Ha a karbonlábnyom alapján választanánk kávét...

Ha a karbonlábnyom alapján választanánk kávét... 

Kanadai kutatók vizsgálták meg az egyes kávéfogyasztási módok környezetre gyakorolt hatásait.
30 százalékkal emelték áraikat a food truck-ok

30 százalékkal emelték áraikat a food truck-ok 

A büfékocsit üzemeltető vállalkozások jellemzően kisüzemekből, őstermelőktől szerzik be az alapanyagot, amelyek ára 100-120 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, erre reagálva a büfékocsisok a kínálatukban szereplő termékek árát átlagosan 30 százalékkal növelték - mondta a Food Truck Show Hungary Kft. alapítója pénteken az MTI-nek.
Megvan a tökéletes csokoládé tudományos magyarázata

Megvan a tökéletes csokoládé tudományos magyarázata 

A szájban szétolvadó csokoládé titkát fedezték fel a Leedsi Egyetem kutatói, akik szerint felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, de mégis az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását, számolt bea kutatásról a Guardian.
Új ügyvezető a foodpanda élén

Új ügyvezető a foodpanda élén 

Juhász István munkáját ez év január 1-től Radeczky Zoltán vette át. A korábbi ügyvezető az európai régió stratégiai feladataiban tevékenykedik tovább.
Sörpiaci előrejelzés: csökkenő kereslet várható

Sörpiaci előrejelzés: csökkenő kereslet várható 

„Boldogan kifizetik az 5,5 fontot egy pint sörért – csakhogy három helyett csak kettőt isznak.” Az Egyesült Királyságban már látszik a csökkenő fogyasztás, elemzők szerint ez idén is kitart majd. A Store Insider cikke a Financial Times elemző írása alapján,.
Akár ma is iható a világ legrégebbi bora

Akár ma is iható a világ legrégebbi bora 

Németországban, Speyer városában, a Pfalzi Történeti Múzeumban található a világ legősibb bora, a Römische Wein von Speyer, azaz a speyeri bor. Az ital nagyjából 1700 éves.
Fordítva: Gottwald Szilárd

Fordítva: Gottwald Szilárd 

Általában borászok kezdenek a vendéglátásba is belekóstolni, amikor a borászatukhoz, pincészetükhez kapcsolódva, idővel, kisebb-nagyobb szálláshelyet is biztosítanak vendégeiknek. Gottwald Szilárd és családja esetében ez pont fordítva történt: régi vendéglátós família az övék. Aki csak Tata környékén évek óta megfordult, mindenkinek ismerősen cseng a nevük, sokan meg is fordulnak a Hotel Gottwald falai közt és a hozzá szorosan kapcsolódó, házias ízeket kínáló éttermükben is számos a visszatérő törzsvendég.
Új ügyvezető a Gundel élén

Új ügyvezető a Gundel élén 

Az 1894-ben épült Gundel Étterem élére Magyary Jenőt nevezték ki. Az új ügyvezető igazgató kinevezése kapcsán elmondta, szeretné megmutatni, hogy mit jelent valójában a XXI. századi magyar vendéglátás, a magyar gasztronómia. 
Új tulajdonos felügyeli a hazai bormarketing területét

Új tulajdonos felügyeli a hazai bormarketing területét 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Miniszterelnökséget jelölte ki az újonnan létrehozott Magyar Bormarketing Ügynökség Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlójaként.
Hamarosan bizonyíthat a magyar séfcsapat

Hamarosan bizonyíthat a magyar séfcsapat 

Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

Ínycsiklandó a Vegán január az Emirates-nél 

 A 2014-ben indult nemzetközi "Veganuárt", azaz, a vegán étrendet népszerűsítő egy hónapos kezdeményezést ünnepli januárban az Emirates. A növényi alapú étrend népszerűségének gyors növekedését bizonyítja, hogy tavaly 154 százalékkal nőtt azon utasok száma, akik a legnagyobb nemzetközi légitársaság fedélzetén ilyen ételt rendeltek. Összegyűjtötték az utasok kedvenc vegán ételeit is - tájékoztatta szerkesztőségünket a légitársaság.

Sok vendéglátóhelyen a beutazás élénkülése sem segít 

A Magyar Bankholding vezető elemzőjének aktuális értékelése a hazai turizmus-vendéglátás helyzetéről és kilátásairól.

Bezár a világ legjobb fine dining étterme 

Két évtizeddel azután, hogy teljesen átformálta a fine diningot, jelenlegi formájában bezár a világ legjobb éttermének tartott, három Michelin-csillagos dán étterem, a Noma.

Új robotok a vendéglátásban 

Az amerikai startup fejlesztése, amely önállóan szolgál fel ételeket, a pincérek munkáját hivatott segíteni.

Ez az étterem szintet lépett ételmentés területén 

A pesti Andrássy úton található La Perle Noire Restaurant and Lounge a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.

