Balatoni gyártású hibrid személyszállító gyorshajót vásárol a Bahart

Balatoni gyártású hibrid személyszállító gyorshajót vásárol a Bahart 

Az európai piacon kialakultnál egyharmaddal olcsóbban juthat korszerű dízel-elektromos hibridmeghajtású gyorshajóhoz a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) még ebben a szezonban. Nem lezárt üzletről beszélnek, még csak "beszélgetésben vannak" a vásárlásról - hangsúlyozta dr. Halmos Gábor, a Bahart vezérigazgatója, aki a hajókat gyártó Aqwia Kft. vezetőjével, dr. Viszkei Andrással adott tájékoztatást a tervezett üzletről a hétvégén tartott Budapest Boat Show kiállításon.

Turisztikai toplista: hazai települések 2014-ben és hat éve 

Február elején hozzáférhetővé váltak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014. évi turisztikai adatai. Az alábbiakban nem csak a különböző sorrendeket, teljesítményeket mutatjuk be a szokásos, előző évi bázisra építő összehasonlításokkal, hanem arról is képet szeretnénk adni, hogy milyen változások történtek hat év leforgása alatt.
Új imázsfilmmel népszerűsítik az öt csillagra pályázó Sárvárt

Új imázsfilmmel népszerűsítik az öt csillagra pályázó Sárvárt 

„Mi egy ötcsillagos Sárvárt építünk” – adta meg az alaphangot ötödik alkalommal megtartott évértékelőjén Kondora István polgármester a napokban.
Eredményes volt az alsóörsi Európa kemping területének értékesítésére kiírt pályázat

Eredményes volt az alsóörsi Európa kemping területének értékesítésére kiírt pályázat 

Az SCD Group maradványainak felszámolása keretében eredményesen zárult az alsóőrsi Európa kempingnek helyet adó telkek értékesítésére harmadik alkalommal kiírt nyilvános pályázati felhívás.
Felmérés a balatoni biciklisek túraszervezési szokásairól

Felmérés a balatoni biciklisek túraszervezési szokásairól 

A Balatont körbekerekező biciklisek között legnagyobb arányban a fővárosiak és a Pest megyeiek vannak, de rendkívül magas a részesedése a Hajdú-Bihar megyéből indulóknak is. A többség saját kerékpárral túrázik, a gépet főleg autóval szállítják. Szálláshelyül leginkább kempinget, kiadó magánszálláshelyet választanak és szeretnek a főszezonban tekerni.
Várakozáson felüli érdeklődés a sármelléki török charterre

Várakozáson felüli érdeklődés a sármelléki török charterre 

Véglegesen eldőlt, hogy június 16-án elindul az első törökországi charter a sármelléki repülőtérről, mert a jelenlegi foglalási eredmények meghaladják az előzetes várakozásokat.
Akadozva indul a torkoskodás

Akadozva indul a torkoskodás 

A Torkos Csütörtök néven meghirdetett kedvezményes gasztronómiai akció a Magyar Turizmus Zrt. elmúlt évtizedes történetében a legsikeresebb projektek közé tartozik, bár az utóbbi években többször is vita alakult ki körülötte. Volt olyan év, amikor az esemény időpontját megváltoztatták a népi naptárhoz képest, idén pedig késve indult a kommunikáció.
Minden feltétel adott a sármelléki repülőtér működéséhez

Minden feltétel adott a sármelléki repülőtér működéséhez 

Egy hete adtunk hírt arról az MTI segítségével, hogy milyen szezonra, forgalomra számítanak az idén a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton. A múltkori információk kiegészítéseként a repülőteret üzemeltető Kft. vezetőjét arról kérdeztük, nem jelent-e gondot, hogy a hírek szerint még mindig nem zárultak le az eszközök értékesítése kapcsán felmerült viták.
Látogatóközponttal bővült a Tapolcai-tavasbarlang

Látogatóközponttal bővült a Tapolcai-tavasbarlang 

A jelentőségéhez, értékéhez illő fogadóközponttal egészült ki a 111 éve felfedezett Tapolcai-tavasbarlang.

