Tojásfesztivál nincs, de van Halfesztivál! 

Különleges halételekkel, koncertekkel, táncelőadásokkal és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő siófoki Halfesztiválon.

Külföldi szakmunkások a vendéglátásban? 

Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán.
Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája

Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája 

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet.
Tiszaörvényről a fővárosba: Hello Hal nyílt Budapesten

Tiszaörvényről a fővárosba: Hello Hal nyílt Budapesten 

Szálkás, bonyolult megenni, pocsolya-ízű… Ezek a leggyakrabban felhozott érvek az édesvízi halak fogyasztása ellen ma Magyarországon.  Az előzőek megcáfolását és a hazai halak és a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul a Tiszáról indult Hello Hal csapata, akik Tiszaörvény és Kecskemét után Budapesten nyitották meg harmadik halazójukat. 

Táptalaj nélküli zöldségtermesztés a konyhában 

A SproutsIO nevű eszközzel immár kézzel fogható lehetőség az akadálytalan beltéri kertészkedés.

Magyarország a díszvendég a nemzetközi csúcsgasztronómiai rendezvényen 

Alig egy héttel a San Sebastián-i filmfesztivál után a filmcsillagokat nemzetközi sztárséfek váltják az észak-spanyolországi tengerparti városban, ahol a vasárnap elkezdődött, Gastronomika elnevezésű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.
Megjelent Lukács István Séf című könyve

Megjelent Lukács István Séf című könyve 

„A könyv egy társadalmi problémára ad választ, ami égetően fontos kérdés a vendéglátásban – mondta beszédében Asztalos István, a Kortárs Gasztronómiai és Kultúrális Egyesület elnöke, egyúttal az Oldalasmagazin főszerkesztője.
Virtuális túrát lehet tenni a Jack Daniel's lepárlóban

Virtuális túrát lehet tenni a Jack Daniel's lepárlóban 

A Jack Daniel’s lepárlóüzeme fennállásának 150. évfordulója alkalmából virtuális túrát fejlesztett. A 360 fokos videó nézője Lynchburgben érezheti magát és megnézheti, hogyan készül az amerikai whisky. Egy VR-szemüveggel pedig a másfél évszázados főzde falai között is sétálhat a néző.
Mire jó még a fokhagyma?

Mire jó még a fokhagyma? 

Régóta tudjuk, hogy a fokhagyma dúskál a pozitív egészségügyi hatásokban (csökkenti a szervezetben a rossz koleszterin (LDL) szintet, segít a kórokozók elleni küzdelemben, blablabla…). A médiában ugyanakkor egy ideje már lendületesen terjednek az információk egy újabb pozitív hatásáról is.
ÉS Bisztró: osztozni minden jóban

ÉS Bisztró: osztozni minden jóban 

Az ÉS Bisztró népszerű vasárnapi ebédjének koncepciója a finom falatok megosztásán alapul - családdal és barátokkal.

Jól szerepeltünk a WACS világdöntőjén 

A melegkonyhás szakács világverseny döntőjében mind szakács, mind cukrász csapatunk előkelő helyen végzett!

Kóstolókkal ünneplik a kávé világnapját 

Szeptember 29-e a kávé világnapja. Kávékóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal és barista bajnoksággal ünnepli a kávé világnapját vasárnap a Tesla Budapestben A kávé napja elnevezésű rendezvényen.

Ilyen szép lett a magyar versenyző tortája 

​Ma a cukrászok versenyével folytatódott a WACS Global Chef Challenge világdöntője, a görögországi Thessalonikiben.

Október 8-án kiderül az olaszrizling új neve 

korábban már írtunk róla, hogy új nevet keresnek az olaszrizlingnek. Névötletekből nincs hiány, a győztest az Olaszrizling Október Nagykóstolón hirdetik ki.

Ezek voltak a Sziget legzöldebb vendéglátóhelyei 

A Sziget idén – a környezettudatos fesztiválozás jegyében – a fesztiválon lévő vendéglátóhelyeket is osztályozta. A többszáz egységből a büfék közül a Zing Burger, az italos pultok közt pedig a Go To Hungary bizonyult a legkörnyezettudatosabbnak. 

Ötezer forintért vacsorázhat Michelin-ajánlással rendelkező étteremben 

Ismét háromfogásos menüsorokat kóstolhatnak egységes, kedvezményes árakon az Országos Étterem Hét keretében október 10. és 16. között 110 magyarországi közép- és felső kategóriás étterem vendégei.

Diplomatabor - Ilyen még nem volt! 

Szüret közben születnek a nagy ötletek. Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken, a Koch Borászat szőlőjében. A nagykövetek annyi chardonnay-t szedtek le, hogy Fazekas Sándor miniszter javaslatára külön bor készül belőle.

Kövesd nyomon a magyar séfeket a világdöntőn! 

