Ro_gasztro cikkek
34 magyar kiállító a világ elsőszámú borászati szakkiállításán
Harmincnégy kiállító részvételével szervezett közösségi standmegjelenést az Agrármarketing Centrum a világ legjelentősebb bor- és szeszesital seregszemléjén, a Prowein-on, amely 2023. március 19-én nyílt meg Düsseldorfban.
Ők ma a legjobb sommelier-k
Kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Izgalmas koncepció az idei Gourmet Fesztiválon
Több mint 100 kiállító, köztük mintegy 50 étterem, tucatnyi cukrászda, street food ételek, nemzetközi konyhák és különböző italok a söröktől, boroktól, pezsgőkön át a koktélokig – ezt kínálja idén a Gourmet Fesztivál. Amelynek június 2-4. között ismét a Millenáris ad helyet, és témája ezúttal az „Új generáció”.
Új termékcsalád fejlesztésébe kezd a Pécsi Sörfőzde Zrt.
A projekthez a vállalat csaknem 400 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól.
Három METRO áruház alakult át a profi vevők érdekében
Sorban alakulnak át a METRO-áruházak Magyarországon a 2022-ben bevezett többcsatornás nagykereskedelmi stratégia jegyében. Szinte napra pontosan az első, budakalászi átalakított áruház átadása után március idusától immár a nyíregyházi, a győri és a szombathelyi METRO is megújulva várja a kényelmes beszerzésre vágyókat.
Három év szünet után ismét nyitva ez az ikonikus étterem
Három évvel a pandémia miatti első lezárás után újranyit a Zsidai Csoport egyik egysége, a Baltazár Grill - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Elindult a nevezés a Chaine Ifjúsági Szakácsversenyre
A 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyt 2023. június 30-án, a METRO Gasztroakadémián rendezi meg a Chaine Egyesület – jelentette be Pintér Katalin a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság elnöke.
Újra mobilmentes hét a VakVarjú éttermekben
Negyedszerre rendezik meg a „Mobil Off, Élmény On” hetet a budapesti VakVarjú éttermekben március 20-26-a között. Ha a család minden tagja vállalja, hogy az étkezés ideje alatt az asztal közepén található lezárt dobozba helyezi el kikapcsolt mobiltelefonját, akkor a 14 év alatti gyerekek ajándékba kapják a menüt a VakVarjú éttermekben, Budapesten mind az 5 helyszínen.
Édes program egész évre a Tokaj környékére érkezőknek
A szerencsi csokoládégyár alapításának századik évfordulója alkalmából egész éven át tartó eseménysorozattal emlékeznek meg az ország egyik legismertebb édességéről Szerencsen.
Séfváltás a tatai Platán Bisztró élén
Nyolc év után Futó Gergely elköszönt a csapattól, és helyét Mogyorósi Donát veszi át. A váltás módjáról, magyarázatáról, az új séffel kapcsolatos első tapasztalatokról a ház tulajdonosi körének képviselőjével, Varga Viviennel beszélgetünk.
Még egy hónapig nevezhet erre a pálinkaversenyre
A Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett várják a szervezők a kereskedelmi főzdék pálinkáit is. Lehet A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett várják a szervezők a kereskedelmi főzdék pálinkáit is. Lehet nevezni határon innen és túl, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és még Izraelből is.
Hamarosan megjelenik a Borászok Borásza shortlistje
Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.
Helyi CSR-platform tagja lett a budaörsi METRO
Március 10-én a budaörsi székhelyű METRO Nagykereskedelem is csatlakozott a Budaörs Közösség – Közösségi CSR Platformhoz.
Indulhat a medvehagyma vadászat!
Számos hazai erdőnk rejt már medvehagymát, azonban nem árt ügyelni szedésekor, mert könnyen összetéveszthető egy másik növénnyel.
Több mint félezer nevezés ezen a hazai borversenyen
Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre 501 nevezés érkezett Tokajtól Sopronig. A jubileumi verseny siófoki díjátadóján a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Maróti Attila, a Maul Zsolt Premium Winery és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a SynVino-díjakat. A rendkívül erős mezőnyt a zsűri rajtuk kívül öt nagyarannyal és 114 aranyéremmel jutalmazta.
