Ezt látni kell: Eger 

Eger felkeresésén minden hazánkfia átesik egyszer: osztálykirándulás vagy családi program keretében a legtöbbünk megtekinti a legendás Várat, egykor Dobó István birodalmát, ahol elmereng az Egri csillagokban olvasottak alapján. Azonban Eger nemcsak pusztán egy olvasásélmény, hanem annál sokkal több. Ezt bizonyították be azon a borvacsorán, amely a városról szólt, Budapesten, a St. Andrea Wine ß Gourmet Barban, június 23-án.
Šurlice, a horvát nudli

Šurlice, a horvát nudli 

Június elején a Valamar csoport szervezésében egy különleges kempingjáró túrán vehettünk részt a közeli Isztriában és a Krk szigeten, ahol egy óriási beruházás eredményeként felújított kempingek mellett megismerkedtünk a helyi gasztronómiával is, mely megdöbbentő fejlődésen ment át az utóbbi években.

Útmutató az egyes sörfajták ajánlott fogyasztási hőmérsékletéhez 

Immár hivatalos: Megint itt a kánikula, másodfokú riasztást adtak ki az ország egész területére. A Sörszövetség arra számít, hogy a meleg és a foci EB hatására meglódul a sörfogyasztás. A mennyiség mellett a minőségre is oda kell figyelni, ezért nem mindegy, hogy miként tároljuk, és milyen hőmérsékleten fogyasztjuk kedvenc söreinket. Ebben segít a Sörszövetség sörmérsékleti kisokosa. 
Nyári kampányt indít a Buda Gourmet

Nyári kampányt indít a Buda Gourmet 

A Bécsi úti Buda Gourmet nyári lokális médiakampányt indít – derül ki a cég sajtóközleményéből.  

Közétkeztető konyhákat értékelt a NÉBIH 

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

60 tagúra bővült a Hungarikumok Gyűjteménye 

A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye - közölte a földművelésügyi miniszter a Hungarikum Bizottság pénteki, kisvárdai ülését követően.

Új hely Óbudán 

Óbuda legújabb találkozó- és bevásárlópontja a kissé bonyolult nevű Buda Entertainment & Gastro Bevásárlóközpont (régebben Új Udvar néven volt ismert) a Bécsi úton, itt adták át a célzottan üzleti ebédek, vacsorák helyszíneként nyitott Buda Gourmet nevű helyet, amelynek ünnepélyes megnyitójára június 14-én került sor.
Neked főztem 2.0

Neked főztem 2.0 

A Balaton-felvidék egyre gyarapodik jobbnál jobb gasztrohelyekkel. Ennek egyik legújabb példája a zánkai Neked főztem gasztrokocsma, amely a község határában, a Köveskál felé vezető kanyarban, fenséges balatoni panorámával és hibátlan ételsorral nyílt meg június második hétvégéjén.

Mautner Zsófi és Harmath Csaba mutatja be a magyar gasztronómiát Párizsban 

Zenei és táncművészeti előadásokat, valamint gasztronómiai programot is felölelő Magyar nappal indul az Európa-bajnokságon részt vevő országok kulturális bemutatkozása a párizsi Városháza előtti téren - közölte a Balassi Intézet az MTI-vel pénteken.

Bor- és halünnep csütörtöktől négy napon át Balatonfüreden 

A gasztronómiai ínyencségek mellett zenei és gyermekprogramokkal is várja a látogatókat a csütörtökön kezdődő Balatonfüredi Bor- és Halünnep, amelynek programkínálatát sárkányhajó-roadshow is színesíti.

Menekült séfek fesztiválja lesz Párizsban 

A migránsokról kialakult kép megváltoztatására menekült séfek fesztiválját hirdette meg tíz párizsi étterem. 

Pop-up étterem csak két főnek az Erzsébet téren 

Az Electrolux látványkonyhájában sztárséfek fognak főzni. A különleges, egy napig üzemelő étterembe június 17-től lehet asztalt foglalni. 

