Átadták az idei Országos Borverseny díjait 

Közel 200 résztvevő − elsősorban bortermelők, valamint az agrárium számos szakmai szervezete és a kormányzati szervek képviselői − jelenlétében, ünnepélyes keretek között zajlott le július 10-én, Budapesten az Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, valamint a szakmai zsűri által kiválónak minősített borok termelőit megillető díjak átadása. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, illetve Légli Ottó a Borverseny elnöke adta át.
Wow! Rekordnevezés az idei GastroDesign versenyen!

Wow! Rekordnevezés az idei GastroDesign versenyen! 

Lezáródott Gastro & Hotel Design Award versenyünk pályázati időszaka, és soha nem jelentkeztek még annyian, mint idén.

Megszülettek az első Kéknyelű origó borok 

Kéknyelű Ízlelő néven először tartották meg a badacsonyi borászok a fajtának szentelt sétálókóstolót: megszülettek az első origó borok a Kéknyelűek körében is.

Ön kit javasol a Gundel-díjra? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - idén is felhívást hirdet a Gundel Károly - díj elnyerésére.

„Kapj rá” a halra Tiszafüreden is! 

A „Kapj rá!” kampány és a „Kapj rá!” kampány faháza sem hiányozhat az idén 40 éves fennállását ünneplő Tiszafüredi Halasnapokról 2018. július 6. és 8. között. A csodálatos természeti környezetben fekvő Tisza-tó számtalan édesvízi halfaj otthona, és a halételek szerelmesei is ízletes fogásokat találhatnak a tóparti éttermekben. A Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred a jubileumi fesztivál alkalmából három napon keresztül várja a látogatókat. A színpadon a magyar könnyűzene színe-java – például a Wellhello, a Pataky Művek, a Tankcsapda és a Cozombolis – szórakoztatja a közönséget, és természetesen ízletes halételekből sem lesz hiány.
Megnyílt Szulló és Széll fine dining étterme

Megnyílt Szulló és Széll fine dining étterme 

Két év után újra fine dining étteremben főz Szulló Szabina és Széll Tamás. Az Onyx éttermet elhagyva először a Hold utcai piacon nyitottak bisztrót Stand25 néven, mely egy éven belül elnyerte a Michelin Guide Bib Gourmand elismerését, most pedig közös tervük újabb állomása következik: megnyitották saját fine dining éttermüket.
A szekszárdi Ízlelő Budára is költözik

A szekszárdi Ízlelő Budára is költözik 

Idén megnyitja második éttermét a Szekszárdon tíz éve jelen lévő Ízlelő étterem, ahol a vezetőkön kívül minden dolgozó megváltozott munkaképességű.

Bécsi ízek a Corvin Sétányon 

Korábban már írtunk Nicholas Göndöcsről, a Wiener Szalon alapítójáról, akkor a fánk volt fókuszban. Egy kellemes, napsütéses nyári napon azonban mi más érdekelhetne minket, mint a fagylalt?
Helyi piacok fejlesztésére írtak ki pályázatot

Helyi piacok fejlesztésére írtak ki pályázatot 

A pályázat előtérbe helyezi a helyi termelők és a helyi termékek piacra jutását, ezzel támogatja és ösztönzi a rövid élelmiszer-ellátási láncokat is. Az önkormányzatok számára kétmilliárd forint áll rendelkezésre piacok létrehozására és fejlesztésére.

Palacsintából Budavári Siklót 

Idén is megrendezik a palacsintafesztivált a Nógrád megyei Mátraterenyén, a szombati rendezvény palacsintasütő-versenyén a fő téma ismét Magyarország lesz - közölte az MTI-vel a szervező Nádújfaluért Baráti Egyesület elnöke.

Az első Bujdosó-pezsgő 

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő ebben az évben.

A világ legjobb 10 étterméből 6 európai 

A Bilbaóban megrendezett díjátadón másodszor választották a világ legjobbjának Massimo Bottura modenai éttermét.

Falusi vendéglátásba kezd a Zsindelyes Pálinkafőzde 

Családi beruházásban épült turisztikai komplexumot adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak határában pénteken.

Készítsen pizzatésztát karfiolból! 

Az emberek jelentős része rajong a pizzáért, amely viszont sajnos nem a legegészségesebb étel a világon. Ezen a helyzeten sokat javíthat, ha finomliszt helyett például karfiolból állítjuk elő a tésztáját.

Ezért van munkaerőhiány a vendéglátásban 

Nőtt a vendéglősök forgalma, emelkedtek az árak, csökkent az áfa, mégis csak 8 százalékkal emelkedtek a bérek

Számos újdonság a villányi Rozé Fesztiválon 

Számos újdonsággal - köztük magyar-horvát kulináris kalandozásokkal, illetve stifolder- és kulenversennyel - várják július 13-án és 14-én a mintegy 30 programot kínáló nyolcadik villányi Rozé Fesztiválra a látogatókat.

