Gundel díjas a csopaki Márga bisztró séfje

Gundel díjas a csopaki Márga bisztró séfje 

Elnyerte a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje 2015-ben. Gasztronómia kategóriában idén először osztották ki a Gundel Művészeti Díjat a neves kurátorok, Kovács Lázár állandó tag és Kalla Kálmán, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfje. Hatalmas elismerés ez a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.
A szőlőmag, mint gyógyszer?

A szőlőmag, mint gyógyszer? 

Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.

A pulykák egyik legrosszabb hétvégéje 

A Magyar Pulykaszövetség szerint fogyasztást és növekedést gátló tényező a 27%-os áfa.
Borkóstolás talpalávalóval

Borkóstolás talpalávalóval  

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.

A mai világban sosem árt: biztonságos cukrászdák 

Javulhatnak a higiéniai állapotok és az előállítási körülmények a magyarországi cukrászdákban egy új kezdeményezésnek, a „TOP Higiénia” rendszer sikeres bevezetésének köszönhetően.

Lekerül az asztalról a szalonna és a sült kolbász 

A norvég székhelyű Nordic Choice szállodalánc több mint 170 létesítményében elüldözi a szalonnát és a sült kolbászkákat a reggeliző asztalokról – helyettük növényi eredetű élelmiszerek kerülnek a tányérjaikra Skandináviában és a Baltikumban -olvasható az origo.hu-n.

Nem szűnik meg a magán pálinkafőzés jogintézménye 

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.

Kiderült, kik kerültek a közétkeztető gasztro kupa döntőjébe 

Lezárultak az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntői. A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői gasztro kupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok jutottak be.- olvasható a NÉBIH közleményében.
2016-ban kanadai lett a világ legjobb whisky-je

2016-ban kanadai lett a világ legjobb whisky-je 

Amint az a Huffington Post cikkéből kiderül, a kanadai Crown Royal whiskymárka Northern Harvest Rye nevű főzete nyerte el a World Whisky of the Year 2016 címet. Ez az első alkalom, hogy kanadai párlat találtatott érdemesnek a titulusra.

Borászok Borásza: a következő nyertest a jelöltek választják maguk közül 

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

Gault&Millau: Az év felfedezettje 

Alig vették a át Turizmus Trend / Vendég & Hotel szaklap által meghirdetett Gastro Design verseny közönségszavazásának első díját, november 19-én, pontosan 8 hónappal a nyitás a St. Andrea Wine & Gourmet Bar és séfje, Barna Ádám átvették a Gault&Millau kalauz "Év felfedezettje" díját. A neves étteremkalauz emellett 15 ponttal  azaz 2 sapkával értékelte a konyhát, mely rendkívül nagy elismerés ilyen rövid idő alatt.

Európa díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a Günczer Zoltán pince 

Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének 2015. november 21-én Franciaországban megrendezett közgyűlésén a pécsi Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendjének javaslata alapján Európa Díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a szintén villányi Günzer Zoltán pince.

Terasszal bővül az autentikus indiai étterem Budapesten 

A két éve működő indiai étterem, a Curry House születésnapja alkalmából egy különleges videósorozatot készít Budapest több helyszínén, hogy jobban megismertesse és népszerűsítse az indiai kultúrát. Ezért most szombaton egy figyelemfelkeltő flashmobbal készül a Rákóczi téri Vásárcsarnokban 10-12 óra között.

A cirkusz tematikája köré épül az idei Sütemény és Tortafesztivál 

A magyar cukrászműhelyek seregszemléjét tartják a hétvégén a Millenáris parkban; a Sütemény és Tortafesztiválon a látogatók megtekinthetik a cirkusz tematikában kiírt tortaverseny nyertes alkotásait is.

Itt a 2016. évi Gault&Millau kalauz díjazottak listája 

Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2016-os étterem- és borkalauza. A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón a zsűri által legjobbnak tartott szakmai teljesítményeket elismerő oklevelekkel díjazták. 

