A világ szeme egy magyar séfen!

A világ szeme egy magyar séfen! 

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese az európai verseny után a tokiói döntőn már az egészt kontinenst képviseli a Washoku World Challenge versenyen.
A Bocuse d'Or pontos, teljes menetrendje

A Bocuse d'Or pontos, teljes menetrendje 

Január 28. és 30. között kerül megrendezésre a Bocuse d'Or lyoni döntője, melyen természetesen a magyar Bocuse csapat is részt vesz.

Másodjára Furmint Napok Köveskálon! 

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Egri és soproni bor a szakírók kedvence 

Az egri és a soproni borvidék egy-egy borának ítélte oda a Magyar Borszakírók Köre a Magyar Bor Nagydíj 2018 elismerést - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a debreceni Déri múzeumban.
Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre

Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre 

Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.

Ellenőröket fenyegetett egy hévízi vendéglős 

Hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emeltek egy hévízi vendéglős ellen, aki egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéskor megfenyegette a hatóság munkatársait - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

Magyar konyha Japánban 

Moldován Viktor séf 12 éve él Japánban.12 éve az Onyxból csábították el a szigetországba, ahol 5 évig a kinti nagykövetségen dolgozott, majd innen ment a Tokachi Hills birtokra, ahol a kertbe látogató vendégek számára fenntartott két étterem egyikét, a Víz névre keresztelt magyar éttermet viszi, egyre nagyobb sikerrel.

Magyarország bemutatkozik - az International Catering Cup döntőjében 

Ezen a héten elkezdődik a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenye a Sirha kiállításon, Lyonban. A megmérettetés egyik legfontosabb célja, a catering szakma egyesítése mellett, az iparág felfrissítése és a megújulás elősegítése a versenyből fakadó kulináris inspirációkon keresztül.
Hogyan alakul a borpiac 2019-ben?

Hogyan alakul a borpiac 2019-ben? 

A Decanter szerzője, Chris Mercer összeszedte, melyek a legfontosabb újdonságok és tendenciák, amelyek meghatározzák majd a borpiacot 2019-ben. Nem meglepő, hogy az új trendek leginkább a sokféleséghez, a tudatossághoz és a technológiai fejlődéshez kapcsolódnak.
Véresnek tűnő burgerhús, ami vegán. Amerikában megcsinálták

Véresnek tűnő burgerhús, ami vegán. Amerikában megcsinálták 

Az Egyesült Államokban már olyan, növényi eredetű hamburgerpogácsát árulnak, ami mindenben húsra hasonlít, még vérzik is.

"Bonsai-szőlőtőke" és a spanyol dizájner esete 

Vida Péter 2011-ben nyerte el az Év Bortermelője címet. Utána egy csendesebb időszak következett, ami alatt azonban a család nem pihent. A háttérben fontos döntéseket hoztak, és dűlőiket már ennek szellemében telepítették újra. 

Ellenőrzőkörútra indul a munkaügyi hatóság 

Idén a sütő- és cukrászipari tevékenységet folytató vállalkozások körében tart majd célvizsgálatokat a munkaügyi hatóság, de sok ellenőrzésre számíthatnak a személy- és vagyonvédelem területén dolgozó cégek is. A korábban bejelentés nélkül foglalkoztató társaságok 80 százaléka újabb ellenőrzésre számíthat.

Ezt egye és etesse, ha meg akarja menteni a Földet! 

Nincs több időhúzás: radikálisan meg kell változtatni az étkezési szokásainkat, ha meg akarjuk őrizni a bolygót és magát az emberiséget. Ezt állítja a több mint 30 világhírű tudós által készített tanulmány.

Bemutatkozó Badacsonyi Borvidék 

A New York Palota Róma termében közel 60 kiállító várja idén is a Badacsonyt és a badacsonyi borokat kedvelő látogatókat, akik csaknem 40 borászat több mint 150 féle borát kóstolhatják meg.  A borvidéken túl megismerhetőek a a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is.

