Gasztro
Teltházas kóstolókkal zárt a 10. VinCE Budapest
Teltházas mesterkurzusok, elismert hazai és külföldi szakemberek, több mint 160 kiállító és közel 6000 vendég – véget ért a borszakma legjobban várt beltéri boros rendezvénye. A múlt hétvégén 10. alkalommal rendezték meg a VinCE Budapest Wine Show-t a Várkert Bazárban, a jubileumi esemény pedig idén is a legmagasabb színvonalú szakmai programokkal várta a boros szakmát és a borkedvelő érdeklődőket.
Műgarnélarákot tenyésztenek Szingapúrban
Pontosabban csak a húsát, de az eljárás egyelőre sajnos méregdrága.
Magyar vendéget is bántalmazott az ámokfutó osztrák fogadós
Mert nem azt hozta ki, amit kértek, és ezt szóvá tették. Rájuk borította az ételt, verekedni kezdett, a menekülő vendégeket is ütlegelte - értesült a hvg.hu.
Pezsgőpremier Pécsett
Újdonsággal, zenit szőlőfajtából készült tradicionális pezsgővel rukkolt elő a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete.
A pécsiek megfőzték a világot
Izgalmas projektbe fogott a Pécsi Tudományegyetem: 50 étel a nagyvilágból címmel olyan szakácskönyvet jelentetett meg, amely a földgolyó távoli pontjairól érkezett hallgatók receptjeit gyűjti kötetbe.
„Tanuljunk együtt!” a kovászos eljárásról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörben indít „Tanuljunk együtt!”-programot. A sütőipar szereplőinek szánt ingyenes szakmai program keretében a közvetett (kovászos) technológiával előállított kenyerekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.
Az Unicum új ruhája
Régi értékek újragondolva: három Zwack-generáció inspirálta, és közel egy éves tervezői munka előzte meg az Unicum és az Unicum Szilva új palackját.
A legjobb női séf pedig...
A gasztronómia világában mértékadó angol Restaurant Magazine a világ legjobb 50 éttermének összeállítása mellett, a szakma legjobbjait is díjazza. Idén az Elit Vodka World's Best Female Chef 2019 díjat a a New York-i Cosme étterem konyhafőnőkének, Daniela Soto-Innes-nek.ítélték oda.
Bízni vagy nem bízni?
Míg 2013-ban a lakosságnak mindössze egyharmada, addig 2018-ban már a fogyasztók 86 százaléka hallott a Nébihről. Rendkívül magas a hatóság iránti bizalom is, a megkérdezettek 78 százaléka bízik a Nébih tevékenységében - derült ki a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által április végén szervezett, XII. Hungalimentaria konferencián.
Magyarország legjobb séfjei és rangos külföldi fellépők
A Millenárison 9. alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja.
Michelin-csillagos magyar séf zsűrizik a S.Pellegrino Young Chef regionális döntőjében
A S.Pellegrino Young Chef nemzetközi séfverseny következő állomásaként a szervezők bejelentették a nemzetközi gasztronómia ikonjaiból álló zsűrit, amely a fiatal szakácsok erőfeszítéseit értékeli a regionális döntőben. Idén Palágyi Eszter, Michelin-csillagos magyar séf is a zsűri tagja.
Aba-Novák, street art és a jeges tea
Aba-Novák Vilmos és Ferenczy Károly remekei full extrákkal, óriásiban, tűzfalakon! A FUZETEA, az ismert jegestea márka ugyanis újraálmodta és egyedi formában hozta létre a hazai klasszikus festményeket: rendhagyó kiállítása, a FUZEUM minden érdeklődőnek frissítő művészeti élményt nyújt a belváros kellős közepén. A híres magyar műveket modern street arttá átformáló kiállítás április 25-e estétől bárki számára ingyenesen, regisztráció nélkül, éjjel-nappal megtekinthető az elkövetkező három hónapban a Kazinczy és az Akácfa utcában.
25 új piacra vezetik be a kávés kólát
A felkelő Nap országában már kelendő az ital.
Debütált az egyedülálló elektronikus bírálati rendszer a VinAgorán
A VinAgora jubileumi, 20. éve rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott. A Budapesten megrendezett borversenyre 643 nevezés érkezett 17 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Grúzia, Luxembourg, USA és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az 50 fős nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a verseny három napja alatt.
Hazánkba is elérkezett a zöld Kit Kat
Számos európai ország után már nálunk is elérhető a japán fogyasztók egyik kedvenc csokoládéja, a Matcha teás zöld Kit Kat. A Nestlé újdonsága a Távol-Kelet népszerű ízeit kombinálja az ikonikus ropogós ízvilággal.
Itt a házhoz rendelt desszertek toplistája
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss desszertfogyasztási szokásokat felmérő elemzése szerint Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszertek, a legtöbb édességet pedig februárban, illetve novemberben rendeljük.
