Új pizza-étteremlánc érkezik Magyarországra 

Magyarországi terjeszkedésre készül a világ harmadik legnagyobb pizzérialánca, az amerikai Little Caesars, adta hírül a franchising.hu.

A Starbucks lassan beéri a McDonald's-ot 

Egyre több elemző számol reális forgatókönyvként azzal, hogy a Starbucks hamarosan értékesebb lesz, mint a McDonald's.
Mentes süteményújdonságok a Zsolnayban

Mentes süteményújdonságok a Zsolnayban 

Három új, cukor- és lisztmentes süteményt mutattak be a Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay Kávéházában január 6-án, mindegyik más-más történetet rejt magában: a varázslatos Cassiopeia, a megújult Béke desszert és a legújabb tortaszelet, a Zsolnay-Lúdláb. A kávéház minden évben előrukkol egy újabb desszertsorral, 26 süteményt kínálnak, és ennek mintegy fele valamitől „mentes”.
Jamie Oliver-t is elérte a Brexit

Jamie Oliver-t is elérte a Brexit 

A Brexittel magyarázza Jamie Oliver, az ismert angol sztárséf, hogy miért zárja be több olasz éttermét a szigetországban. Hat étterme esik áldozatul a Brexitnek - írja a Bloomberg híre alapján a hvg.hu.
Itt a NAV útmutatója az éttermi ÁFA-szabályok alkalmazásához

Itt a NAV útmutatója az éttermi ÁFA-szabályok alkalmazásához 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján tett közzé egy útmutatót azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell a gyakorlatban alkalmazni az új éttermi ÁFA-szabályokat.
Budapesti éttermek és butikhotel a New York-i legfrissebb toplistán

Budapesti éttermek és butikhotel a New York-i legfrissebb toplistán 

Megjelent a The New York Times online kiadásának a "52 Places to go in 2017”, azaz “52 hely, ahová el kell menned 2017-ben” című cikke, amelyben a világ számos izgalmas helyszínei közül 50. helyen javasolják Budapestet, és több budapesti vendéglátóhelyet is kiemelnek a szerkesztők.
Bíró Lajosék tizenkilencre húztak egy lapot

Bíró Lajosék tizenkilencre húztak egy lapot 

Néhány hete bezárt, hogy teljesen megújult külsővel, nagyobb konyhával és bővebb kínálattal újranyithasson a Belvárosi Piac egyik híresen jó egysége: Bíró Lajos A Séf Utcája elnevezésű profi etetőhelye.
Versenyben az otthoni és az éttermi  étkezés a „gyomrok részesedéséért”

Versenyben az otthoni és az éttermi étkezés a „gyomrok részesedéséért” 

Étteremben nálunk száz megkérdezett közül tizennyolcan esznek hetenként legalább egyszer vagy többször. Száz magyar fogyasztóból további tizenhárom havonta kétszer-háromszor étkezik otthonán kívül, tizenkettő pedig egyszer. Így a vendéglátóhelyek komoly versenyt támasztanak az élelmiszer-kiskereskedőknek és gyártóknak a fogyasztók „gyomor részesedéséért” és pénzéért folyó versenyben. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen hatvanegy országban, köztük Magyarországon végzett felmérése. 
Trump étterem nyílt Irakban

Trump étterem nyílt Irakban 

Donald Trump az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, akinek ünnepélyes beiktatása január 20-án lesz. Egy iraki vendéglős pedig gondolt egyet - és róla nevezte el most megnyitott éttermét, ahol kizárólag egyféle halfogást kínál.
McDonald’s nyílt a Vatikán tőszomszédságában

McDonald’s nyílt a Vatikán tőszomszédságában 

Hiába tiltakoztak többen is a gyorsétterem nyitása ellen, szombat óta zavartalanul működik a hely, több bíboros lakásával egy tömbben.

Egyetlen ábrán az éttermi ÁFA szabályai 

Nem könnyű eligazodni az új éttermi ÁFA-szabályok útvesztőjében, de egy könyvelőiroda által készített hasznos ábra segítséget nyújt ebben.

Ha megkóstolod ezt a burgert, akkor jöhet az újratervezés 

Elérkezik az ember életében a pillanat, amikor rádöbben, amit eddig burgerként evett, az csak gyenge utánzata volt annak, amilyen valójában lehet egy burger. Legalábbis, ha betévedsz Bobby Flay egyik Burger Palace nevű etető helyére, és eléd teszik a rendelt húspogácsát, elég csak rávetned egyetlen pillantást, már abból látszik, hogy ez egy másik burger, nem az, amit eddig annak ismertél.

A harcsa lett a 2017-es év hala 

A harcsa az év hala 2017-ben - közölte a Magyar Haltani Társaság.

Pizza 2000 dollárért? Ez vicc? 

Egy New York-i felkapott étteremben, Manhattan déli részén, az Industry Kitchenben (Ipari konyha) 2000 dollárért lehet pizzát rendelni. Igaz, nem mindennapit: 24 karátos, ehető aranypelyhek díszítik, libamáj, szarvasgomba és kaviár van még a nyolc szeletre vágható tészta tetején.

„Minőségi Magyar Hal" tanúsító védjegyet vezetne be a kormány 

Növelni kellene a halfogyasztást Magyarországon, mivel a hal az egyik legegészségesebb étel - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Milyen desszertbort tegyünk a karácsonyi asztalra? 

Szinte elképzelhetetlen az ünnepi asztal valamilyen természetes édes bor nélkül, legyen az aszú, szamorodni, késői szüret vagy jégbor. A Pince Művek válogatása nagyszerűre sikeredett. A felsorolt desszertborok ugyanis különbözőképpen készülnek, de ami biztosan közös bennük: természetesen édesek, s ha jól sikerülnek, koncentráltan gyümölcsösek, illatosak, gazdagok.

Széll Tamás: Mindig nagy dolgokról álmodtam! 

Januárban újabb mérföldkőhöz érkezem. Alig várom, hogy megtörténjen! - hallhatjuk a filmben Széll Tamás magabiztos szavait, mely a budapesti döntő megnyerésének meghatározó pillanataitól a felkészüléssel járó megpróbáltatásokat és az örömteli várakozást örökíti meg.

Jókuti András lesz a Bocuse d'Or helyszíni műsorvezetője 

A TMC Group Facebook-oldala számol be róla, hogy magyar műsorvezetője lesz a világ legfontosabb szakácsversenyének, Jókuti András, a nemzetközileg is jegyzett Világevő blog szerzőjének személyében, ugyanis ő a lyoni Bocuse d'Or első számú házigazdája.

Az év legtrendibb hazai pezsgői 

Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, a kellemes együttlétet megalapozó különlegességekkel lephetjük meg barátainkat a Pince Művek szerint.

Adventi gasztroforradalom a Bazilikánál 

Magyarország legjobb gasztro fotósát, Szendeff Lőrincet is megihlette az Adventi Ünnep a Bazilikánál street food fesztiválja. A vásáron olyan neves kiállítók ételei találhatók, mint a Zing Burger, a KIOSK, a Szegyház, a Fish & Chips, a Budaörsi Halpiac vagy a Post Bistro, melyekhez DiVino forralt bort, gyümölcsös Finlandia vagy Unicum aszalt szilvás forró koktélokat is választhatnak az odalátogatók.

Csókod megrészegít 

Mintha csak a smink része volna, egy pohár bor alkalomadtán mélyen vörös tónust kölcsönözhet fogyasztója ajkának. Egy koreai cég ezen a tényen felbuzdulva létre is hozta a borrúzst.

Adj nevet a bornak! 

Nyolc budapesti borbár, egy szekszárdi pince, egy borkereskedés és egy bormédium összefogásából születik az a kékfrankos bor, amellyel a kezdeményezés résztvevői a Kárpát-medence egyik legfontosabb szőlőfajtájára szeretnék felhívni a figyelmet.

Úszhat a kubai rumban Csehország 

Szokatlan módon törlesztené Kuba adósságát Csehország felé: a híres kubai rummal – tájékoztat az Index.

Macaron workshop, kanapé szendvicsek a Ritz-Carltonban 

A Ritz-Carlton Budapest új gasztrokoncepcióval indul neki az ünnepi forgatagnak: ikonikus festett üveg kupolája alatt folyton változó gasztronómiai programokat kínál ezentúl karácsonyig mind vendégeinek, mind az utcáról hozzájuk betérőknek.

Védjegyet kap a magyar hal 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) védjegy bevezetésével tenné népszerűbbé a halfogyasztást Magyarországon – írja szerdai számában a Magyar Idők, amely arról is beszámol: a tervek szerint az első védjegyes halak és feldogozott termékek jövő karácsonykor kerülhetnek a piacra.

Jelöletlen halat fogtak a NÉBIH halőrei 

Két étteremben összesen mintegy másfél mázsa jelöletlen, így ismeretlen eredetű halat és haltermékeket semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata.

Most már tényleg itt a karácsony: az Auguszt bejglije rá a biztosíték 

A budai Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep.De a tuti befutó bejglik, karácsonyi kekszek, sütemények és szaloncukrok mellé idén felsorakozott a málnás pisztáciáskenyér, a csokis fatörzs és a trópusi kenyér passion fruittal - a feleség, Ibolya új kedvencei, amelyeket utazó sütemények néven Franciaországban tanult egy neves cukrászműhelyben.

Sör mi több: párosan szép az ünnep 

Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.

Tippeljen! Evett-e zserbót Gerbeaud Emil? 

Konyhamalac címmel jelent meg a Vinkó József újságíró, szerkesztő, műsorvezető hetvenöt gasztrotörténeti tárcát, kritikát tartalmazó, legújabb kötete, amelyből kiderül, miért barátfüle a barátfüle, ki készített először vargabélest, kiről nevezték el a székelykáposztát vagy a Rákóczi-túróst, honnan jön a léhűtő elnevezés és kik a sörkoptatók.

Bocuse d'Or: Sportpszichológus segít a magyar csapatnak 

A korábbiakhoz hasonlóan sportpszichológus segítségével is készül a magyar csapat a Bocuse d'Or januári világdöntőjére - mondta el a Bocuse d'Or Akadémia elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Halászléhez lágert, pulykához barna sört 

Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.

Pop-Up Ízelítő a gasztroforradalom jegyében 

Egészen új kezdeményezéssel, egy egyedülálló gourmet kóstolóval robbant be a hazai gasztronómia világába Tóth Edit.

A legjobb méz 2016-ban 

A 9. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét.

Az Újfehértói Fürtös Meggy elnyerte a HÍR védjegyet 

A Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegyhasználatát elnyerte az Újfehértói Fürtös Meggy, mely már 1961 óta ismert, amiből a Zsindelyes Pálinka Zrt közkedvelt zászlós pálinkája készül.

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség 2016-os díjazottait 

Kovács Nimród bortermelő, Tálos Attila borkereskedő, Bíró Lajos séf, Mészáros Gabriella borakadémikus, oktató Cseh Gábor borszakíró nyerte el Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) 2016-os Par Excellence díjait.

Ez a vodkamárka minden izlandit név szerint köszöntött 

Facebook Live videóban köszöntötte az izlandi Reyka Vodka az izlandi embereket karácsony alkalmából.