Földváron épül a Balaton legkülönlegesebb kilátója 

Látványos szakaszába érkezett a balatonföldvári hajózási múzeum és kilátó építése. A város délnyugati kapujában, a magaspart ligetes területén álló, félig hajót formázó építményen már a kilátótorony lépcsőit szerelték a napokban.

Visszaesett a vendégforgalom Hévízen 

Bár az első félév jól indult a zalai fürdővárosban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb turisztikai statisztikái szerint kedvezőtlen folyamatok láthatók a hévízi vendégforgalomban: a legtöbb küldőpiacról és belföldről is csökkent a forgalom.

Tisztújítás a balatoni TDM-nél 

Közgyűlést tartott kedden a Balatoni Regionális TDM Szövetség, némiképp átalakult az elnökség összetétele.  

Jó szezon után új hajóval bővül a balatoni flotta 

A tavalyinál is jobb szezont zár a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart), tudtuk meg dr. Halmos Gábor vezérigazgatótól, aki azt is elmondta, hogy jövő nyáron új hajóval bővítik a flottájukat.

Új elnök a Balatoni Szövetség élén 

A strandok és a bicikliutak karbantartását, a vízszinttel kapcsolatos problémák kezelését, a Balaton megközelíthetőségének javítását tartja több más mellett a legfontosabb feladatnak a Balatoni Szövetség új elnöke.

Elkészült az új évezred balatoni csúcsfejlesztése 

Révbe ért a Kis-Balaton környékének 6,1 milliárd forint értékű fejlesztése – jelentette be a Fejlesztési Minisztérium (FM). A vízvédelmi rendszerrel a jövőben monitorozhatóvá válnak a vidék természeti folyamatai, illetve árvízvédelmi feladatokat is ellát az új rendszer.

Oroszok Hévízen: még baráti országnak számítunk 

A KSH legújabb adatai szerint 4,4 százalékkal csökkent a hévízi vendégéjszakák száma az év első 10 hónapjában. Az orosz vendégek által különösen kedvelt régió turisztikájára a rubel gyengülése vethetett árnyékot, de más küldőországok számai is visszaestek. A helyi szolgáltatók frissítenék a külföldi marketinget.

Nagyon bejött az első szezon a Bodorkának 

Rendkívül jó szezonnal indított a balatonfüredi Bodorka Balaton Aquarium, tudtuk meg Szabó Judit látogatóközpont vezetőtől, a július közepén felavatott intézményt működtető Probio Zrt. munkatársától.

Új adventi turisztikai termék születhet 

Az adventi szezon különleges turisztikai termékévé válhatna a jövőben az idén már ötödik alkalommal megrendezett keszthelyi 100 Hungarikum Bormustra.

Róma, Barcelona, Stockholm – és talán New York 

Novemberben elindult az Emirates légitársaság napi budapesti járata, és a kanadai Air Transat jövő nyári járatnyitása is bizonyos, ugyanakkor 2015-től további újdonságok várhatók a magyar légi közlekedésben.

Itt épülnek új kerékpárutak az országban 

Egy keszthelyi konferencián mutatták be a minap a következő hat évre szóló balatoni és országos kerékpárút-fejlesztési terveket.

Ismét legalizálnák a bojlis horgászatot a Balatonon 

Több területen is javulhatnak a horgászturizmus feltételei a Balatonon a horgászrend tervezett módosításának köszönhetően. Az egyik ilyen pozitív változás, hogy ismét szabad lesz a bojlis horgászat meghatározott helyeken. Ugyanakkor várható olyan változás is, amelynek nem örül majd mindenki.

Arccal az egészségturizmus felé 

Régi célokkal, de új programmal, új néven és talán új lehetőségekkel vág neki a balatoni régió a 2014–2020-as uniós tervezési ciklusnak, hogy az országos átlagnál jobb eredményekkel vegyen részt a GDP emelésében és a munkahelyek számának növelésében.

Tíz ötletes turisztikai csomagban Lenti és környéke kínálata 

Meglévő adottságaikra építve, a hagyományos helyi termékeket, természeti, környezeti értékeket fogyasztható, értékesíthető csomagokba rendezve akarják fellendíteni turizmusukat a Lentiben és környékén működő szervezetek, vállalkozók és magánszemélyek.