Elkezdődött a WACS Global Chef Challenge világdöntője, a görögországi Thessalonikiben, ahol két magyar is képviseli hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

Magyarországra jön a Cookpad 

A Cookpad és az Apróséf.hu megállapodtak egymással a nemzetközi receptmegosztó szolgáltatása magyarországi bevezetéséről.

Utazás a belga sörök fantasztikus világába 

A Carlsberg meghívására eltöltöttem 3 napot Brüsszelben és a mellette fekvő kisvárosban, Grimbergenben, ahol a dán cég tulajdonában lévő apátsági sört mutatták be újságíróknak. Erről szól ez az élménybeszámoló.

Koktélok őszre a Lappföld színeivel 

Finnországban az őszt tartják az ország legszebb arcának. Már itthon is búcsúzik a nyár, de ez még nem jelenti azt, hogy az esti koktélozásokról is le kell mondanunk. Mutatunk három, a lappföldi ősz ihlette kreációt, amelyeket nem csak egyszerű elkészíteni, de színviláguk még vonzóbbá teheti számunkra ezt az évszakot. A meleg narancs árnyalattal megidézhetjük a sárguló erdők csodás világát, az élénkzöld színnel északi fényt festhetünk az éjszakába, az intenzív kék pedig akár egy csepp az ezer tó országából, Finnországból. Kapd elő mixer tudományod, és játssz bátran a színekkel! 

A lett konyha sikerének kulcsa: a szuperélelmiszer 

Útban Riga felé, az airBaltic Budapestről induló közvetlen járatának kényeztető business osztályán olvassuk, hogy a lett pénzügyminiszter – aki nem mellesleg egy csinos hölgy – alaposan elagyabugyált előző nap egy kínait, név szerint Hou Ji-Fant, és erre nagyon büszke. Amúgy nem a lett állami vezetők lettek agresszívek, hiszen a hír azzal folytatódik, hogy mindez egy nemzetközi sakkverseny egyik játszmáján történt…

Vattacukor sörrel? 

2016. szeptember 23. és 29. között kilenc budapesti étterem készül rendhagyó menüvel a Sörgasztronómiai Hét keretében. A változatos menük között magyaros, szerb, indiai, olaszos és amerikai ihletésű fogások is az étlapokra kerültek, így széles íz-skálán tapasztalhatjuk meg, hogy a megfelelő körültekintéssel választott sör bármilyen étel mellé illik.

Nem minden az, aminek látszik 

A helyi (Siol.net) média szerint a sörszökőkút tulajdonképpen öt, betonkaréjból kiemelkedő automata sörcsap, aminek működtetéséhez hat euróért egy mikrocsipes poharat kell venni, hogy összesen fél liter sört kiszürcsölhessünk belőle - irja az index.hu.

Kávé és csoki? Ráadásul együtt? 

A Nespresso kávénagykövete, Nagy Zsolt hazánk legnagyobb és legszínvonalasabb édességfesztiválján, az Édes Napokon tartott szakmai előadást. A fesztivál hivatalos kávépartnereként a kávé és a csokoládé jellegzetességeit, harmonizációját, aromajegyeinek párhuzamait ismertette meg az érdeklődőkkel.

Két magyar is bekerült a szakács világdöntőbe 

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) által idén Thessalonikiben, szeptember 25-től 27-ig megrendezésre kerülő világdöntőn két magyar is képviseli hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

Na végre: hungarikum lehet a töltött káposzta 

Kiváló és egyedi ízvilágáról, zamatáról, minőségi alapanyagiról híres magyar ételeink évszázadok óta ünneplésre, közös sütés-főzésre ösztönöznek bennünket, magyarokat - mondta Fazekas Sándor a mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál megnyitóján.

Műanyag pohár és tányér: non! 

A következő évtized első napjától tilos lesz nem lebomló, egyszer használatos edényeket árulni Franciaországban — írja a Profit7.hu.

Diningtable.hu: Magyarország legújabb, valódi online asztalfoglaló rendszere! 

Már javában folyik a regisztráció a diningtable.hu oldalán, melyet december 31-ig minden étterem díjmentesen tesztelhet és használhat.

A gomba helyettesíti a húst? 

Amennyiben például valamikor egy barbecue során  grillezett Portobello gombába haraptunk, bizonyára éreztük, hogy az étel íze kicsit húsosabb.

Gasztromatyó reklámokat készített egy élelmiszerlánc 

Különleges, élelmiszerekből összeállított matyómintákkal kampányol a Coop.

A vendéglátóhelyeken javult az élemiszerbiztonság 

Számos területen javulást tapasztaltak az élemiszerbiztonsági ellenőrök a vendéglátásban a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akció során, jelentősen csökkent például a korábbiakhoz képest a higiéniai hiányosságok és a fogyasztásra alkalmatlan termékek aránya, de még így is ki kellett vonni a forgalomból 102 tonna élelmiszert.