Megkérdőjelezik a karbonsemleges matricákkal rendelkező élelmiszereket
Egy európai fogyasztóvédelmi szervezet szerint félrevezetőek az élelmiszerek esetében alkalmazott klímasemlegességre utaló matricák. Szerintük ugyanis az élelmiszereket lehetetlen károsanyag-kibocsájtás nélkül előállítani. A szakértő ezért betiltatná az ilyen matricákat, adja hírül az euronews.com tudósítása.
Kávéfüggők figyelmébe: jön a KávéBár Bazár Budán
A kávé- és bárvilág legrangosabb hazai seregszemléjét a Millenárison idén április első hétvégéjén tartják.
Ősszel jön a fiatal szakácstehetségek világversenye
A kezdeményezéssel az ásványvízmárka olyan nemzetközi fiatal séftehetségek felkutatását célozza, akik a jövőben a gasztronómia fejlődésének vezető alakjai lehetnek. A fődíj mellett a versenyzők esélyt kapnak a három tematikus díj egyikének megszerzésére is, amelyek nyerteseit idén nyáron, a nagydöntő előtt hirdetik ki - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Új kommunikációs vezető a Heinekennél
Varga-Nagy Eszter a HeinekenHungária új Vállalati Kapcsolatok és Kommunikációs Vezetője, számol be a személyi változásról a storeinsider.hu szakmai portál.
Eddig is topédességnek számított, ezután még inkább az lesz
A Lindt csokoládékat gyártó cég közölte: idén, a tavalyihoz hasonlóan, folytatják az áremelést.
Közel a világvége: már a Toblerone sem a régi
A Toblerone hamarosan eltávolítja a svájci Matterhorn hegycsúcsot a csomagolásáról, és ezzel együtt a csokoládé gyártásának egy részét Svájcból Szlovákiába helyezik át.
Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai
Kötetben is megjelennek a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen indult magyar csapatok fogásainak receptjei, illetve azok újragondolásai a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gondozásában - mondta el Dalnoki Bence séf hétfőn Budaörsön, ahol Nyikos Patrik commis-val együtt mutatott be válogatást a Bocuse d'Or idei világdöntőjén készített fogásaikból.
Las Vegas költözik egy éjszakára a Matild Palota falai közé
Március 25-én különleges nyitóeseménnyel indul a Matild Cabaret 2023-as, tavaszi/nyári évada. A kizárólag egyetlen estén megtekinthető Vegas-show trükkökkel, látványos akrobatikus mozdulatokkal, a Matild Girls tánckarával és kellemes dallamokkal kápráztatja el a közönséget.
Tavaszi Gasztrohét - a METRO ismét beszáll
Az októberi Gasztrohét sikerén felbuzdulva márciusban is gáláns ajándékot ad a METRO a gasztronómia hazai rajongóinak.
Elstartol a gyulai bonbon verseny
Az Év Pálinkás Bonbonja egy új, egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített megmérettetés, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre.
Alkossa meg Budapest tortáját! - felhívás
Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.
Márciusban Eger új fehérboraival csábít a városba
Tavaly rendezték meg először a tematikus Egri Csillag Hetet, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az egri bikavér fehérboros párja.
Durván megdrágult a vöröshagyma, de a java még hátra van
Elfogyott a hazai,eladásra kínált hagyma, helyét tavasztól az import veszi át - jóval drágább beszerzési áron. Ezért drasztikus áremelkedés várható.
Tokaji prémium borászatot vett a BDPST Group
Ikonikus tokaji borászattal szélesíti befektetési portfolióját a BDPST Group: megállapodást kötöttek a minőségi tokaji borairól és prémium borkülönlegességeiről ismert Patricius Borház Zrt. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról.
Pálinkával várják az utazókat a reptéren
A hazánkba érkező külföldiek számára indított egy hónapos pálinka népszerűsítő kampányt az Agrármarketing Centrum.
Új elnökség a Magyar Cukrász Ipartestület élén
A közgyűlés szervezeti változtatásokról is döntött, az alapszabály módosításával az elnökségi tagok száma a hatékonyabb működés és döntéshozatal érdekében tízre csökkent.
Új, innovatív technológiával készülő szárított gyümölcsök, zöldségek
Ez a technológia a biofilizálás, amikor az eljárás során nem történik fagyasztás, és a kíméletes, alacsony hőmérsékletű vákuumszárítási technológia megőrzi a gyümölcsök és zöldségek beltartalmi értékeit és aromáját.
Bezár az összes Pizza King
Közösségi oldalán jelentette be a Pizza King, hogy a következő napokban összes üzletüket bezárják.