Váltási és összefogási kényszer előtt a termálágazat 

A nyugat-dunántúli termálfürdők, hotelek szerint szó sincs arról, hogy a november vége, december eleje holtszezon lenne a turizmusban. Szerintük a németek által tote hoseként emlegetett időszak a termálszezon igazi kezdete.

Hévíz hozta a balatoni forgalom harmadát 

A németek helyét az oroszok vették át Hévízen, a település a balatoni régió szállásdíj bevételének közel harmadát hozta az év első kilenc hónapjában.

Dől a lé az ötkerbe! 

Egy hónappal ezelőtt azt vizsgáltuk, hogy az év első nyolc hónapjában a vendégéjszakák száma szerint hogyan teljesítettek az ország legnagyobb turisztikai forgalmat bonyolító települései, illetve fővárosi kerületei. A napokban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hozzáférhetővé tette egyes települések első kilenc havi adatait is. Ezekből azt próbáltuk kideríteni, hol mennyi pénz lett a forgalomból. 

Ügyelnek a balatoni borok jó minőségére 

A Balatoni Borrégióban folyamatosan működő borbíráló bizottság garantálja, hogy minden forgalomba kerülő ital jó minőségű legyen, reagált Kulka Gábor azokra a turisztikai és más fórumokon megfogalmazott felvetésekre, amik közös régiós borminősítés elindítását szorgalmazták.

Vita a tihanyi szállásárak drasztikus emelkedéséről 

Rendesen meglepődtek a tihanyi szállásadók, amikor a sajtóban szembesültek azzal, hogy az országban állítólag náluk emelkedett legjobban a szállások ára egy év alatt.

Közelebb hozzák a török Riviérát a Dunántúlhoz 

Időben, távolságban közelebb kerül a jövő nyártól a török Riviéra a Dunántúlhoz, derült ki azon a vasárnapi sármelléki studytouron, amin a Dunántúl északnyugati, délnyugati és középső részén működő utazási irodák munkatársainak tartottak a jövő nyártól közlekedő antalyai charterről.

Így iszunk mi - felmérés a borfogyasztási szokásainkról 

A borászok, pincészetek vezetőinek és a borokkal foglalkozó más érintetteknek jelentősen át kell formálni a gondolkodását, nyilatkozta lapunknak Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a borfogyasztói szokásokról szerdán ismertetett felmérés kapcsán.

Ismét legalizálnák a bojlis horgászatot a Balatonon 

Több területen is javulhatnak a horgászturizmus feltételei a Balatonon a horgászrend tervezett módosításának köszönhetően. Az egyik ilyen pozitív változás, hogy ismét szabad lesz a bojlis horgászat meghatározott helyeken. Ugyanakkor várható olyan változás is, aminek nem örül majd mindenki.

Helycserés támadás a fürdővárosok között 

A turisztikai főszezon lezárultával ismét számba vettük, melyek a legnépszerűbb hazai települések a bel- és külföldi turistaforgalomban. Az idén is a főváros 5. kerülete tarolt a versenyben az év első nyolc hónapjában, a kerület a vendégek és a vendégéjszakák száma szerint is magasan a legjobb eredménnyel szerepelt az országos összehasonlításban. Tucatnyi városunkban volt két számjegyű a növekedés, míg visszaesést viszonylag kevés helyen regisztráltak, ellenben a fürdővárosok közül több is helyet cserélt a listán.

Sírhatnak a projektmenedzserek 

Vége lehet a pályázatíró cégek és más közreműködők aranykorának, mert az új uniós támogatási ciklusban drasztikusan csökken a pályázatokhoz elszámolható közvetlen és közvetett költségek mértéke. Esetenként a korábbi pénzek felére vagy még annál is kevesebbre számíthatnak az érintettek.

Balatoni fejlesztési tervek – arccal az egészségturizmus felé 

Régi célokkal, de új programmal, új néven és talán új lehetőségekkel vág neki a balatoni régió a 2014-2020-as uniós tervezési ciklusnak, hogy az országos átlagnál jobb eredményekkel vegyen részt GDP emelésében és a munkahelyek számának növelésében.

Itt épülnek új kerékpárutak az országban 

Egy keszthelyi konferencián mutatták be a minap a következő hat évre szóló balatoni és országos kerékpárút-fejlesztési terveket.

