott. A nevezett tételek mindössze 6%-át díjazzák dupla arany díjjal.

Egerben lesz a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntője 

Idén az Egri borvidéken rendezik meg a Magyar Sommelier Bajnokság Elődöntőjét március 2-án. A Magyar Sommelier Szövetség által lebonyolított esemény stratégiai partnere az Egri Borműhely, a verseny főtámogatója a Törley Pezsgőmanufaktúra. Az itteni versenyszakasz három helyezettje másnap Budapesten a döntő keretében csap össze.

Csak a kábán levágott állatok húsa organikus 

Nem kaphatnak organikus besorolást a muszlim és a zsidó vallási előírások szerint, elkábítás nélkül levágott állatokból származó húsok – mondta ki az Európai Bíróság.

Bemutatták a magyar borok legjavát Varsóban 

A tavalyi év sikereire alapozva, február 26-án, második alkalommal szervezte meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa lengyel üzleti borbemutatóját. A kereskedők, újságírók és gasztronómiai szakértők részvételével lezajlott borbemutatón 30 magyar, az Országos Borversenyen díjnyertes pincészet mutatkozott be. Az érdeklődő szakemberek három mesterkurzuson mélyíthették el ismereteiket.

Szobor helyett étteremmel 

Szobor helyett étteremmel állítanak örök emléket Ausztria egyik legnagyobb popsztárjának, Falconak Bécsben. A Schwarzenbergplatzon található lokálban Falco számai szólnak, aranylemezei díszítik a falakat, az étlapon pedig a kedvenc ételei szerepelnek.

Az „Év Ifjú Séftehetsége” vehette át a Miele díját a Dining Guide gálán 

Idén is megrendezésre került az év egyik legrangosabb gasztronómiai eseménye, a Dining Guide Év Étterme Gála, ahol számos más elismerés mellet átadták a Miele által támogatott, „Az Év Ifjú Séftehetsége” díjat is.

Illegális főzőkonyhát függesztettek fel 

Egy budapesti illegális főzőkonyha tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei február közepén.

Itt az idei Dining Guide győztesek listája 

Közzétették a legújabb Dining Guide győztesek listáját. Az ünnepélyes díjáatdóra február 25-én, a Várkert Bazárban került sor. A győzets Top 10 tulajdonképpen 12.

Régiós konyhák, Michelin-fogások, farsangzáró evőhétvége a Piacon 

Idén március 1-3. között szerveződik az evőbuli, naponta változó éttermekkel és jól ismert séfekkel búcsúztatva a 2019-es farsangi szezont.

Két séffel erősít megújuló éttermében a Budapest Marriott Hotel 

Két új mesterszakácsot köszöntött a Budapest Marriott Hotel a csapatában. Konstantinos Kranakis executive séf és Varga Roland éttermi séf felelnek a márciusban újranyitó, friss koncepció szerint átalakított étteremért.

A Vapiano a WOLT-ot választotta 

A tavaly a magyar piacon megjelenő finn ételfutár szolgáltatást választotta házhoz szállító partneréül a Vapiano. A négy budapesti egységgel rendelkező német tulajdonú, frissen készült olasz tésztákat, pizzákat és salátákat kínáló étteremlánc több minőségi és kultikus fővárosi étterem mellett került fel a platformra. A WOLT bővítési stratégiájában többek között a Profession.hu-val közösen készített kutatási adatokra is épít.

Munkaerőpiaci felmérés a szőlő-bor ágazatban 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én on-line felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Vajon a zenére érlelt sajt finomabb? 

Éppen ezt a kérdést igyekszik megválaszolni egy emmentáli ementálikészítő.

Mégsem olyan környezetbarát a műhús? 

A marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói.

Tavaszváró mini-SVÉT fantasztikus ízekkel  

A tavaszt ugyan még csak a napsütés, no meg a benti színes virágok idézték, a hőfokok kevésbé, mégis kiváló hangulatban és folyamatos telt házzal zajlott február 23-án a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.

Váltások a Villa Tolnaynál 

A Csobánc-hegyi ház borainak rajongóit új arculattal lepték meg a pincészet tulajdonosai. De itt nem állnak meg: idén kész az új, többfunkciós pince is.

A világ legjobb étterme egy dél-afrikai halászfaluban van 

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján.

A világ legjobb fiatal séfjét keresik 

A S.Pellegrino idén negyedik alkalommal rendezi meg a világ legjobb fiatal séfjeit felkutató nemzetközi versenyét. A neves megmérettetés középpontjában ezúttal a tehetségek és inspiráló fogásaik mellett a gasztronómia társadalmi változást hozó ereje áll. A S.Pellegrino Young Chef versenyre február negyedikétől lehet jelentkezni a www.sanpellegrino.com weboldalon.

Bemutatkozik az Egri Borműhely 

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Dubaji Gulfood: tizenhárom magyar kiállító 

Az Agrármarketing Centrum 156 m2-es közösségi standdal,  egységes országarculattal, 13 magyar cég termékkínálatának bemutatásával vesz részt a seregszemlén., ahol 200 országból, több mint 5000 kiállító mutatja be kínálatát.

Magyar est az ARAZ-ban 

Márciustól folklór programos vacsorával várja a külföldieket az ARAZ Étterem.

A bíróság hibázott, nem a HELL 

Állapította meg a Fővárosi Törvényszék elnöke. A bíróság hibásan jegyzett be egy végrehajtást - amiért utóbb az elnök elnézést kért.

HELL ENERGY: nincs végrehajtás folyamatban 

"Cégünk kúriai felülvizsgálatot kezdeményezett a végrehajtás alapját képező jogerős bírósági ítélettel szemben annak megalapozatlansága és téves következtetései miatt, és kértük a végrehajtás felfüggesztését is. Amíg a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmünk a kúria elbírálása alatt volt, addig a végrehajtó az eljárását megindította." - írja közleményében a HELL ENERGY Magyarország Kft. 

BGE-Hungast együttműködés a gyakorlatorientált képzésért 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE KVIK), valamint a Hungast Csoport együttműködési keretmegállapodást kötött elméleti és gyakorlati tudásbázisuk közös hasznosítására. A szakmai partnerségnek köszönhetően a jövőben az Egyetem hallgatói előtt megnyílik a gyakorlati tapasztalatszerzés és munkaerőpiaci bekapcsolódás lehetősége, míg a Hungast szakemberei szerepet vállalhatnak a szakmai képzés egyes részterületeiben.

Berobbant a sörpiac prémium szegmense 

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24%-kal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!