Küszöbön a villányi Vörösbor Fesztivál 

Kiváló borokat és sok érdekes programot kínál az érdeklődőknek a Vörösbor Fesztivál, amelyet október 2. és 4. között tartanak Villányban.
335 párlatot neveztek a Pálinkakiválóságok versenyére

335 párlatot neveztek a Pálinkakiválóságok versenyére 

Angol és magyar nyelvű kötetben mutatják be 2015 legjobb pálinkáit – olvasható a Hír TV honlapján. A Pálinkakiválóságok versenyére több mint 300 tétel érkezett. A szakemberek szerint évről évre egyre jobb a főzetek minősége, a könyvvel pedig külföldön is népszerűsítik a hungarikumot.

Gastro Design 2015: tarolt a St.Andrea és a Kollázs 

Kiderült, hogy melyek a legszebb és legkreatívabb hazai vendéglátóhelyek: szeptember 22-én ünnepélyes díjátadó keretében, az Extra Budapestben kihirdették a Gastro Design 2015 eredményét.

Fekete mosogató? Ja nem, feketén dolgozó! 

A munkaügyi ellenőrzések tanúsága szerint az elmúlt három évben - 2012 és 2014 között - mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak az ellenőrzött cégeknek a száma, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak. - olvasható a veol.hu oldalán.
Felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát

Felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát 

Újabb világrekord született sajtszoborméret kategóriában, hiszen a The Melt nevű gyorsétteremlánc és Troy Landwehr, az elismert sajtszobrász kollaborációjának folyományaként Cheddarból létrejött egy 1524 fontot (kb. 691 kg) nyomó faragvány. Jelen írás a The Daily Meal nevű sajtóorgánum cikkéből táplálkozik.

Sok vendéglátóipari cég dől be 

Továbbra is a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor Magyarországon, ezen belül az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő ágazati elemzéséből.

Egyre nagyobb a sörivók tábora hazánkban is 

Mintegy háromszáz féle külföldi, hazai és kézműves sör, számos nemzet konyhája és ötvennél is több fellépő várja a látogatókat a müncheni nagy sörfesztivál mintájára rendezett Oktoberfest Budapest rendezvényen október 1. és 4. között az Ötvenhatosok terén.

Háromszáz féle sört kóstolhat a budapesti Oktoberfesten 

Mintegy háromszáz féle külföldi, hazai és kézműves sör, számos nemzet konyhája és ötvennél is több fellépő várja a látogatókat a müncheni nagy sörfesztivál mintájára rendezett Oktoberfest Budapest rendezvényen október 1. és 4. között az Ötvenhatosok terén.

Helyi termelők és a turizmus kerül idén az OMÉK fókuszába 

Megnyit szerdán az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol bemutatkozik a hazai agrárium, a több mint 900 kiállító összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren várja a látogatókat - közölte az eseményt szervező Magyar Turizmus Zrt. az MTI-vel.

Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel 

Az emberiség már évtizedek óta használja a mikrót, amelyről tévhitek és legendák egész sora kering, ezek szerint káros az egészségre, sőt átalakítja az ételben található DNS szerkezetét. A tudomány szerencsére ennél sokkal megalapozottabban állítja: nincs baj a mikró használatával, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.

Az ötlettől a vásárlói kosárig 

„Innováció nélkül nincs fejlődés” – lehetne a mottója az Élelmiszer szaklap szokásos őszi Akadémiájának. Október 29-én, a budapesti Benczúr Hotelben ismét egy izgalmas kérdés a téma: a sikeres újdonságok útját követik nyomon a meghívott neves szakemberek.

Górcső alá került az utcai vendéglátás 

Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

A Tokaji Furmint pohár világpremiere 

A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.

Migránsok főznek budapesti éttermekben 

Tudod mi az a teff? Hallottál már a nigelláról? Ettél már töltött sambusát? Ha nyitott vagy az új ízekre, akkor a KÖRÍTÉSen a helyed! - olvasható a Körítés - Gasztrohét másképp közösségi oldalán. A körítés pedig nem más, mint  egy egyhetes íz és élmény fesztivál, mely különleges ételek kipróbálásának ad helyet. A fesztiválhoz 11 budapesti étterem, pékség és cukrászda csatlakozott, melyek étlapjain Afganisztán, Eritrea, Szíria és Szomália specialitásaival ismerkedhetünk szeptember 28 - október 04. között.  

Duplájára nőtt az oltalom alatt álló borok forgalma 

Az utóbbi évek legíjéretesebb szürete folyik idén, s a szőlő ára a várakozások szerint 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál.- olvasható az elelmiszer.hu oldalán.

Szeptemberben felbukkannak az üzletek polcain a szekszárdi palackok 

Szeptember közepén válnak elérhetővé az első, szekszárdi palackba töltött borok. A borvidék nevét magán viselő üvegbe kizárólag szekszárdi kadarkák, kékfrankosok és bikavérek kerülhetnek.