Logópályázatot írtak ki a Torkos Csütörtökre 

2016 a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében a Gasztroélmények Éve lesz. Nem is lehetne a tematikus évnek méltóbb kezdőeseménye, mint a tizenegyedik születésnapját ünneplő Torkos Csütörtök, amely új arculattal büszkélkedhet majd. És hogy milyen lesz ez az arculat? Azt Önökre bízzuk! A Magyar Turizmus Zrt. ezúttal meghirdeti Torkos Csütörtök kreatív logópályázatát, amelyre december 15-ig várjuk a pályaműveket.

250 éves évfordulóját ünnepli a Hennessy cognac-ház 

1765-től 2015-ig a Hennessy Ház története hét generáción és öt kontinensen át ívelt. A világelső cognac-ház most újabb mérföldkőhöz érkezett, 250 éves évfordulóját tradíciói és a kiválóság jegyében különleges házasítással ünnepli – ez a Hennessy 250 Collector Blend.

Az MT Zrt. új marketingstratégiája: 2016 a Gasztroélmények Éve 

A Magyar Turizmus Zrt. jövő évi marketingtervének két legfőbb prioritását ismertette a társaság vezérigazgatója a hagyományos Országos Tourinform Találkozón Budapesten, november 17-én. A Danubius Hotel Arena szállodában tartott szakmai konferencián dr. Faragó Péter tájékoztatást adott a Gasztroélmények Éve koncepció egyes részleteiről, valamint a GINOP európai uniós forrásból tervezett országmarketing-tevékenységről is. A vezérigazgató elmondta: az ország valamennyi turisztikai régióját képviselő több mint 120 Tourinform iroda munkájának is az eredménye, hogy folytatódott a magyarországi turizmus kiegyensúlyozott bővülése: idén is minden turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom Magyarországon. A társaság – mint helyi pontjaira – kiemelten épít a Tourinform irodákra a jövő évi akciók megvalósítása során egyaránt – tette hozzá. 

Év Bortermelője Magyarországon 2015: megvannak a jelöltek 

A Magyar Bor Akadémia idén 25. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését.

Hamis a libamáj 

Azonnali termékvisszahívásra kötelezett egy forgalmazó céget a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI), miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak -  olvasható a hatóság közleményében.

A Nespresso a fűszerek világa felé fordul 

Új Limited Edition Variations kínálatával a Nespresso kényeztető élményt kínál az ínyencségek kedvelőinek. Az édes, fűszeres és kekszes ízek között tökéletes összhangot teremtő Variations kávék aromáit az ünnepek hangulata ihlette. Ezek a kávéőrlemények arra születtek, hogy az étcsokoládé gazdagságával, a vanília selymességével, a mandula édességével, a kardamom aromájával és a gyömbér fűszeres ízeivel varázsolják el az érzékeket.

Antiloppörkölt és jackfruitpálinka 

A helyi piac sikeres szereplője az ugandai-magyar mintafarm. A két kultúra találkozásából egy soha nem látott pálinkafajta is létrejött.

Rendeljen felár nélkül köretet! 

Egy felmérés szerint évi 35 ezer tonna élelmiszer landol a kukában a bécsi éttermekben. A város „Smart Kitchen” címmel programot indított a körükben, ahol az élelmiszerhulladék csökkentésének néhány egyszerű módszerét ismerhetik meg -írja az alternativenergia.hu.

A dél-balatoni borászatok a 'borszezon' meghosszabbítását sürgetik 

Negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont a dél-balatoni újborok bemutatójának, ahol a régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát. A találkozón több fontos, a borvidék jövőjét meghatározó döntés született.

Óriási sikert aratott egy magyar cukrászlány Angliában 

A magyar származású Jennifer Melanie Ziemons négy tortával indult két kategóriában, a Cake International bírái pedig négy arany minősítéssel jutalmazták alkotásait. - adta hírül az nlcafé.

