Idén kevesebb bor lesz

Idén kevesebb bor lesz 

A Syngenta Blogja szerint akár 5,3 százalékkal is elmaradhat a világ idei bortermése a tavalyitól, főként amiatt, hogy a déli félteke nagy termelőit, Chilét és Argentínát komolyan sújtotta az El Nino időjárási jelenség okozta esőzés. Európában pedig a francia szőlőket érte nagy kár.
Rossz minőségű pálinkát vontak ki a forgalomból

Rossz minőségű pálinkát vontak ki a forgalomból 

A laboratórium által kiadott eredmény szerint a Szatmári ágyas szilvapálinka minősége nem megfelelő, súlyos íz és illathibája van, ezért a termék visszahívása a "nem megfelelőség" miatt történt.
Nicsak, itt egy Michelin-csillag! Akkor le kell  húznunk a rolót!

Nicsak, itt egy Michelin-csillag! Akkor le kell húznunk a rolót! 

A legutóbbi Michelin Guide étteremkalauz díjátadóján derült ki, hogy a nemrégiben megnyílt, sanghaji Tai’an Table annyira jól debütált, hogy máris Michelin-csillaggal jutalmazták. Majd a nagy megtiszteltetést követő napon a kínai nagyváros fine dining étterme, amelynek konyháját egy fiatal magyar szakács, Rácz Jenő (26) vezeti, már be is zárt. Ennek okairól kérdeztük az étterem séfjét, és a beszélgetésünk közben sok más is kiderült.
50 rászoruló gyermek kapott ebédet az őszi szünetre

50 rászoruló gyermek kapott ebédet az őszi szünetre 

Az idei évben az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódóan 25 nehéz körülmények közt élő család jutott ételhez a Hilton Budapest Blue Energy CSR programja keretében, így 50 rászoruló gyermek kap 5 napon át tápláló és egészséges ebédet az őszi szünetben, amikor egyébként nem jutnának meleg ételhez.

Hihetetlen rekordok a Nagybanin 

Közeleg az év talán legrémisztőbb ünnepe: október 31-én, Halloweenkor a szokás szerint töklámpásokat is faragnak. Ha idén valaki egy igazán méretes példányra vágyik, akkor érdemes kilátogatnia a 25 éves Budapesti Nagybani Piacra, ugyanis itt az évek során egyszer egy 44 kilogrammos halloweeni tököt is árusítottak. Emellett azonban még számos érdekességgel ismerkedhetnek meg itt az érdeklődők…

Bordói borokat kóstolhat novemberben 

Közeleg a bordói vörösek legnagyobb országos kóstolója, meéy november 26-án a Corinthia Hotel Budapestben várja a vörösborok szerelmeseit.
Elhunyt a szegedi Kiskőrössy Halászcsárda üzemeltetője

Elhunyt a szegedi Kiskőrössy Halászcsárda üzemeltetője 

Elhunyt Oláh Dezső, a szegedi Kiskőrössy Halászcsárda üzemeltetője és a Jobb Mint Otthon Kisvendéglő tulajdonosa.
Áttolták a lila biciklit Ausztriába

Áttolták a lila biciklit Ausztriába 

Már nem csak Budapesten láthatjuk a Levendula fagylaltozók jelképét. Mobil egységekkel tesztelte az osztrák piacot a Levendula franchise hálózat, hogy a sikeres vidéki projektek után előkészítse a magyar kézműves fagylalt külföldi terjeszkedését.

Háromnapos gardafesztivált rendeznek Tihanyban november első hétvégéjén 

Gardafesztivált tartanak Tihanyban november első hétvégéjén, a "látott hal ünnepén" halkóstoló, geotúra, utcazene, családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket - tájékoztatta a város polgármestere szerdán az MTI-t.

Milyen borra számíthatunk idén? 

Az időjárás nem kedvezett egyes borvidékeknek az idei évben, de vannak szerencsés kivételek, így a kiesés részben kompenzálható lesz.

Prémium piacokra exportáljuk a mangalicát 

Megkezdődhet a magyar mangalica exportja az Amerikai Egyesült Államokba - mondta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek, hozzátéve, az itt tenyésztett, hungarikumnak számító mangalicahízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét pedig a prémium piacokra exportálják.

Itt a Whisky Show Budapest 

A világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatának, a Whisky Show-nak, 2016. október 28-29-én, pénteken és szombaton a Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A rendezvényen mintegy 300 különböző whiskyt és érlelt párlatot lehet megkóstolni.

Magyar éremeső az IKA-Kulináris Olimpián 

A kulináris olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, a négynapos eseményen közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzője méri össze tudását. Idén 2016. október 22-25-ig tart majd. Köztük van a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott, 3 regionális csapat és több egyéni induló. A magyar versenyzők már az első napokban sorra aratták az érmeket.

Tapas, sushi és gourmet szendvics Ferihegyen 

Különleges étterem-koncepcióval bővült a 2.Terminál éttermeinek köre. A SkyCourtban nyílt meg a tengerparti bárok stílusát idéző TASHBA étterem, ahol tapas- és sushiválogatásokkal, gourmet szendvicsekkel, salátákkal és süteményekkel várják az utazókat. A prémium minőségű alapanyagok, a világ különböző tájai ihlette ízvilág és az étterem egyedi kialakítása mind azt a célt szolgálják, hogy az utazók azt érezzék, a pihenés, a nyaralás már a repülőtéren elkezdődött.

Azért jöttem ide, hogy nagy borokat csináljak 

Új cikksorozatunk első részében a Jekl családi pincészetet mutattuk be. Ezúttal a nagyharsányi Koch pincészet (VinArt) van fókuszban.

Őszi ízek a Damniczki cukrász manufaktúrában 

Budapesten csak ez év tavaszán nyitott meg a cég üzlete, a már 24 éves múlttal rendelkező Damniczki cukrász manufaktúra, ahol Damniczi Balázs nemzetközi tapasztalatai és igényessége új nívót teremtett.

Háromnapos kolbászfesztivál kezdődött a Vasúttörténeti Parkban 

Családi programok, folklórműsorok, disznóvágás és kolbászvásár is várták a látogatókat a Disznótoros Kolbászfesztiválon csütörtöktől vasárnapig Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Nem iszunk elég sört 

A magyar fociválogatott várakozásokon felüli Eb- szereplése a hazai sörfogyasztáson is szépen meglátszik, írja a Világgazdaság. A hazai sörgyártók azonban nem elégedettek a magyarok sörfogyasztásával.

Az elektromos kanál megédesíti az ételeket 

Angliai tudósok olyan evőeszközök kifejlesztésén fáradoznak, amelyek pusztán áram segítségével segítik elő a válogatós gyerekek egészséges táplálkozását. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült. 

A hazai éttermek keresik a magyar termelők áruit 

A Felelős Gasztrohős Alapítvány harmadszorra rendezett a Szimplában termelő-étterem találkozót. A rendezvény népszerűsége bebizonyította, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket.

Tokaji lett az év pincészete 

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Patricius Borháza lett az idén az év pincészete, a 2002-ben alapított díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége képviselői adták át csütörtökön a Bodrogkisfalud határában lévő társaságnak.

A POP kategóriával bővült a Gault ß Millau francia étteremkalauz 

Pop elnevezéssel új kategóriát vezet be 2017-es kiadásában a Gault ß Millau francia étteremkalauz, amely a nyugat-franciaországi Noirmoutier-ban működő La Marine tulajdonosát, Alexandre Couillont választotta meg az év séfjének.

Éljen a Pinot Noir! 

Új sorozatunkban nem csak személyes tapasztalatainkat osztjuk meg, de tippeket is adunk, melyik bor mellé mi illik. Először Két villányi pincészethez látogattunk.

Megérkezett a Green Tea Latte 

A prémium Teavana teák bevezetésével végre Magyarországra is megérkezett a Green Tea Latte. A zöld teás frissítő citrusos mentás változatban és hidegen, frappuccinóként is elérhető.