Íme a Gastro Design 2015 közönségszavazásának jelöltjei 

A Gastro Design 2015 döntősei közül szakértő zsűritagjaink 6 vendéglátóhelyet javasoltak a Gastro Design 2015 közönségdíjára. Kattintás után látható a jelöltek névsora és indulhat a szavazás!

Íme az ország kedvenc sajtja 

Tizenhét ország legkiválóbb sajtjai közül a magyar Pater lett az abszolút győztes a III. Nemzetek Sajtversenyén.

SIRHA Budapest májusban 

A 2016 májusában Budapest ad otthont a Sirha nemzetközi szakkiállításnak, mely várhatóan 350 kiállítót és 20 000 látogatót vonz a magyar fővárosba, s egyúttal a világ legnagyobb presztízsű gasztronómiai eseményének, a Bocuse d’Or európai döntőjének is otthont ad majd. Ezzel Budapest csatlakozik a Sirha hálózathoz, amely a legrangosabb szakkiállításokból áll és olyan városok a házigazdái, mint Lyon, Genf, Isztambul, Rio de Janeiro és hamarosan Mexikóváros. A sikeres 2014-es debütálás után a Gourmet by Sirha Budapest ezúttal már Sirha Budapest néven kerül megrendezésre.

Péntektől tartják a Mátrai Szüreti Napokat Gyöngyösön 

Koncertek és gasztronómiai bemutatók is színesítik a pénteken kezdődő Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivált Gyöngyösön.

V. Villányi Prémium Bormustra 

Az XIX. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 21 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag premium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

Mi van a darált húsban? 

Az utóbbi időben a húsok jelölése több ízben is változott. A csomagoláson található jelölés jó néhány kötelező elemmel bővült azért, hogy a fogyasztók pontosabb információt kapjanak a hús származási helyéről és a húskészítmény összetételéről. Milyen jelölések segítik a könnyebb eligazodást, ha húst szeretnénk venni?  A HáziPatika.com összegyűjtötte a legfontosabbakat.

Már a megnyitója előtt díjra jelölték a Kajahu éttermet 

Különleges eset, hogy már a megnyitója előtt díjra jelöljenek egy éttermet. A Kajahu esetében viszont ez történt, hiszen kategóriaalkotó kreativitás, technika és dizájn találkozik egy letisztult, modern köntösben. Ezt a szakemberekből álló Gastro Design zsűrije sem hagyhatta figyelmen kívül.

Chaine siker: Mede Ádám 3. lett! 

A Budapesten megrendezett 39. Ifjúsági Szakács világbajnokságon 22 fiatal séf vett részt. Hazánkat Mede Ádám (Onyx étterem) képviselte, aki feljutott a dobogóra.

Már fenik a kést a konyhában 

Gőzerővel készülnek a magyar versenyzők az október eleji prágai szakács világversenyre. Skót lazacból, holland borjúbélszínből és 64%-os kakaótartalmű csokoládéból kell majd időre dolgozniuk.

Újabb cukrászüzemet leplezett le a NÉBIH 

Folytatta a cukrászüzemek célellenőrzését a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Ezúttal egy Pest megyei üzemnek függesztették fel azonnali hatállyal a működését az ott tapasztalt súlyos higiéniai problémák miatt. Az eljárás még tart, az egység tulajdonosa több százezer forintos bírságra számíthat - olvasható a NÉBIH oldalán.

Egymilliárd Megawatt - újdonságok a sörpiacon 

Negyven új magyar sörkülönlegességet mutatnak be a péntektől vasárnapig tartó 10. Főzdefeszten a fővárosi Felvonulási téren.

Megnyílt az idei Budavári Borfesztivál 

Megnyílt az idei, immár 24. Budavári Borfesztivál, amelyen tizenöt ország 220 borászata több mint 5000 féle borkínálattal várja az érdeklődőket a koncertek, szüreti felvonulás, borkvíz és tematikus kóstolóútvonalak mellett szerdától vasárnapig a budai Vár teraszain.

Frittmann idén az Év Pincészete 

A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.

Szállodásokat is várnak a hagyományőrző magyar ételek versenyére 

Gasztronómiai versenyt hirdetett a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, melyre várják a résztvevők jelentkezését.

Mitől lesz fenntartható egy étterem? 

Szeptemberben folytatódik a Jövő-t-Evő sorozat, ahol azt vitatják meg a civil, a hivatali és szakmai szektor képviselői, hogy környezetbarátabbá tehetőek-e a hazai vendéglátóhelyek és a rendezvények.

Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből 

Egyre több étel címkéjén olvashatjuk, hogy a termék például glutén- vagy diómentes, de vajon megbízhatunk –e ezekben a jelölésekben? A Fox News cikke.

Sültkrumpli automata: Illúzióromboló vagy praktikus? 

A hollandiai Wageningeni Egyetemen egy vállalkozókból és diákokból összeverbuválódott csapat feltalálta a sült hasábburgonyát (és a hozzá való fűszereket) kínáló automatát – világosítja fel olvasóit az Eater.

