Gasztro
A Bocuse d'Or pontos, teljes menetrendje
Január 28. és 30. között kerül megrendezésre a Bocuse d'Or lyoni döntője, melyen természetesen a magyar Bocuse csapat is részt vesz.
Másodjára Furmint Napok Köveskálon!
A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.
Egri és soproni bor a szakírók kedvence
Az egri és a soproni borvidék egy-egy borának ítélte oda a Magyar Borszakírók Köre a Magyar Bor Nagydíj 2018 elismerést - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a debreceni Déri múzeumban.
Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre
Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.
Ellenőröket fenyegetett egy hévízi vendéglős
Hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emeltek egy hévízi vendéglős ellen, aki egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéskor megfenyegette a hatóság munkatársait - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.
Magyar konyha Japánban
Moldován Viktor séf 12 éve él Japánban.12 éve az Onyxból csábították el a szigetországba, ahol 5 évig a kinti nagykövetségen dolgozott, majd innen ment a Tokachi Hills birtokra, ahol a kertbe látogató vendégek számára fenntartott két étterem egyikét, a Víz névre keresztelt magyar éttermet viszi, egyre nagyobb sikerrel.
Magyarország bemutatkozik - az International Catering Cup döntőjében
Ezen a héten elkezdődik a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenye a Sirha kiállításon, Lyonban. A megmérettetés egyik legfontosabb célja, a catering szakma egyesítése mellett, az iparág felfrissítése és a megújulás elősegítése a versenyből fakadó kulináris inspirációkon keresztül.
Hogyan alakul a borpiac 2019-ben?
A Decanter szerzője, Chris Mercer összeszedte, melyek a legfontosabb újdonságok és tendenciák, amelyek meghatározzák majd a borpiacot 2019-ben. Nem meglepő, hogy az új trendek leginkább a sokféleséghez, a tudatossághoz és a technológiai fejlődéshez kapcsolódnak.
Véresnek tűnő burgerhús, ami vegán. Amerikában megcsinálták
Az Egyesült Államokban már olyan, növényi eredetű hamburgerpogácsát árulnak, ami mindenben húsra hasonlít, még vérzik is.
"Bonsai-szőlőtőke" és a spanyol dizájner esete
Vida Péter 2011-ben nyerte el az Év Bortermelője címet. Utána egy csendesebb időszak következett, ami alatt azonban a család nem pihent. A háttérben fontos döntéseket hoztak, és dűlőiket már ennek szellemében telepítették újra.
Ellenőrzőkörútra indul a munkaügyi hatóság
Idén a sütő- és cukrászipari tevékenységet folytató vállalkozások körében tart majd célvizsgálatokat a munkaügyi hatóság, de sok ellenőrzésre számíthatnak a személy- és vagyonvédelem területén dolgozó cégek is. A korábban bejelentés nélkül foglalkoztató társaságok 80 százaléka újabb ellenőrzésre számíthat.
Ezt egye és etesse, ha meg akarja menteni a Földet!
Nincs több időhúzás: radikálisan meg kell változtatni az étkezési szokásainkat, ha meg akarjuk őrizni a bolygót és magát az emberiséget. Ezt állítja a több mint 30 világhírű tudós által készített tanulmány.
Bemutatkozó Badacsonyi Borvidék
A New York Palota Róma termében közel 60 kiállító várja idén is a Badacsonyt és a badacsonyi borokat kedvelő látogatókat, akik csaknem 40 borászat több mint 150 féle borát kóstolhatják meg. A borvidéken túl megismerhetőek a a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is.
Sikeres a magyar gluténmentes sör
Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.
Emeril Lagasse éttermet nyitott New Yorkban
Emeril Lagasse, az 59 éves amerikai és televíziós személyiség január 8-án éttermet nyitott a Chelsea Hotel Henri lobbyjában. Yiannis Chatiris and Eleni Vareli a partnerei ebben.
Így boroznak a közösségimédia-felhasználók
A közösségi médiát is használó magyarok hetente egyszer fogyasztanak bort, akkor is inkább a száraz vörösbort választják. A legkedveltebb a cabernet sauvignon, a rosé cuvee és a merlot. Borszaküzletben legalább annyian vásárolnak, mint szupermarketben, legritkábban azonban borkimérésben szerzik be a bort. Csak minden 4. ember hozza meg döntését az ár alapján, de a többség ajándéknak a prémium kategóriás borokat választja – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.
Kihívást jelent majd a csontos borjúkaraj?
Egy ideig úgy tűnt, igen, de Pohner Ádám Lyon-ban, a Bocuse d'Or döntőn sikerrel megoldja.
Új, egészséges menü az Air France Economy osztályain
Mostantól a Párizsból induló járatokon új, egészséges menüt is választhatnak az utasok a Premium Economy és az Economy osztályon. A menüket már mától kiválaszthatják az utasok az áprilistól induló gépekre.
Sokkolta a Gundel ügyvezetőjét a menzaügy
„Ha csak a menzára kerestek volna szolgáltatót, valószínűleg nem pályáztunk volna” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője.
Kakukktojás: magyar az egyik legjobb szlovák étterem?!
Egy magyar étterem annyira jó, hogy megválasztották az egyik legjobb szlovák étteremnek is.
Pohner Ádám képviseli hazánkat a Bocuse d'Oron
A mezőny legfiatalabb indulója húsz versenytársával mérte össze tudását a torinói Európa Válogatón, ahonnan csupán tíz versenyző mehetett tovább a január végi döntőre. Ádám már több mint fél éve készül a megmérettetésre, amelyben a Bocuse d’Or hivatalos együttműködő szakmai partnereként a METRO látja el alapanyagokkal.