Új olasz étteremlánc keresi magyar partnerét 

Eredeti olasz hagyományokan alapuló gyorsétterem-fagylaltozó koncepció keresi franchise partnereit hazánkban. Elsősorban Budapesten, valamint nagyobb vidéki városokban egyaránt versenyképes befektetési lehetőséget kínálva leendő hazai franchise partnereinek.

Élményszüretet tartanak az etyeki Gasztrosétányon 

Friss mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni az október 22-23-i Élményszüreten az etyeki Gasztrosétányon.

Ezt a tésztát! Jól nézze meg! 

Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reform termékeket előállító tésztaüzem, ahol szeptember végén tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A feltárt hibák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és több mint 1500 kg alapanyag, illetve gluténmentes száraztészta forgalomból történő kivonását rendelte el.

Gulyásleves reszelt citromhéjjal? 

Izgalmas kötete jelent meg az Ízek városa sorozatnak, mely ezúttal Bécs gasztronómiáját mutatja be a régi és az új bécsi konyha több mint 100 autentikus recepjével. Füreder Balázs szerző, Csapó Katalin lektor, Milkovich Eszter (Holnap Kiadó), Török Róbert (igazgatóhelyettes MKVM) október 12-én egy beszélgetés keretében mutatták be az új könyvet.

A designer, a muzsikus, az illatszakértő meg a bármixer 

Szőlőmustból készült olyan borpárlat, amelynél mindig belehelyezik az aszúszemeket is készítésekor. A görögök nagy büszkesége, izgalmas ízvilággal, arany, kék színű címkéje ma már világhírű. Meg az a két bagoly is, ami 1888 óta őrködik e pimasz, öntörvényű, jellegzetesen selymes ízű ital elején. A neve is jelzi mindezt, hiszen a Metaxa görögül selymeset jelent.

Már nem olyan menő piacra járni? 

A GfK legfrissebb, 2016. első félévet elemző Kereskedelmi analízisek tanulmánya megállapítja, hogy a fogyasztók vásárlási szokásaiban bekövetkezett változások a kereskedelmi csatornák piaci részesedését jelentősen nem befolyásolták. A diszkontok picit tovább erősödtek az első hat hónapban. Egyetlen csatornaként a piacokon látható – évről évre bekövetkező – csökkenés a napi fogyasztási cikkek forgalmában, ami elsősorban a piacon vásárló háztartások számának mérséklődésével magyarázható

Szombaton lesz a Kézmosás Világnapja 

Október 15-én tartják a Kézmosás Világnapját, az UNICEF kezdeményezésére, amelynek célja, hogy tudatosítsa a szappannal történő kézmosás komoly jelentőségét a betegségek megelőzésében. A SUHANJ! Alapítvány által működtetett SUHANJ! Fitness higiéniai megoldásait biztosító Tork ez alkalomból célul tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők speciális higiéniai igényeire és az akadálymentesítéssel kapcsolatos feladatokra. Ezért felmérést végeztek az alapítvány fogyatékkal élő tagjai körében arról, hogy mit tartanak a leggyakoribb problémának az akadálymentes mosdókban.

A forradalom tiszteletére újrapalackoznak százötven 1956-os évjáratú tokajit 

Újrapalackoznak 150 tokajit a Nemzeti Borvagyon pincéjében található 1956-os évjáratú aszúkból.

Egy igazi okostojás, ami főzni tanít 

A régi ketyegő időmérő és a mesterséges intelligencia szórakoztató tulajdonságait pakolták egybe a húszcentis dizájntojásba. A Hello Egg a jövő okosotthonának egy újabb darabja, a Telenor Kreatívval közös Next rovatában.

Fogyasztói trendek, melyek mellett a gasztrovilág sem mehet el 

Kutatás készített a PwC tanácsadócég modern fogyasztói trendekről. A napokban megjelent tanulmány két dimenzió mentén vizsgálja a fogyasztói szokásokat: a globális változásokat figyelembe véve, amelyek hosszú vagy rövidtávon gondolkodásbeli és fogyasztói igényváltozást hoznak létre; illetve az ezek által katalizált innovációk mentén, amelyek beépülnek a fogyasztók mindennapjaiba, a táplálkozástól egészen a városi életig.