Elásták a csatabárdot a sörnagyüzemek és a mikrofőzdék 

A kínálat bővítése érdekében, az eddigi szembenállást felváltva összefogás jött létre a nagyüzemek és a mikro- és kézműves sörfőzdék között az idei őszi Főzdefesztre - mondta Bart Dániel, a fesztivál igazgatója az m1 aktuális csatornán szerda délelőtt.

Váratlanul lemondott a magyar főborász 

Lemondott a hazai szőlő-borágazat csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöki posztjáról Tornai Tamás. A távozás hátterében koncepcionális kérdések állnak, mivel a lemondott elnök határozott elképzeléseivel és fellépésével szemben az elnökség tagjainak többsége óvatosabb, inkább kompromisszumokon nyugvó módon képzeli el a HNT működését. - olavsható az agrárszektor.hu írásában.

150 bordói Budapesten 

Másodszor kapnak főszerepet Budapesten a világ legnépszerűbb szőlőfajtái. A Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón a cabernet sauvignon, a cabernet franc, valamint a merlot, és ezek házasításai állnak majd a középpontban október végén a Corinthia Budapestben.

Újranyitott a legendás Elysée a Parlament mellett 

Falánk politikusok fantázianévre keresztelt különleges ebéddel várta az újranyitott Elysée Bistro & Kávéház a sajtó vendégeit. Az Elysée az egykori híres kávéház 21. századi új köntösbe ültetett utóda gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, pazar reggeli kínálattal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal. A séf, Fekete Tibor az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született fogásokat tálalja a Parlament szomszédságában megtalálható étteremben. Olykor olyanokat is, melyek egy-egy politikus kedvenc ételei. A gulyásleves például egykori miniszterelnökünk, Andrássy Gyula gróf szeretett fogása volt. Ahogy Fekete Tibor készíti, máris ikonikussá vált, és biztos, hogy folyamatosan az étlapon marad.

Ön tudja melyik a ketreces? 

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók.

Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: talán újra divatba jönnek? 

Fűszerkert címmel jelent meg Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna gasztronómiai albuma. Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: összesen huszonkét Kárpát-medencében őshonos fűszer történetét, felhasználásának módjait dolgozza fel hatvan recepttel Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna Fűszerkert című gasztronómiai albuma, amely a Magyar Konyha gondozásában jelent meg.

Különleges magyar borokkal hódítjuk a kínai piacot! 

Tizenegy hazai kiállító – köztük tokaji, villányi és balatoni vezető borászatok – képviseltetik magukat az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság közösségi standján Kína vezető bor és szeszesital szakkiállításán, a ProWine-on. A csak szakmai látogatóknak szóló seregszemlén tavaly 38 országból 650 kiállító vett részt, a látogatók száma pedig megközelítette a 6500 főt.

Még egy főzési technika, ami betegségeket okozhat 

Megint egy tanulmány, amely azt támasztja alá, hogy nagyszüleinknek igaza volt: egy tanulmány szerint károsabb ugyanis napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban és zsírban. Írja az Index a Sky News nyomán.

Pálinkavacsorát kapott már ajándékba?  

A karácsonyi ajándékozásnak három alapszabálya van: legyen minőségi, személyre szóló és egyben kreatív a meglepetés, legyen szó prémium ügyfélről, céges partnerről vagy kollégáról. Manapság egyre fontosabb a kényelmes házhozszállítás előnye is, ezzel elkerülve a tömeget és a felesleges stresszt. A Villányi Pálinka csapata 8 éves tapasztalattal és szakértelemmel biztosítja a prémium minőségű pálinka élményt, díszdobozaival pedig letisztult eleganciájú csomagolást nyújt. Pálinkakóstolást vagy vacsorát kapott már ajándékba?

Exkluzív menük, nemzetközi fogások a TableFree Éttermi Napokon 

Alex van Damme, a magyarországi TableFree éttermi asztalfoglalási rendszer ügyvezetője a budapesti Tacos Locos mexikói étteremben tartott sajtótájékoztatón nyitotta meg immáron 9. alkalommal a Tablefree Éttermi Napok foglalási rendszerét.