Észak- és dél-olasz ízekkel erősíti kínálatát a topkávéscég 

A Nespresso minden évben megalkotja limitált kiadású termékeit, újra meg újra kellemes meglepetést szerezve ezzel az érzéki örömök és a különleges kávék rajongóinak. A márka idén két Limited Edition ristrettót alkotott – a Tribute to Milano és a Tribute to Palermo keverékeket –, amelyek a sokszínű és gazdag olasz kávékultúra előtt tisztelegnek, felidézve két nagyon eltérő hangulatú város, Milánó és Palermo atmoszféráját.

Miért érdemes az éttermeknek befektetni okostelefonos vásárlókba? 

A hazai étteremtulajdonosok számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a felhasználói elvárásokkal, melyekre a saját okostelefonos ételrendelő alkalmazások adnak választ. Akár úgy döntenek, hogy megkerülik ezzel a Netpincért, akár nem.

Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban 

Szürkemarhából készült ételek kerülnek - a pörkölttől a frissensülteken át a "szürkeburgerig" - a középpontba szeptember 11. és 13. között a Szürkemarha Vigadalomban a budapesti Vajdahunyadvárban.

3 édes nap, ezúttal diétázóknak is! 

Idén az év legédesebb hétvégéjén, szeptember 18, 19 és 20-án nem csak a szokásos szakmai és szórakoztató programokat élvezhetik látogatók, hanem olyan fontos kiegészítő bemutatók és előadások lesznek, mint például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének előadásai, aminek mottója “az édességek helye a táplálkozásban”.

Fine dining a Szepsy családnál 

A Tokaji Ősz idén 12. alkalommal várja a prémium borok és a fine dining kedvelőit. Az év borgasztronómiai eseményét egy Szepsy apa-fia borvacsora indítja. Magyarország Michelin-csillagos éttermei is képviseltetik magukat és itt debütál a világhírnévre pályázó RIEDEL furmint pohár is.

Mitől barnul be a sült hús, és miért ég oda a pirítós? 

A válaszok ismeretében nem fogunk jobban főzni, de megértjük, miért imádtuk mindig is pörkölt kávé friss illatát.

Van egy hely, ahol még a profi séfek is tanulhatnak 

Idén ősszel ismét folytatódik a Coninvest „Séfműhely” elnevezésű szakmai programsorozata. Ezúttal Várnagy Attila séf tart főzőbemutatót.

Ha majd a tojásárgája is fehér lesz... 

A Japan Times beszámolója szerint a felkelő nap országában egyre híresebbek a fehér sárgájú tojások. A Fox News írása.

Étkeztetés a falusi szálláshelyeken: higiéniai útmutató készül 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya Zoltai Anna osztályvezető koordinálásával megalakított egy munkacsoportot, melynek fő feladata a falusi szálláshelyek étkeztetési és falusi vendégasztal-szolgáltatók higiéniai útmutatójának kidolgozása.

San Franciscóban is megvetné a lábát a magyar „gasztro-Uber” 

Kockázati tőkét von be a Yummber nevű, magyar ötleten alapuló online gasztroszolgáltató – írja beszámolójában a Világgazdaság Online. Bár a júliusi indulás óta sokan lemorzsolódtak a jelentkező konyhák közül, a cég heteken belül San Franciscóban is működni kezd. Itthon eközben az adóhatóság szakemberei érdeklődve figyelik a próbálkozást, és folyamatosan egyeztetnek a magyar csapat vezetőivel.

Leégett a magyar fűszerpaprika 

Azt hisszük, jó – holott valójában nem az az áruházakban kapható fő hungarikum, az őrölt fűszerpaprika nagy része – erre figyelmeztetnek a Magyar Gasztronómiai Egyesület idei nagy paprikatesztjének eredményei. A gyenge minőségű pirospaprika dömpingjének okait lehet, hogy nem csak a gyártóknál érdemes keresni.

Szülinapi rallye történelmi borvidékeken 

Sikerrel és biztonságban ért célba a gyöngyösi Fő téren vasárnap délután a jubileumi, XX. Magyar Borok Útja Rallye 100 autóból álló mezőnye. A versenyzők a 3 napos bortúrán közel 1000 kilométert teljesítettek, és felfedezték hazánk 3 történelmi borvidékét. A gyöngyösi befutón díjakat adott át dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Rallye egyik fővédnöke is.

Behálózzák a magyar borpiacot  

Az Év Boltja 2015 szakmai zsűrije a kereskedelmi lánchoz tartozó sarki bolt kategóriában a budapesti Borháló Ligetnek ítélte az első díjat. A díjazott üzlet tulajdonosát, Csizmadia Miklóst kérdezte az Élelmiszer a nyertes üzletről, illetve a Borháló hálózatról.

Buda Gourmet: Vásárlás felsőfokon 

Augusztus 27-én Óbudán, a Bécsi úton, a Buda Entertainment&Gastro bevásárló- és szórakoztatóközpontban (korábban Új Udvar) ünnepélyesen átadták a főváros egyik legexkluzívabb élelmiszer-áruházát.

Gyönyörű fotók ínycsiklandó ételekről a Vendéglátóipari Múzeum új kiállításán 

Megnyílt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum első gasztrofotó-kiállítása, amely a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóiratban 1990 és 2006 között megjelent képekből válogat.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!