Drágítja a külföldi utakat a forintgyengülés

Drágítja a külföldi utakat a forintgyengülés 

Sorra küldik ki az utazásszervezők a körleveleket viszonteladó partnereiknek, amelyben arról értesítik őket, hogy a forint gyengülése miatt kénytelenek korábban meghirdetett programjaik árait emelni.
Csúcsévre számít az idén a Green Travel

Csúcsévre számít az idén a Green Travel 

Új műfajt teremtett a hétvégén a Green Travel, amikor workshow-t rendezett, vagyis a workshop és a roadshow ötvözetét valósította meg Visegrádon, a Silvánus Hotelben.
Paradicsom a Dél-kínai-tenger partján

Paradicsom a Dél-kínai-tenger partján 

Pálmafák hajladoznak a közép-vietnámi Da Nang fehér homokos tengerpartján, miközben viharos szél teríti be sós vízpárával a környéket. A távolban egy kis szigetről óriási Buddha-szobor felügyeli az öböl vizét - a helyi párttitkár állíttatta pár éve, hogy megvédje a várost az errefelé gyakori tájfunok pusztításától.
Nő a kereslet a körutazások, alternatív túrák iránt

Nő a kereslet a körutazások, alternatív túrák iránt 

Tegnapi cikkünkben a charterező utazásszervezők toplistájának alakulását vettük górcső alá, most következzenek a nem charterező kiutaztatók, amelyeknek forgalmuk 12%-át kell vagyoni biztosítékkal fedezniük.
Kevesebb utazási iroda, növekvő vagyoni biztosíték

Kevesebb utazási iroda, növekvő vagyoni biztosíték 

A legfrissebb adatok szerint enyhén csökkent Magyarországon az utazásszervezői tevékenységet folytató és vagyoni biztosítékkal rendelkező utazási vállalkozók száma, ugyanakkor az irodák összességében növelték a jövő évre érvényes vagyoni biztosítékuk összegét, amiből arra következtethetünk, hogy bizakodóan ítélik meg az utazási piac várható alakulását.
Új elnök és tisztújítás az utazási irodák szövetségénél

Új elnök és tisztújítás az utazási irodák szövetségénél 

Tisztújítást tartott hétfői ünnepi közgyűlésén a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ). Molnár Gabriella elnök asszony 14 év után lemondott posztjáról, a tagság új elnököt választott Erdei Bálint személyében.
Ami a tiéd, az az enyém is!

Ami a tiéd, az az enyém is! 

A közösségi gazdaság gőzerővel terjed Magyarországon. A szállásfoglalásban, a helyi és helyközi közlekedésben elképesztő tempóban nyernek maguknak piacot idehaza is ezek a vállalkozások, ugyanakkor komoly viták kísérik megjelenésüket, mivel a hagyományos turisztikai szolgáltatók és közvetítők – érthető módon – nem nézik jó szemmel a torta újraszeletelését.
Vietnám: paradicsom a Dél-kínai-tenger partján

Vietnám: paradicsom a Dél-kínai-tenger partján 

Ezeréves kultúra, gyönyörű természeti képződmények, kifinomult konyha, mindezek mellé fejlett turisztikai infrastruktúra: modern szállodák, repterek, wifivel felszerelt távolsági buszok - ezt kínálja a turistáknak Vietnám. 

Izrael: vallások és kultúrák olvasztótégelye 

Öt nap egy ország felfedezésére édeskevés, arra elég legfeljebb, hogy az ember felmérje, mennyi mindent kellett volna még megnézni. A befejezetlenség érzése egy izraeli utazás során még fájóbb, hiszen nem csupán három világvallás szent helyéről beszélünk, hanem a Közel-Kelet kulturális olvasztótégelyéről is, amelyet ráadásul változatos tájakkal áldott meg a természet.

Megnyílt Makón a Hotel Glorius 

Szeptember közepén megnyílt makó első, négycsillagos színvonalú szállo- dája, a hotel glorius. minőségi hotelre jelentős igény volt már a városban, különösen amióta két évvel ezelőtt átadták a hagymatikum fürdőt. 

