Ro_gasztro cikkek
Beszáll a kávés bizniszbe Tom Hanks
Hanx For Our Troops elnevezéssel saját márkás kávék árusításába kezd Tom Hanks.
Champagne-ünnep az Operában
A Moët & Chandon az idei ünnepi szezonban Budapestre hozta el az "Effervescence" nemzetközi eseményét. A Magyar Állami Operaház lenyűgöző, frissen felújított épületében a világ legismertebb champagne-háza a hazai társasági élet prominens szereplőit és a Maison külföldi vendégeit látta vendégül és bemutatott egy újdonságot is - tájékoztatta lapunkat a pezsgőház.
Messiék semmit nem bíznak a véletlenre a VB-győzelem érdekében
Az argentin labdarúgó-válogatott különleges poggyásszal érkezett csaknem egy hónapja a katari világbajnokságra: négy, egyenként 2,5 méteres grillsütővel (parrilla) és a rácsokra való mintegy két és fél tonna marhahússal. Az argentín vezetőség semmit sem bíz a véletlenre, minden feltételt biztosít a világbajnoki serleg megszerzése érdekében.
Téli teraszt nyit a Vörösmarty térre ez az étterem
Karácsonyi vásár, ahogyan még soha nem láttuk: a hatodik emeletről különleges forralt bor és ünnepi menü mellett gyönyörködhetünk az adventi forgatagban.
Megválasztották az ország legjobb pálinkáit
A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
Jön a növényi alapú, porított tojás
Egyes piacokon már meg is lehet vásárolni a terméket.
Míg a java zárást fontolgat, addig Szarvason most nyílt egy luxusétterem
Új étlappal, főként helyi alapanyagokból készült ételkülönlegességekkel, komplex bisztrókínálattal és csúcspörkölők topkávéival várja vendégeit a szarvasi Újváros Bisztró.
Megújult a Fóti úti és a szegedi METRO áruház
A professzionális vevők igényeire reagálva, és az új többcsatornás nagykereskedelmi modell alkalmazásának szellemében alakítja át hazai áruházait a METRO.
Decemberben ismét Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál
Az idén 5 éves Csak a Mentes mindig friss és hiteles szakértői tartalmakkal, eseményekkel nyújt segítséget az ételérzékenységben szenvedők és a mentes életmód iránt érdeklődők számára - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Ezért nem mindegy, milyen színű tányéron szervírozunk
A felfedezésnek végső soron a válogatós emberek lehetnek a legnagyobb „haszonélvezői” - írja a Store Insider.
Tanulságok a Nivegy-völgyi eredettvédett borok kóstolóján
Az ősz utolsó hétvégéjén a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban gyűltek össze a Nivegy- völgyi borászok, hogy szűkebb pátriájuk eredetvédett borait bemutassák a borkedvelőknek.
Egészen szürreális akcióba kezdett a NAV
Tömény árverés címszóval hirdeti eladásra a NAV az általa lefoglalt szeszesitalokat.
Magyar arany a luxemburgi cukrász VB-n
A legjobbnak ítélt brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló cukrászalkotás hosszú hónapok munkájával készült el - írja a veol.
Hordóban érlelt gin debütált a magyar piacon
Az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. egy egri borászattal közösen állítja elő az italt - írja a Store Insider.
Michelin csillag-zápor az Ibériai-félszigeten
A Michelin a napokban mutatta be 2023-as spanyol és portugál kalauzát, amelyben két új háromcsillagos, három új kétcsillagos és harmincnégy új, egycsillagos étterem kapott helyet- írja a Roadster.
Itt a vége: megszűnik az egyik ételfutár-szolgáltatás
Üzleti okokra hivatkozva megszünteti saját, ételkiszállító alkalmazását a Bolt. A Bolt Food még a koronavírus-járvány idején indult el, most levélben tájékoztatták a felhasználókat döntésükről.
Forralt boros változat lett az idei befutó
Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gyulai Kézműves Cukrászda Forralt boros szaloncukra végzett, második helyen a balatongyöröki Promenád Kávéház "Frizzy" mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra végzett, míg a harmadik helyen idén harmadik alkalommal is a maklári Stühmer győzött, ám ezúttal a Körtezselés-muskotályos szaloncukrával.
Egy újabb ikonikus éttermet veszítettünk el
A sokak által nagyon kedvelt, tihanyi farm-to-table bisztró végleg bezár. Érzelmesen és a csapat iránti tisztelettel búcsúzik a vezetőség.