Sikeres a magyar gluténmentes sör 

Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. 

Emeril Lagasse éttermet nyitott New Yorkban 

Emeril Lagasse, az 59 éves amerikai  és televíziós személyiség január 8-án éttermet nyitott a Chelsea Hotel Henri lobbyjában. Yiannis Chatiris and Eleni Vareli a partnerei ebben.

Így boroznak a közösségimédia-felhasználók 

A közösségi médiát is használó magyarok hetente egyszer fogyasztanak bort, akkor is inkább a száraz vörösbort választják. A legkedveltebb a cabernet sauvignon, a rosé cuvee és a merlot. Borszaküzletben legalább annyian vásárolnak, mint szupermarketben, legritkábban azonban borkimérésben szerzik be a bort. Csak minden 4. ember hozza meg döntését az ár alapján, de a többség ajándéknak a prémium kategóriás borokat választja – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.

Kihívást jelent majd a csontos borjúkaraj? 

Egy ideig úgy tűnt, igen, de Pohner Ádám Lyon-ban, a Bocuse d'Or döntőn sikerrel megoldja.

Új, egészséges menü az Air France Economy osztályain 

Mostantól a Párizsból induló járatokon új, egészséges menüt is választhatnak az utasok a Premium Economy és az Economy osztályon. A menüket már mától kiválaszthatják az utasok az áprilistól induló gépekre.

Sokkolta a Gundel ügyvezetőjét a menzaügy 

„Ha csak a menzára kerestek volna szolgáltatót, valószínűleg nem pályáztunk volna” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője.

Kakukktojás: magyar az egyik legjobb szlovák étterem?! 

Egy magyar étterem annyira jó, hogy megválasztották az egyik legjobb szlovák étteremnek is.

Pohner Ádám képviseli hazánkat a Bocuse d'Oron 

A mezőny legfiatalabb indulója húsz versenytársával mérte össze tudását a torinói Európa Válogatón, ahonnan csupán tíz versenyző mehetett tovább a január végi döntőre. Ádám már több mint fél éve készül a megmérettetésre, amelyben a Bocuse d’Or hivatalos együttműködő szakmai partnereként a METRO látja el alapanyagokkal.

2018 legpocsékabb éttermei Amerikában 

Melyek voltak a tavalyi év legrosszabb hírű éttermei Amerikában? Mely helyeket messze kerülje el, ha a tengerentúlra veti a sors? Mindjárt kiderül.

Orosz kézbe került a legendás francia éttermi kalauz 

Pár éve még szenzáció lett volna a hír, de amióta emblematikus angol vagy francia hotelek, sportklubok, bortermelő gazdaságok kerülnek kínai, arab vagy orosz tulajdonosokhoz, a normális világgazdasági trend megszokott eseményeiről van szó.

Mit sütött ki a Felelős Gasztrohős 2018-ban? 

Három lakossági kampány, ovisprogram a kicsiknek, csapatépítő program a nagyoknak. Műanyagmentes Piknik, Zöldülők Vására, egy Gasztro Randi, sok izgalmas, környezetbarát tevékenység is belefért az tavalyi évükbe.

Szenzáció - Magyar cukrász a legnagyobbak között! 

Menyhárt Attila munkái, Fekete Antonio fotóival bekerültek a világhírű So Good magazinba.

Dzsungelrock Budán 

Adott a rock összes kelléke, sok-sok élő zölddel, mozgalmas, tágas térrel, indusztriális stílusban, elegáns berendezéssel, vagány, de egyszersmind minőségi étel- és borkínálattal. A Spíler Budát kóstoltuk.

Fotók: ilyen az Európai Bizottság menzája 

Miután hétfőn a hvg.hu megírta, hogy a Gundel kapott megbízást arra, hogy a Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse, egy fotóból az is kiderült, rendkívül olcsó a többnyire magyaros ételekből álló étlap.