NETA: drasztikusan drágulna a pálinka 

A drágulás felezhetné a keresletet - nyilatkozott Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Az országban most 140 – többségében kisüzemi – kereskedelmi és nagyjából félezer bérfőzde üzemel. Az érdekképviseleti szervezet küzd a népegészségügyi termékadó kiterjesztése ellen – írja a hvg.hu.

Vidám fine dining? 

A Baraka új nyári menüjében a tányéron szó szerint megelevenednek a fesztiválok, a vidámpark, és a nyári kavalkád, miközben egy új videóban elmesélik azt is, milyen egy séf élete.

Ne lepődjön meg, ha nem kap szívószálat! 

Augusztus 1-én indul a Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra. Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. 

Nem küldte el a pályázatot? Sebaj, még nem késett le semmiről! 

Így a nevezési határidő: 2018. 07. 06-ra, péntekre módosult. De akkor aztán már tényleg nincs tovább – lezárjuk a nevezéseket.

Magyarországi a legjobb olasz éttermek között! 

Tegnap este Rómában, a Cavaliere Waldorf Astoria 3 Michelin-csillagos La Pergola éttermében adták át azokat a rangos elismeréseket, amelyek a világ legjobb pizzát is készítő éttermeit díjazták. Ezek olyan éttermek, amelyek teljes kínálatában az eredeti olasz pizza meghatározó helyet képvisel. A Ristorazione Italiana Magazine – Italyan Style által felkért olasz szakmai zsűri 2 éves tesztelő munkával választotta ki a világ legjobb 70 helyét. Nagy megtiszteltetés érte Gianni Annonit és Rosario Simeoli séfet, hiszen a Pomo D’oro is a legjobbak közé került!

Megnyitott a második vidéki Starbucks 

A Fórum bevásárlóközpontban nyitott üzlettel együtt 21 magyarországi taggal rendelkezik a világhírű kávézólánc. A márka 2010 óta van jelen a magyar piacon, a debreceni üzlet a második vidéki nagyvárosban nyitott kávézója.

Díjazták a legkiválóbb pálinkákat 

A Pálinka Országkóstoló célja összetett, jóval túlmutat azon, hogy pusztán minden évben tisztelegjünk az egyik legismertebb hungarikumunk előtt – mondta Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár az Agrárminisztérium (AM) és Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) közös eseményén.

A VinAgorán taroltak a magyar borok 

4 nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem, 6 champion díj, 3 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legeredményesebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”, a „legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem” díj.

Júliusban újra Bikavér Ünnep Egerben 

Idén harminc borászat száznál is több féle borát kóstolhatják az érdeklődők a XXII. Egri Bikavér Ünnepen, ahol tizenhárom étterem készít borokhoz párosított ételkülönlegességeket.

Másfélszeresére nőtt a radlerek piaca 

A Sopronit is gyártó HEINEKEN Hungária vetélkedővel összekötött túraversenyt szervezett, a radlerek és a hazai termelők jegyében.

838 milliós fejlesztés a Varga Pincészetnél 

A Varga Pincészet Kft. sikeresen pályázott a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” megnevezésű felhívásra.

Üres álláshelyek, kedvező étel- és alkoholmentes ital adózás 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a korábbi évekhez hasonlóan idén is összegyűjtötte a vendéglátással kapcsolatos hazai és nemzetközi statisztikai adatokat.

Mi a közös a kéknyelűben? 

Az Istvándy Birtok szervezésében hagyományteremtő szándékkal először rendezik meg július 4-én a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű sétálókóstolót a varázslatosan szép káptalantóti birtokon. A rendezvény központjában a Kéknyelű áll majd, a piknik hangulatú szabadtéri rendezvényre több, mint 20 badacsonyi borász jelezte részvételi szándékát.

Huncut bisztrókonyhát ígér a Kopaszi gát vadonatúj helye 

Nem kell messzire utaznia annak, aki vízparti hangulatra vágyik a fővárosban: a BudaPart-Kopaszi gát végében nemrég megnyitott I Gát U nyári élményeket, huncut bisztrókonyhát és izgalmas italokat kínál, egyedi környezetben.

Idén is elindul a dinnyekóstoltató kampány 

Hazánkban harmadik alkalommal indul „Nyár, dinnye, szeletem" elnevezéssel dinnyekampány az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefogásával, azzal a céllal, hogy tudatosítsa a hazai közönségben a Magyarországon kapható dinnyefajták jellegzetességeit, kiváló minőségét, felhasználásuk sokféleségét és a dinnyefogyasztás előnyeit. A tavalyi kampány folytatásaként a mai naptól 2018. augusztus 20-ig, a VOLT Fesztiválon, a Labdarúgó ViIágbajnokság alatt köztéri óriás kivetítőknél, valamint gyermektáborokban kóstoltatásokkal, továbbá az újságírók számára a ,,Nyitott dinnyeföldek” nappal készülnek a szervezők.

