Nagy Furmint Február kóstoló csaknem száz pince boraival 

Kilencvennégy pince több mint százhetven féle furmintot kínál a 7. Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Februárhoz csatlakozott éttermek, szaküzletek pedig egész hónapban erre a szőlőfajtára fókuszálnak.
2016 pálinka trendjei

2016 pálinka trendjei 

A 2016-os év ismét a gasztronómia és a hungarikumok köré szerveződik hazánkban. A kürtöskalács, a kolbász és a fűszerpaprika mellett pedig a legkedveltebb hungarikum egyértelműen a pálinka. Az idei a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz pálinka fronton – a karakteres, letisztult minőségé.
VinCE: sokat ígér idén

VinCE: sokat ígér idén 

Számos újdonsággal, változással állt elő a régió egyik legnagyobb borszakmai rendezvénye.
Egyetemisták tervezik a borvidék vizuális kommunikációját

Egyetemisták tervezik a borvidék vizuális kommunikációját 

Hosszútávú fejlesztési projektet indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Somlói borvidék. Az együttműködés célja a borvidék turisztikai vonzerejének növelése újszerű építészeti megoldások létrehozásával.

Pálinkák mérték össze erejüket Ongán 

Száraz próbát is tartottak kuriózumként a hetedik alkalommal megrendezett ongai pálinkaversenyen, a legjobb italok készítői ma vehetik át jutalmukat, a Quintessence Pálinkaverseny fővédnökségét ezúttal Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

Ifjú szakácsok és sommelier-ek jelentkezhetnek 

Ifjú szakácsok és sommelier tehetségek számára szervez májusban válogatót a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság.

Nem csak szőlőből készítették a bort: lebuktak 

Hamisított bor előállítása, súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságok, valamint a borászati termék előállításához nem engedélyezett anyag tárolása miatt a Nemzeti és Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal haladéktalanul elrendelte az üzem ideiglenes bezárását. Felmerül a gondolat mindannyiunkban: Vajon hol értékesítették a hamis bort? (A szerk)
A Pécsi Sörfőzde italai kiérdemelték a Magyar termék védjegyet

A Pécsi Sörfőzde italai kiérdemelték a Magyar termék védjegyet 

Magyarország legrégebb óta működő sörgyára, a Pécsi Sörfőzde zrt. hazánkban elsőként lett jogosult – sörökre vonatkozóan - a „MAGYAR TERMÉK” védjegy használatára.

A tavalyi év 15 legjobb magyar bora 

A Borászportál összesen 5 vaktesztet tartott 2015-ben, amelyeken a legjobb olaszrizlingeket, kékfrankosokat, bordói típusú nagy vörösborokat, tokjaikat és pezsgőket kereste.  

Depardieu az új francia borfilm sztárja 

Saint Amour lesz a címe annak a márciusban megjelenő filmnek, amely a franciák válasza a Kerülőutak című hollywoodi boros mozira. A főszerepben pedig ki más lenne, mint az a színész, aki saját állítása szerint napi 14 üveg bort fogyaszt -írja a Borászportál.

Nemzetközi hentesverseny Napkoron 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét, a 15. Nemzetközi böllérversenyt szombaton tartják Napkoron, ahová a korábbi évekhez hasonlóan több mint tízezer érdeklődőt várnak.

Megújul idén a Gyulai Pálinkafesztivál 

Nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket április 15. és 17. között a Gyulai Pálinkafesztivál, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez - mondta hétfőn, a békési fürdővárosban tartott sajtótájékoztatón Bora Imre, a rendezvény új főszervezője.

Üdv a fedélzeten! 

Kinyitsz egy palack bort, kicsit hagyod szellőzni, ráérősen töltesz belőle egy pohárral, aztán lassan a szájadhoz emeled... És azonnal érzed a harmóniát, a nyugalmat, a szeretetet, a feltétlen bizalmat, szinte látod magad előtt azokat, akik készítették: a balatonlellei Bujdosó famíliát.

Nevet változtat a Borfesztivál 

Mostantól Budapest Borfesztiválként hallhatunk majd a Budavári Borfesztiválról, és szeptember 8. és 11. között rendezik meg, tehát négy napig tart majd, a korábbi öttel szemben - adta hírül a Borászportál.

