Gasztro
Felmérték a berúgások számát nemzetenként
A kutatást megelőző 12 hónapban saját bevallásuk szerint a britek öntöttek fel legtöbbször a garatra.
Izrael függetlenségének 71. évfordulóját ünnepelve
Izrael függetlenségének 71. évfordulóját egy kötetlen estén ünnepeltük hétfő este a Yiddishe Mamma Mia étteremben, a Gozsdu udvarban.
Aranyat kapott a somlói Kreinbacher Birtok pezsgője
57 országból közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a DWWA 2019-re, ahol a somlói Kreinbacher Birtok pezsgői harmadik alkalommal szerepelnek a díjazottak között. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri 96 pontra értékelte a Kreinbacher Brut Classic-ot, ezzel az aranyérmesek között végzett.
Coelho álma
“A tradíció új ízei” a Haraszthy Pincészet egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkező vadonatúj éttermének mottója. Az egykori Cinnamon étterem kívül-belül teljesen megújult, mostantól egész éves nyitva tartással Matador néven várja a vendégeket a 143 hektáros birtokkal rendelkező borászat.
A BB márka nélkül szervezik a szüreti fesztivált idén Balatonbogláron
Több mint 40 év után a Balatonboglári Szüreti Fesztivál megálmodója és névadója a BB Balatonboglári Borgazdasági Zrt., idén nem vesz részt a BB Balatonboglári Szüreti Fesztivál szervezésében és támogatásában.
#zöldenjobb - kampány a túlfogyasztás ellen
A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet, május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz idén csatlakozott Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is. A kezdeményezés célja, hogy a környezetvédelmet, a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezettudatos magatartást népszerűsítse.
Pezsgőkonferencia champagne-i előadókkal
Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián. Eljön többek között Louise Bryden, a világhírű Ruinart borásza és bejelentkezik Bruno Paillard is.
Lehet, hogy kilábal a válságból a Vapiano
Több bank és nagyrészvényes összesen 30 millió euró hitelt nyújt a pénzügyi válságba jutott Vapiano étteremláncot üzemeltető cégnek - írja Die Welt online kiadása. Aa pénzügyi beszámolója leadási határidejét harmadszorra is elhalasztották, ezúttal június 18-ig kaptak időt.
Hájpolt hely Montreálban: Hof Kelsten
Kissé félreesik a turisták vonulási irányától, ráadásul csak egy kézzel kiírt, nehezen észrevehető tábla jelzi az ajtón a St-Laurent és Mont-Royal sarkán, de attól ez még Montreál legjobb, leghíresebb péksége.
A szőlő- és borágazat elektronikus megoldásai
Elindul az ePincekönyv projekt megvalósítása, amelynek célja a magyarországi szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítása, valamint az elektronikus pincekönyv bevezetése - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a pénteki budapesti nyitórendezvényen.
Gasztro Belfeszt a Piacon
Tavaszzáró gasztro-buli szerveződik május utolsó hétvégéjén a Hold utcai piacon a Belvárosi Fesztivál ingyenes kísérőeseményeként. A spárga, az eper és a szezon egyéb kedvelt alapanyagi kerülnek a tányérokra élőzene mellett, valamint látványfőzéssel is készülnek a szervezők.
A feketeszedres mogyoró lett az év fagylaltja
Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek csütörtökön Szombathely főtere adott otthont.
Boretikett a bor világnapja alkalmából
Magyarországon is egyre többen ünneplik május 25-ét, a bor világnapját, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Az Ital Magyarország Kft. összeállította a legfontosabb tudnivalókat a helyes borkóstoláshoz/ borfogyasztáshoz.
Csődközelbe kerültek Jamie Oliver éttermei
Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata – írja az MTI. Oliver a Guardian beszámolója szerint megköszönte a támogatást az elmúlt évtized minden vendégének: Igazi öröm volt kiszolgálni önöket” – tette hozzá.
A csőd szélén a Vapiano étteremlánc
Súlyos pénzügyi gondokkal küzd a Vapiano étteremlánc német sajtóértesülések szerint, részvényének árfolyama egy év alatt ötödére esett. A tulajdonosoknak a cég megmentése érdekében egy legalább 30 millió eurós feltőkésítéséről kell megállapodniuk a hitelező bankokkal.
Májusban nyílik a Liszt - új étterem az Aria Hotelben
Az Aria Hotelben található Liszt egyszerre tiszteleg a magyar gasztronómia kincsei, a gabona, a liszt, a kenyér és a víz, valamint minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze előtt.Kövér Gergely séf fogásai és Karádi Zsuzsanna cukrászséf desszertjei Gózon Péter és Mihály Richárd bármenedzserek illeszkedő italkreációival teljesednek ki az Aria Hotel két utcafronti termében nyíló új étteremben, ahol volt szerencsénk még nyitás előtt részt venni egy zárt körű sajtóvacsorán.