Borászok Borásza: idén ki ér a csúcsra?
Április 26-án választják meg a Borászok Borászát. A március 1-i Borászok Borásza Kóstoló Kör egyik legfontosabb célja az volt, hogy az 50 legjobb borász pontosabb és friss képet kaphasson egymás munkájáról és ezzel felelősebben szavazhasson a végső győztesre. Ennek a díjnak ugyanis éppen az a lényege, hogy az arra legérdemesebbek, a borászok dönthessék el maguk közül, hogy ki a legjobb. Az ötven legjobb magyar borász az alábbi ötöt választotta, közülük kerül ki a Borászok Borásza:
Luxusvilágú lazulós hely nyílt a Vár alján
Megnyílt a Felix Kitchen&Bar a tavaly átadott Ybl Budai Kreatív Házzal szimbiózisban a Várkert Bazárral szemközt. És ha valakinek elsőre nem ugrik be, melyik épületről van szó, annyit segíthetünk, volt itt már korábban kaszinó, kávézó, zenés-táncos mulató, szivattyútelep, sőt, kazánház.
A mediterrán étrend a túlevés ellen is hatásos lehet
Majmokon végzett kísérlet eredményeit mutatja be egy friss tanulmány.
Ivott már tarlórépapálinkát?
Három napon át az osztrák tartományok legfinomabb specialitásaiban tobzódhat, aki 2019. május 10-12. között ellátogat Bécsbe, a Genuss-Festivalra. Fadézsában érlelt fehér szalonna, champagne-rozskenyér, szőlőhegyi barack-mousse, bécsi kézműves sörök és minden, mi szem-szájnak ingere.
Cacao néven pékség nyílt az Émile földszintjén
Az Émile ház alsó szintjét átalakítoták és friss péksütikkel, kovászos kenyerekkel, finom szendvicsekkel, egészséges reggelikkel és smoothie-kal töltötték meg a pultot. A pékség nyitásával egy olyan profilukat szerették volna megerősíteni, amelyre évek óta büszkén építenek. Az első osztályú pékárut a Gerbeaud Termelőműhelyében készítik.
Fenntartható kávézás
Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. A forgalom jelentős részét a papírpoharas, elviteles italok teszik ki, becslések szerint egy évben világszinten nagyjából 500 milliárd ilyen poharat használunk el.
Fókuszban: a vendégek
Az Eventrend Global - Magyarország egyik vendéglátásban, szállodaiparban, rendezvényszervezésben működő vezető cégcsoportja – felmérése a vendéglátás, szállodaipar piaci folyamatait, összefüggéseit igyekszik feltárni. A rendhagyó publikálás célja, hogy a vendéglátás, szállodaipar versenyképessége erősödjön, a megismert adatokból, összefüggésekből az ágazat szereplői profitálhassanak. Íme a harmadik, befejező rész, ami a vendéglátást igénybe vevő vendégek viselkedési mintái,ról választási szokásairól, elvárásairól szól.
Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve
Nem egyszerű a nevük, de annál nagyszerűbb a boruk: családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia a Schieszl família pincészetében és vendéglőjében.
Kávéházak éjszakája májusban
Harminc helyszín és mintegy száz kulturális program várja a kávéházi kultúra kedvelőit május 17-én Budapesten, az idei Kávéházak éjszakája programjain.
A magyar bio ágazat helyzete és fejlődési lehetőségei
Április 18-án a MagNet Közösségi Házban rendezett sajtótájékoztatón a magyar bio ágazat szakmai szervezetei, valamint biogazdálkodók értékelték a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét. A legfrissebb ágazati mutatók, nemzetközi trendek alapján, és az Európai Unió közös agrárpolitikájának küszöbön álló reformjával összefüggésben a szakmai szervezetek fontos mérföldkőnek nevezték az agrártárca döntését az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegének 12-ről 36 milliárd forintra bővítéséről, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bio ágazat fejlesztése érdekében.
Újdonság a Rézangyal háza táján
A 2006-ban elrajtolt Rézangyal Kft. márkaportfóliójában megvolt a helye a top prémium szegmenst erősítő Márton és Lányainak, ahogy a felsőkategóriás Rézangyalnak, valamint az átlagosabb, speciális igényeket képviselő márkáknak.
Rendhagyó Gasztropiknik a Balaton közepén
A Balatont promotáló Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre a Gasztropiknik rendezvényeket. Május 10-én a szántódi révből induló kompon fejeződik be az eseménysorozat.
Régiós gasztronómiai szövetség alakult
A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (KEGSOSZ; Central European Gastronomy and Sommelier Association). Az április 15-én létrejött szervezet tizenöt tagozatot foglal magába.