Új szezon születik a Balatonnál 

Rendhagyó helyszínen, egy kiszuperált harckocsi tetején tartottak sajtótájékoztatót a zamárdi hadiparkban Balatoni Regionális TDM Szövetség vezetői pénteken a Nyitott Balaton - Ősszel is Balaton! elnevezésű akciójukról.

Íme az ország településeinek turisztikai toplistája 

Az idén is a főváros 5. kerülete tarolt a turisztikai versenyben az év első nyolc hónapjában. A kerület a vendégek és a vendégéjszakák száma szerint is magasan a legjobb eredménnyel szerepelt az országos összehasonlításban.

Integrált területi program a Balaton fejlesztésére 

A Balaton Fejlesztési Tanács az új uniós pénzügyi ciklusnak megfelelően véglegesítette a régió következő hét évre szóló fejlesztési céljait, irányait és tartalmát, de a támogatási rendszer pontos formája csak a még hiányzó felsőbb szintű döntések megszületése után alakulhat ki.

Vége a közreműködők olcsó pénzének a pályázatoknál 

Vége lehet a pályázatíró cégek és más közreműködők aranykorának, mert az új uniós támogatási ciklusban drasztikusan csökkennek a pályázatokhoz elszámolható közvetlen és közvetett költségek mértéke. Esetenként a korábbi pénzek felére vagy még annál is kevesebbre számíthatnak az érintettek. 

Drónokkal a balatoni horgászturizmus javításáért 

A rabsicok visszaszorításával, egyes, nagyüzemi méretben dolgozó horgászok korlátozásával és a halállomány megfelelő szabályozásával próbálják a többség számára jobbá, fenntarthatóbbá tenni a balatoni horgászatot, javítani a horgászturizmus feltételeit, derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN Zrt.) csütörtökön rendezett konferenciáján.

Tananyag lehet a balatoni iskolákban a vitorlázás 

A vitorlázás ma is fontos eleme a balatoni turizmusnak, és a jövőben még inkább erre lehet számítani, állítja dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke.

Kiküszöbölné a szezonalitást a megújuló Hotel Füred 

Több mint hét éven át tartó kómás állapot után a jövő nyáron már vendégeket fogadhat a Hotel Füred, jelentették be a július végén kezdett felújítás kapcsán tartott keddi alapkőletételen Balatonfüreden. 

Szeszélyes nyár után 

A szeszélyes júliusi és a szintén nem a legkedvezőbb augusztusi időjárás ellenére nem panaszkodnak a balatoni települések vezetői. Ha a strandok forgalmán vesztettek is, a szálláshelyekről befolyó idegenforgalmi adó többnyire eléri, néhol meg is haladja a múlt évi szintet. 

Több nagyrendezvényt és színvonalas szállodát a Balatonra! 

A rendkívül szeszélyes júliusi és szintén nem a legkedvezőbb augusztusi időjárás ellenére nem panaszkodnak a balatoni települések vezetői. Ha a strandok forgalmán vesztettek is, a szálláshelyekről befolyó idegenforgalmi adó többnyire eléri, néhol meg is haladja a múlt évi szintet a jelenleg ismert adatok szerint.

Balatoni hajótársaságok csatája 

A Balatonnál nem mindenkinek annyira felhőtlen az öröme az idei nyári szezon után, mint a Balatoni Hajózási Zrt. vezetőinek. Ráadásul a Bahart sikere közvetlenül összefügg azzal, hogy van, akinek rosszabbul ment - állítja az egyik konkurens cég vezetője.

Ötéves rekord a balatoni hajózásban 

Az elmúlt évek legjobb szezonját zárják a Balatonon.

Rekordot döntött a Balaton vízszintje 

A ma élők által még nem látott szinten, a korábbi rekordot három centiméterrel meghaladva 132 centiméteren állt a Balaton átlagos vízszintje 2014. szeptember 15-én reggel. A kérdés az, hogy mi lesz a folytatás?

Balatoni adatok: hol romlott, hol javult a forgalom 

Füred, Zamárdi, Zalakaros javított, Siófok tartotta a szintet, Hévíz rontott a nyár első két hónapjában.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!