Konferencia a hazai bormarketingről 

Az aktuális borjogi kérdések megvitatása, valamint a hazai bormarketing irányvonalairól szóló párbeszéd a célja a március 3-án tartandó Borjog és Bormarketing konferenciának - írja a Borászportál.

Ezek lesznek 2016 legnagyobb boros eseményei 

Ne maradjon le semmiről! Töltse fel naptárát az év legnagyobb borászati eseményeivel! A Borászportál készített egy átfogó válogatást.

Napi egy pohár bor a cukorbetegek egészségére is üdvös hatást gyakorolhat 

Mostanáig számos tanulmány jelent már meg a vörösbor jótékony hatásairól. Néhány közülük egyenesen azt mondja, hogy egy pohár egy órányi „gyűrődéssel” ér fel az edzőteremben. Mások azt állítják, hogy az ital megfázás ellen is jó, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet.

Az állam nem támogatja hanem befektet a Tokaj Kereskedőház Zrt-be 

Még sokáig veszteséges lesz a Tokaj Kereskedőház - írja a 24.hu Az állam viszont sok pénzzel mögé állt, 2013 és 2015 között 12,4 milliárd forint tőkét injektált a Tokaj Kereskedőházba. A cég talpra állításához azonban még mintegy 15,5 milliárd forint kellene. 2019-től nyereséget várnak. A 24.hu interjúja az új vezérigazgatóval.

Átlátunk a buborékon! 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.

Elhunyt Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke 

52 éves korában távozott közülünk Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület megálmodója és elnöke. Az egyesület megemlékezése.

Fazekas Sándor szerint folyamatosan javul a magyar borok minősége 

A magyar borok minősége egyre javul és ezt külföldön is elismerik - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottjait 

Beőthy Jánost, Pátzay Istvánt, Csongrádi Csabát, Rohály Gábort és Csíki Sándort tüntette ki idén Par Excellence díjjal a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ).

AX a mindenit! 

A Balaton déli partjának végén, Kéthelyen lévő AX&AX Borászat egyik pillanatról a másikra nevet és tulajdonost váltott, immár Kristinus Borbirtokként működik tovább.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának új elnöke 

Idén nagyobb és jobb minőségű termés lett, csökkent az importált, nőtt az exportált borok mennyisége - derül ki a mintegy 60 ezer gazdálkodót tömörítő szervezet szakmai összefoglalójából.

Szöllősi Mihály lett az Év Bortermelője 2015-ben 

A Magyar Bor Akadémia kihirdette „Év Bortermelője 2015” cím nyertesét. A Neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály hat év után került ismét a jelöltek közé.

Összefognak a fiatal borászok 

Korábban a Balaton két oldalán dolgozó borászok sem ismerték egymást, aztán a fiatalok egyesületet alapítottak, s ma már nem csak szakmai, hanem baráti közösséget is alkotnak.

Borfürdővel ünnepli a francia újbort Japán 

Régebben Japánban volt egy bizonyos divat, amelynek keretében rámenben, vagyis a szigetország híres tésztalevesében mártóztak meg a népek – írja a Foodbeast. Idő kérdése volt hát, hogy a távol-keleti nemzet egyes lakói immár boros medencében kezdjenek el lubickolni.

Csúcsborokat választottak a Debreceni Bormustrán 

Tokaji és egri borok lettek az idei, IV. Debreceni Bormustra csúcsborai - jelentették be szombat délután, a bormustra megnyitóján a cívisvárosban.

Hungaricum vs. Gallicum 

Őshazájából, azaz a Franciaországból érkező Cabernet franc vagy a villányi borvidékről származó franc? – ez itt a kérdés. Erősen megoszlanak erről a vélemények: a Loire-völgyéből érkezők esküsznek saját borvidékükről származó, könnyedebb textúrájú és ízvilágú nedűikre, a magyarok viszont az erősebb, testesebb, a hazai ízvilághoz közelebb álló villányi fajták mellett teszik le voksukat.

A szőlőmag, mint gyógyszer? 