Meztelenül lehet fogyasztani a júliusban nyitó tokiói étteremben 

Jelentős vitákat gerjesztett diszkriminatív belépési szabályzatával egy tokiói, meztelen vendégek számára fenntartott étterem – írja a The New Daily.

44 érmet nyertek a magyar borok az egyik legfontosabb borversenyen 

A magyar borászatok összesen 44 érmet nyertek a Decanter World Wine Awards most véget ért londoni mustráján. A magyar induló két platina, nyolc arany, 18 ezüst és 16 bronz minősítést kaptak. További 21 magyar bor részesült elismerő oklevélben.

Nem fogja kitalálni, miben döntött világrekordot egy horvát falu 

Guinness-rekordot állítottak fel a horvátországi Karlovác megye alig ötszáz lakosú Jaškovo településén – nem mással, mint a világ leghosszabb rétesével.

Garai Ádám és Nagy Fruzsina képviseli hazánkat a Chaine világbajnokságon 

Garai Ádám az Olimpia étterem ifjú szakácsa fogja képviselni Magyarországot a 2016. szeptember 30-án Manchesterben, Nagy Fruzsina az Apetitorium ifjú sommelier munkatársa pedig augusztus 26-án képviseli hazánkat a Vaduzban megrendezésre kerülő világbajnokságon.

Találja ki, milyen színű volt eredetileg a debreceni páros kolbász! 

A hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász a főszereplője az első Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amelyet a cívisváros polgármestere nyitott meg szombaton a nagyerdei Békás-tó partján - írja az MTI.

Drágább lesz az orosz vodka 

Drágul a vodka Oroszországban: hétfőn üvegenként 185-ről 190 rubelre (815 forintra) emelkedik a félliteres vodka kiskereskedelmi minimálára - közölte az Interfax hírügynökség a moszkvai pénzügyminisztériumra hivatkozva csütörtökön.

Nemzetközi elismerésben részesült a Chef almaecet és a Veritas Gold ásványvíz 

A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (The International Taste & Quality Institute – iTQi) , két magyar terméket, a Veritas Gold természetes ásványvizét három, a BUSZESZ Zrt. Chef almaecetét két aranycsillaggal tüntette ki a 2016-os „Superior Taste Award” brüsszeli világversenyén.

Indul a Borászok Borásza Ösztöndíjprogram 

A Vinum Praemium Alapítvány meghirdeti a Borászok Borásza Ösztöndíj Programot! Pályázhat minden fiatal magyar, az Alapítvány partnerintézménynél felsőfokú szőlész-borász alapképzésen részt vevő hallgató. Cél a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.

Magyarország legjobb lángosozóját keresik 

Kedvenc lángosozó a Balaton parton vagy éppen egy budapesti strandon, esetleg egy nyüzsgő piacon az ország bármely pontján? A Vénusz Lángos Voks oldal segítségével mindenki megtalálhatja, hol érdemes ezt a magyar street food klasszikust megkóstolni.

Itt az Iftar ideje a Baalbekben 

Mivel elkezdődött a muszlimok 30 napos böjtjének időszaka, a Ramadan, Budapest első autentikus libanoni étterme, a belvárosi Buddha Bar Hotel Budapest keretein belül működő Baalbek speciális, un. Iftar menüt állított össze.

Ízlelő kaland csupa csokiból 

Chocopest néven új sorozattal állt elő a szekszárdi Ízlelő Étterem csapata.

Új Szamos kávézó a Parlamentnél 

Egyedülálló gyűjteménnyel, és Csokoládé Múzeummal nyitotta meg legújabb kávézóját a Szamos Marcipán a Kossuth téren.

Amikor a föld is a barack körül forog 

Minden nyáron, a barackérés idején Boldogkőváraljára érkezik, aki szereti a kajszik királyát. Július első hétvégéjén, az V. Gönci Barack Vígasságon ünnepelhetjük e nemes gyümölcsöt és mindent, ami abból készül.

