Gasztro
Világbajnok lett a somlói pezsgő
A birtok két trófeával tért haza a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) londoni gálájáról.
Bezár az Európa Kávéház
Az Európa Kávéház október 23-án bezárt, a cukrászda működik még néhány napig.
Gyorsétkezdét nyit a két Michelin-csillagos séf
Thierry Marx étkezdéje a párizsi Champs-Élysées-n nyílik Marxito néven. Az étlap sztárja az ugyanígy elnevezett hajdinalisztes szendvics lesz.
Whisky Show Budapest 2018
A rendezvény idén nyolcadik alkalommal biztosít lehetőséget a hazai whisky kultúra elmélyítésére.
Jakabffy László szája íze szerint főznek az idei Gálaebéden
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete így tiszteleg a magyar gasztronómia tavaly elhunyt kiemelkedő alakja előtt.
Mi a helyzet a fekete színű élelmiszerekkel?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszer-biztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját. Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.
Megvan, hol terem a világ legjobb kávéja
Kifizetődőnek bizonyultak Ruanda azon erőfeszítései, hogy a területén termesztett kávé minősége világszínvonalúvá váljon.
November elsején nyit a budapesti BrewDog Bar
A nagyközönség előtt november elsején nyitja meg budapesti bárját a skót BrewDog sörfőzde, tudtuk meg. Ez lesz a kézműves söreiről ismert cég első bárja a régióban, a hely az Anker klub helyén nyílik majd a belvárosban.
Íme, a csavarzáras borok legnagyobb előnyei
A borkedvelők néhány éve még vonakodtak a csavarzáras boroktól, idővel azonban megszokták, sőt, meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár pincészet borászati vezetője szerint egyre több prémium és csúcskategóriás borra jellemző a csavarzáras megoldás, melynek számos előnye van.
Magyar pék lett Anglia legjobbja
Az Egyesült Királyság legjobb kovászos kenyércipóját egy magyar pék, a 2011 óta kinn dolgozó Nádházi István süti.
Megnyit újra a legendás Kispipa
Most pedig Szakcsi Szakcsi Lakatos Bélával és Müller Péter Sziámival lehet itt találkozni.
Veszélyben a reggeli csésze kávé?
A klímaváltozás miatt a jelenleg termő kávéültetvények 88 százaléka lesz használhatatlan Latin-Amerikában 2050-re. Hazánkban a csomagolt élelmiszerek közül a kávé a legnagyobb forgalmú kategóriák közé tartozik - reméljük még hosszú ideig az is marad.
Borászat: jó befektetés vagy inkább szerelem?
A borászat továbbra is tipikusan az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember. A befektetés megtérülési ideje ugyanis minimum 8-10 év, és folyamatosan számolni kell olyan váratlan külső tényezőkkel, amelyek negatívan befolyásolhatják az adott év termelését, így például a szőlőtermés minősége, a jogszabályi vagy a piaci környezet változásai – mondta el Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa a szüreti időszak lezárása kapcsán.
Újabb emblematikus vendéglátóhely zár be Budapesten
Decemberig még ezzel a névvel várják a vendégeket, közben fokozatosan átalakítja az új tulajdonos a helyet.
Thaiföld a díszvendég a Csabai Kolbászfesztiválon
Budapest lesz az idei Csabai Kolbászfesztivál hazai díszvendége, Thaiföld pedig nemzetközi meghívottként mutatja be tradicionális konyháját október 19. és 22. között Békéscsabán, a Városi Sportcsarnokban.
Fiatalok álmodtak új arcot Budapest Bornegyedének, Budafoknak
A pályázatot, amelyre 18-35 év közötti fiatalok marketingterveit várták a kerület turisztikai arculatának megújítására, júliusban hirdette meg a budafok-tétényi önkormányzat.
Leginstább éttermek
Mitől lesz egy étel instabarát? Jó eséllyel különleges, színes és szép - képeket lehet csinálni ott.
Ugorjon fejest a II. Bormedencébe!
50 kiállító, 14 történelmi régió, 150+ tétel, 2+1 mesterkurzus.