Pulykakakas helyett Szabó Magda-süteménnyel csábít Debrecen
Szabó Magda debreceni születésű író receptjei által ihletett süteményt kínálnak szerdától a nagytemplomi református egyházközség fenntartásában működő Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóban - jelentették be egyházi és városi vezetők a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón.
Kistücsök forever
Idén novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Étterem. Az évforduló kapcsán a Balaton déli partjának ikonikus vendégváróhelye, amelyet a kezdetektől Csapody Balázs vezet, különleges gasztronómiai programsorozatot állított össze a Stílusos Vidéki Éttermiséggel együttműködve. Céljuk az volt, hogy tematikusan bemutassák hazánk gasztronómiai- és borrégióit törzsvendégeiknek, barátaiknak, ismerőseiknek és a hozzájuk betérőknek.
Ezekben a cukrászdákban keresse az Év bejglijeit!
Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: a kesztölci Erika Cukrászdáé lett az év diós bejglije, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a balatongyöröki Promenád Kávéház pekándiós, karamellizált almás bejglije nyert.
Letarolta az energiakrízis és az infláció ezt a történelmi cukrászdát
Emiatt már be is zárt a budapesti Rákóczi úton lévő Hauer Cukrászda és Kávéház.
Népszerű a körforgásos szemlélet az elviteles vendéglátásban
Már országszerte 14 magyar városban 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amelyekben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartják.
Jaj a vendéglátósoknak ebben a budai negyedben!
Barabás Richárd a XI. kerület alpolgármestere közösségi média oldalán osztotta meg, hogy Újbuda képviselőtestülete elfogadta, a Bartók-negyed vendéglátóhelyeinek nyitvatartását szigorító javaslatot. Hivatalos információk még nincsenek, de a kommenteket böngészve fény derült az új nyitvatartási rendre is - írja a Portfolio.hu.
Nyertes magyar sörök Londonban
Az Etyeki Sörmanufaktúra Princessin Edeck - Királyleányka Sparkling Ale söre ezüstérmet, a Just for fun - Rozsos dupla IPA (India Pale Ale) sör pedig bronzérmet nyert több mint 40 ország, csaknem 700 terméke között a londoni 26. International Beer Challenge versenyen - közölte a vállalat az MTI-vel.
Jövőre a tengeri alapanyagoké és a gyerekeké a főszerep a Bocuse-on
Októberben megkezdte felkészülését a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjére. A világ legrangosabb szakácsversenyének világdöntőjét kétévente rendezik meg Franciaországban, a SIRHA Lyon keretein belül.
Katar meghozta a példátlan döntést: nincs sör, ahol van foci
Nem lehet alkoholt árusítani a világbajnokság nyolc stadionjában Katarban, miután a FIFA két nappal a mérkőzések kezdete előtt megváltoztatta addigi álláspontját, és elfogadta a szervezők kérését. Mindezen nemcsak a szurkolók háborodtak fel - jogosan -, hanem a vb főszponzorai is, szintén teljes joggal.
Bővült a GEOfood védjegyesek sora
Ezúttal Mátrából származó bivaly- és szamárhúsból készült termékek kapták meg a nemzetközi elismerést.
Társadalmi egyeztetés indult a visszaváltható műanyag poharakról
Társadalmi egyeztetés kezdődött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület szervezésében a visszaváltható műanyag poharakról - közölte a BKIK csütörtökön az MTI-vel.
A street food az energiaválság nagy nyertese?
A megnövekedett munkaerő-, és alapanyagköltségek, valamint az elszállt energiaárak idén is kihívás elé állították a vendéglátóipart. A piaci helyzet hatására 30-40%-kal nőttek az árak, a haszonkulcs jelentősen csökkent, de a street food továbbra is talpon maradt. A fogyasztási szokásokban azonban érezhető volt a különbség az ország keleti és nyugati régiója között.
Kiváló séfekkel és színészekkel startol az év fenntarthatósági gasztrokampánya
Ki Mit Tesz - a konyha körül: zöldügyek, egészség, tudatosság címmel indít edukációs kampányt a Piqniq Budapest és a Mastercard. A kampány célja, hogy az étkezésünket érintő legégetőbb témakörökben - fenntarthatóságról, egészségtudatosságról, gazdaságosságról - adjon hasznos, könnyen érthető és konkrét eszközrendszert azoknak, akik fejlődnének és cselekednének jövőjük érdekében.
Közel a világvége: a francia menzákon nem adnak sajtot!
A gasztronómia fellegvárának számító Franciaországban egy ebéd még a menzákon is az előétel-főétel-desszert szentháromság körül forog. Azonban az elszálló élelmiszerköltségek miatt itt is megszorító intézkedéseket hoztak.