10 millió forintnak megfelelő összegért kelt el az óriás tonhal 

260 ezer jüant fizetett egy árverésen a több mint egy mázsás japán tonhalért egy vendéglős a délkelet-kínai Fucsou városban.

Az Év Söre idén a Székely sör lett 

Több ezren látogattak fel hétvégén az Utolsó Sörfesztiválra a Budai Várba, ahol közel kétszázféle sört kínáltak az Oroszlános és Hunyadi udvarban. A legnépszerűbbek idén is a világos, láger típusú főzetek voltak, a közönség kedvence pedig a Székely sör lett. A rendezvénynek a vár felújítása miatt kell jövőre elhagynia hagyományos környezetét, de a szervezők azt ígérik, az új helyszín nem változtat majd a megszokott minőségen.

Itt a kisvárdai pálinkások új termékcsaládja 

Az 1922-ben, Kisvárdán alapított Várda-Drink csoport, a magyar szeszesital piac egyik meghatározó szereplője idén új, 19 exkluzív pálinkát tartalmazó termékcsaláddal jelentkezik a piacon, amelyet május 25-én a La Perle Noire étteremben exkluzív, pálinkával kísért ebéd keretében mutattak be a szakmai közönségnek.

Vajon léteznek emlékezőtehetséget javító élelmiszerek? 

Az emberi kihívások teljesítéséhez a legtöbb esetben jó memóriára van szükség. Ez az oka annak, hogy a memóriafokozó étrend-kiegészítők vagy tabletták miért váltak az utóbbi években annyira népszerűvé. Sokan nem tudják azonban, hogy több élelmiszerrel is javíthatnak emlékezőtehetségükön, és ugyanazt a hatást elérhetik velük, mint az egyébként megkérdőjelezhető kimenetelű memóriafokozó készítményekkel. A Food World News ezeket az ételeket (és italokat) ismerteti.

Drónpincérek Eindhovenben 

Drónpincéreket alkalmazó pop-up kávézót nyitottak az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai.

Megválasztották a Zrínyi Emlékév borait 

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév keretén belül, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület szervezésében rendezik meg az I. Zrínyi Fesztivált június 3-5-én.

Első Budapesti Borbár Túra: 22 helyen kedvezménnyel 

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével rendezik meg június 8-án az I. Budapesti Borbár Túrát. Ezen az estén budapesti borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak. Az első Budapesti Borbár Túrán a borkedvelők huszonkét helyszínt járhatnak végig. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját július 1-jén a Király utcai ETAP Borbárban rendezték. 

Újra dj-versenyt hirdetett a Finlandia 

A finnek kedvenc vodkája idén is izgalmas versenyre hívja a lemezlovasokat. Akik 30 perces mixükkel és tracklistjükkel meggyőzik a zsűrit, valamint a közönséget, idén is a Balaton Soundon a Less Ordinary Bárban pörgethetik a lemezeket.

Jól vizsgázott a bazsalikom 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal cserepes bazsalikomokat vizsgált Szupermenta projektjének keretében. A hivatal szakemberei hat fűszernövényt teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén.

Melyik az ország legjobb sillere? 

Szabó Balázs Band- és Péterfy Bori & Love Band-koncert is lesz az Országos Sillerfesztiválon, amelyet kilencedik alkalommal rendeznek meg Pakson június 3-4-én. A borversenyre már most száznál több mintát neveztek mintegy negyven településről, de a jelentkezéseket a rendezvény kezdetéig fogadják.

Ezek ma a legjobb magyar pezsgők 

A Winelovers – a Pezsgő Június programsorozathoz kapcsolódó – vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak!

Világszerte kevesebbet isznak az emberek 

Globálisan 2001-óta első ízben kortyol kevesebb szeszt a Föld lakossága.  A csaknem univerzális tendencia alól Észak-Amerika figyelemre méltó kivételt képez. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.