Idén műanyagmentes lesz a Belvárosi Sörfesztivál
Teljesen száműzi ettől az évtől a környezetszennyező, eldobható műanyagpoharakat a Belvárosi Sörfesztivál. Magyarország legnagyobb sörfesztiválja ezzel több mint 150 ezer egyszer használatos poharat spórol meg, a környezettudatosság jegyében.
Kiderült, kik palackozhatnak 2018-ból HegyBort
Már negyedik éve, hogy tavasszal debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Az évjáratpremier előtt került sor a HegyBor bírálatra is, így azt is megtudhattuk, hogy ki palackozhatja le 2018-ból a HegyBorát.
30 ezer látogató a hazai gasztronómia ünnepén
Történetének leglátogatottabb rendezvényét zárta hétvégén az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A hazai gasztronómia legnagyobb ünnepére közel 30 ezer látogató volt kíváncsi. Az idei Gourmet Díjat a legjobb kiállító kategóriában - a szakma döntése szerint - az Aum Étterem kapta meg, a közönség kedvence pedig ismét a gyöngyösi Bori Mami lett.
Már lehet nevezni a Gastro&Hotel Design Award-ra!
Július 5-ig adja be pályázatát a hazai Horeca szektor legnívósabb design versenyére! A Gastro&Hotel Design Award idén a megújult Pont itt szakmai magazin (korábban Turizmus & Vendég) égisze alatt zajlik.
Új cégér a magyar bornak
Országos bor roadshow-t indított a magyar bor márkakoncepció bemutatására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) - mondta Németh Anna, az MTÜ vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, az országos előadássorozat fővárosi állomásán.
Idén tonikkal készül a Balaton Kávéja
Rendkívül izgalmas italok készültek a szombaton rendezett balatoni barista bajnokságon és koktél versenyen Gyenesdiáson. Némelyik annyira különleges volt, hogy a hétköznapi kávékedvelőnek várhatóan tátva maradna a szája, ha elé tennének egy adagot belőle - írja a Balatontipp.hu.
Cirok: Megreformálhatja a sörpiacot?
A gluténmentes élelmiszerek iránti mind nagyobb igény, és a reformétrend egyre népesebb tábora miatt terjed a cirok alkalmazása a humánélelmiszer-termelésben. A világ más tájain fogyasztott, de Európában jobbára ipari alapanyagként, esetleg takarmányként ismert cirok népszerűsége rohamosan nő, és néhány éven belül az egyik legkeresettebb reformalapanyag lehet.
Tücsöksnack tíz ízesítésben
Egy amerikai cég új termékvonala hűen tükrözi a rovar alapú élelmiszerek piacának globális kilátásait.
Bor és Bank
A hitelintézet közlése szerint együttműködési megállapodást írt alá az Erste Bank a Szekszárdi Borvidék képviselőivel a borvidék fejlesztése érdekében. Az Ersténél a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozása tavaly a piaci átlagot meghaladó mértékben bővült, és idén is jelentős növekedést terveznek
Súlyos súlyprobléma
Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. Az elhízás számos betegség kialakulásával függ össze, így a társadalombiztosításra rótt terhe is jelentős. A 2019-es Európai Elhízás Elleni Napon a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) ismét két elhízástudományi társasággal fogott össze.
Zöld smoothie-k: jóból is megárt a sok?
A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek – tájékoztat a Nébih.
Romániában öt százalékra csökkentették a bioélelmiszerek áfáját
A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.
Jó profitot produkált tavaly a Dreher
A Dreher Sörgyárak Zrt. nettó árbevétele tavaly csaknem 10 százalékkal nőtt, üzemi eredménye és profitja pedig a négyszeresére emelkedett - mondta Bai József, a Dreher Sörgyárak pénzügyi igazgatója az MTI kérdésére.
41 sajtos pizza az Eurovíziós Dalfesztiválra
Kulináris különlegességgel készül egy társbérletszervező cég a nagyszabású eseményre.
Az Ikeát is utolérte az elkerülhetetlen
A svéd áruházlánc vegán húsgolyók fejlesztésébe kezdett.
Főleg az ital íze miatt sörözünk
Bárhol, bármikor, az íze és a társaság miatt sörözik szívesen a magyar – derült ki a Beerbox felméréséből. Tíz rendszeres fogyasztóból ugyan csak egy a nő, de az alkalmi sörivóknál már nagyobb aránnyal bírnak. A legtöbb sörös annak örülne, ha Palvin Barbi szállítaná házhoz a folyékony kenyeret.