Onyx: a jövő szakácsainak bölcsője 

Az Onyx életében mindig is fontosak voltak a versenyek és az utánpótlás nevelés. Az elmúlt években a Hagyomány és Evolúció versenytől a Chaîne des Rôtisseurs ifjúsági szakácsversenyen át a Bocuse d’Or döntőjéig megfordultak és egyben kiemelkedő eredményeket értek el az étterem ifjú szakácsai.

Az ország első libanoni étterme a Buddha-Bar Hotelben 

A Mellow Mood csoporthoz tartozó 5 csillagos luxus hotel, a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palota ad otthont a novemberben nyitó tradicionális libanoni étteremnek, a Baalbeknek.

Krumplitárolásról profiknak 

Ha mostanáig a hűtőben tároltuk a burgonyát, akkor valószínűleg nem tudjuk milyen is a krumpli igazi íze. A cikk a Huffington Post írása alapján készült.

Idén is megrendezik a Márton-napi Borfesztivált a Gellértben 

Pekingi liba és liba szusi is kóstolható lesz a Gellért Szálló V. Márton-napi Borfesztiválján, amely idén Borok-Libák-Fűszerek címmel várja a közönséget csütörtöktől vasárnapig.

Még sokat hozhat a magyaroknak a sörbiznisz 

Jelentősen növelhető a magyar kézműves sörök eladása mind bel-, mind pedig külföldön - közölte Szűcs László, a Főzdefeszt ügyvezetője kedden az MTI-vel.

A cabernet franc többet tud Villányban 

Öt helyszínen tizenöt pincészet mutatja be a Villányi borvidék kiemelt fajtájának választott Villányi Franc-t november 20-21-én.

A legfrissebb cukrászműhelyeket mutatja be a Sütemény és Tortafesztivál 

A magyar cukrászat legfrissebb műhelyeit mutatja be a második alkalommal megszervezett Sütemény és Tortafesztivál november 21-én és 22-én a Millenáris parkban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Másként tálal a Mindmegette.hu 

Mostantól 37 ezer recept, saját bevásárló lista, személyre szabott tippek is megtalálhatók a kedvelt oldalon.

A növények is tudják, amikor megeszik őket 

A Missouri Egyetem nemrég publikált kutatása alapján a növények sem repesnek az örömtől, amikor megeszik őket.

Különleges téli étel- és koktélsor a Buddha-Bar Budapestben 

Osama Kutaini, aki a ház nyitása óta irányítja az ötcsillagos ház exkluzív éttermének konyháját, új menüsort állított össze a hideg napok köszöntéseképp.

Akkor most vegyük le az étlapról a húsokat? 

A WHO húsokra és a húskészítményekre vonatkozó rákkockázati besorolása alaposan felkavarta az indulatokat, az Élelmiszer most egy csokorba szedte, hogy néhány érintett fél hogyan reagált a tanulmányra.

Destillata-győztes lett a magyar pálinkafőzde whisky-je 

A párlatok Európa-bajnokságának is nevezett Destillata verseny 2015. évi győztese – immáron második alkalommal –az Agárdi Pálinkafőzde volt és több aranyérmes pálinkája mellett az akkor még hordómintaként nevezett 12 éves Single Malt whiskyje is elnyerte kategóriájában az Év Párlata díjat. Ez az első magyar készítésű prémium whisky, amely komoly nemzetközi elismerést kapott és a Whisky Show Budapest 2015 keretében most bemutatkozik a hazai közönségnek is.

A Magyar Turizmus Zrt. kampányt indít az egészséges táplálkozásért 

Az alma népszerűsítésével indul idén az idénytermékek kampánya, majd a baromfi termékek, borok és halak következnek a Magyar Turizmus (MT) Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának október végétől december közepéig tartó belföldi fogyasztást ösztönző akciójában - jelentette be Lipcsey György Imre, az MT Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese a budapesti Nagyvásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!