Több bort vásárolunk kevesebbszer 

A bor népszerű – széles vásárlókörrel rendelkezik Magyarországon. Az otthoni fogyasztás az idei év első felében stabil volt és ugyan ritkábban, viszont alkalmanként több bort vásároltak háztartások mintegy 7900 forintot elköltve a januártól júniusig tartó hat hónapban. Az értékesítésben legnagyobb súlya a hipermarketeknek és a diszkontoknak van. A GfK háztartások fogyasztását monitorozó Háztartáspanel adatai szerint a borvásárlás ténye nagyban függ a háztartás jövedelmi szintjétől.

Itt az év legnagyobb olaszrizling kóstolója 

Olaszrizling Október Nagykóstoló a Corinthia Hotel Budapestben, közel 80 borászat részvételével, izgalmas mesterkurzusokkal.

A világ legnagyobb sörfesztiválja Budapesten 

Az Oktoberfest idén is ellátogat Budapestre, így Magyarországon immár negyedik alkalommal élhetik át az igazi bajor élményt a vendégek 2016. szeptember 29. és október 2. között a budapesti Felvonulási téren.

Gyümölcsös kalandok Derecskén 

Debrecentől 8 kilométerre 2 őszi hétvégén is nagy élmény családosoknak az Élménykert program.

A búzasör és a garnéla találkozása a serpenyőben 

Három nap Brüsszelben. Ennyi időnk volt arra, hogy megváltoztassuk a sörről alkotott véleményünket. És mint laikus sörkedvelőnek, ez elég könnyen is ment. 

Új zsűrivel tér vissza A Konyhafőnök 

Rocker séf és egy korábbi döntős is fogja bírálni a versenyzőket A Konyhafőnök negyedik évadában.

Szeptember végén indul a TV2 gasztrocsatornája 

A TV2 Csoport portfólió-fejlesztésének újabb lépéseként szeptember 26-án elindítja gasztrocsatornáját, a Chili TV-t.

Kiderült, melyek 2016 legjobb sörkorcsolyái 

Első ízben választotta ki a Sörszövetség Magyarország Sörkorcsolyáit a láger, a búza és a barna sör kategóriákban. 49 pályázat közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legfinomabb sörkorcsolyákat. Az idei győztesek a toros derelye, a tepertős rétespogácsa és a lisztmentes csokoládétorta.

Most ihatunk kólát vagy sem? 

Egy doboz kóla valóban 10 teáskanál cukrot tartalmaz, károsítja a fogakat a benne lévő foszforsav, és serkenti a boldogsághormonok termelését? Tények és tévhitek a világszerte népszerű üdítőitalról.

Új helyszínen az Édes Napok fesztivál 

Idén a Szent István Bazilika előtti téren és a Zrínyi utcában szeptember 16. és 18. között rendezik meg az Édes Napok fesztivált, amelyen most is a legjobb magyar kézművesek és cukrászdák mutatják be termékeiket a közönségnek Budapesten.

50 éves a Vendéglátóipari Múzeum 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap.

Ivott már Alakort? 

Alakor biosört választotta szeptember 10-én a 2016-os Év Biotermékének a Magyar Biokultúra Szövetség által felkért szakmai zsűri. Az ital egy másik, 18 búzasört rangsoroló megmérettetésen német, osztrák, francia és belga vetélytársakat megelőzve második helyezést ért el. Az alig három éve kapható, egyetlen hazai versenyzőt ebben a körképben csak egy 570 éves belga sör előzte meg.

Magyar és olasz Magyarország kedvenc sajtja 

Meglepő eredménnyel zárult a IV. Nemzetek Sajtversenye, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert a közönség körében.

20 éves jubileumát ünnepli az Etyeki kúria 

Az Etyeki Kúria 1996-ban 1,5 hektáros termőterülettel és egy ódon pincével kezdte meg működését, az elmúlt húsz év alatt az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként mára Magyarország egyik legkorszerűbb, meghatározó borászatai közt tudhatja magát. A termőterületek nagysága a huszadik születésnapon két borvidéken megközelíti az 50 hektárt, az eladott palackszám a kezdeti pár ezer palackkal szemben mára közelít a 200.000-hez és évről-évre 30%-ot meghaladóan emelkedik. A kezdeti lendület tehát nem szűnik.

A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat 

A Borfesztivál első napján, kivételesen ragyogó nyár végi napsütésben igazi gasztro felfedezőtúra részesei lehettünk. A St Andrea pincészet üde borokkal és a hozzá komponált tökéletes fogásokkal várt bennünket. Egyúttal megkóstoltuk a borászat saját tortáját is.

Michelin-csillagos séf nyit éttermet a Versailles-i kastélyban 

2016. szeptember 13-án a több Michelin-csillagos Alain Ducasse megnyitja új kávézó-éttermét a Versailles-i kastélyban. A kortárs, elegáns helyszínt az Ore névre keresztelik.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!