Gasztropiknik a Balaton közepén
A Balatoni KÖR stílusosan a tavon, a Szántód és Tihany között cirkáló kompon zárta az egész évben nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik sorozatot.
Te is készíthetsz sört a Belvárosi Sörfesztiválra!
Június 5. és 10. között újra várja a sörkedvelőket a Belvárosi Sörfesztivál, ahol 6 nap alatt mintegy 250 féle sörkülönlegességet kóstolhatnak meg a látogatók. Az ingyenes rendezvényre idén először készül olyan sör, amely receptjének megalkotásában a fogyasztók is részt vehetnek.
Idén is lesz a közétkeztetési szakácsverseny
Május 23-ig lehet nevezni a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 megmérettetésre. A verseny témája ezúttal a nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. Újdonság, hogy a szervezők 3+1 fős csapatok nevezését várják, a csapattagok közül pedig legalább egy főnek 35 éven alulinak kell lennie.
Vagány kombó: vega kaja vegán borral
A pesti padthai és a kéthelyi Kristinus Borbirtok különös házassága: itt a vegán bor tésztás ételekhez. Kóstoltuk. Nekünk nagyon bejött.
Drágábbak az alapanyagok - a vendéglátósoknak (is)
Nagyot nőtt áprilisban a FAO globális élelmiszerár-indexe: a húsfélék és tejtermékek drágulása miatt az elmúlt közel egy év csúcsértékét mérték áprilisban.
Új vezető a Nestlé Hungáriánál
2019 áprilisában Izabela Wajnert vette át a Nestlé Hungária Nescafé üzletágának irányítását.
Különös gasztroshow Győrben
Idén 2019. május 30. és június 2-a között rendezik a hazai gasztronómia legszínesebb és legdizájnosabb fesztiválját, a Stílusos ART Pikniket Győrben. Az egyedülálló művészi gasztroshow a kulináris élvezeteket vegyíti a vizuális kultúrával, az ország sztárséfjeinek közreműködésével.
Az egri csillagok napsütésben ragyognak a legfényesebben
Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.
Márkanévváltozás az üdítőpiacon
Szentkirályi Magyarország vállalati márkanevet használja a jövőben a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a tavaly felvásárolt Pepsi termékek magyarországi gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég integrálásával létrejött cégcsoport - jelentette be Balogh Levente, a Szenkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke és tulajdonosa sajtótájékoztatón Budapesten.
Ezüstérmek a bruxelles-i borversenyen
Az idei Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen ezüséremmel díjazták a Fekete Borpince 2017-es Cabernet sauvignon válogatás és Patikárius cuvée borát. A 2019. évi Monde Selection Bruxelles világversenyen a pince Merlot válogatás 2017 és Cabernet sauvignon válogatás 2017 borai ezüstérmet nyertek.
1 este, 2 chef, 5 fogás - ünnepel a Gundel
Amikor egy fogalom – esetünkben a Gundel – 125 éves lesz, ideje azt emlékezetesen megünnepelni. Kicsit megállni, visszatekinteni a múltra – és egyben előre is nézni, mit hoz a jövő. E kettő metszéspontjában pedig ott a fantasztikus jelen: egy olyan unikális vacsora, amelyből valóban csak egy lesz. Aki eljön, tanúja lesz a kreativitás sziporkázó, örömteli pillanatainak. Aki nem jön el – nos, annak sokáig fognak mesélni róla azok, akik ott voltak.
Úristen, főzök!
Jó, egy háziasszonynak ez napi elfoglaltság, na de nagykonyhán, versenyviszonyok közt, egy óra leforgása alatt különlegeset alkotni, és öt tányérra profi módon tálalni - azért az egész más.
A sertés- és a baromfihús ára is emelkedhet
A mezőgazdaság és azon belül a baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkár a baromfi világnap alkalmából rendezett szakmai konferencián - számolt be az Agroinform.
Hamarosan 5 milliárdot költhetünk okoskenyérre
A Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója szerint egyre nő az "okoskenyerek" piaca Magyarországon, az ebből származó árbevétel a következő két évben elérheti a 2-5 milliárd forintot.
Pálmaolajpótló kávézaccból
Két skót vállalkozó elmés ötlettel lassítaná le az erdőirtások globális sebességét.
Itt az idei Aranyszalag díjazottjai
Az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította 2013-ban a francia Label Rouge mintájára. Az idén 15 éves MGE idén a következőknek ítéli oda a védjegyet.