Esti piac a budapesti Király utcában 

Hivatalos nevén Budapest Első Esti Piaca nyilt meg a Király utcai Centrál Passage-ban – írja a hvg.hu. Benne lehetne a nevében, hogy heti, mert csak csütörtökönként várja a vásárlókat, igaz akkor este kilencig.

Visszaesőben a termelői kínálat 

A nagybani piacon most a termelői kínálat visszaesése, a hatására kialakuló keresleti piac, és a vásárlói igények viszonylagos növekedése jellemző. Kivételt képez a hazai termesztésű burgonya, amit az árának mérséklődése igazol.

Nem tétlenkedik a Nébih 

A feketegazdaság elleni küzdelem részeként, valamint a vásárlók és a tisztességes termelők, forgalmazók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei folyamatosan ellenőrzik az élelmiszer-ágazat szereplőit. A feltárt szabálytalanságok bizonyítják, hogy indokolt a szigorú fellépés – fogalmazott Zsigó Róbert a budapesti Nagyvásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón.

Tokaj: az állam végzi a kutatómunkát 

Állami tulajdonú gazdasági társaság látja majd el a tokaji borvidék szőlészeti és borászati kutatási feladatait - ez erről szóló kormányhatározat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Mitiszol 

Mitiszol néven újul meg a Terra Hungarica borszalon: a Természetes italok fesztiválja alcímet viselő rendezvény a természethű borok mellett immár számos, hasonló filozófiával készült egyéb italt és ételt - többek között söröket, gyümölcsleveket, sajtokat és csokoládékat - kínál a látogatóknak szombaton az Akvárium Klubban.
Hogy kerül étterem egy templomba?

Hogy kerül étterem egy templomba? 

Meleg augusztus végi este egy floridai városkában, a félsziget nyugati partján. Megérkezünk a Best Western szálloda recepciójára (neten foglalva 55 dollár a szoba egy éjszakára), a középkorú férfi az útlevelünket kéri. Ahogy meglátja a kék okmányt, magyarra vált. Hiszen Debrecenből érkezett öt éve, azóta viszont nem járt otthon…
Ahogy kell

Ahogy kell 

Világéletében szállodai vendéglátós területen dolgozott Bándoli Attila, a Gundel Étterem október 1-jével kinevezett új ügyvezető igazgatója, aki azt vallja, egy korábbi munkahelyén, a Danubius-csoport elődjénél a privatizáció időszakában eltöltött évek duplán számítanak, annyi feszültséggel, stresszel volt teli akkoriban a munkája. Hét éve érkezett a Gundelhez, Buday Gábor igazgatósága idején, majd a ház későbbi vezetője, Alföldy Tádé helyettesének választották azzal a nem is titkolt céllal, hogy ha az ügyvezetőnyugdíjba megy, ő lép a nyomdokaiba.
Rohanj, egyél jót és siess tovább!

Rohanj, egyél jót és siess tovább! 

Világszerte 2,5 milliárdan fogyasztanak olyan ételt, amelyet az utcán szereznek be. Tény, hogy mára megkerülhetetlen gasztronómiai kategóriát képez a street food szegmens, és a sikerben bizonyára szerepet játszik, hogy mindig frissek az alapanyagok, gyors a kiszolgálás és kedvező az árfekvés. 
Sípályáról a tengerpartra

Sípályáról a tengerpartra 

Andalúzia nem csupán tenger, homok és napsütés – hangzott el az Andalúziai Idegenforgalmi Hivatal által Budapesten megrendezett workshopon, amelyen a jelenlévők megismerhették a térség gazdag kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját és látnivalóit
Imádnak minket, de a cseheket még jobban

Imádnak minket, de a cseheket még jobban 

A szomszédos országokkal összehasonlítva nem állunk rosszul a kínai beutazókat tekintve, ám Csehország több mint kétszer annyi kínait vonz, Ausztria pedig toronymagasan vezet a térségben.

Potsdam: poroszok és kémcserék 

Senkit se tévesszen meg a brandenburgi főváros, Potsdam álmatagsága Berlin árnyékában.Valójában az élet sosem volt itt unalmas és szürke, manapság pedig Németország egyik legzöldebb települése éli mindennapjait a német főváros szomszédságában.

Békemaraton és fényművészet 

Kassán mindig történik valami, így az idelátogatók is jól érzik magukat a barátságos kis utcákban, borozókban, sörözőkben, színházakban, templomokban, zsinagógákban.