Túl nagyok az ételadagok az éttermekben 

A British Medical Journal (BMJ) nevű folyóirat hasábjain megjelent egyik kutatás szerint a tányérokat globális szinten is túlságosan megrakják az éttermekben.

Túl sok foszfort fogyasztunk? 

A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok széles körben elterjedtek az élelmiszeriparban, azonban egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy fogyasztásuk növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát – az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikke a Laboratorium.hu-n.

A húsleves a kedvenc levesünk 

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál újévi leves körképe szerint a húsleves után a bableves a legnépszerűbb levesünk, de egyre ismertebbek más kultúrák specialitásai is.

A Buddhával együtt bezárt a Baalbek is 

Budapest első autentikus Libanoni étterme ma délután osztott meg egy képet Facebookon, amelyen "Good bye" feliratával búcsúzik vendégeitől.

A Gundel nyerte a Miniszterelnökség menzájának üzemeltetését 

A Gundel kapott megbízást arra, hogy a Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse – tudta meg a hvg.hu. Az étterem megerősítette az információt.

Nincs több kóser és a halal vágás Belgiumban 

Az ország az EU legtöbb államában bevett gyakorlattal szembe megy.

3 Michelin-csillagos séf tesztje Budapesten 

Egy telefonhívással kezdődött.

Itt az idő Napkeleti Bölcsek sütit készíteni 

Mi az összefüggés Gáspár, Menyhért, Boldizsár és a briós között? Mindjárt kiderül.

Kihirdették a legjobb borok listáját 

Az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Leányka Superior és a soproni Luka Enikő Pincészet 2015-ös Kékfrankos borainak ítélte a 2018-as Magyar Bor Nagydíjat a Magyar Borszakírók Köre.

Drágulás az egészségvédelem nevében 

Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Francia az év legjobb étterme 

Milyen volt az elmúlt év? Nem is volt az olyan régen, de máris elkezdhetjük az emlékezést: a TripAdvisor közzétette a vendégek visszajelzései alapján 2018 legjobb értéléseket kapott fine dining étterem listáját. Az első tíz között találunk még spanyol angol, mexikói, dél-afrikai, kínai, olasz, új-zélandi és thai éttermeket is.

Ha elég étel is lett volna - fergeteges buli lett volna 

A jól beharangozott szilveszteri előbuliról van szó - a Hold utcai Belvárosi Piacon.

Széll Tamásék szilvesztere 

Széll Tamás és Szulló Szabina az év utolsó napján sem hazudtolják meg magukat: szilveszteri menüjük  köszönőviszonyban sincs a hagyományos évbúcsúztató fogásokkal. 

Csalás és igazság: ilyenek voltak a skót whisky-k 

Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során - adta hírül a BBC honlapja csütörtökön.

Zsidai Csoport: üzletnyitás Budán 

A pesti Gozsdu udvar-beli első megjelenés, valamint külföldi nyitások után most egy budai bevásárlóközpontban is várja vendégeit Zsidaiék egyik kellemesen laza helye, Spíler Buda néven.

Három Michelin-csillag után a hamburgerező a kihívás? 

Három Michelin-csillagos marbellai éttermét alakítja át hamburgerezővé Dani García spanyol séf. A 42 éves sztárszakács alig egy hónappal azután tette közzé döntését a Twitteren, hogy Lisszabonban megkapta a Michelin-kalauz elismerését, amellyel a nevét viselő étterem lett Andalúzia második, háromcsillagos vendéglátóhelye.  

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség szakmai díjait 

Öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár ötödik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.

Karácsonyi csúcs a Fény utcai Augusztnál 

Kuglóf, bonbon, aprósütemények, és végre lesz ismét a régi korok emlékeként saját díszítésű karácsonyfa, meg persze bejgli bejgli hátán, hiszen karácsony közeledtével az az igazi sztár.

Jövőre indul a Magyarország étele szakácsverseny 

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük 

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!