Ő lett a régió tehetséges fiatal séfje
Számos izgalmas gasztronómiai fordulót és kulináris bemutatót követően a dél-kelet európai és mediterrán régió tehetséges fiatal séfjei közül Grigoris Kikist választották a 2022. november 8-án, Zágrábban megrendezett S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális győztesének - tájékoztatta lapunkat a S.Pellegrino.
Helyi közösségeket segítő embereket látott vendégül a METRO
November 14-én egy rendhagyó társadalmi akciót, közösségi ételkészítő és ételosztó szakmai programot szervezett a METRO. A program keretében – melynek fővédnöke Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás volt – a nagyvállalat vendégei voltak egy ínyenc ebédre a helyi közösségért cselekvő emberek: három helyi szervezet közel száz munkatársának juttatott el a METRO egy hagyományos ételt modern receptúrával elkészített fogást.
Bib Gourmand, sonkaper, fenntarthatóság
Ezek voltak november 10-én, a METRO Gasztroakadémián megtartott II. Plant-Powered Perspectives konferencia sarokkövei.
Elhunyt a Pléh Csárda alapítója
November 9-én meghalt Bábel István, a rákospalotai Pléh Csárda alapítója – tudatta Facebook-oldalán az étterem.
Elkezdődött a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét
Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és egyéb online és jelenléti programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat hétfőtől vasárnapig a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.
A szakács, aki próbál kijönni a függőségéből, és ezt meg is írta
Az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Ez a megállapítás különösen igaz, ha valaki olyan érdekes életúttal van megáldva, mint Mógor Attila, az ismert szakács.
Új, Michelin-csillagos fogások az Air France-nál
Megújul az Air France prémium osztályainak ételkínálata, a téli időszakban Arnaud Lallement és Michel Roth séfek alkotásait kínálják a business és La Premiére első osztályon. A fogások között vegetáriánus, fehér és vörös hús és hal is megtalálható - tájékoztatta lapunkat a légitársaság.
A most 30 éves Coninvest hamarosan új központba költözhet
"Álmodtunk egy nagyot", mondta a születésnapi ünnepségen Kertész Mirjam, a cég alapító ügyvezető tulajdonosa. Az új, sóskúti központba remélhetőleg tavaszra költözhet át Budaörsről a Coninvest teljes csapata.
Teltházas volt a hetedik Somlói Juhfarkünnep
A somlói borászok idén hetedik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját a Tornai pincészetben. Az ismét teltházas, mégis családias találkozón 17 pincészet 27 Juhfarkját kóstolhatták a vendégek - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Sapkát nyomtak a tojás és a krumpli feje búbjára is
Szeptember 30-i árakat rögzített a kormány az új árstopos termékeknél. A tojásnál 25 százalékkal, burgonyánál 10 százalékkal csökkenti a kormány ezzel az árakat, ami 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti az inflációt.
Kifogástalanok a tokaji aszúk
A Szupermenta terméktesztjén az összes vizsgált tétel megfelelt az előírásoknak.
Bordói November Nagykóstoló hatvan termelő boraival
Hatvan Kárpát-medencei pincészet több mint százötven bora fogadja a Corinthia Hotel Budapest nagytermében szombaton a bordeaux-i szőlőfajták borainak kedvelőit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.
Decemberben adventi borszalon Pécsett
Magyar és külföldi pincészetek legjobb boraikkal, helyi termelők kézműves termékeikkel mutatkoznak be a pécsi vásárcsarnokban zajló 4. Adventi Borszalonon december 4-én, bronzvasárnap.
A szakértő szerint 2000 Ft is lehet a kenyér ára jövőre, kilónként
Európa-szerte állnak a műtrágyagyárak, ennek következtében jövő tavasszal több százezer tonnányi hiány alakulhat ki nitrogén műtrágyából, ami nélkül viszont lehetetlen szántóföldeken jövedelmezően növényt termeszteni.
„A Michelin-csillag nem azért kellett, hogy a homlokomra tetováltassam”
Pesti Istvánnal, az első magyar két Michelin-csillagos vidéki étterem, a Platán Gourmet séfjével beszélgettünk a hazai szakma identitáskereséséről, munkaerőmegtartásról, és arról, hogy mit kéne egy az egyben eltanulnunk az osztrákoktól.
Fogyatékkal élők a vendéglátásban
A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” címmel nemzetközi projektet indított közel egy évvel ezelőtt. A fókuszban a megváltozott munkaképességű fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelése állt, különös tekintettel a vendéglátás területére. A program négy ország együttműködésében valósul meg.