Tanösvény, bortúra és kincskeresés 

A Duna–Gerecse Nonprofi t Kft. tavaly sikeresen elindította – Tata és térsége, illetve Komárom együttműködésével – térségi fejlesztési tevékenységét. A KDOP-2.2.1/A-12-2012-0012 számú pályázat megvalósítása keretében október elején a sajtó képviselőinek is bemutatták a régió természeti és épített szépségeit, a térség kínálta szállásokat, a vendéglátást és a szabadidős lehetőségeket.

Turizmus korlátok nélkül 

A Diósgyőr határában rejtőzködő Baráthegyi Majorság a turizmus számára – most még – jóformán ismeretlen. A helyzet azonban jövőre mindenképpen változni fog: az évek óta működő gazdaság a fogyatékosturizmus egyik hazai fellegvára lehet. A majorság ráadásul hamarosan valódi várral is büszkélkedhet…  

Helycserés támadás a fürdővárosok között 

A turisztikai főszezon lezárultával ismét számba vettük, melyek a legnépszerűbb hazai települések a bel- és külföldi turistaforgalomban. Az idén is a főváros 5. kerülete tarolt a versenyben az év első nyolc hónapjában, a kerület a vendégek és a vendégéjszakák száma szerint is magasan a legjobb eredménnyel szerepelt az országos összehasonlításban. Tucatnyi városunkban volt két számjegyű a növekedés, míg visszaesést viszonylag kevés helyen regisztráltak, ellenben a fürdővárosok közül több is helyet cserélt a listán.

Krimibe illő városnézés a Balatonon 

A Balaton körüli települések turisztikai szakemberei évek óta a szezon meghosszabbításán dolgoznak. Legutóbb a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület szervezett tanulmányutat, hogy bemutassák az Ősszel is Balaton! elnevezésű projektjüket.

Három charterlánc, török szilveszter és rengeteg egzotikum 

Két egyiptomi és egy kanári-szigeteki charterlánc, egy szilveszteri török charter, valamint az Emirates légitársaság napi járata miatt bővülő egzotikus kínálat – ezek a legfőbb érdekességek a téli kiutazási szezonban. Tunéziai charter – a tavalyi télhez hasonlóan – idén sem lesz a hidegebb hónapokban.

Sírhatnak a projektmenedzserek 

Vége lehet a pályázatíró cégek és más közreműködők aranykorának, mert az új uniós támogatási ciklusban drasztikusan csökken a pályázatokhoz elszámolható közvetlen és közvetett költségek mértéke. Esetenként a korábbi pénzek felére vagy még annál is kevesebbre számíthatnak az érintettek.

Globális bizakodás 

Kedvezően alakul az idei első fél év a világturizmusban, derül ki a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) által kiadott legfrissebb World Tourism Barometer jelentésből.

Jövőre Budapestre is repül az Air Transat 

Budapestet is felvette járathálózatába a jövő évi nyári menetrendtől a kanadai, montreáli székhelyű Air Transat, adta hírül a légitársaság a közelmúltban. Így heti rendszerességgel létesül közvetlen légi kapcsolat Montreál és Torontó, illetve a magyar főváros között. Az Air Transat marketing- és sajtófőnökét, Valerie Martint a bombahír kapcsán döntésük hátteréről kérdeztük

Eredmény a Magyar Turizmus kétmilliárdos külföldi médiatenderén 

Elkelt a Magyar Turizmus Zrt. hatalmas összegű médiavásárlási tendereinek egyik fele, a külföldi kommunikációs megbízás. A kétmilliárd forint keretösszegű feladatokért nem volt tolakodás, az eddigi ügynökség indult egyedül. 

Eredmény a Magyar Turizmus kétmilliárdos külföldi médiatenderén 

Elkelt a Magyar Turizmus Zrt. hatalmas összegű médiavásárlási tendereinek egyik fele, a külföldi kommunikációs megbízás. A kétmilliárd forint keretösszegű feladatokért nem volt tolakodás, az eddigi ügynökség indult egyedül. 

Adómentes pálinkafőzés Romániában? 

Románia eltörli 2015. január elsejétől a családi pálinkafőzés után fizetendő jövedéki adót - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnapi adásában.

Beindult a sütőtök szezon 

Csökkenő termelői felhozatallal, növekvő importkínálattal jellemezhető a Budapesti Nagybani Piac kereskedelmi forgalma.