Juhú(s): népszerűsítő kampányt indítottak
A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (röviden: Juh Terméktanács) és a spanyol testvérszervezet, az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) közösen a 2018-2020 közötti időszakra Európai Uniós támogatást nyert a juh- és kecskehús fogyasztásának európai népszerűsítésére 6,825 millió euró értékben. A pályázat keretében Magyarországon csak a bárány- és juhhús népszerűsítésére kerül sor.
Kellemes évet zár a szekszárdi borvidék
A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret.
Ha leválik a zárjegy...
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a levált vagy sérült zárjegyekkel kapcsolatos gyakorlati problémák megvitatása és rendezése érdekében konzultációs lehetőséget kért a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságától. A felek közötti egyeztetésre 2018. szeptember 26-án került sor, amelyen mindkét szervezet illetékes szakértői képviseltették magukat.
Mise en place – a hatékony konyha művészete
Sipos Norbert séf a szekszárdi borvidéket képviselő Lajvér Bisztró konyhafőnöke Franciaországban töltött évei alatt sajátította el a profi konyhaművészetet, és hozta magával azokat a nemzetközi praktikákat, melyekkel még hatékonyabbá tehető a konyhai munka. A „Mise en place” francia kifejezés annyit jelent, mint a helyére tenni mindent. Ugyanakkor sokkal többet jelent a konyhai rendnél, egyfajta átfogó szemlélet, előkészület, ami a folyamatok optimalizálását segíti.
1 millió jár a jövő borászának
A Borászok Borásza Alapítványa ismét kiírta azt a pályázatot, amely egy életre szóló lehetőséggel kecsegtet szőlész-borász hallgatók számára. Az Ösztöndíjprogram keretien belül a nyertes pályázó többek között 1 millió forintot kap külföldi szakmai gyakorlatra és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.
Elindult a menteshelyek.hu
Mára már egyre többen figyelnek arra, hogy milyen termékeket fogyasztanak, ez nem csak termék- de a helyválasztásukat is befolyásolja.
Veszélybe kerülhet a kedvenc sörünk
Vizeink állapota egyre romlik, és most veszélybe került a legfontosabb európai eszköz is, mely a vizek védelmét célozza. Az Európai Unió egyik ambiciózus szabályozása, a Víz Keretirányelv került célkeresztbe - elképzelhető, hogy a vizek megóvása helyett döntéshozóink a szabályozás gyengítése mellett döntenek. A megfelelő minőségű víz eltűnésével többek között a jó söröknek is búcsút inthetünk. Európai kampány indult vizeink védelméért. Most mindannyiunk véleménye számít!
Itt az idei Gastro&Hotel Design Award győztesei - Frissítve képekkel!
Számos újítással, rekord számú nevezéssel lezajlott lapunk, a Turizmus & Vendég - kiadó: PPH Media - által alapított, több hónapon át zajló, hazai legrangosabb éttermes, szállodai design verseny, a Gastro & Hotel Design Award 2018.
Világszerte sztrájkolnak a gyorséttermi dolgozók
Kolumbiától az Egyesült Államokon át Japánig, Olaszországtól Németországon és Belgiumon át Angliáig sztrájkolnak ma a gyorséttermi dolgozók és az ételfutárok – adta közre mások mellett a BBC.
Megérkezett a kávés bor új riválisa!
A kávéval elegyített borok és sörök sikere láttán egy bátor különítmény elhatározta, hogy kipróbálja, milyen, amikor a „folyékony kenyeret” immár teával keveri össze.
Ön enne vegán rántottát?
Egy Just nevű, fenntarthatóan működő, vegán startup piacra dobta Just Egg-re keresztelt, tojást nem tartalmazó, tojáspótló termékét.
Kis magyar étteremkörkép
Október 9. és 14. között több mint 2800 hazai vendéglátóhely és egyéb szolgáltatás várja országszerte kedvezményes ajánlatokkal a hozzájuk betérőket. A nemzetközi Magánvállalkozók Napja alkalmából rendezett METRO Gasztronapokhoz csatlakozott éttermek legalább 20 százalékos engedményt adnak majd, de ezen kívül is számos, egyedi meglepetést tartogatnak a vendégeknek.
Címkeváltás Bolykiéknál
Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.
Amikor felüti a káosz a fejét a fine diningban
Ősszel Budapest egyik legkorábban megnyílt fine dining éttermében a káosz veszi át az irányítást. Faágak és avar a tányéron, egy mágikus leves, ami a szemünk láttára változtatja formáját, és egy 15 komponensből álló desszert. Miközben semmi sem az, aminek látszik.