150 ezer utasra számít a Debrecen Airport 

A tavalyi 130 ezer után az idén 150 ezer utasra számít a debreceni repülőtér. A charteres forgalom is jelentősen nőtt 2014-ben. 

Trendforduló a charterpiacon? 

Megfordulni látszik a hazai charterpiac évek óta tartó mélyrepülése, elképzelhető, hogy az idén végre újra több magyar utazik bérelt repülőgépekkel, mint korábban. 

A hely, ahol a luxus nem luxus 

Első ízben rendezett turisztikai és gasztronómiai bemutatót, workshopot és gálaestet az Atout France a luxus és az üzleti utaztatás témakörében Középkelet-Európában. A Best of France rendezvénynek a budapesti Hotel Boscolo adott otthont.

Négycsillagos hotel nyílt az alföldi fürdővárosban 

A hétvégén megnyílt Makó első, négycsillagos színvonalú szállodája, a Hotel Glorius. Minőségi hotelre jelentős igény volt már a városban, különösen mióta két évvel ezelőtt átadták a Hagymatikum fürdőt.

Izrael: vallások és kultúrák olvasztótégelye 

Izrael sokszínű, izgalmas és biztonságos ország. Képes beszámolónk a Tel Aviv - Haifa - Jeruzsálem - Holt-tenger négyszögből. 

Magasabb osztályba lépett 

Egy éve számoltunk be arról a nagyszabású elképzelésről, amely szerint a Római Birodalom hazai határainak világörökséggé nyilvánítása keresletélénkítő hatású lehet, a folyami határ mentén megtalálható egyéb turisztikai látnivalók a római emlékekkel együtt olyan vonzerőt képviselhetnek, amely e térségnek jövedelmet hozhat. A program kivívta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) érdeklődését is, így az elképzelés fő szervezőjét, a Magyar Limes Szövetséget tavaly kinevezték az előkészítés alatt lévő UNESCO-nevezés projektgazdájának.

Beütött az esős nyár a hazai fürdőknek 

Várakozáson felül alakult a hazai fürdők első fél éve, július közepétől aztán az esős idő hatására a legtöbb helyen visszaesett a forgalom, így összességében az idén a legjobb esetben is csak a tavalyihoz hasonló év várható.

Víkend Nándorfehérváron 

Tanulságos volt az a tanulmányút, amelyet az Air Serbia magyarországi képviselete, az Aviareps és a Szerb Idegenforgalmi Hivatal szervezett a minap a szerb fővárosba, Belgrádba. Egyebek mellett azért, mert kiderült, mennyire keveset tudunk déli szomszédunkról.

Közvetlen járattal Belgrádba 

Tanulságos volt az a tanulmányút, amelyet az Air Serbia magyarországi képviselete, az Aviareps és a Szerb Idegenforgalmi Hivatal szervezett a minap a szerb fővárosba, Belgrádba. Egyebek mellett azért, mert kiderült, mennyire keveset tudunk déli szomszédunkról.

Az erdélyi fejedelem dűlőszomszédja 

Lapis, Tökösmál, Galyagos – ma még csak a tokaji borokhoz értő kevesek ismerik e mesebeli hangzású neveket. Néhány év múlva talán természetes lesz, ha így rendelünk egy pohárral a kedvenc furmintunkból vagy hárslevelűnkből.

Követni kell a piac változásait! 

Bizakodó az idei évet illetően Haris Richárd, a Haris Travel Club értékesítési vezetője, ugyanakkor beszélgetésünk során azt is hangsúlyozta, hogy csak a kínálat folyamatos megújítása garantálja az üzleti sikert.

Negyvenéves az utazási irodák szövetsége 

Idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ). Ebből az alkalomból beszélgettünk az érdekvédelmi szervezet elnök asszonyával, Molnár Gabriellával, akiről egyebek mellett kiderült, hogy nem vándormadár típus, és arra készül, hogy az év végén átadja a stafétabotot.

Pillantás a földalatti világba 

Rendhagyó sajtótájékoztatót rendezett Budapesten, a Pál-völgyi-barlangban a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága.

Átadták Magyarország legmodernebb gyógyfürdőjét 

Kiugróan magas ásványianyag-tartalmú, ideális hőmérsékletű gyógyvíz, egyedülálló műszaki megoldások és átgondolt funkcionalitás – ezek a jellemzői a május 16-án átadott Paksi Gyógyászati Központnak.

A Nagy Háborúra emlékezik Franciaország 

Az idén Franciaország-szerte megemlékeznek a 100 évvel ezelőtt kezdődött I. világháborúról. A centenáriumi rendezvényeken több tízezer turistára számítanak a világ minden részéből.

Jogerősen elítélték a Skyline tulajdonosát 

Tíz éve folyó per végére tett pontot a Fővárosi Ítélőtábla, amikor február közepén jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélte a 2004-ben csődbe ment Skyline utazási iroda egykori tulajdonos-ügyvezetőjét.

Kettős ünnep dél-afrikai borok kíséretében 

Kettős évfordulót ünnepel az idén a Dél-afrikai Köztársaság: 20 évvel ezelőtt lépett a szabadság és a demokrácia útjára az ország Nelson Mandela vezetésével, az ország nemzeti légitársasága, South African Airways pedig az idén 80 éves.

Új járatok Ferihegyről nyugatra, keletre, délre 

Belgrád, Leeds, Krasznodar - a március végén életbe lépő nyári menetrendi időszakban több új légi járat is indul Ferihegyről.

Jogerősen elítélték az utazási iroda tulajdonosát 

Tíz éve folyó per végére tett pontot a Fővárosi Ítélőtábla, amikor február közepén jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélte a 2004-ben csődbe ment Skyline utazási iroda egykori tulajdonos-ügyvezetőjét.

Párbajt vívtak az osztrák és a magyar borászok 

Nemes küzdelemben szoros eredmény született a minap azon az osztrák-magyar borászpárbajon, amelyet az Österreich Werbung szervezett Budapesten.

A legjobb értékesítőket díjazta a török légitársaság 

Néhány napja készült el a magyar változata a Turkish Airlines új reklámfilmjének – ennek vetítésével kezdődött a török légitársaság immár hagyományos évnyitó fogadása.

Rövid úton az élmezőnybe 

Magyarországi piacra lépése után öt évvel már a hazai tour-operátorok toplistájának hetedik helyét foglalja el a Sun & Fun Holidays. Az elmúlt évek tapasztalatairól Tolga Deniz Sariyüce ügyvezetővel beszélgettünk.

A chartertorta újraszeletelése és más finomságok 

Szokásunkhoz híven, az újév kezdetén ismét összefoglaljuk a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal legfrissebb adatai alapján a hazai utazásszervezői piac változásait. Emlékezetes, hogy a tour-operátoroknak minden év október 31-éig kell igazolniuk a jövő évi vagyoni biztosítékukat, a Hivatal rendelkezésünkre bocsátotta a tavaly év végén aktualizált adatokat. A Best Reisen eltűnése átrajzolja a charteres utazásszervezői térképet: több tour-operátor is megpróbálja elfoglalni a korábbi években a második legnagyobb forgalmat bonyolító túraszervező által üresen hagyott piaci rést, ugyanakkor a nem-charterező, valamint a belföldet programozó irodák toplistáján is érdekes fejleményeket láthatunk.

A Tunisair visszatér Magyarországra 

Szinte biztos, hogy 2014. tavaszán újraindítja menetrendszerinti Tunisz-Budapest járatát Tunézia nemzeti légitársasága. 

Januártól csökkenhetnek a repülőjegy-kiállítók terhei 

Jövőre jelentős mértékben, akár 20-50%-kal csökkenhet a repülőjegy-kiállító utazási irodák által az IATA részére fizetendő garancia mértéke – tudtuk meg a Magyar Utazásszervezők és –közvetítők Szövetségétől (MUISZ).

Bizonyított gyógyhatás és energiahatékonyság 

A PPH Kiadó konferenciáján Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár vázolta fel a magyar egészségturizmus fejlesztési irányait a jelenleg szakmai egyeztetésen levő Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióval (2014-2024) összhangban.

Illúziók nélkül a magyar egészségügyi turizmusról 

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a PPH kiadó konferenciáján a magyar egészségügyi turizmus lehetőségeiről beszélt - illúziók nélkül.