Jót tesz a hosszú hétvége a nagybani forgalmának 

A primőr árának folyamatos növekedése jellemző a nagybani piacon.

A Famíliatészta is csatlakozott az Adománykonvojhoz 

A Famíliatészta Kft. csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank és a FAO (ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) által indított IX. Adománykonvojhoz. A szervezők minden év október 16-án, az Élelmezés Világnapján indítják útnak a konvojt, amellyel az éhezés elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet. A Famíliatészta Kft. a korábbi években is rendszeresen nyújtott támogatást egyesületeknek, gyermekotthonoknak, családsegítő szervezeteknek.

Magyar cégre figyel Európa 

Több mint tíz év után újra magyar nyertese van a Deloitte Közép-Európai Technology Fast 50 versenyének. A régió leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatának járó díjat a 2007-ben Miskolcon alapított Szallas.hu kapta meg.

A nyár nem ér véget csak átalakul 

A nyugalomra vágyó kirándulókat csábítaná október 22- és november 2. között a Balatonhoz az egyik turisztikai szövetség. Az Ősszel is Balaton! akcióhoz már 160 szállásadó és 90 étterem, borospince csatlakozott. Fekete Tamás, Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke szerint: potenciálisan százezrekre tehető azok száma, akik szívesen jönnének a Balatonra hidegebb évszakokban is, ám ehhez az is kell, hogy legyenek jó őszi programok. Az alelnök interjú formájában beszél a programokról.

Lassú hét a nagybanin 

A nagybani piac termelői kínálata – a hazai primőr szezonális kifutásával – egyhangúbbá válik. A nagykereskedők hiánypótló választéka – kínálati mennyiségben is – ezzel arányosan bővül.

Mentés másként 

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) idei közös kampánya véget ért, azonban már most tervezik a jótékonysági akció folytatását.

Sörös showroom volt a Design Héten 

A Heineken a Central European Fashion Days és a Design Hét programsorozaton belül külföldi divathetek mintájára egy héten át látogatható pop-up showroommal jelent meg Budapesten. Az üzletben a visegrádi országok tervezőinek legújabb őszi/téli kollekcióit mutatták be. 

Megszületett a Balaton Bora 

Ha bejön a balatoni borászok terve, pár év múlva nemcsak nálunk, de más országok boltjainak polcain is kapható lesz az kék-sárga címkéjű Balaton Bora, amellyel a Balaton körüli termelők árulhatnák borukat sikererrel a világpiacon. Az Index cikke.

Magasabb szőlőátvételi árak Tokajon 

Kategóriánként 50-60 forintos áremeléssel kívánja a jó minőségű szőlő válogatására és beszállítására ösztönözni a termelőket a Tokaj Kereskedőház Zrt. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása a Tokaji Borvidéken is kihívás elé állította termelőket. Azonban a termésüket gondosan szelektáló, minőségi alapanyagot előállító gazdálkodók a legjobb minőségi osztályok esetén akár a tavalyinál 50 százalékkal magasabb átvételi árakat is elérhetnek a Tokaj Kereskedőház által újonnan bevezetett differenciált árképzési rendszernek, valamint az október 9-étől érvényes áremelésnek köszönhetően. A leszüretelt szőlő minőségétől függően változó árazás célja, hogy a termelőket a prémium borok előállítására alkalmas alapanyag termeléséhez szükséges művelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönözze – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház szakemberei.

Borban az igazság és a pénz 

Az idei szüret idején a borászok a sok csapadék és a viszonylag hideg nyár miatt gyengébb termést várnak; a 2013-as év azonban árbevétel szempontjából a korábbiaknál jobb volt a szőlőtermeléssel főtevékenységként foglalkozó cégeknél, valamint a szőlőbor-termeléssel foglalkozó vállalkozások estében is. A szőlőtermeléssel foglalkozó cégek árbevétele 23 %-kal magasabb volt 2013-ban, mint 2012-ben, míg a szőlőbor-termelők egy év alatt összesen 8 %-kal tudták árbevételüket növelni, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében, aki a szőlőtermeléssel és szőlőbortermelés főtevékenységgel foglalkozó cégek (fő TEÁOR szám: 0121, 1102) adatait elemezte.