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

Borkóstolás talpalávalóval  

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.

Borászok Borásza: a következő nyertest a jelöltek választják maguk közül 

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

Európa díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a Günczer Zoltán pince 

Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének 2015. november 21-én Franciaországban megrendezett közgyűlésén a pécsi Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendjének javaslata alapján Európa Díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a szintén villányi Günzer Zoltán pince.

Év Bortermelője Magyarországon 2015: megvannak a jelöltek 

A Magyar Bor Akadémia idén 25. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését.

A dél-balatoni borászatok a 'borszezon' meghosszabbítását sürgetik 

Negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont a dél-balatoni újborok bemutatójának, ahol a régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát. A találkozón több fontos, a borvidék jövőjét meghatározó döntés született.

Váratlanul lemondott a magyar főborász 

Lemondott a hazai szőlő-borágazat csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöki posztjáról Tornai Tamás. A távozás hátterében koncepcionális kérdések állnak, mivel a lemondott elnök határozott elképzeléseivel és fellépésével szemben az elnökség tagjainak többsége óvatosabb, inkább kompromisszumokon nyugvó módon képzeli el a HNT működését. - olavsható az agrárszektor.hu írásában.

150 bordói Budapesten 

Másodszor kapnak főszerepet Budapesten a világ legnépszerűbb szőlőfajtái. A Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón a cabernet sauvignon, a cabernet franc, valamint a merlot, és ezek házasításai állnak majd a középpontban október végén a Corinthia Budapestben.

Különleges magyar borokkal hódítjuk a kínai piacot! 

Tizenegy hazai kiállító – köztük tokaji, villányi és balatoni vezető borászatok – képviseltetik magukat az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság közösségi standján Kína vezető bor és szeszesital szakkiállításán, a ProWine-on. A csak szakmai látogatóknak szóló seregszemlén tavaly 38 országból 650 kiállító vett részt, a látogatók száma pedig megközelítette a 6500 főt.

Már vendéglátóhelyeken is értékesít a Tokaji Kereskedőház 

A Tokaj Kereskedőház Zrt. értékesítési megállapodást kötött a hazai vendéglátóhelyeket ellátó Veritas Borkereskedéssel, amelytől 15 százalékos árbevétel-növekedést remél a belföldi értékesítés területén - mondta a társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Nagy Olaszrizling kóstoló lesz szombaton 

Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben

Egyre keresettebb a magyar bor a külpiacokon 

Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az elsődleges kereskedelmi partnerek továbbra is az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is.

Küszöbön a villányi Vörösbor Fesztivál 

Kiváló borokat és sok érdekes programot kínál az érdeklődőknek a Vörösbor Fesztivál, amelyet október 2. és 4. között tartanak Villányban.

335 párlatot neveztek a Pálinkakiválóságok versenyére 

Angol és magyar nyelvű kötetben mutatják be 2015 legjobb pálinkáit – olvasható a Hír TV honlapján. A Pálinkakiválóságok versenyére több mint 300 tétel érkezett. A szakemberek szerint évről évre egyre jobb a főzetek minősége, a könyvvel pedig külföldön is népszerűsítik a hungarikumot.

A Tokaji Furmint pohár világpremiere 

A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.

Duplájára nőtt az oltalom alatt álló borok forgalma 

Az utóbbi évek legíjéretesebb szürete folyik idén, s a szőlő ára a várakozások szerint 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál.- olvasható az elelmiszer.hu oldalán.

Péntektől tartják a Mátrai Szüreti Napokat Gyöngyösön 

Koncertek és gasztronómiai bemutatók is színesítik a pénteken kezdődő Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivált Gyöngyösön.

V. Villányi Prémium Bormustra 

Az XIX. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 21 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag premium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

Megnyílt az idei Budavári Borfesztivál 

Megnyílt az idei, immár 24. Budavári Borfesztivál, amelyen tizenöt ország 220 borászata több mint 5000 féle borkínálattal várja az érdeklődőket a koncertek, szüreti felvonulás, borkvíz és tematikus kóstolóútvonalak mellett szerdától vasárnapig a budai Vár teraszain.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!