Egészségturizmus: óriási lehetőségek a FÁK-országokban 

Az Illúziók és lehetőségek az egészségturizmusban című konferencián Szegedi Andrea, a Magyar Turizmus Zrt. szenior termékmenedzsere a FÁK-országok egészségturisztikai keresletéről adott átfogó beszámolót.

TC: lehet kétmilliárd forinttal kevesebb? 

A kormány benyújtotta a jövő évi költségvetés törvényjavaslatát az Országgyűlésnek; ebben a kabinet 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol – jelentette be október elején Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Két maláj sziget, két különböző világ 

Maláj úti beszámolónk második részében két, egymástól alig 120 kilométerre fekvő szigetre, Penangra és Langkawira kalauzoljuk el olvasóinkat. A minimális távolság ellenére két egyformán különleges, de igencsak eltérő világot ismerhetünk meg.

Város kékben, fehérben és aranyban 

Európa legfiatalabb nagyvárosai közé tartozik a háromszáz évvel ezelőtt alapított Szentpétervár, mégis hihetetlenül gazdag látnivalókban. Ősszel különösen gyönyörű a parkokkal megáldott, csatornákkal szabdalt Néva-parti metropolisz.

A turizmussal kapcsolatos javaslata van? Írjon a minisztériumnak! 

A magyar turizmus versenyképességének javítására vonatkozó ötleteket várja az illetékes minisztérium a vendegert@ngm.gov.hu címen – jelentette be a tatai TDM-konferencián Horváth Viktória, a turisztikai ágazatért felelős helyettes államtitkár.

Cárok nyomában Szentpéterváron 

Európa legfiatalabb nagyvárosai közé tartozik a háromszáz évvel ezelőtt alapított Szentpétervár, mégis hihetetlenül gazdag látnivalókban. Ősszel különösen gyönyörű a parkokkal megáldott, csatornákkal szabdalt Néva-parti város.

Jól teljesítettek a mediterrán úti célok 

Jó lóra tettek azok az utazásszervezők, amelyek görög, török vagy spanyol utakat kínáltak az idén, mivel az egyiptomi biztonsági aggályok miatt megnövekedett az érdeklődés a többi mediterrán úti cél iránt, és ez a nyár végére az árak emelkedését is magával hozta. Bár az előszezon döcögve indult, augusztusban, a Best Reisen leállását követően jóformán minden megmaradt charteres kapacitás telt házzal üzemelt a szezon végéig, több esetben a láncok meghosszabbítására is sor került. A körutakat és az egyéni üdüléseket szervező irodák is általában sikeres nyarat zártak, derül ki a hazai utazásszervezők körében készített körképünkből.

Túl a hibahatáron 

Nem optikai csalódás volt az erős nyári szezon a Balatonnál, az idei első hét hónapban valóban minden szempontból bővült a magyar turizmus. Ha a második fél évben is marad a trend, a növekedésben a világátlag dupláját produkálhatjuk.

Újraindul az egyiptomi charterlánc 

Szeptember 27-én újraindítja egyiptomi charterjáratait a Kartago Tours.

Lehúzta a rolót a Best Reisen 

A csaknem húsz éve működő Best Reisen Utazási Iroda Kft. augusztus közepén felfüggesztette utazási tevékenységét. Külföldön tartózkodó utasait a biztosító hazahozta, akik nem tudtak a csőd miatt elutazni, azok szeptemberben várhatóan visszakapják a teljes befizetett részvételi díjat.

Luxusautók és teaültetvények 

Malajzia a világ vezető turisztikai nagyhatalmai közé tartozik. Az évi 25 millió turistaérkezés révén a globális toplista 10. helyén áll, Kína után a második legnépszerűbb ázsiai úti cél. A népszerűségnek több oka van, de legfőképp a kiváló infrastruktúra – modern repülőterek, autópályák, szállodák –, a jó ár-érték arány, a sokszínű – maláj, kínai, indiai és bennszülött – kultúra és a sokfelé még érintetlen természeti környezet vonzza Malajziába a turisták millióit.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!