Megdrágulhat a kenyér 

A Népszava arról ír, hogy komoly áremelés nélkül ellehetlenülnek a sütőipari cégek. Az ágazati szakemberek nem értik, miért nem kerül be ez az alapélelmiszer is az ötszázalékos áfakörbe.

Miért ragaszkodunk ennyire a gönci barackhoz? 

Klassz helyen tartották tájékoztatójukat a hetedik Gönci Barack Vigasság szervezői. Vegyük ezt szó szerint, ugyanis június 22-én, pénteken az Andrássy úton, a Klassz étteremben tájékoztatták az újságírókat a június 6-7-én, már hagyományosan megrendezendő Gönci Barack Vigasságról. A hallottak alapján érdemes az abaúji térségbe látogatni és bepillantani az eredetvédett gönci kajszibarack ünnepére, tenni egy sétát a híres, sziklára épített Boldogkői várba, belekortyolni az eredeti gönci barackpálinkába és beszívni a friss, vidéki levegőt.

Gördülő dűlők a Villányi borvidéken 

2018. június 23-a az aktív kikapcsolódásé a Villányi borvidéken. A Siklósi várba várják a sport, a kultúra, a gasztronómia és a bor szerelmeseit, hogy megismerjék a Tenkes-hegyi pincéket, helyi termékeket, értékeket, műemlék pincéiket, a Villányi-hegység dűlőit és természetesen borait.

Kirobbant a nagy fagylaltháború 

Hadat üzent az albán fagylaltozóknak a magyar cukrászok ipartestülete. A Bors kereste meg elnöküket, Horváth Ferencet, miután szembesültek azokkal a Facebookon terjedő hírekkel, hogy az albán fagyizókban "életveszélyes" adalékanyagokat adnak a fagylalthoz. Ez persze nem igaz, hiszen a Nébih tájékoztatása szerint ezek az adalékok egészségre nem károsak – még nagyobb mennyiségben sem.

Újratöltik az éttermek a vendégek kulacsát! 

Júliusban a Plastic Free July, nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány​a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot.

Balatoni kiadványokkal erősít a Magyar Konyha 

Minden korábbinál több, 400 helyet ajánl a lap hatodik alkalommal kiadott balatoni gasztrokalauza. Ahol kizárólag olyan helyek szerepelnek, amelyek a saját tesztelőiknek tetszettek.

Extrém helyzet a szőlőtermesztésben 

Rekordév vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek?

Sajtot, sajttal 

Asiago, gorgonzola, parmezán - olasz sajtok népszerűsítő programja indult nálunk Dolce Vita Íze címmel.

Bővül és megújul a Waldorf cégcsoport 

Június 6-án ismerhették meg a Waldorf-Catering partnerei a Flashback Studióban a cég legújabb tálalási megoldását, a letisztult formavilágú Glasst.

Ilyen a jövő Mekije Gyöngyösön 

Gyöngyös forgalmas közlekedési csomópontjában, a napokban nyitotta meg kapuit a McDonald’s legújabb, kétszintes autós étterme.

Elstartolt a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál 

Hetven kiállítóval és csaknem nyolcvan programmal készülnek a szervezők a harmadik Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál hat napjára a város történelmi főterén.

A lencse csökkentheti a vércukorszintet 

Egy 24 emberen végzett kanadai vizsgálat legalábbis határozottan erre a megállapításra jutott.

Száműzi a műanyag szívószálakat a McDonald’s 

Az Egyesült Királyságban 2019 egyik meg nem nevezett napjára például már írmagjuk se marad a cég éttermeiben.

Pohner Ádámék továbbjutottak a Bocuse d'Or lyoni döntőjébe 

Nyolcadik helyen végzett a magyar csapat a Bocuse d'Or Torinóban megrendezett európai válogatóján. A húsz résztvevő országból tízen jutottak tovább a világversenyre. A dobogóra Dánia (3. hely), Svédország (2. hely) és Norvégia (1. hely) került fel.

Magyar hallgatók a nemzetközi szakácsverseny dobogóján 

Ramocsai Barbara ezüst, Csukás Norbert bronzérmet szerzett az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjében a 25 év alattiak kategóriájában. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatójának a márciusban Budapesten megrendezett versenyen fenntartható termelésből származó hal és más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt kellett elkésztenie előre meghatározott idő alatt. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadójára 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) került sor Párizsban, az UNESCO székházában.

Zuhan az üdítők cukortartalma 

A hazai üdítőital-gyártók— a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként —cukorcsökkentési vállalásokat tettek. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség június 14-én bejelentett önkéntes vállalása szerint az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél.

Milyen hatalmas az ereje a Balatonon is az összefogásnak 

Minőség - Hitelesség - Egész éves nyitvatartás - a Balatoni KÖR új kiadványának üzenete. Újra kiadvánnyal jelentkezik a Balatoni Kör, ezúttal saját térképen mutatnak meg 41 kihagyhatatlan vendéglátóhelyet a Balaton körül - tájékoztatott csütörtökön a Balatoni Kör.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!