2018 legpocsékabb éttermei Amerikában
Melyek voltak a tavalyi év legrosszabb hírű éttermei Amerikában? Mely helyeket messze kerülje el, ha a tengerentúlra veti a sors? Mindjárt kiderül.
Orosz kézbe került a legendás francia éttermi kalauz
Pár éve még szenzáció lett volna a hír, de amióta emblematikus angol vagy francia hotelek, sportklubok, bortermelő gazdaságok kerülnek kínai, arab vagy orosz tulajdonosokhoz, a normális világgazdasági trend megszokott eseményeiről van szó.
Mit sütött ki a Felelős Gasztrohős 2018-ban?
Három lakossági kampány, ovisprogram a kicsiknek, csapatépítő program a nagyoknak. Műanyagmentes Piknik, Zöldülők Vására, egy Gasztro Randi, sok izgalmas, környezetbarát tevékenység is belefért az tavalyi évükbe.
Szenzáció - Magyar cukrász a legnagyobbak között!
Menyhárt Attila munkái, Fekete Antonio fotóival bekerültek a világhírű So Good magazinba.
Dzsungelrock Budán
Adott a rock összes kelléke, sok-sok élő zölddel, mozgalmas, tágas térrel, indusztriális stílusban, elegáns berendezéssel, vagány, de egyszersmind minőségi étel- és borkínálattal. A Spíler Budát kóstoltuk.
Fotók: ilyen az Európai Bizottság menzája
Miután hétfőn a hvg.hu megírta, hogy a Gundel kapott megbízást arra, hogy a Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse, egy fotóból az is kiderült, rendkívül olcsó a többnyire magyaros ételekből álló étlap.
Túl nagyok az ételadagok az éttermekben
A British Medical Journal (BMJ) nevű folyóirat hasábjain megjelent egyik kutatás szerint a tányérokat globális szinten is túlságosan megrakják az éttermekben.
Túl sok foszfort fogyasztunk?
A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok széles körben elterjedtek az élelmiszeriparban, azonban egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy fogyasztásuk növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát – az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikke a Laboratorium.hu-n.
A húsleves a kedvenc levesünk
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál újévi leves körképe szerint a húsleves után a bableves a legnépszerűbb levesünk, de egyre ismertebbek más kultúrák specialitásai is.
A Buddhával együtt bezárt a Baalbek is
Budapest első autentikus Libanoni étterme ma délután osztott meg egy képet Facebookon, amelyen "Good bye" feliratával búcsúzik vendégeitől.
A Gundel nyerte a Miniszterelnökség menzájának üzemeltetését
A Gundel kapott megbízást arra, hogy a Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse – tudta meg a hvg.hu. Az étterem megerősítette az információt.
Nincs több kóser és a halal vágás Belgiumban
Az ország az EU legtöbb államában bevett gyakorlattal szembe megy.
3 Michelin-csillagos séf tesztje Budapesten
Egy telefonhívással kezdődött.
Itt az idő Napkeleti Bölcsek sütit készíteni
Mi az összefüggés Gáspár, Menyhért, Boldizsár és a briós között? Mindjárt kiderül.
Kihirdették a legjobb borok listáját
Az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Leányka Superior és a soproni Luka Enikő Pincészet 2015-ös Kékfrankos borainak ítélte a 2018-as Magyar Bor Nagydíjat a Magyar Borszakírók Köre.
Drágulás az egészségvédelem nevében
Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).
Francia az év legjobb étterme
Milyen volt az elmúlt év? Nem is volt az olyan régen, de máris elkezdhetjük az emlékezést: a TripAdvisor közzétette a vendégek visszajelzései alapján 2018 legjobb értéléseket kapott fine dining étterem listáját. Az első tíz között találunk még spanyol angol, mexikói, dél-afrikai, kínai, olasz, új-zélandi és thai éttermeket is.
Ha elég étel is lett volna - fergeteges buli lett volna
A jól beharangozott szilveszteri előbuliról van szó - a Hold utcai Belvárosi Piacon.
Széll Tamásék szilvesztere
Széll Tamás és Szulló Szabina az év utolsó napján sem hazudtolják meg magukat: szilveszteri menüjük köszönőviszonyban sincs a hagyományos évbúcsúztató fogásokkal.
Csalás és igazság: ilyenek voltak a skót whisky-k
Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során - adta hírül a BBC honlapja csütörtökön.
Zsidai Csoport: üzletnyitás Budán
A pesti Gozsdu udvar-beli első megjelenés, valamint külföldi nyitások után most egy budai bevásárlóközpontban is várja vendégeit Zsidaiék egyik kellemesen laza helye, Spíler Buda néven.
Három Michelin-csillag után a hamburgerező a kihívás?
Három Michelin-csillagos marbellai éttermét alakítja át hamburgerezővé Dani García spanyol séf. A 42 éves sztárszakács alig egy hónappal azután tette közzé döntését a Twitteren, hogy Lisszabonban megkapta a Michelin-kalauz elismerését, amellyel a nevét viselő étterem lett Andalúzia második, háromcsillagos vendéglátóhelye.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség szakmai díjait
Öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár ötödik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.
Karácsonyi csúcs a Fény utcai Augusztnál
Kuglóf, bonbon, aprósütemények, és végre lesz ismét a régi korok emlékeként saját díszítésű karácsonyfa, meg persze bejgli bejgli hátán, hiszen karácsony közeledtével az az igazi sztár.
Jövőre indul a Magyarország étele szakácsverseny
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.
Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük
December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt.
Felszállt a füst!
Első határon túli borászként Balla Géza nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet.