Gasztro
Adventi gasztroforradalom a Bazilikánál
Magyarország legjobb gasztro fotósát, Szendeff Lőrincet is megihlette az Adventi Ünnep a Bazilikánál street food fesztiválja. A vásáron olyan neves kiállítók ételei találhatók, mint a Zing Burger, a KIOSK, a Szegyház, a Fish & Chips, a Budaörsi Halpiac vagy a Post Bistro, melyekhez DiVino forralt bort, gyümölcsös Finlandia vagy Unicum aszalt szilvás forró koktélokat is választhatnak az odalátogatók.
Csókod megrészegít
Mintha csak a smink része volna, egy pohár bor alkalomadtán mélyen vörös tónust kölcsönözhet fogyasztója ajkának. Egy koreai cég ezen a tényen felbuzdulva létre is hozta a borrúzst.
Adj nevet a bornak!
Nyolc budapesti borbár, egy szekszárdi pince, egy borkereskedés és egy bormédium összefogásából születik az a kékfrankos bor, amellyel a kezdeményezés résztvevői a Kárpát-medence egyik legfontosabb szőlőfajtájára szeretnék felhívni a figyelmet.
Úszhat a kubai rumban Csehország
Szokatlan módon törlesztené Kuba adósságát Csehország felé: a híres kubai rummal – tájékoztat az Index.
Macaron workshop, kanapé szendvicsek a Ritz-Carltonban
A Ritz-Carlton Budapest új gasztrokoncepcióval indul neki az ünnepi forgatagnak: ikonikus festett üveg kupolája alatt folyton változó gasztronómiai programokat kínál ezentúl karácsonyig mind vendégeinek, mind az utcáról hozzájuk betérőknek.
Védjegyet kap a magyar hal
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) védjegy bevezetésével tenné népszerűbbé a halfogyasztást Magyarországon – írja szerdai számában a Magyar Idők, amely arról is beszámol: a tervek szerint az első védjegyes halak és feldogozott termékek jövő karácsonykor kerülhetnek a piacra.
Jelöletlen halat fogtak a NÉBIH halőrei
Két étteremben összesen mintegy másfél mázsa jelöletlen, így ismeretlen eredetű halat és haltermékeket semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata.

Most már tényleg itt a karácsony: az Auguszt bejglije rá a biztosíték
A budai Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep.De a tuti befutó bejglik, karácsonyi kekszek, sütemények és szaloncukrok mellé idén felsorakozott a málnás pisztáciáskenyér, a csokis fatörzs és a trópusi kenyér passion fruittal - a feleség, Ibolya új kedvencei, amelyeket utazó sütemények néven Franciaországban tanult egy neves cukrászműhelyben.
Sör mi több: párosan szép az ünnep
Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.
Tippeljen! Evett-e zserbót Gerbeaud Emil?
Konyhamalac címmel jelent meg a Vinkó József újságíró, szerkesztő, műsorvezető hetvenöt gasztrotörténeti tárcát, kritikát tartalmazó, legújabb kötete, amelyből kiderül, miért barátfüle a barátfüle, ki készített először vargabélest, kiről nevezték el a székelykáposztát vagy a Rákóczi-túróst, honnan jön a léhűtő elnevezés és kik a sörkoptatók.
Bocuse d'Or: Sportpszichológus segít a magyar csapatnak
A korábbiakhoz hasonlóan sportpszichológus segítségével is készül a magyar csapat a Bocuse d'Or januári világdöntőjére - mondta el a Bocuse d'Or Akadémia elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Halászléhez lágert, pulykához barna sört
Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.
Pop-Up Ízelítő a gasztroforradalom jegyében
Egészen új kezdeményezéssel, egy egyedülálló gourmet kóstolóval robbant be a hazai gasztronómia világába Tóth Edit.
A legjobb méz 2016-ban
A 9. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét.
Az Újfehértói Fürtös Meggy elnyerte a HÍR védjegyet
A Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegyhasználatát elnyerte az Újfehértói Fürtös Meggy, mely már 1961 óta ismert, amiből a Zsindelyes Pálinka Zrt közkedvelt zászlós pálinkája készül.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség 2016-os díjazottait
Kovács Nimród bortermelő, Tálos Attila borkereskedő, Bíró Lajos séf, Mészáros Gabriella borakadémikus, oktató Cseh Gábor borszakíró nyerte el Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) 2016-os Par Excellence díjait.
Ez a vodkamárka minden izlandit név szerint köszöntött
Facebook Live videóban köszöntötte az izlandi Reyka Vodka az izlandi embereket karácsony alkalmából.
Széll Tamásék bisztrót nyitnak a Hold utcai Piacon
Amint lezajlik január végén a franciaországi Lyon-ban a Bocuse d’Or döntő, Széll Tamás és párja, Szulló Szabina utána sem tétlenkedik, mert nagy fába vágták a fejszéjüket: 2017 februárjában saját vendéglátóhelyet nyitnak a fővárosban, a belvárosi Hold utcai Piac földszintjén.
Igen, ilyen is van: újhullámos sütik boltja
Körtés-fekete teás torta, wasabis macaron, almás-fahéjas chia puding, citromos-marcipános keksz, málna-rózsa szörp – csak néhány azok közül az újhullámos édességek közül, amelyek a frissen megnyílt I Love Kex cukrászda kínálatát alkotják. A különleges ízkombinációkkal készült torták, kekszek, cake pop-ok és számos más édesség mintegy fele cukor-, glutén- és laktózmentes.
30 szakács 30 alatt
Évbúcsúztató Business Klub rendezvényünk igencsak rendhagyóra sikeredett, hiszen ezúttal nem voltak szakmai előadások, nem a jól megszokott mederben zajlottak az események.
Van még mit tanulni az immunerősítésről
Egészségtudatosan élsz, figyelsz a vitaminpótlásra, a táplálkozásra, esetleg immunerősítőt is szedsz? Mindez nem elég - derült ki az Ipsos és a Zewa® legfrissebb közös reprezentatív kutatásából. A vírusok, fertőzések száma ezek mellett is magas a magyar családokban.
Mézédes mulatság Gyulán
Hétvégén ismét megrendezik a Méz- és Mézeskalács-fesztivált Gyulán, ahol átadják az Év méze díjat is.
A kávékultúra betört a Damniczki cukiba
Az izgalmas és kompromisszummentes fagylaltjairól és monodesszertjeiről híres Damniczki Budapest – cukrász manufaktúrában mostantól a legjobb minőségű kávék társulnak az egyedi desszertekhez.
Reggelizni? Arra nincs idő!
A Philadelphia megbízásából készült reprezentatív kutatásból kiderült, hiába tartjuk fontosnak a reggelizést, sok esetben alig szánunk rá pár percet vagy teljesen elmarad
Most együtt bálozhat Ördög Nórával
Az ország hét kiváló borászata és négy étterme, köztük egy Michelin-csillagos dolgozik azon, hogy a 12. Magyar Borok Bálja minden korábbinál fényűzőbb legyen. Legdinamikusabban fejlődő borvidékeinknek 2017-ben sztárséfek jelentik a kísérőzenekart, az ország egyik legszebb bálterme a színpadot, a karmester pedig Ördög Nóra.
Először került be mátrai borász a Juniborba
A decemberi évi közgyűlésen a Junibor / Fiatal Borászok Egyesülete ismét szavazott az új tagokkal kapcsolatban: a nyári Zöldszüreten bemutatkozott fiatal borászok közül idén egy mátrai borász, Babiczki László került be a Juniborba. Az eredménynek másodlagos üzenete is van: fontos, hogy Lacival egy új borvidék is bekerült az Egyesületbe, ahol a tapasztalatcsere és az együttgondolkodás az egyik legfontosabb összetartó erő.
LA LISTE: Ismerje meg a világ top éttermeit!
2015-ben hozták létre az új “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra. Lássuk idén kik kerültek be a 2017-es LA LISTE élvonalába.
Minden békéscsabai fiatalt megtanítana a kolbászkészítésre a Csabai Kolbászklub
Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, ezt a kezdeményezést tűzte zászlójára a Csabai Kolbászklub Egyesület - mondta Hégely Sándor elnök.
Tizenhárom szakács jutott tovább a Czifray-mesterkurzus selejtezőiből
Tizenhárom szakács jutott tovább a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) III. Czifray-mesterkurzusának selejtezőiből, a kiválasztottak két éven át verseny formában folytathatják az "önképző továbbképzést"- közölte az MTI-vel hétfőn az MGE alapító-elnöke.
Csacsicsoki
Mind annak kockázatával, hogy bohócot csinál magából, egy svájci édességgyártó szamártejből hozta létre egyik legfrissebb, ínyenceknek szánt csokoládéválogatását.
Békésszentandráson készül az „Ország Söre”
20 hazai kisüzemi sörfőzde legkiválóbb söreire szavazhattak a fogyasztók a Beerselection.hu kampányában, amelyben több ezer résztvevő voksolt a kedvenceire, így a szervezők szerint az akció elérte küldetését, ami az volt, hogy a magyarországi kisüzemi sörök értékeit szélesebb körben is megismertessék a hazai fogyasztókkal.
Ha boldog a szőlő, többet terem
A Koch család hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Hajós környékén, egyik ősük, Koch József tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott.
Nem tudsz főzni, de szeretnél? Akkor ez a te könyved!
Ha egy fiatal, világlátott szakács immár harmadik könyvét jelenteti meg röpke egy év leforgása alatt – az azért jelent valamit. Bizonyára segítség a médiában való szereplés (is), de nagy adag tudás, lelkesedés, na meg kommunikatív, kedves személyiség nélkül nem jönne össze a siker. És persze ne feledjük az elnyűhetetlen kockás ingek általános jelenlétét sem...
Megválasztották az Év Bortermelője idei győztesét
2016. december 2-án 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.
100% DISZNÓ
A szúrástól a füstölésig eltelő, mintegy 10 órányi rituálét, a disznóvágás legfontosabb lépéseit követi szakavatott hozzáértéssel Pálinkás Norbert nemrég megjelent hiánypótló alapműve, a 100% DISZNÓ - a Geopen gondozásában - Szabó Gábor ínycsiklandó képeivel és több tucatnyi tradícionális és újragondolt receptúrával a hagymás vértől, a konyakos-narancsos szelőmájasig.
Telefonnal veri a húst a Netpincér
Új reklámfilmjeiben a mobilalkalmazását népszerűsíti a Netpincér, és ehhez pár okostelefont is tönkretesz.
Milliós értékű szarvasgombára leltek Baranya megyében
Több mint fél kilogrammos isztriai szarvasgombára bukkant a Nefag Zrt. egyik gombásza Baranya megyében, a példány több millió forintot is érhet.
A belga sör és a kubai rumba is UNESCO-örökség lett
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerdán felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a kubai rumbát, a dominikai merengue-t, a kínai szoláris naptárat, a belga sörkultúrát és 12 ázsiai ország újévi ünnepét.
Ki lesz a Borászok Borásza? Itt a 2017-es jelöltlista
Tokaj-hegyaljai termelők kaptak jelölést a legnagyobb számban a Borászok Borásza díj szerdán nyilvánosságra hozott, 2017-es jelöltlistáján.
A Zsidai Gasztronómiai Csoport visszautasítja a HVG cikkének állításait
A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH-vizsgálat megállapításait.
Arculatot választott a szekszárdi borvidék
A szekszárdi borvidék pályázaton választotta ki új arculatát. A terv nyertesét a borvidék képviselői és a pályázatot lebonyolító ArtHungry.com által felkért zsűri közösen választották ki.
Hazai és nemzetközi elismerés egy magyar borászatnak
A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok az elmúlt hetekben két szakmai elismerést szerzett. A régió egyik legrangosabb borászati szakkiállításán, Lengyelországban a borászat 2008-as Fríz Hárslevelű bora nyert aranyérmet, míg a hazai újborok versenyében a Dubicz Kékfrankos Rosé bora ért el hasonló eredményt.
Megújul a Gusto magazin
Új design és új főszerkesztő, erősebb lesz a gasztrokultúra irány.
Jó pincér voltam...
Hogyan lehet valaki a disszidálás után pincérből nagyvállalati vezető az Egyesült Államokban, majd az egyik legelismertebb egri borászat tulajdonosa? Az áprilisban Az év gasztroborászának választott, korábban a UPC regionális vállalatát vezető Kovács Nimród életéről László Ágnes írt könyvet Jó pincér voltam. címmel.
Na de kik azok az Urbán betyárok?
Budapest új színfoltjaként trendi betyár étterem nyílt a Bazilika szomszédságában.
Csokis sajt? Ilyen még nem volt!
Ausztráliában csokoládélikőrben érlelt kékpenészes sajtot dobnak a piacra, amely valószínűleg finomabb annál, mint amilyennek hangzik.
A bulgurban nincs glutén és hasonló marhaságok
Az allergén anyagok jelölése a csomagolt és nem előrecsomagolt élelmiszereken ma már nemcsak előírás, hanem saját üzleti érdek is – emelte ki Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke, egyben az Allergiát és intoleranciát okozó anyagok a vendéglátásban konferencia védnöke, melyet a BGE Vendéglátás Intézeti Tanszéke szervezett.
Felfüggesztette egy péküzem működését a NÉBIH
Egy budapesti pékségben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az üzemben súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak az ellenőrök. Az akció során több mint 500 kg, többek között jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból és a már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték a szakemberek. Az üzem működését, a hibák kijavításáig, azonnali hatállyal felfüggesztette a NÉBIH.