Kóstolj, lazulj, és nem mellesleg itt a Balaton!
Vakkóstolás gasztrobloggerekkel, újságírókkal a zánkai Fészekben.
Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat
Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A dr. Sándor Dénes által életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Új fejezet indul a badacsonyi gasztronómiában
Az ősztől tavaszig tartó Gasztrohegy programsorozat nemcsak élményeket ad, de aktivitásra is sarkall.
Nehéz helyzetben a sütőipar
Független, állami kutatóintézet készített felmérést a magyar sütőipar helyzetéről. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméket: a fehér kenyeret, a félbarna kenyeret és a vizes zsemlét. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése konkrétan kijelenti: a fenti termékek átvételi ára alacsonyabb az önköltségnél, a nevezett termékfajtákból származó haszon kizárólag a kiskereskedelemben, az eladóknál jelentkezik.
Cabernet franc világtalálkozó Villányban
A Villányi borvidék negyedik alkalommal szervez kétnapos rendezvénysorozatot novemberben, melynek fő témája a cabernet franc. Villányban évről-évre kiemelkedő minőségű szőlőből készülnek a Villányi Franc néven forgalmazott prémium vörösborok, nem véletlen, hogy ennek a fajtának szentelnek egy konferenciát és egy kóstolónapot is. Az idei Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág, azaz a villányi borok mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhat majd az időben regisztráló publikum.
Beköltözik a belvárosba is a Fresh Corner
Már nemcsak a töltőállomásokon lehet élvezni a Fresh Corner minőséget: önálló kávézót nyitott Budapesten a MOL. A Károly körút 11. szám alatt található Fresh Corner kávézó prémium kávét kínál a vásárlóknak, akiknek a kávé világnapja apropóján készített felmérés szerint továbbra is a minőség a legfontosabb szempont, ha a feketéjükről van szó.
Svéd győzelem az Euroskills szakácsversenyén
A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.
Idén még a szüret sem a megszokott időben volt
"A tavalyi kiugróan jó termést mennyiségben és minőségben is túlszárnyaljuk" - tájékoztatott a Varga Pincészet.
Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén
A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a borkedvelőket.
Új konyhafőnök a Café Delion Bistro-ban
A szakácsszakma autodidakta nagyágyúja, Nyúzó Imre a séf a Ráday utcai étteremben.
A magyar gasztronómia sikerének kulcsa a magyar alapanyag
Mondta Nagy István agrárminiszter a Piac konyhája - szakácsok és termelők konferenciáján pénteken Budapesten.
Színes ételek mesterséges színezék nélkül
Unikornistészta, galaktikus tál, szivárványszínű szusi, kék matcha tea és narancssárga banánparfé – az élénk színű ételek és italok jelentik az új trendet. A svéd Rawnice mindezek elkészítését természetes és egészséges étrend-kiegészítő porok segítségével teszi lehetővé.
Megnyitott Budapest első fűszerbárja
Szeptember közepétől várja vendégeit a főváros szívében a gyógy- és fűszernövények, az illatok és ízek kicsiny világa, a herBar. Budapest első „készítsd magad” gyógynövénybárjában a fantasztikus ízvilágú tea- és fűszerkeverékek mellett a látogatók megkóstolhatják a hely specialitását, a saját készítésű, 14 allergéntől mentes ostyát, amit mindenmentes mártogatósok és különleges kézműves sajtkészítmények, magvak és aszalványok tesznek izgalmassá. A kulináris élményeket fűszerolajak, ecetek és gyógynövényes fűszerborok teszik teljessé.
Tápióka puding brit filmsztárokkal
A hétvégi, méltán népszerű Csengetett, Mylord? - találkozóhoz kapcsolódóan, szombat délben egyedülálló esemény zajlott az ARAZ Étterem falai között is.
Folyamatosan csökken a borászatok száma
Az elmúlt három évben folyamatosan csökken a szőlőbor-készítéssel foglakozó magyarországi cégek száma – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Míg 2015-ben közel 900 ilyen profilú vállalkozás működött az országban, addig jelenleg már csak 835.
Új előnyét mutatták ki a mediterrán étrendnek
A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend egy új kutatás szerint, melyről a BBC hírportálja számolt be.