Széll Tamásék bisztrót nyitnak a Hold utcai Piacon 

Amint lezajlik január végén a franciaországi Lyon-ban a Bocuse d’Or döntő, Széll Tamás és párja, Szulló Szabina utána sem tétlenkedik, mert nagy fába vágták a fejszéjüket: 2017 februárjában saját vendéglátóhelyet nyitnak a fővárosban, a belvárosi Hold utcai Piac földszintjén.

Igen, ilyen is van: újhullámos sütik boltja 

Körtés-fekete teás torta, wasabis macaron, almás-fahéjas chia puding, citromos-marcipános keksz, málna-rózsa szörp – csak néhány azok közül az újhullámos édességek közül, amelyek a frissen megnyílt I Love Kex cukrászda kínálatát alkotják. A különleges ízkombinációkkal készült torták, kekszek, cake pop-ok és számos más édesség mintegy fele cukor-, glutén- és laktózmentes.

30 szakács 30 alatt 

Évbúcsúztató Business Klub rendezvényünk igencsak rendhagyóra sikeredett, hiszen ezúttal nem voltak szakmai előadások, nem a jól megszokott mederben zajlottak az események.

Van még mit tanulni az immunerősítésről 

Egészségtudatosan élsz, figyelsz a vitaminpótlásra, a táplálkozásra, esetleg immunerősítőt is szedsz? Mindez nem elég - derült ki az Ipsos és a Zewa® legfrissebb közös reprezentatív kutatásából. A vírusok, fertőzések száma ezek mellett is magas a magyar családokban.

Mézédes mulatság Gyulán 

Hétvégén ismét megrendezik a Méz- és Mézeskalács-fesztivált Gyulán, ahol átadják az Év méze díjat is.

A kávékultúra betört a Damniczki cukiba 

Az izgalmas és kompromisszummentes fagylaltjairól és monodesszertjeiről híres Damniczki Budapest – cukrász manufaktúrában mostantól a legjobb minőségű kávék társulnak az egyedi desszertekhez.

Reggelizni? Arra nincs idő! 

A Philadelphia megbízásából készült reprezentatív kutatásból kiderült, hiába tartjuk fontosnak a reggelizést, sok esetben alig szánunk rá pár percet vagy teljesen elmarad

Most együtt bálozhat Ördög Nórával 

Az ország hét kiváló borászata és négy étterme, köztük egy Michelin-csillagos dolgozik azon, hogy a 12. Magyar Borok Bálja minden korábbinál fényűzőbb legyen. Legdinamikusabban fejlődő borvidékeinknek 2017-ben sztárséfek jelentik a kísérőzenekart, az ország egyik legszebb bálterme a színpadot, a karmester pedig Ördög Nóra.

Először került be mátrai borász a Juniborba 

A decemberi évi közgyűlésen a Junibor / Fiatal Borászok Egyesülete ismét szavazott az új tagokkal kapcsolatban: a nyári Zöldszüreten bemutatkozott fiatal borászok közül idén egy mátrai borász, Babiczki László került be a Juniborba. Az eredménynek másodlagos üzenete is van: fontos, hogy Lacival egy új borvidék is bekerült az Egyesületbe, ahol a tapasztalatcsere és az együttgondolkodás az egyik legfontosabb összetartó erő.

LA LISTE: Ismerje meg a világ top éttermeit! 

2015-ben hozták létre az új “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra. Lássuk idén kik kerültek be a 2017-es LA LISTE élvonalába.

Minden békéscsabai fiatalt megtanítana a kolbászkészítésre a Csabai Kolbászklub 

Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, ezt a kezdeményezést tűzte zászlójára a Csabai Kolbászklub Egyesület - mondta Hégely Sándor elnök.

Tizenhárom szakács jutott tovább a Czifray-mesterkurzus selejtezőiből 

Tizenhárom szakács jutott tovább a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) III. Czifray-mesterkurzusának selejtezőiből, a kiválasztottak két éven át verseny formában folytathatják az "önképző továbbképzést"- közölte az MTI-vel hétfőn az MGE alapító-elnöke.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!