A McDonald's-nak mostanában ugyancsak mozgalmas napjai vannak 

A McDonald's gyorsétterem-óriás bezárja kapuit Kazahsztánban a szankciók következtében fellépő ellátási zavarok miatt, közölte a helyi franchise-üzemeltető.

1336 a neve egy francia teagyárnak, nem véletlenül 

Egy multi el akarta költöztetni a tradicionális francia teagyárat, az alkalmazottak inkább megvették, és perük a korábbi tulajdonossal pont 1336 napig tartott.

Még ne keresse a Pilóta kekszet a boltok polcain! 

Bár a gyártócég, a Mondelez Hungária Kft. mindent megtesz azért, hogy a kínálat felzárkózzon a kereslethez.  

Az új generáció fogyasztói trendjei 2023-ban 

Az élményalapú étkezés és perszonalizáció meghatározó esetükben. Az 1902-ben alapított amerikai élelmiszergyártó és -forgalmazó vállalat, az ADM harmadik alkalommal tette közzé az élelmiszeriparra vonatkozó 2023-as előrejelzései. Az AP FOOD Online cikke nyomán a storeinsider.hu összeállítása.  

Egy újabb ikonikus étteremmel kevesebb 

Az egri házat vezető házaspár a következőt jelentette meg új év első napjára a szálloda és étteremként működő ház Facebook-oldalán.

Becsődölt a boszniai McDonald's, nem bírta a versenyt a helyi csevappal 

Tavaly többször is lehetett hallani arról, hogy veszteségesek a McDonald's boszniai gyorséttermei. A helyi hússütödék, a csevapokat, pljeskavicákat és kebabokat árusító üzletek olcsóbban kínálják kiadósabb fogásaikat, az év végére pedig az is kiderült, hogy az amerikai gyorsétteremlánc feladja a versenyt.

Az Unilevernél is változás történt 

Burján Csaba az Unilever Food Solutions (UFS) Global Customer Development Igazgatójaként folytatja munkáját 2022 novembertől.

Új felsővezető a SPAR Magyarországnál 

Heiszler Gabriella elnök-ügyvezető és Szalay Zsolt ügyvezető igazgató mellé Eduard Vonier érkezik a SPAR Ausztriától a magyar leányvállalat felsővezetésébe.

Érintkezésmentes étterem a McDonald's-nál 

Texasban egy McDonald’s gyorsétterem próbaüzemmódban robotokkal és futószalagokkal működik, így teljesen érintkezésmentessé téve a vendégek rendelését.

Szakmai nap a borturizmus jegyében 

A jövőt érintő kérdésekkel foglalkozik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia és Bortúra 2023. január 26-án, amelyet ötödik alkalommal rendeznek a Vajdahunyadvárban. 

Árháború helyett többcsatornás árstratégiát alkalmaz a METRO 

2022-ben a METRO árképzését a többcsatornás nagykereskedelmi modell alkalmazásához igazította, és az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy ez nemcsak versenyképességet hozott, hanem win-win megoldást is jelentett.   

Malacfej paprikával, véres hurka mangósalátával 

Exkluzív vacsorával készül újév első napjára az újonnan Michelin csillagot kapott 42 Restaurant séfje, Barna Ádám és a Michelin ajánlást frissen bezsebelt autentikus olasz étterem, az Avalon Ristorante vezető séfje, Szepesi Gábor.

Uniós oltalom alatt a Keleméri bárányhús 

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Keleméri bárányhús elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület kedden.

A csillagok pezsgése a szánkban 

Az Emirates az egyetlen légitársaság, amely – egy exkluzív megállapodásnak köszönhetően – a fedélzetén szolgálhatja fel a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot és a Dom Pérignon luxus pezsgőmárkákat. Az exkluzív együttműködés alkalmából a légitársaság 10 érdekességet gyűjtött össze a felhők feletti pezsgőzéshez - tájékoztatta lapunkat a légitársaság.

A METRO szállítja a csúcsminőség piros tábláját 

A Michelin Guide 2022. november 3-i díjátadó eseményét a korábbi éveknél is nagyobb várakozás, izgatott találgatás előzte meg, hiszen idén az inspektorok kutakodása túlmutatott a főváros határain. A gálán végül minden elképzelést felülmúló díjesővel jutalmazták Magyarország csúcsminőségű ínyencfogásokat kínáló éttermeit, összességében 62 szereplővel gazdagítva a – hazánkról szóló – Michelin Guide-ot. Több éves hagyomány a METRO-ban, hogy a magyar vendéglátás magas minőségű alapanyagainak szállítójaként és a Michelin Guide partnereként a csúcsminőséget igazoló ikonikus piros tűzzománc táblát is a vállalat szállítja a büszke nyerteseknek.

Új, limitált sörkülönlgesség a vendéglátóhelyeken 

A Dreher kísérletező műhelyében kifejlesztett ital trópusi gyümölcsös íz- és illatvilággal büszkélkedhet - írja a Store Insider.