Mit kérdezne egy száz évvel ezelőtt élt cukrászmestertől? 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Mesterségek nyomában sorozata különleges és egyúttal módon idézi fel a múltat.

Rekordszámú csapat nevezett a kolbásztöltő versenyre 

Az október 28. és 31. között tartandó 20. Csabai Kolbászfesztivál a szokásosnál nagyobb lesz. Már tavaly is rekordszámú csapat nevezett a kolbásztöltő-versenyre, amelyet idén 150-nel felülmúlnak, így összesen 750 csapat méri össze a tudását szombaton.

A területek kétharmadán befejeződött a szőlőszüret 

A területek mintegy kétharmadán már befejeződött a szőlőszüret - közölte a földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán szombaton.

Itt vannak az ország legjobb lángosozói 

A magyar lángosrajongók ismét döntöttek, és idén is megszavazták az idei Lángos Voks díjazottjait. Ebben az évben a békéscsabai Mester Lángos Büfé végzett az első helyen, így övé lett a megtisztelő „Vénusz kedvenc lángosozója 2016” cím és az 500 liter minőségi napraforgó-étolaj nyeremény.

Nem bírt lépést tartani a hiperekkel a szegedi csúcsborász üzlete 

Bár az elmúlt három évben kétszer is a város borává választották Balla Géza egyik borát, a borász vállalkozó vinotékája nem bírta a versenyt és bezárt – írja a hvg.hu.

Tojásfesztivál nincs, de van Halfesztivál! 

Különleges halételekkel, koncertekkel, táncelőadásokkal és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő siófoki Halfesztiválon.

Külföldi szakmunkások a vendéglátásban? 

Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája 

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet.

Tiszaörvényről a fővárosba: Hello Hal nyílt Budapesten 

Szálkás, bonyolult megenni, pocsolya-ízű… Ezek a leggyakrabban felhozott érvek az édesvízi halak fogyasztása ellen ma Magyarországon.  Az előzőek megcáfolását és a hazai halak és a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul a Tiszáról indult Hello Hal csapata, akik Tiszaörvény és Kecskemét után Budapesten nyitották meg harmadik halazójukat. 

Táptalaj nélküli zöldségtermesztés a konyhában 

A SproutsIO nevű eszközzel immár kézzel fogható lehetőség az akadálytalan beltéri kertészkedés.

Magyarország a díszvendég a nemzetközi csúcsgasztronómiai rendezvényen 

Alig egy héttel a San Sebastián-i filmfesztivál után a filmcsillagokat nemzetközi sztárséfek váltják az észak-spanyolországi tengerparti városban, ahol a vasárnap elkezdődött, Gastronomika elnevezésű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.

Megjelent Lukács István Séf című könyve 

„A könyv egy társadalmi problémára ad választ, ami égetően fontos kérdés a vendéglátásban – mondta beszédében Asztalos István, a Kortárs Gasztronómiai és Kultúrális Egyesület elnöke, egyúttal az Oldalasmagazin főszerkesztője.

Virtuális túrát lehet tenni a Jack Daniel's lepárlóban 

A Jack Daniel’s lepárlóüzeme fennállásának 150. évfordulója alkalmából virtuális túrát fejlesztett. A 360 fokos videó nézője Lynchburgben érezheti magát és megnézheti, hogyan készül az amerikai whisky. Egy VR-szemüveggel pedig a másfél évszázados főzde falai között is sétálhat a néző.

Mire jó még a fokhagyma? 

Régóta tudjuk, hogy a fokhagyma dúskál a pozitív egészségügyi hatásokban (csökkenti a szervezetben a rossz koleszterin (LDL) szintet, segít a kórokozók elleni küzdelemben, blablabla…). A médiában ugyanakkor egy ideje már lendületesen terjednek az információk egy újabb pozitív hatásáról is.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!