A Stand fiatal séfje képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon
Dalnoki Bence, a Stand étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 elnevezésű, Kanadában, Calgary városában megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon.
Onyx-költemények húsvétkor a Gerbeaud-ban
A 2 Michelin csillagos Onyx étterem cukrásza készítette a Gerbeaud húsvéti singature desszertjét.
Szakácstanoncok mérték össze tudásukat
A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett vetélkedőn ez alkalommal is a nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésekben résztvevő tanulók mérték össze tudásukat. Az összesen három fős - két szakácstanulóból és egy felkészítő szakoktatóból álló - csapatoknak kimagasló minőségű, hazai alapanyagokból, ez alkalommal sertéscombból kellett olyan ételt készíteniük a versengés során, amely nem csupán otthon, vagy a közétkeztetésben, hanem az éttermek kínálatában is megállná a helyét. Ráadásul ízvilága mellett látványában is igazi gasztronómiai élményt nyújt.
Felpörgetné a fine dining szcénát a külföldről hazatért sztárséf
Rácz Jenővel, a Sanghajban háromszor is Michelin-csillagot is szerzett séffel és a Konyhafőnök című műsor zsűritagjával beszélgettünk többek között étterem nyitási terveiről hétfői, április 15-én tartott, sikeres Horeca Meetup rendezvényünkön.
Régi-új borászat nyitotta meg kapuit Villányban
2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.
Termelői piacteret indított éttermeknek egy magyar startup
Elindította a kis- és közepes termelőket éttermekkel közvetlenül összekötő magyar Supp.li startup online piacterét. A cég 144 millió forintos befektetést kap a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől.
Ezen a héten minden a champagne-ról szól majd
Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.
Elvis kedvencétől, a Medve Martini-ig
5+1 őrült ételpárosítás, amelynek nem lenne szabad működnie.
Sikert arattak a magyar sörök Németországban
A magyar kézműves-sör piac meghatározó főzdéje, a budapesti FIRST Craft Beer sörei három díjat is elnyertek a Berlin International Beer Competition zsűrijétől – írja az mmonline.hu. A rangos nemzetközi versenyen a FIRST Craft Beer-t választották az év magyar főzdéjévé, valamint ezüst díjat kapott a FIRST Pilsner és a FIRST IPA is.
Már lehet nevezni az Országos Borversenyre
A 40. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2019. május 10-ig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a www.orszagosborverseny.hu honlapon. A jubileumi borverseny házigazdája a Kunsági Borvidék, a bírálat május 21. és 22. között Kecskeméten kerül megrendezésre.
Jelentősen drágulni fog a hús
Annyival nőnek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek, nyilatkozta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder Tamás szerint a bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia drágul, ahogy csomagolóanyaghoz is csak több pénzért lehet már hozzájutni.
Magyar zsűritag a párizsi Olivier Roellinger szakácsversenyen
Tischler Petra a fenntartható halászatot népszerűsítő neves séfversenyen zsűrizett Párizsban.
Folytatódik a Csak a mentes
Inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok, autoimmun betegségek, tápanyagfelszívódási zavarok. Néhány egészségügyi kihívás, ahol a mentes táplálkozás szükségessége ma már nem is kérdés. De együtt lehet-e élni egy szigorú diétával akár életünk végéig? Be tudjuk-e szerezni a napi élelmet és ehetünk jóízűen ezután is? A Csak a Mentes alapítói és szakértő partnerei segítségével körbejártuk a témát!
21,3 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban
Rekordmennyiségű, 21,3 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban, ami éves szinten 4,7 százalékos növekedés az előző évi csökkenés után - közölte a cseh sörgyárak szövetsége kedden Prágában.
Folytatódik a reformélelmiszerek térnyerése
Immár korántsem csak a diétázók és a fitneszhívők pörgetik a bio-, reform- és mentes élelmiszerek piacát Magyarországon. A vásárlók egyre tudatosabbak, és évszaktól függetlenül hajlandóak többet költeni egészséges ételekre. Mindez nemcsak a boltok forgalmán, hanem a termékfejlesztési irányokon is jól látszik.
Balaton - nem csak főszezonban
Hétvégén az érdeklődők ismét birtokba vehetik a balatonlellei Kishegyet - Balatonlelle legnagyobb fesztiválját április 13-án rendezik
Mi az a funkcionális élelmiszer?
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számában kiderül, hogyan hatnak a funkcionális élelmiszerek, miként készülnek, milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk.
Elstartolt a REDy 2018-as évjárata
A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.
Idén is lesz Bárány Napok
A tavalyi debütálást követően idén április 12-13-án újra megrendezésre kerül a Bárány Napok, melynek célja, hogy a ritkán választott bárányhúst megismertesse és megszerettesse a hazai fogyasztókkal.