Jogsértő gyakorlat számos vendéglátóhelyen
Csaknem minden harmadik üzletben jogsértést tártak fel a pénzügyőrök az ország egész területén.
Márciustól újra Pincejárat Budafokon
A több éve sikeres programok mögött a szervező önkormányzat munkatársai és a Pincejárat partnerei közötti példaértékű, szoros együttműködés áll. Ennek a munkának az eredményeként valósulhat meg a közös cél is, hogy Budafok-Tétény, Budapest Bornegyedévé váljon.
Michelin-ajánlásos vendéglátóhelyek is a tavaszi étterem héten
Michelin-ajánlással rendelkező éttermek is részt vesznek a tavaszi Országos Étterem Héten, amelyen idén több mint 150 vendéglő kínálja majd specialitásait március 9. és 19 között.
Borkóstoló - nőknek
Az N28 Wine & Kitchen-ben, Nőnap alkalmából, ahol a Turay pincészet még kereskedelmi forgalomban nem kapható, exkluzív tételeit töltik a hölgyek poharaiba.
Ami nálunk növényi alapú tejpótló ital, Amerikában tej lehet
Az amerikai élelmiszerügyi hatóság azt javasolja, hogy tejként árulhassák a növényi alapú tejpótló italokat is. A tejipari vállalkozások szervezete tiltakozik.
Nagykanizsán nyitott desszertműhelyt a híres cukrászséf
Jakabfi Dávid elismert cukrászséf, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja, akinek desszertkülönlegességei megjelentek világhírű katalógusok címlapján, köztük a híres párizsi Le journal du pâtissier-be. Most megvalósítja gyermekkori álmát, és saját vendéglátóegységet nyit Nagykanizsán.
Konyhakiállítás: divatban a színek, fókuszban a fenntarthatóság
Milyen az ideális konyha, miként tudjuk a legtöbbet kihozni akár a legkisebb étkezőből, és vajon mely dizájntrendek a legnépszerűbbek most a konyhai kis- és nagygépek világában? A Budapest Arénában március 3-5. között megrendezésre kerülő 13. Konyhakiállításon számtalan termékbemutató mellett ezekre mind fény derül!
Ők az idei év Mentes Séfjei
Kedden a METRO Gasztroakadémián idén 5. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt.
Vagány vegán tej a METRO-tól
A tej kiváltására alkalmas saját márkás növényi italokat fejlesztett ki az üzletlánc. A METRO Chef Veggie növényi italokkal nemcsak a tejérzékenyekre és a vegánokra, hanem azokra a vásárlókra is gondolt a nagykereskedelem, akik számára a termesztés körülményei is fontosak.
Save the date: Év bortermelője díjátadó gálaebéd
A díjat gondozó Magyar Bor Akadémia ebben az évben is elegáns programmal és gálaebéddel teszi emlékezetessé az eseményt.
Tudta, hogy ma egy jeles napot ünneplünk?
Ugyanis farsang végén, a húsvét előtti 47. napon, húshagyó kedden van a palacsinta világnapja, a Pancake Day.
Ingyen ebéd jár a londoni iskolák alsó tagozatosainak
Minden 5 és 11 év közötti gyereknek ingyen biztosítják az iskolai étkezést a következő tanévben a brit főváros összes, önkormányzati fenntartású iskolájában, jelentette be Sadiq Khan londoni polgármester.
Megnyitott a Gulfood több, mint 20 magyar kiállítóval
Az idén február 24-ig tartó dubaji vásár az Afrikától Indiáig tartó MENA (Middle East and North Africa) térség legjelentősebb ilyen jellegű eseménye. 2022-ben százhúsz ország négyezer kiállítója vett részt rajta és több mint százezer látogatót vonzott - tájékoztatta lapunkat az AMC.
Sztárcukrász újította meg az Avalon Ristorante desszertkínálatát
A Michelin ajánlást frissen bezsebelt miskolctapolcai autentikus olasz étterem, az Avalon Ristorante februártól megújult desszertkínálattal vár. A Mihályi László szakmai vezetésével megalkotott új desszertválaszték nem szimplán kiváló gasztronómiai, hanem intellektuális és emocionális élményt is kíván nyújtani - tájékoztatta lapunkat az étterem.
Meleg egytálétel - automatából
Egy három éve alapított francia cég, a Bolk, újdonságot hozott a vendéglátóiparba: egy ételautomatát, ami meleg egytálételeket készít másodpercek alatt.