Élénkülő vásárlói kedv a nagybanin 

A szeptemberi mérsékelt keresletet a hét elején határozottan élénkülő vásárlói érdeklődés váltotta fel.

Itt a Bocuse D’Or idei sütőszenzációja 

Mikor egy olyan rangos főzőversenyről van szó, mint a Bocuse D’Or, nem mindegy, hogy milyen eszközök segítik a a részt vevő szakácsok munkáját. Szeptember 25-én a Coninvest konyhájában bebizonyosodott, hogy erre a Convotherm 4 sütőberendezése lesz jövőre a döntőn a legalkalmasabb. Az eseményen Várnagy Attila chéf mindent kihozott a kombipárolókból, a mesterszakácsokból álló vendégseregnek pedig nem volt más dolga, mint megkóstolni a gasztronómiai remekműveket

A hungarikumok nem múzeumi kategóriák 

Fontos, hogy a hungarikumok ne múzeumi kategóriák, hanem a mindennapi élet részei legyenek – jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén.

A természet és építészet összeölelkezése a nagyerdő szívében 

Hangulatos projektzáró ünnepség keretében október 3-án hivatalosan is átadták a nagyközönségnek a Debreceni Gyógyfürdő Kft. legújabb fejlesztéseit: a felújított termálfürdőt, az újonnan kialakított szaunavilágot, a fürdőhöz kapcsolódó szállodában a vendéggeneráló fejlesztéseket, valamint az egészségügyi szolgáltatások szélesebb körét. 

Gyorsítósávban az ágazat 

Az idei Global Spa és Wellness Summitot, az egészségturizmus szakmai csúcstalálkozóját Marokkóban tartották. Ötödik alkalommal vehettem részt a rendezvényen, amelyen ezúttal is jelentős dolgok történtek. A tanácskozáson elhangzottak alapján igyekszem felvázolni az aktuális világtrendeket, illetve levonni a Magyarországra érvényes következtetéseket 

Szeszélyes nyár után 

A szeszélyes júliusi és a szintén nem a legkedvezőbb augusztusi időjárás ellenére nem panaszkodnak a balatoni települések vezetői. Ha a strandok forgalmán vesztettek is, a szálláshelyekről befolyó idegenforgalmi adó többnyire eléri, néhol meg is haladja a múlt évi szintet. 

A hazai turizmus új vezetői 

A sajtó képviselői a szeptember 27-i turizmus világnapja alkalmából tartott tájékoztatón ismerhették meg a hazai turizmusért felelős új vezetőket. 

Ózonkúra a Kárpátok alatt 

Csupán négy-öt órás autóút Budapestről, és máris vallások, etnikumok, kultúrák keveredésének műemlékekben gazdag, de kevésbé ismert világába jutunk – ez az egykori Galícia nyugati részét magába foglaló Podkarpackie régió. 

Izrael: vallások és kultúrák olvasztótégelye 

Öt nap egy ország felfedezésére édeskevés, arra elég legfeljebb, hogy az ember felmérje, mennyi mindent kellett volna még megnézni. A befejezetlenség érzése egy izraeli utazás során még fájóbb, hiszen nem csupán három világvallás szent helyéről beszélünk, hanem a Közel-Kelet kulturális olvasztótégelyéről is, amelyet ráadásul változatos tájakkal áldott meg a természet.

Szarvasról a világpiacra 

25 éves hazánk legnagyobb pulykafeldolgozója, a Gallicoop.

Fesztiválok, sikeres energetikai megoldások, weboldaltervezés 

Akik a szeptemberi Business Klubra a rendezvény előtti héten jelentkeztek, már nem fértek be az Andrássy úti La Perle Noire étterem felett lévő Mamaison Hotel helyiségébe, ahol különleges reggeli finomságokkal felterített asztalokkal várták vendéglátóink a programunkra érkezőket.

Az importáru mérsékli a nagybani árait 

A primőrfélék drágulásával kezdődött a hét a nagybani piacon.

Dizájn Oscar a magyar borcsomagolásnak 

A világ egyik legrangosabb dizájn-díját nyerte el a budapesti Dió Stúdió – írja az FN24. Az Iparművészeti Múzeum borait öltöztették fel híres magyar festők műveibe.

Erősödhet a magyar borlobbi Brüsszelben 

A magyarországi borágazat lobbi-erejének növeléséről tárgyalt Budapesten Jean-Paul Bachy, az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének (AREV) francia elnöke. A HVG cikke.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!