A szuvidolt sertés találkozása a göcseji dödöllével 

Sűrű erdő szélén, távol a világ zajától, a göcseji dombok között találjuk Bázakerettyén a Bonne Chance éttermet és hotelt, amelyet egyre többen ismernek kísérletező konyhájáról.

Gigantikus tortával nyit újra a szegedi Virág cukrászda 

Június 3-án, pénteken délután 4 órakor megnyitják a felújított Virág cukrászdát.

Vörösmarty egykori pincéje látogatható 

Minőségi jazz zene, kiváló borok, ínycsiklandó ételek, borrendi felvonulás színesíti a hagyományos, ám a korábbiakhoz képest jelentősen megújuló szombati Szent Orbán Borünnepet Velencén, ahol Vörösmarty Mihály egykori présháza is nyitva lesz a látogatók előtt.

Az Artisjus nem támogatta a forgalom alapú díjszabás bevezetését 

Az Artisjus nem támogatta az MVI és más szakmai szervezetek által is képviselt rendszerszintű változtatást eredményező, forgalom alapú díjszabás bevezetését. Ugyanakkor a támogatott javaslatok között megtalálható az MVI által felvetett tarifa kalkulátor megvalósítása és a szállodai közös helyiségekre vonatkozó jogdíjak módosítása.

Dűlőtúrák és koncertek a Tokaji Bornapokon 

Nemzetközileg is ismert és elismert boros eseménynek szánják a szervezők a Tokaji Bornapok programsorozatát, amelyet a korábbi borfesztiválok méltó, még színvonalasabb utódrendezvényeként először június 3. és 5. között rendeznek meg a történelmi borvidék fővárosában.

Több mint 130 éves borokat találtak egy cseh kastélyban 

Neves borszakértők megkóstolták a nyugat-csehországi Becov nad Teplou-kastélyban 1985-ben felfedezett több mint 130 éves italgyűjtményt. Megállapították, hogy a borok kitűnő állapotban vannak, és értékük jóval magasabb lehet, mint a korábban becsült mintegy 20 millió korona (mintegy 230 millió forint) - közölte Jakub Pribyl borszakértő hétfőn a cseh hírügynökséggel ( forrrás: MTI).

Imádják a magyar pezsgő muskotályos ízét 

Május 23-án Hong Kongban a Vinexpo Asia kiállítás megnyitó napján hirdették ki a Franciaországban Bordeauxban rendezett a Citadelles du Vin nevű borverseny eredményeit, amelyen a BB Spumante pezsgője elnyerte a verseny különdíját is, az aranyérmen túl, ezzel a legjobb magyar tételnek választotta a szakmai zsűri.

A nők körében hódít a sör 

Megdőlni látszik a tévhit, hogy a sör a férfiak itala. A Sör mi több legfrissebb, kizárólag nők körében végzett kutatása szerint ugyanis, a hölgyek háromnegyede igenis fogyaszt sört, a karakteres ízek mellett a kecses pohárformákat preferálják és tudatosan válogatnak a sörtípusok között. A Sörszövetség nemzetközileg is páratlan kézfotó sorozattal mutatja be, milyen az, amikor hölgyek veszik kézbe a sört.  A fotókiállítás a nagyközönségnek az Utolsó Sörfesztiválon mutatkozik be a Budai Várban.

George Clooney Győrben bukkant fel 

A Nespresso hazai népszerűségének növekedése és az egyre nagyobb kereslet indokolta, hogy a minőségi kávét nyújtó világmárka Budapesten kívül is terjeszkedjen.

A tíz legjobb étterem Budapesten 

A külföldiek által legkedveltebb helyeket mutatja be a The Times c. brit napilap utazási oldala. 

Inna ön konyakot a forradalom előtti időkből? 

1788-as borpárlatot bocsát aukcióra egy (rendkívül) nagy múltú párizsi étterem – adta hírül a Food & Wine.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!