Eszter álma Halásztelken vált valóra 

Húszéves álma valósult meg Semsei Rudolfnak és feleségének, Dobay Eszternek, amikor e hét szerdán megnyithatták Halásztelek legújabb cukrászdáját Dobay Cukrászda néven, ahol a hagyományos és házias ízek egy csipetnyi francia eleganciával párosulnak. Mostantól a Dobay Cukrászda látja el süteménykölteményeivel a Budapest Party Service Kft. rendezvényeit is.

Az ország első forró ital fesztiválja a Westend tetőkertjén 

Advent utolsó hétvégéjén a forrói talok lesznek a főszerepben a Westend tetőkerten, aholdecember 17-18 (szombat-vasárnap) között rendezik meg az ország első forró italfesztiválját, a Hütte Fesztivált - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Kihirdették Debrecen idei győztes borait 

Hat bor és egy pezsgő nyerte el a Debrecen Város Bora 2023 címet, a győzteseket 17 borvidék több mint 60 pincészetének csaknem 360 borából választották ki - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel, miután bemutatták a győztes borokat.

A Márka új dobása az Adrenalin 

A Márka Üdítőgyártó Kft. idei kapacitás- és egyben gyártástechnológiai fejlesztésének, valamint beruházásának következő lépése, hogy portfólióját is bővíti. A vállalat gyártja legújabb alumíniumdobozos gépsorán és forgalmazza az Adrenalin energiaital-családot 2023. február 1-től.  

Egyensúlyt a nemek között az éttermek konyháiban! 

A tehetséges fiatal séfek következő generációjának felkarolása és támogatása már a kezdetektől fontos részét képezi a S.Pellegrino által létrehozott inspiráló közösség, a S.Pellegrino Young Chef Academy szellemiségének. Ennek kapcsán a vezető ásványvízmárka létrehozta a "A nemek közötti egyensúly megteremtése a konyhákban" elnevezésű digitális fórumot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyensúly kérdésére az élelmiszeriparban.

Áprilisig hosszabbítva az élelmiszerárstop 

Az agrártárca közleményében idézte Nagy István minisztert, aki elmondta, hogy az infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot.

Megadóztatják a borravalót Romániában 

Romániában újabb törvényt fogadott el kedden a képviselőház a borravaló megadóztatásáról, miután 2015-ban néhány hónap után visszavontak egy hasonló jogszabályt.

Nagy bajban a kisüzemi sörfőzdék 

Egyes szakértők szerint a kisüzemi sörfőzdék lehetnek az egyik legnagyobb vesztesei az energiaválságnak. Van, amelyiknek már most 16 millió forintos hátraléka van, akad, amelyik jól járt, mert „csak” jövő évtől kell háromszor magasabb villanyszámlát fizetnie, adja hírül a hvg.hu összefoglalója a témával kapcsolatban.

Búcsú Győr egyik ikonikus helyétől 

Bezár januártól a város egyik híres cukrászdája, a nádorvárosi Benedetto. Cseh István üzletvezető  három évtized után kénytelen lehúzni a rolót a költségek drasztikus növekedése miatt, adja hírül a kisalfold.hu nagyközönségi portál. 

Miért félünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni? 

Sajnos, még ma is elég ritka az olyan munkahely – a vendéglátásban és a szállodaiparban –, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznának. Pedig amint az a hétfői szakmai fórumon elhangzott, a kezdeti 18 százalékról 40 százalékra nőtt a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása.

Ezek lettek a legjobb idei mézek 

A XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.

A készpénzes fizetés végnapjai a vendéglátós szektorban 

Milyen irányba tart a vendéglátás, és milyen szerepe van a digitalizációnak? Erről beszélgetett Gerendai Károly (Costes), Magyar Balázs (Bizpay), Boldizsár Máté (SALT), Szász Ferenc (Mastercard®), Klekner Péter (Kifli.hu) és Szórád Gábor (Tadam), a hazai gasztro- és pénzügyi élet ismert szereplői egy szakmai kerekasztal alkalmával.

Varga Péter szerint lazítani kellene a zéró tolerancián 

A Varga Pincészet tulajdonosa szerint vissza kellene térni a korábbi szabályozáshoz. 

Megvan, kit választottak idén az év bortermelőjének 

December 8-án a FELIX Kitchen & Bar-ban kihirdették a Magyar Bor Akadémia által létrehozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022" cím, azaz a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.  

A ProWein 2023 új fejezetet nyit a kiállítás történetében 

Amint azt a szerdai budapesti tájékoztatón megtudhattuk, a 2023. március 19-21. közötti ProWein kiállításra a felkészülés már hónapok óta zajlik, sőt, már a visszaszámlálás napjai is elkezdődtek.

Ők kapták idén a Pro Gastronomia díjakat 

A 2018-ban alapított díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.

Kihagynak a dánok egy-egy étkezést, olyan drága lett az élelmiszer 

Az élelmiszerek ugrásszerű drágulása miatt a dánok kevesebbet vásárolnak és kevesebbet esznek, mint korábban, derül ki egy friss felmérésből, amelyet a koppenhágai élelmezésügyi minisztérium készíttetett. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!